Екологічний проєкт " Первоцвіти просять захисту "

Про матеріал
Привернути увагу школярів до проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин , їх відновлення шляхом вирощування на присадибних ділянках . Розвивати почуття відповідального ставлення до природи.Формувати екологічну культуру , навички природоохоронної роботи .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВІТ-ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ З ОХОРОНИ ПЕРВОЦВІТІВКОЛЕКТИВНА РОБОТА УЧНІВ 4 КЛАСУ МУЖИЛОВИЦЬКОГО ЗЗСО І-ІІСТ. НОВОЯВОРІВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ ВОЙТОВИЧ ГАЛИНА РОМАНІВНА вчитель початкових класів. ПРИРОДООХОРОННА АКЦІЯ «ЗАХИСТИМО ПЕРВОЦВІТИ -2023р.»

Номер слайду 2

МЕТА : виховання ціннісного ставлення до біорізноманіття ; проведення просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження первоцвітів . ЗАВДАННЯ : привернути увагу школярів до проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин ; їх відновлення шляхом вирощування на присадибних ділянках ; розвивати почуття відповідального ставлення до природи; формувати у підростаючого покоління екологічну культуру ,навички природоохоронної роботи

Номер слайду 3

Хід проведення акції :1. Перші квіти – первоцвіти ! (Розповідь) 2. Бережіть первоцвіти ! 3. Що таке Червона книга України ? 4. Що таке Зелена книга України ? 5. Виготовлення стенду « Весняні квіти- первоцвіти просять захисту !» 6. Виставка малюнків . 7. Легенди про первоцвіти . 8. Загадки та прислів’я . 9. Руханка « Весною все ожива , танцює і співа …» 10. Виготовлення лепбуків « Бережіть первоцвіти !» 11. Вірші про весняні квіти . 12. Фотогалерея « Догляд за первоцвітами в домашніх умовах» 13. Розповсюдження пам’ятки «Увага ! Первоцвіти !» 14. Чому не можна зривати первоцвіти ? 15. Виготовлення листівки «Зупинись! Не рви первоцвіти !» 16. Збережіть первоцвіти – усі весняні квіти !!!

Номер слайду 4

ПЕРШІ КВІТИ – ПЕРВОЦВІТИ Ще довкола сніг лежить , та природа ще не спить . Пробиваються з землі перші квіточки малі . Показав голівку ніжну молодесенький підсніжник . Знову проліска блакитна посміхнулася привітно . Мати й мачуха у жменьках несе промені жовтенькі Тішать очі первоцвіти ,пахнуть веснонькою квіти

Номер слайду 5

ПЕРВОЦВІТАМИ називають рослини,які першими розквітають навесні . Цікаво ,що всі ці рослини виглядають неймовірно гарно ,їхні квіти дуже декоративні . Первоцвіти розпускають свої бутони ранньою весною ,коли навколо ще лежить сніг .

Номер слайду 6

БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ !!! РОСЛИНИ – безцінний витвір природи ! Їх слід використовувати розумно, ставитися до них дбайливо . Особливої нашої турботи вимагають рідкісні та зникаючі ранньоквітучі рослини. ПЕРВОЦВІТИ потрібно знати і не допускати їх знищення …

Номер слайду 7

ЩО ТАКЕ ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ ? Це державний документ, до якого заносяться дані про всі види рослин і тварин , які опинилися на межі вимирання . Вона створена у 1980 році. Нині на території України підлягають охороні 541 вид і підвид рослин та грибів .

Номер слайду 8

ЩО ТАКЕ ЗЕЛЕНА КНИГА УКРАЇНИ ? Офіційний державний документ ,в якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних і таких рослин ,які перебувають під загрозою знищення . В УКРАЇНІ у 1997 році вперше створено ЗЕЛЕНУ КНИГУ УКРАЇНИ . У кожній з 160 статтей книги міститься така інформація : наукова назва рослинного угрупування ,його індекс ,клас, категорія ,статус ,поширення в Україні ,джерела інформації. Книга служить довідковим матеріалом для різних установ , організацій , навчальних закладів ,активістів зеленого руху.

Номер слайду 9

« Весняні квіти - первоцвіти просять захисту !»Виготовлення стенду

Номер слайду 10

«Первоцвітів не зірвемо , ми їх намалюємо !»ВИСТАВКА МАЛЮНКІВ

Номер слайду 11

Легенди про первоцвіти КОНВАЛІЯ . Українська легенда розповідає,що квітка виросла там,де впали сльози дівчини,яка чекала нареченого з походу . КУЛЬБАБА – символ весняного тепла . Народилася цікавою та допитливою . Квітка прокинулася навесні і побачила вгорі яскраве сонце. Воно її залоскотало своїми промінцями – квітка враз стала жовтою . ПРОЛІСОК . За українською легендою синьооку дівчину Катерину татари везли на чужину , і там ,де сльози красуні падали на землю ,виросли квіти проліски , такі ж сині ,як її очі . ПІДСНІЖНИК . Плакала Снігуронька ,проводжала зиму . Йшла сумна і плакала ,торкалася лози . Так виросли підсніжники .

Номер слайду 12

Легенди про первоцвіти КРОКУС . За давньогрецькою легендою був собі юнак на ім’я Крок . Вправлявся з вісником Олімпійських богів Гермесом в метанні диска . Диск випадково влучив у Крока ,і юнак загинув . З його крові виросла квітка крокус ( шафран ). ПРИМУЛА . На одному з прекрасних лугів жила білява принцеса – Ельф ,яка закохалася в гарного хлопця , але він її не помічав . Вона попросила чарівницю перетворити у примулу , квітку , яка першою розпускається навесні . МАТИ –І-МАЧУХА . Одна зла жінка задумала погубити доньку свого чоловіка. Заманила її до обриву і зіштовхнула . Мати почала її шукати ,але було запізно. Відтоді схили ярів покриваються жовтими квітами.

Номер слайду 13

Загадки та прислів’я Із малої цибулини виріс весняної днини , до нарциса привітався та на грядці запишався ( Тюльпан) Перша квіточка весняна тихо під сніжком куняла . Дмухнув вітерець тепленький ,і з’явився цвіт біленький (Підсніжник )Я найперша зацвітаю синім цвітом серед гаю. (Пролісок )У весняну погоду і смутний веселим буває . У поле вирушай , та первоцвітів не зривай . Березень березовим віником зиму вимітає ,а весну в гості запрошує . Сонце гріє ,сонце сяє – вся природа воскресає . Весною все ожива ,танцює та співа . Весна багата на квіти ,а хліба в осені позичає. Природа наша мати , вмій її шанувати . Первоцвіти – безцінний дар природи ,перша посмішка весни .

Номер слайду 14

Весною все ожива ,танцює і співа…РУХАНКА

Номер слайду 15

Вірші про весняні квіти Ще довкола сніг лежить та природа ще не спить . Пробиваються з землі перші квіточки малі .«Сон-трава» ,- казала ще бабуся ,- «Символ спокою,кохання й чистоти !»Розцвіли тюльпани на вікні , бо давно вже усміхаються весні . Крокуси маленькі , гарні квіточки . Вони такі милі , немовби зірочки .

Номер слайду 16

ЛЕПБУК «БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ !»

Номер слайду 17

ФОТОГАЛЕРЕЯ «ДОГЛЯД ЗА ПЕРВОЦВІТАМИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ»

Номер слайду 18

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПАМ’ЯТКИ «УВАГА ! ПЕРВОЦВІТИ !»

Номер слайду 19

ЧОМУ НЕ МОЖНА ЗРИВАТИ ПЕРВОЦВІТИ ?Перші весняні квіти не тільки милують своєю красою, вони напоюють нектаром комах, годують пилком і насінням птахів та інших мешканців лісу . Збирання первоцвітів не дає можливості рослинам утворити насіння Зрізання квітів без цибулин призводить до генетичного виродження рослин . Зірвати стеблину з трьома первоцвітами – це знищити 45- 60 насінин. Щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина , потрібно 7- 8 років . Ранньоквітучі занесені до Червоної книги України : всі види сон- трави , підсніжник звичайний , тюльпан дібровний , проліска сибірська , горицвіт весняний , первоцвіт дрібний , шафран сітчастий . НЕ ЗРИВАЙ ПЕРВОЦВІТ ! ЗБЕРЕЖИ КРАСУ ПРИРОДИ !

Номер слайду 20

ВИГОТОВЛЕННЯ ЛИСТІВКИ «ЗУПИНИСЬ! НЕ РВИ ПЕРВОЦВІТИ !»

Номер слайду 21

ЗБЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ – УСІ ВЕСНЯНІ КВІТИ !НЕ ЗРИВАЙТЕ ПЕРВОЦВІТИ , Помилуйтесь на квіти . Той , хто робить з них букети , Знищує життя ПЛАНЕТИ (Н. Козленко )ПЕРВОЦВІТИ ПРОСЯТЬ ЗАХИСТУ !

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
19 січня
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку