Екосистеми: структурна організація, властивості та характеристики.

Про матеріал
Презентація розкриває поняття щодо екосистеми: структури, властивостей та характеристик.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екосистеми: їх структурна організація, властивості та характеристики.11 клас

Номер слайду 2

Повторимо. Екосисте́ма або екологічна система — це сукупність живих організмів (біоценоз),які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування (біотопі), утворюючи з ним єдине ціле.

Номер слайду 3

Екосистемологія- наука про закономірності формування, структурно-функціональні особливості, поширення, еволюцію, динаміку, способи використання та охорону екосистем.

Номер слайду 4

Екосистемологія. ОБ’ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ: ЕКОСИСТЕМНЕ РІЗНОМАНІТТЯПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ: ВИВЧЕННЯ СТРУКТУРИ, ЕКОЛОГІЧНИХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ, САМООРГАНІЗАЦІЯ, САМОРЕГУЛЯЦІЯ, ПРОДУКТИВНІСТЬ, СТАБІЛЬНІСТЬ РОЗВИТКУ, СТІЙКІСТЬ

Номер слайду 5

Екосистемне різноманіття- це розмаїття екосистем, що визначається різноманітністю природних умов.І – консорційна екосистема

Номер слайду 6

Екосистемне різноманіття І – консорційна екосистема. Найменші екосистеми – консорціїІІ – парцелярна екосистема

Номер слайду 7

Екосистемне різноманіття ІІІ – біогеоценозна екосистемаІV – ландшафтна екосистема

Номер слайду 8

Екосистемне різноманіття V – провінційна екосистема. VІ – біомна екосистема ( тундра, тайга, степ, пустелі, савани, широколисті ліси та інші)

Номер слайду 9

Екосистеми поділяють За походженням:-ПРИРОДНІ (ліси, річки, озера)-ШТУЧНІ ( сади, парки, городи, поля, ставки)За специфікою структури й кругообігу речовин та енергії:-НАЗЕМНІ (тундра, ліси, савани, пустелі….)ВОДНІ (прісноводні-озера, болота, річки.. морські- прибрежні води та бухти, протоки..)

Номер слайду 10

Структура екосистем

Номер слайду 11

Типи зв’язків між популяціями різних видів у екосистемах1. прямі зв’язки (паразит-хазяїн)2. непрямі зв’язки (хижак-рослиноїдні→рослини)3. трофічні (хижак-здобич)4. топічні (орхідеї на гілках дерев)5. фабричні (зелені водорості-лінівець)6. форичні (зоохорія)7. антибіотичні (конкуренція)8. нейтральні (ведмідь-лиса)9. симбіотичні (мутуалізм, паразитизм)

Номер слайду 12

Визначте типи зв’язків між популяціями різних видів

Номер слайду 13

Функціонування екосистем- це сукупність екологічних процесів, що завдяки внутрішнім й зовнішнім екологічним зв’язкам забезпечують існування та розвиток екосистеми в часі. Засвоєння, перетворення й передача речовин, енергії та інформації

Номер слайду 14

Властивості екосистем. Цілісність. Стійкість. Саморегуляція. Самоорганізація системи

Номер слайду 15

Спільні ознаки екосистем Видова різноманітність. Структура екосистеми. Біологічна продуктивність. Ланцюги живлення та розгалуженість трофічної мережіМінералізація органічних решток

Номер слайду 16

Ланцюги живлення- це послідовний ряд живих організмів, пов’язаних харчовими зв’язками, який відображає передачу речовин та енергії в екосистемі.редуцентиконсументипродуценти

Номер слайду 17

Ланцюