Екологічний проект "Вплив сича на популяцію серпокрильців"

Про матеріал
Екологічний проект "Вплив сича на популяцію серпокрильців". Учень спостерігав появу нехарактерного хижака для міського довкілля на популяцію серпокрильців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив сича на популяцію серпокрильців Роботу виконав: Травченко Сергій Миколайович, учень 10-А класу ХЗОШ № 145 Харківської міської ради Харківської області. Науковий керівник: Веденіна Марина Валеріївна, учитель біології ХЗОШ № 145

Номер слайду 2

Предмет дослідження: а) унікальний випадок появи сича в міському довкіллі; б) раптове зникнення колонії серпокрильців у період гніздування, під час вигодовування пташенят. Об’єкт дослідження: а) визначення виду хижого птаха та наслідків його життєдіяльності; б) уточнення втрат птахів із родини Серпокрилих унаслідок контакту з сичем.

Номер слайду 3

Мета роботи Поділитися з читачами виявленими фактами, спостереженнями, розповісти захоплюючу історію з життя міських птахів. Актуальність Потрібно вивчати умови існування птахів у міському довкіллі, не шкодити їм, а допомагати вижити.

Номер слайду 4

Щоб берегти землю, природу, треба її полюбити, щоб полюбити, треба пізнати. А пізнавши – неможливо не полюбити. М. Пришвін Птахи приносять користь і радість людям.

Номер слайду 5

Увесь небесний простір був усіяний темними фігурками серпокрильців

Номер слайду 6

Коротко про серпокрильців Найшвидші пташки на планеті. Розвивають швидкість до 160 кілометрів за годину. Їхня стихія – повітря: у небі вони їдять, п’ють та сплять. По землі не ходять, на гілках і дротах не можуть сидіти через форму і розмір лап. Гніздяться у двох суміжних дванадцятиповер- хівках близько 15 років. Належать до ряду Сер- покрильцеподібних, родини Серпокриль- цевих, найближчі їхні родичі – колібрі.

Номер слайду 7

З ластівками схожі внаслідок подібного харчування та гніздування (конвергенція). Здатні на деякий час кидати яйця чи пта-шенят при відсутності тепла та їжі. Потім повертаються, і все продовжується. Літають не лише вдень, а й увечері та вночі. Як не буде птахів, то і людське серце стане черствішим. М. Стельмах

Номер слайду 8

Проживання серпокрильців на околиці Харкова Організовані щорічні дії птахів Наближені терміни виконання Приліт зграї до місця гніздування 8–15 травня Період насиджування кладок 2–5 червня – 28–31 червня Період вигодовування пташенят 1–3 липня – 12–14 серпня Виліт з місця гніздування за місто 20–22 серпня Відліт колонії на зимівлю до Пів- денної Африки 28 серпня – 3 вересня

Номер слайду 9

Гість 626-го мікрорайону міста Харкова (середина літа 2019 року). Найменша сова України занесена до Червоної книги. Сичик-горобець – рідкісний гніздовий вид. Людмила Ступчук

Номер слайду 10

Стислий хід подій • Увечері з’явилися дивні протяжні звуки, схожі на голос птаха. Зойки повторювалися з тиждень. • Удень нікого нового на вулиці не було, але птахи не подавали голос і боялися пролітати через двір. • Значно зменшилася кількість до-рослих серпокрильців за вікнами. • Потім уся колонія раптом зникла. • Кількість комарів збільшилася. • Знайомий бачив неподалік сича.

Номер слайду 11

Відомості про сича Очевидець описав птаха як малого, сіренького, з плямками й без вушок. Великі й вухаті види були відкинуті. Серед аудіозаписів знайдено схожий голос: вид хижака – сич горобиний. Дрібні птахи склада- ють 22 % харчування, полює вночі, рідше – увечері та вранці.

Номер слайду 12

Абстрагування та факти • Сич міг утекти із зоопарку, бо в народі про них уже давно не чути. • Не захотів шукати мишей, адже поруч - багато беззахисних птахів. • Полював біля гнізд, бо в повітрі не дожене. Витягав і пташенят: за часом був період вигодовування. • Зникли ще деякі дрібні пташки.

Номер слайду 13

Висновки Сич швидко пристосувався до умов середовища: знайшов зручну здобич. У довкіллі з’явилося багато комарів. Зграя серпокрильців таки прилетіла цієї весни, отже, торік птахи кинули гнізда з малятами, щоб якось урятуватися. Від хижака постраждали також указані нижче пташки, а значить, і рослини.

Номер слайду 14

Після зникнення основної здобичі сичик-горобець полетів шукати краще місце. Може, й до свого зоопарку повернувся. На мою думку, природні умови України дозволяють розводитись цим пернатим. Якщо було сприятливе літо для швид-кого вигодовування серпокрильців, то колонія в основному могла й відлетіти.

Номер слайду 15

Завдання на майбутнє Продовжити спостереження за серпокрильцями. Вивчати особливості спілкування та гніздування птахів.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку