екологія дослідницька робота

Про матеріал
екологія. використання одноразову посуду. Шкідливість використання одноразового посуду
Перегляд файлу

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Поява посуду, види та його асортимент

1.1 Історія, класифікація та асортимент посуду

1.2 Маркування посуду і його види

РОЗДІЛ 2. Характеристика пластикового посуду

2.1 Застосування і альтернатива вибору одноразового посуду

2.2 Споживчі властивості одноразового посуду

РОЗДІЛ 3.Перспективи, переваги та вимоги до пластикового посуду

3.1 Вимоги до одноразового посуду та перспективи виробництва

3.2 Вимоги до якості одноразового посуду

ВИСНОВОКИ

СПИСОК ВИКОРИСТОВАНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Ще не так давно різна харчова упаковка та одноразовий пластиковий посуд в Україні були рідкістю. Майже всі ми пам'ятаємо той час, коли продукти в магазинах загортали в щільну пакувальний папір - сіру або коричневу. Не було навіть поліетиленової плівки: в папір загортали ковбасу, вершкове масло і сир, рибу і навіть ті продукти, які взагалі для цього не призначені - наприклад, морську капусту.

Тоді всім здавалося, що це нормально, а сьогодні нормальним ми вважаємо велика кількість різних харчових упаковок, пакетів, пластикових контейнерів, посуду та іншої тари. Пластиковий посуд сьогодні є в кожному домі, хоча б у невеликій кількості. Наприклад, раніше на пікнік везли з собою звичайну посуд - фарфоровий, металеву, скляну, а потім везли її додому, щоб відмити, як слід. Звичайно, це суттєво затьмарювало відпочинок, і особливо для жінок - господинь вдома.


РОЗДІЛ 1. ПОЯВА ПОСУДУ, ВИДИ ТАЙОГО АСОРТИМЕНТ

1.1 Історія, класифікація та асортимент посуду

Перші одноразові вироби для прийому їжі з'явилися близько століття тому. У 1908 році американським лікарем Е. Девідсоном було оприлюднено дослідження про високу смертність серед учнів шкільних закладів, і однією з причин цієї трагедії за оцінкою лікаря була використання не гігієнічного металевого посуду.

Слідом за дослідженням Е. Девідсона в пресі з'явилася публікація юриста Х'ю Мура, в якій йшлося про використання столових приладів залізничними інженерами. Дана публікація викликала широкий резонанс у суспільстві, який в свою чергу підштовхнув Х'ю Мура на проведення масштабної компанії «проти використання металевих кухлів».

Однак на цьому внесок молодого юриста в боротьбу проти використання металевої посуд не закінчувалися. Він продумав і розробив «безпечну чашку», яка представляла собою конусоподібну фігуру з картону. Своїм винахідом Х'ю Мур поділився з підприємцем із Чикаго Л. Луелленом, який, трохи удосконаливши і надавши гуртку округлості і дно, запатентував виріб в 1910 році.

У цьому ж році Л. Луеллен спільно з Х'ю Муром заснували компанію «Компанія індивідуальної чашки для пиття». Також ними були розроблені спеціальні автомати, призначені для продажу гігієнічних чашок, які були встановлені в громадських місцях міст і залізничному транспорті. Цей бізнес дуже стрімко розвивався і як показує статистика, тільки на території Америки в 1960 році продалося гігієнічних стаканчиків на суму близько 50 мільйонів доларів.

З появою в середині ХХ століття ресторанів швидкого харчування і супермаркетів одноразовий посуд стала користуватися ще більшою популярністю. В супермаркетах переважно використовувалася гігієнічна упаковка, яка після споживання продукту викидалася. У ресторанах швидкого харчування пропонувалися споживачам супи в спеціальних стаканчиках для споживання, яких не було необхідності використовувати столові прилади, також користувалися популярністю бутерброди в упаковці, яка після підігріву знімалася.

Поступово у виробництво харчової упаковки і тари стали впроваджуватися різні типи пластмаси. У більшості випадків одноразовий посуд проводилася з поліпропілену, так як він відрізняється чудовою стійкістю до високих температур і витримує нагрівання до +150 градусів за Цельсієм.

Паралельно з поліпропіленом у виробництві гігієнічних наборів використовувався полістирол. Цей матеріал відрізняється високими характеристиками міцності і може бути пофарбований у різні колірні відтінки.

З поліетилену вироблялися тара для фасування різних продуктів і різноманітні ємності.

Наприкінці ХХ століття спостерігається новий етап у розвитку харчової тари, так як переважно впроваджується використання біоразлагающейся матеріалів. Спочатку в якості подібного матеріалу використовувався целофан, при цьому через біоградіруемості він не користувався високим попитом. У 70-ті роки від застосування целофану вирішили відмовитися повністю і в якості його аналога почали використовувати технічний крохмаль. Один з останніх біоразлагающейся матеріалів, з якого виробляються тара для фасування і картонна посуд, був запатентований в Італії в 1995 році. Він включає до свого складу полікапролактон, кукурудзяний крохмаль і полівініловий спирт.

Сьогодні крохмальні вироби дуже популярні і використовуються разом з паперовими наборами компанії «АРТЛЕНД». Вони успішно застосовуються в мережах ресторанів швидкого харчування «Макдонольдс» у Швеції та Австрії, хоча в Америці і ряді інших країн продовжують використовувати пластиковий посуд.

Одноразовий посуд позбавляє нас від багатьох зайвих турбот і звільняє час, робить життя і побут простіше і легше. Вона й сама легка і зручна, досить міцна, якщо порівняти з фарфорового і скляного, а головне - її не треба мити.

З'явилася одноразовий посуд у США, на початку XX століття. Спочатку стали випускати паперові стаканчики, а потім і інший посуд - тарілки, ложки, виделки, ножі. З кінця 50-х років минулого століття було запущено масове виробництво одноразового посуду, а замість паперу все частіше стали використовувати полімерні матеріали. В даний час багато виробників знову схиляються у бік паперової посуду, так як вона безпечніше і не має токсичні властивості.

У нашій країні першої одноразової посудом теж були паперові стаканчики, проте їх зовнішній вигляд і якість залишали бажати кращого: для того, щоб якось випити кави, доводилося вставляти один стаканчик в іншій - інакше можна було обпектися.

 

 

 

Господарські товари з пластмас (ХТП) класифікують за видом пластмас, способу виробництва, виду декорування, призначенням та іншими ознаками. Класифікація господарських товарів із пластмас за призначенням є основною для формування асортименту. При цьому слід розрізняти навчальну класифікацію та класифікацію відповідно до стандарту.

Навчальна класифікація виробів із пластмас господарського призначення передбачає їх підрозділ на посудохозяйственние вироби; вироби для ванної кімнати та туалету; вироби для саду та городу; меблі і предмети інтер'єру житлових приміщень. У стандартній класифікації передбачається 11 угруповань.

Пластиковий посуд використовується в якості ємностей для вживання, приготування, тимчасового зберігання їжі. Застосовується також для миття різних продуктів харчування, їх обробки, а також при сервіровці столу, на дачах, в дорозі, походах та ін.

Пластиковий посуд володіє наступними перевагами:

- легка вага;

- дешевизна;

- міцність;

стійкість до впливу високих і низьких температур, променів мікрохвильової печі.

Пластиковий посуд виробляють з використанням високоякісної сировини, що включає комбінацію поліетилену низького тиску, поліпропілену або полістиролу з барвниками і модифікуючими добавками, що додають виробам необхідні кольори і відтінки, а також яскравий, естетично привабливий зовнішній вигляд і гарні експлуатаційні властивості.

Пластиковий посуд виробництва МПП «Мед» представлена в наступному асортименті:

- келих

- друшляк

- ікорниця

- кухлик для питної рідини

- комплекти судків пластикових

- гуртка мірна (1 літр)

- гуртка мірна / зливна (1 літр)

- гуртка чайна

- лоток для столових приладів

- маслянка

- піднос

- піднос великий

- салатниця

- серветниця

- селедочниці

- стакан

- стакан мірний

- стопка

- тарілка закусочна

- тарілка пасхальна

- тарілка сервировочная

- тарілка супова

1.2
Маркування посуду і його види

одноразовий посуд маркування якість

Маркування пластикового посуду

Одноразовий пластиковий посуд зручна в користуванні, але може бути небезпечна при використанні. До пластиковому посуді необхідно ставитися вкрай обережно. Для правильного використання потрібно навчитися розуміти позначення і уважно читати маркування.

розшифровка маркерів

Значок «чарка-вилка» - найважливіший маркер. Він свідчить про придатність пластикового посуду для контакту з харчовими продуктами.

Якщо такий значок перекреслений або відсутня, пластикові вироби не призначені для харчових продуктів.

Трикутник з 3 стрілок - знак вторинної переробки сировини, що символізує замкнутий цикл: створення > застосування > утилізація. Іншими словами, посуд або упаковка, маркована трьома стрілочками придатна для подальшої переробки.

Цифри всередині трикутника говорять про тип переробленого матеріалу:

1-19 - пластик, 20-39 - папір та картон, 40-49 - метал, 50-59 - деревина, 60-69 - тканини і текстиль, 70-79 - скло

1. PET або PETE - поліетилентерефталат. Використовується для виготовлення упаковок (пляшок, коробок, банок і т.п.) для розливу прохолодних напоїв, соків, води. Також цей матеріал можна зустріти в упаковках для різного роду порошків, сипких харчових продуктів і т.д.

2. HDPE (ПНД) - поліетилен високої щільності низького тиску. Використовується для виготовлення виробів контактують з харчовими продуктами, для виготовлення іграшок. Вважаються безпечними для харчового використання.

3. PVC або ПВХ - полівінілхлорид. Використовується для труб, трубок, садових меблів, в підлогових покриттях, для віконних профілів, жалюзі, пляшок миючих засобів та клейонки. Матеріал є потенційно небезпечними для харчового використання, оскільки може містити діоксини, бісфенол А, ртуть, кадмій.

4. LDPE (ПВД) - поліетилен низької щільності високого тиску. Використовується у виробництві поліетиленових пакетів, гнуться пластикових упаковок і для виготовлення виробів, допущених для упаковки і закупорювання лікарських засобів.

5. PP - поліпропілен. Використовується в автомобільній промисловості (обладнання, бампери), при виготовленні іграшок, а також в харчовій промисловості, в основному при виготовленні упаковок. Поліпропілен витримує високі температури, тому посуд можна використовувати для гарячої їжі і напоїв. Контакт з алкоголем можливий, але небажаний.

6. PS - полістирол (polystyrene). Використовується при виготовленні плит теплоізоляції будівель, харчових упаковок, столових приладів і чашок, коробок CD та інших упаковок (харчової плівки і пеноматеріалов), іграшок, посуду, ручок і так далі.

Посуд з полістиролу придатна виключно для холодних харчових продуктів і прохолодних напоїв. Оскільки при нагріванні або контакті з гарячим виділяє стирол - високотоксична речовина. Посуд з полістиролу ні в якому разі не повинна використовуватися для гарячих продуктів, гарячих напоїв, для розігріву їжі в мікрохвильовій печі, а також в якості ємностей для алкогольних напоїв.

7. OTHER або О - інші. До цієї групи належить будь-який інший пластик, який не може бути включений в попередні групи. полікарбонат не є токсичним для навколишнього середовища .

Види пластикового посуду в наш час дуже різноманітні і можуть підрозділятися за кількома критеріями. Однак з урахуванням безпосереднього застосування вона володіє підвищеним асортиментом і розрізняється по барвистості оформлення, матеріалами, розміром і безлічі інших параметрів.

Кухонні і обідні продукти:

Одноразова столовий посуд / і предмети для напоїв (наприклад, тарілки, склянки, чашки)

Пластмасові столові прилади (напр. Ложки, ножі, виделки)

Скатертини для одноразового використання

Каністри, пляшки, фляги, картонні коробки, обгортки та інша упаковка для їжі

Недорогі продукти для зберігання продуктів харчування

Контейнери для кексів та інших солодощів і фільтри для кави

Кухня - це кімната, використовувана для приготування їжі і іноді розваг.

Деяка столовий посуд являє собою посуд, який використовується один єдиний раз, і призначена для використання на великих заходах, де є гостра необхідність в більшому обсязі посуду. Наприклад, паперові стаканчики і тарілки, виделки та ложки з пластику.

Посуд дитячий (для дітей):

Призначається для забезпечення безпечного харчування дітей різного віку. Може використовуватися з метою надання безпеки дитині, щоб він не поранився металевими предметами під час навчання самостійному прийому їжі, або для сервірування свят (ранки, дні народження та ін.). У будь-якому випадку подібного роду матеріал повинен мати повною відповідністю санітарним і гігієнічним нормам щоб уникнути нанесення шкоди підростаючому організму.

Посуд для пікніка:

Може бути в індивідуальних наборах або у вигляді стандартних пластикових наборів посуду того ж виду. Служить для простої і зручної сервіровки урочистостей на природі, як ідеальна посуд для відпочинку біля багаття, проведення вихідних за містом, у лісі або на березі річки. Переваги - в легкості транспортування, швидкості сервіровки і у відсутності необхідності її мити. Після використання піддається утилізації.

Посуд для СВЧ:

Відрізняється стійкістю до підвищених температур, дозволяє готувати і розігрівати їжу в мікрохвильових печах. Для цього використовується тільки посуд з поліпропілену (маркується як РР), яка здатна витримувати більше 100 градусів. Такий посуд може бути багаторазова: вона не плавиться, не тріскається і не виділяє шкідливих речовин.

Посуд для ляльок:

Барвиста, красива і в той же час безпечна для ігор дитини. Обов'язково проходить процедуру на відповідність існуючим вимогам і нормам гігієнічної та санітарної безпеки. Для її виготовлення використовується пластик, нешкідливий для дітей будь-якого віку. Особлива увага приділяється величиною іграшок, оскільки надмірно дрібні предмети можуть бути випадково проковтнуті дитиною. Перед покупкою батькам обов'язково ознайомитися з віком, який припустимо для гри з такого роду посудом.


РОЗДІЛ 2. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛАСТИКОВОГО ПОСУДУ

2.1 Застосування і альтернатива вибору одноразового посуду

Одноразовий посуд, як і будь-який інший товар, має характеристики, завдяки яким покупець зупинить свій вибір саме на ній, а не на який-небудь інший посуді. Це властивості, найбільш важливі для користування, які називають ще й споживчими.

Посуд одноразовий для продуктів харчування повинна мати безпеку для здоров'я споживачів. Для установки безпеки посуду необхідно перевірити чи має її упаковка позначки про відповідність її медичним та гігієнічним нормам.

Важлива якість споживача - естетична складова. Люди купують привабливий і красивий товар, тобто, на посуді не повинно бути явних дефектів, деформацій, сторонніх матеріалів.

Одноразовий посуд також розрізняється по термостійкості. Якщо в стаканчики, що не плавляться, налити гарячий чай, споживачі віддадуть перевагу їм. Також корисно, якщо класти в посуд як гарячі, так і холодні страви і напої.

Корисною властивістю посуду є можливість підігрівати їжу в мікрохвильовці прямо в ній. Для певних видів одноразового посуду, навпаки, важлива також морозостійкість.

Важливим споживчим властивістю для стаканчиків є термостатічность, що дозволяє тримати ємність з гарячим напоєм і при цьому не обпалювати руки.

Оптимістичні прогнози про розширення виробництва і застосування полімерної посуду одноразового використання ґрунтуються, в основному, на аналізі впливу трьох факторів: вдосконалення виробництва та переробки ПМ (економічна складова), вирішення проблем збору та утилізації відходів (екологічна складова) і розвитку художнього конструювання посуду та столових приборів (естетична складова).

Постійне вдосконалення технологічних властивостей ПМ в поєднанні з прогресом переробної техніки і технології неухильно знижують собівартість полімерної продукції, причому не в останню чергу за рахунок скорочення браку, відходів і втрат.

Одночасно зниженню витрати ПМ на виробництво одиниці такої продукції, як одноразовий посуд і столові прилади, може сприяти подальше підвищення питомих показників міцності і жорсткості цих матеріалів.

Вирішення проблем збору та утилізації відходів одночасно в сферах виробництва і споживання вимагає проведення комплексу заходів організаційного, технічного та економічного характеру, що вже знаходить відображення в державних науково-технічних програмах у всьому світі. Однак найбільш радикальних змін можна очікувати після розробки самознищується ПМ, здатних деструктировать під дією насамперед природних факторів: ультрафіолету, вологи, мікроорганізмів і т. д.

Альтернатива вибору

Стимулом для переможної ходи спочатку з'явилися економічні переваги, а в міру вдосконалення розробок за участю дизайнерів - і міркування естетики. При більш детальному аналізі виявляються відразу кілька нюансів, які визначають підвищення попиту на даний вид продукції: постійний брак персоналу для обслуговування непрестижних робочих місць на митті посуду, постійне зростання числа відвідувачів кафе, їдалень та інших місць громадського харчування, збільшення і різноманітність асортименту страв, тенденція до розвитку системи самообслуговування, всебічне підвищення вимог до організації громадського харчування.

Прагнення найбільш ефективно вирішувати кожну з перерахованих завдань і визначило пошуки раціональних матеріалів номенклатури одноразового посуду та столових приладів, а також способів їх виробництва і технічного оснащення підприємств, що забезпечують необхідну якість продукції при зниженні собівартості.

Вибір виду матеріалу для одноразового посуду був неоднозначним. Робилися спроби використовувати алюмінієву фольгу і картон. Поступово їм на зміну прийшли ПМ, що опинилися більш технологічними, різноманітними за якістю, що відповідають зростаючим санітарно-гігієнічним, естетичним і економічним вимогам. Крім того, посуд з ПМ чи не видає шуму, ударо- і формостійкість, добре піддається поліграфічної обробці, стійка до мікрохвильових впливів, легко формується і утилізується. Найбільш поширеними ПМ для виробництва одноразового посуду та столових приборів як у нас в країні, так і за кордоном є полістироли і його сополімери, поліпропілен і поліетилен. Вирішальною умовою для конкретного вибору марки ПМ є повна відсутність токсичної дії на харчові продукти і, в кінцевому підсумку, на організм людини. Відповідно до ГОСТ Р50962 «Посуд та вироби господарського призначення з пластмас», МУК 2.3.3, 052-96 «Тара, посуд, упаковка, обладнання та інші види продукції, що контактують з харчовими продуктами, санітарно-хімічне дослідження виробів з полістиролу і сополімерів стиролу »та Інструкцією № 880-71, враховуються такі чинники:

- варіабельність органолептичних властивостей (прозорості, кольору, запаху, смаку);

- міграція в харчові продукти речовин із складу ПМ в кількостях, шкідливих для здоров'я людини;

- відсутність стимулюючого розвитку мікрофлори в харчових продуктах;

- відсутність хімічних реакцій між компонентами ПМ і харчовими продуктами при безпосередньому контакті.

З урахуванням перерахованих факторів схема гігієнічної оцінки ПМ включає три етапи досліджень:

1. Дослідження органолептичних властивостей в харчових продуктах, що контактують із заданим ПМ протягом певного часового періоду. Підсумком є експертна оцінка органолептики по 10-бітної шкалою. Вже на цьому етапі може бути встановлено присутність небажаних домішок і ПМ вибраковується. В іншому випадку проводяться 2-й етап гігієнічних випробувань.

2. Фізико-хімічні дослідження водних та інших витяжок з ПМ спрямовані на ідентифікацію тих індивідуальних сполук, які можуть екстрагуватися з ПМ в рідкі фази. Якщо концентрація речовин в екстракті нижче норми, затвердженої Міністерством охорони здоров'я РФ в якості допустимої, то ПМ отримує позитивну оцінку і допускається до подальших випробувань.

3. Токсичні дослідження - заключний етап, спрямований на вивчення біологічної активності ПМ. При цьому найчастіше застосовують водні або масляні витяжки. Досліди проводяться на різних живих організмах, в т. Ч. На теплокровних, причому не менше, ніж на двох видах. Перевіряють також можливості кумулятивного дії накопичених в організмі токсичних речовин з урахуванням того, що деякі речовини, легко переносяться при одноразовому введенні в значних дозах, можуть викликати хронічні отруєння при частому введенні в організм людини навіть невеликих кількостей. Прикладом санітарно-гігієнічної оцінки ПМ можуть служити дані, наведені в таблиці 1 про зразки посуду з поліпропілену (ПП) і поліетилену (ПЕ).

У підсумку робиться висновок про те, що випробувані ПМ можуть бути використані для виробництва посуду за призначенням.

Найбільш уживані для виробництва одноразового посуду сополімери полістиролу (ПС) показують при випробуваннях ще більш високі санітарно-гігієнічні характеристики. Проте з цього не випливає, що ПС повністю позбавлений небезпечних компонентів.

Лимитирующими речовинами в кополімерах ПС можуть бути мономери стиролу і акрилонітрилу. Перший володіє наркотичними і дратівливими властивостями, діє на кровотворні органи, функцію печінки, репродуктивну функцію. Допустима норма міграції стиролу у водних витяжках дорівнює 0,01 мг / л. Акрилонитрил в 20 разів більш отруйний, ніж стирол, вражаючи нервову, серцево-судинну і дихальну системи. Його допустима концентрація у водних витяжках - 0,05 мг / л. Все це означає, що далеко не кожна марка ПМ і ні кожен його сополимер можуть бути допущені до виробництва одноразового посуду та столових приборів, а щоб уникнути помилок на такого ряду виробах потрібно нанесення умовних позначень (клейм) або спеціальних написів типу «Для харчових продуктів» , «Для сухих харчових продуктів», «Для холодної води».

2.2 Споживчі властивості одноразового посуду

Споживчі властивості одноразового посуду являють собою ті характеристики одноразового посуду, на які найчастіше звертає увагу споживач при виборі посуду і які є найбільш важливими для її використання.

- Безпека одноразового посуду для продуктів і напоїв (т. Е. Важливо, щоб вона відповідала гігієнічним і медичним вимогам).

- Естетична складова: одноразовий посуд повинна мати привабливий зовнішній вигляд: різноманітність кольорів, можливу наявність малюнків, відсутність різного роду деформацій і присутності сторонніх матеріалів, і т.д.

- Характеристики термостійкості (збереження температури та стійкості властивостей, при зіткненні з гарячими напоями та їжею).

- Наявність можливості застосування і для холодних і для гарячих страв і напоїв.

- Наявність можливості використовувати одноразовий посуд і для зберігання їжі в холодильнику і для розігріву або приготування їжі в мікрохвильовій печі, т.п.

- Наявність такої властивості, як морозостійкість (для окремих категорій одноразового посуду).

- Стійкість по відношенню до таких хімічних речовин, як Щолоков, кислоти та жири.

- Наявність такої властивості, як термостатічность (можливість тримати посуд з гарячою їжею або напоєм в руках і не обпалювати при цьому руки).

- Міцність, стійкість до деформацій.

- Пружність. Для таких предметів, як ножі і виделки наявність їх першорядних властивостей - різати і наколювати без деформації цих столових приладів.

- Стійкість.

- Наявність різноманітних форм і розмірів.

- Одноразовий посуд повинна мати достатню місткість, і в теж час бути компактною і легкою за вагою.

- Екологічність і простота утилізації.

Одноразові стаканчики і чашки

Пластмасові, пінополістирольні, і паперові стаканчики - це хороший вибір продукції для споживача. У кожного з них є свої переваги і недоліки. Одні можуть бути більш дорогими, інші більш дешеві; одні мають більш швидку норму розкладання, тоді як інші взагалі не розкладаються в навколишньому середовищі.

Пластмасові, пінополістирольні, і паперові стаканчики - це хороший вибір продукції для споживача. У кожного з них є свої переваги і недоліки. Одні можуть бути більш дорогими, інші більш дешеві; одні мають більш швидку норму розкладання, тоді як інші взагалі не розкладаються в навколишньому середовищі.

Є багато різновидів одноразових стаканчиків і чашок, які доступні в різних матеріалах. Пластмаса, пінополістирол, і папір - це основні матеріали для виробництва одноразового посуду. У кожного з них є свої переваги і недоліки. Хоча всі склянки призначені для одного і того ж використання, вони можуть бути зовсім різні за своїми можливостями.

Колись у громадських місцях поряд з бочками з водою або біля джерел стоялачашка для загального користування. Лоренс Люллін і Х'ю Мур порахували, що таке використання однієї єдиної чашки було негігієнічно. Вони хотіли дозволити людям пити прісну воду вільно, будучи впевненими, що крім них ніхто інший не користувався їх тарою для пиття. Мур і Люллін вирішили використовувати бумажниестаканчікі, щоб зробити чисту воду доступною кожному спраглому, і це призвело до того, що був розроблений перший паперовий одноразовий стаканчик в 1907 році. Після своєї появи паперові стаканчики стали широко використовуватися майже у всіх життєвих ситуаціях.

Є багато переваг у використання паперових стаканчиків по відношенню кпластмассовим і пінополістирольним стаканчиках. Насамперед, папір є безпечним матеріалом для мікрохвильових печей. Вона зроблена з натуральної деревини з невеликим додаванням інших матеріалів, таким чином, це - найменш складний матеріал для виробництва одноразового посуду. Через свого натурального походження, папір - це також найчистіший і самий швидко розкладається мікроорганізмами матеріал з трьох; і, звичайно, цей матеріал дуже добре підходить для навколишнього середовища.

Папір - провідний матеріал для виробництва екологічно чистої одноразового посуду, оскільки папір - це найшвидший матеріал для розкладання, а також є найлегшим для переробки матеріалом. У різних дерев є або гладкі або грубі волокна целюлози. При використанні різних відносин змішування цих волокон може бути зроблений той тип паперу, який потрібний в даний момент. Оскільки паперові одноразові стаканчики, як і будь-який інший паперовий продукт, розкладаються в навколишньому середовищі протягом дуже короткого періоду часу, тому вони повинні використовуватися більшою мірою в порівнянні з чашками з пінополістиролу або пластмаси.

Хоча є багато переваг використання паперових стаканчиків, також є багато недоліків. Основні ресторанні мережі воліють одноразовий посуд з безлічі інших матеріалів, бо паперовий посуд є найдорожчою. Крім того, паперові стаканчики не найкраще рішення для продуктів, температура яких повинна бути збережена, а також для використання з гарячими напоями та їжею, оскільки високу температуру можна відчувати через паперовий посуд. З точки зору захисника навколишнього середовища головна проблема виробництва паперової одноразового посуду полягає в тому, що це - вирубка «дорогоцінних» дерев.

Є багато різновидів одноразових стаканчиків і чашок, які доступні в різних матеріалах. Пластмаса, пінополістирол, і папір - це основні матеріали для виробництва одноразового посуду. У кожного з них є свої переваги і недоліки. Хоча всі склянки призначені для одного і того ж використання, вони можуть бути зовсім різні за своїми можливостями.

Колись у громадських місцях поряд з бочками з водою або біля джерел стояла чашка для загального користування. Лоренс Люллін і Х'ю Мур порахували, що таке використання однієї єдиної чашки було негігієнічно. Вони хотіли дозволити людям пити прісну воду вільно, будучи впевненими, що крім них ніхто інший не користувався їх тарою для пиття. Мур і Люллін вирішили використовувати паперові стаканчики, щоб зробити чисту воду доступною кожному спраглому, і це призвело до того, що був розроблений перший паперовий одноразовий стаканчик в 1907 році. Після своєї появи паперові стаканчики стали широко використовуватися майже у всіх життєвих ситуаціях.

Є багато переваг у використання паперових стаканчиків по відношенню до пластмасових і пінополістирольним стаканчиках. Насамперед, папір є безпечним матеріалом для мікрохвильових печей. Вона зроблена з натуральної деревини з невеликим додаванням інших матеріалів, таким чином, це - найменш складний матеріал для виробництва одноразового посуду. Через свого натурального походження, папір - це також найчистіший і самий швидко розкладається мікроорганізмами матеріал з трьох; і, звичайно, цей матеріал дуже добре підходить для навколишнього середовища.

Папір - провідний матеріал для виробництва екологічно чистої одноразового посуду, оскільки папір - це найшвидший матеріал для розкладання, а також є найлегшим для переробки матеріалом. У різних дерев є або гладкі або грубі волокна целюлози. При використанні різних відносин змішування цих волокон може бути зроблений той тип паперу, який потрібний в даний момент. Оскільки паперові одноразові стаканчики, як і будь-який інший паперовий продукт, розкладаються в навколишньому середовищі протягом дуже короткого періоду часу, тому вони повинні використовуватися більшою мірою в порівнянні з чашками з пінополістиролу або пластмаси.

Хоча є багато переваг використання паперових стаканчиків, також є багато недоліків. Основні ресторанні мережі воліють одноразовий посуд з безлічі інших матеріалів, бо паперовий посуд є найдорожчою. Крім того, паперові стаканчики не найкраще рішення для продуктів, температура яких повинна бути збережена, а також для використання з гарячими напоями та їжею, оскільки високу температуру можна відчувати через паперовий посуд. З точки зору захисника навколишнього середовища головна проблема виробництва паперової одноразового посуду полягає в тому, що це - вирубка «дорогоцінних»


РОЗДІЛ 3. ПЕРСПЕКТИВИ, ПЕРЕВАГИ ТА ВИМОГИ ДОПЛАСТИКОВОГИ ПОСУДУ

3.1 Вимоги до одноразового посуду та перспективи виробництва

Номенклатура, типорозміри і дизайн одноразового посуду та відповідних приладів в кожній країні істотно різняться і залежать від споживчих звичок користувачів. Так, порівняльний аналіз, проведений французькою фірмою «Тедеко» на підприємствах громадського харчування, які обслуговують по 500 відвідувачів в день у ФРН, Бельгії, Франції, Голландії та Великобританії, показав це конкретно. Наприклад, в меню французьких підприємств харчування практично не входить суп, тому в переліку одноразових приладів відсутні столові ложки. У ФРН середнє число використовуваних за тиждень ножів і виделок нижче, ніж в інших країнах, так як більшість пропонованих страв цього не вимагають.

Подання про номенклатуру відповідної продукції, що випускається в даний час з сополімерів полістиролу і поліпропілену в нашій країні, дає таблиця 2, в якій наведено також дані про основні способи виробництва і орієнтовної вартості станом на початок 2000 року.

За даними інформаційної служби «Інфопак», з п'ятдесяти фірм, зайнятих у РФ виробництвом і постачанням формованою полімерної упаковки для харчових продуктів, лише московська фірма «Міні-Пак» випускає повну номенклатуру одноразового посуду та столових приборів. В той же час виробництво стаканчиків різного виду мають більше половини фірм.

Оптимістичні прогнози про розширення виробництва і застосування полімерної посуду одноразового використання ґрунтуються, в основному, на аналізі впливу трьох факторів: вдосконалення виробництва та переробки ПМ (економічна складова), вирішення проблем збору та утилізації відходів (екологічна складова) і розвитку художнього конструювання посуду та столових приборів (естетична складова).

Постійне вдосконалення технологічних властивостей ПМ в поєднанні з прогресом переробної техніки і технології неухильно знижують собівартість полімерної продукції, причому не в останню чергу за рахунок скорочення браку, відходів і втрат.

Одночасно зниженню витрати ПМ на виробництво одиниці такої продукції, як одноразовий посуд і столові прилади, може сприяти подальше підвищення питомих показників міцності і жорсткості цих матеріалів.

Вирішення проблем збору та утилізації відходів одночасно в сферах виробництва і споживання вимагає проведення комплексу заходів організаційного, технічного та економічного характеру, що вже знаходить відображення в державних науково-технічних програмах у всьому світі. Однак найбільш радикальних змін можна очікувати після розробки самознищується ПМ, здатних деструктировать під дією насамперед природних факторів: ультрафіолету, вологи, мікроорганізмів і т. Д.

Що стосується дизайну в розробці і обробці одноразового посуду і приладів, то, незважаючи на ряд очевидних успіхів, пов'язаних з двоколірним литтям, нанесенням теплоізоляції, застосуванням багатошарових листових ПМ, поліграфічної обробкою і іншими досягненнями технології, художникам-конструкторам ще належить виконати свої головні розробки, перетворивши полімерну посуд із замінника в повноправний і самодостатній атрибут нашого бутя.

3.2 Вимоги до якості одноразового посуду

Одноразовий посуд має кілька важливих переваг - практичність і доступність. Варто відзначити, що в багатьох компаніях одноразовий посуд є просто незамінною, однак її використання відбувається скрізь по-різному. Деякі використовують одноразовий посуд переважно для харчових продуктів, в той час як інші прикрашають одноразовий посуд логотипів з метою популяризації товару.

Варто відзначити, що з точки зору екології найбільш екологічно чистою є паперовий посуд, так як вона не виділяє токсичних речовин. Паперовий посуд знайшла широке застосування в місцях найбільшого скупчення людей, де можна перекусити. Варто відзначити, що паперова одноразовий посуд вельми просто в експлуатації, і з нею не виникає проблем при утилізації.

Зауважимо, що найбільш популярним видом цього посуду, звичайно ж, є одноразові стаканчики. Які знайшли широке застосування в вендингових машинах. Для того, щоб зі стаканчиком чи не деформувались при наповненні їх гарячими напоями, необхідно уточнювати температуру плавлення.

Намічається грандіозна корпоративна вечірка, передсвятковий настрій, передчуття веселощів, купуються всякі смачні закуски і напої, і тут раптом хтось задає цілком резонне запитання: «А де ми наберемо стільки посуду, адже нас майже тридцять чоловік?»

Одноразова посудаЕсть одне єдине правильне рішення - одноразовий посуд. Вона зручна, її не треба мити, її не шкода, якщо вона впаде, тому що одноразовий посуд не б'ється. Не доведеться захаращувати стіл величезними блюдами, тарілками і келихами, можна моментально замінити брудний посуд на чисту і стіл придбає зовсім інший вигляд.

Переваг одноразового посуду багато. Використовувати її можна не тільки на вечірках в офісі. Вона стане в нагоді підприємствам швидкого харчування, може використовуватися для сухих пайків і, звичайно ж, одноразовий посуд - незамінна річ на пікніках і відпочинку на відкритому повітрі. Вона не займе багато місця і не змусить Вас зігнутися під вагою сумки.

З'явилася одноразовий посуд в США в 60-і роки. Не дивно, що досі вона дуже актуальна, тому що речам, які допомагаю тобі створити комфорт, звикаєш швидко. Одноразовий посуд може бути виготовлена з різних матеріалів. До них відносяться, звичайно ж, загальновідомий пластик (полістирол і поліпропілен), папір, ламінований картон, спінений полістирол, алюмінієва фольга. Всі ми пам'ятаємо одноразові сріблясті блюдечка з рифленими краями, з яких в дитинстві ми за обидві щоки наминали смачний пломбір.

Кожен з перерахованих вище матеріалів має свої переваги перед іншими. Наприклад, одноразовий посуд з ламінованого картону - екологічно чиста. У Європі посуду з цього матеріалу вже давно віддали перевагу, незважаючи на те, що він коштує дорожче пластику. Спінений полістирол матеріал міцний і термостійкий. Тому, гарячий чай, налитий в стаканчик з цього матеріалу, буде ще довго зігрівати ваші руки своїм теплом. І, навпаки, в жаркий день одноразовий посуд із спіненого полістиролу збереже прохолоду напою.

Одноразова посудаМногіе можуть подумати, що одноразовий посуд може стати в нагоді тільки для днів народжень в офісі або, так званих, фуршетів економ-класу. Для солідних людей, скажуть вони, не пристало пити коньяк з пластикових стаканів. Напевно, ці люди не знають, що виробники одноразового посуду давним-давно збагатили палітру кольорів, яка використовується в дизайні. Тому тепер, одноразовий посуд може мати цілком презентабельний вигляд. Вона може бути синьою, червоною, жовтою, зеленою, який завгодно! Виглядає такий посуд набагато цікавіше обридлої білої і здатна навіть піднімати настрій.

Крім цього, розширився асортимент одноразового посуду. Якщо раніше він обмежувався тарілками і стаканчиками, то зараз це блюдця різного діаметру, глибокі мисочки і не дуже, склянки різних розмірів, ложки, виделки, ножі, келихи для пива і чарки для коньяку. Деякі виробники одноразового посуду прекрасно навчилися імітувати скло. І не варто забувати про скатертинах, тому що її забарвлення може задати певний тон розмови або фуршету.

Є ще один важливий плюс, який примушує поглянути на одноразовий посуд з великим інтересом. Вона чудово може використовуватися в якості рекламоносіїв. Будь-яка фірма з будь спрямованістю своєї діяльності може розмістити на посуді свій логотип, телефони та інші контакти. Маленьким діткам цікавіше буде їсти ненависну ними «корисну кашу», коли внизу на дні тарілки їх будуть чекати улюблені казкові або мультяшні герої.

Одноразовий посуд безумовно має позитивні сторони, і підводячи підсумок, можна сказати, що це дуже зручно, з кожним роком все якісніше і, звичайно, дуже вигідно.

Загальні вимоги до товарів з пластмас господарського призначення викладені в ГОСТ Р 50962-96 "Посуд та вироби господарського призначення з пластмас. Загальні технічні умови". Обов'язковими вимогами до товарів із пластмас є: вимоги до зовнішнього вигляду (не допускаються такі дефекти: раковини; здуття, тріщини; грат; розводи; лінії холодного спаю, патьоки, пропуск малюнка, наявність складок, проколів, тріщин, літників, які виступають над опорною поверхнею ; деякі дефекти допускаються з обмеженнями: подряпини, сліди від виштовхувача, сторонні включення та ін.); вимоги до маркування.

При виробництві виробів з пластмас, що контактують з харчовими продуктами, не слід забувати, що пластмаси не є абсолютно безпечними. Можливе виділення токсичних компонентів суворо нормується по кожному виду пластмас.

Вироби з пластмас на сорту не поділяються.

Маркування повинне містити товарний знак підприємства-виробника. Вироби, що контактують з харчовими продуктами, повинні також мати такі атрибути маркування: місткість та призначення (для холодних, гарячих або сипучих продуктів). Вироби, що не контактують з харчовими продуктами, але за формою нагадують аналогічну "харчову" посуд, мають попереджувальний напис "Для нехарчових продуктів". Методи нанесення маркування різні: формування, деколь, тиснення, штамп, печатку, гравірування. Маркування транспортної тари, крім обов'язкових атрибутів, повинна включати і маніпуляційні знаки: "Верх", "Крихке, обережно" та ін.

Упаковка виробів повинна забезпечувати збереження при транспортуванні і зберіганні. Міцність тари повинна забезпечувати можливість багатоярусної завантаження (3,3 м) без пошкоджень продукції. Маса брутто повинна бути не більше 25 кг для посуду і не більше 33 кг для інших видів виробів.

ВИСНОВКИ

Тоді всім здавалося, що це нормально, а сьогодні нормальним ми вважаємо велика кількість різних харчових упаковок, пакетів, пластикових контейнерів, посуду та іншої тари. Пластиковий посуд сьогодні є в кожному домі, хоча б у невеликій кількості

Одноразовий посуд має кілька важливих переваг - практичність і доступність. Варто відзначити, що в багатьох компаніях одноразовий посуд є просто незамінною, однак її використання відбувається скрізь по-різному. Деякі використовують одноразовий посуд переважно для харчових продуктів, в той час як інші прикрашають одноразовий посуд логотипів з метою популяризації товару.

Посуд одноразовий для продуктів харчування повинна мати безпеку для здоров'я споживачів. Для установки безпеки посуду необхідно перевірити чи має її упаковка позначки про відповідність її медичним та гігієнічним нормам.

Важлива якість споживача - естетична складова. Люди купують привабливий і красивий товар, тобто, на посуді не повинно бути явних дефектів, деформацій, сторонніх матеріалів.


СПИСОК ВИКОРИСТОВАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Ходыкин А.П., Ляшко А.А., Волошко Н.И. и др. Товароведение

2. Авторський знак: Т50 Товарознавство товарів з пластичних мас,товарів побутової хімії,парфумерно-косметичних товарів

3. чебник / Под общ. ред. В. Е. Сыцко. Мн.: Выш. шк , 2005. Товароведение непродовольственных товаров

4. Стаття « Шкідливо - корисно»

5. Навчальний посібник «Товарознавство непродовольчих товарів» Автор(и): Л.О. Радченко, Л.Д Льовшина., Н.П. Головко, О.В. М'ячиков, Мартишко І.Ф.

Размещено на Allbest.ru

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
866
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку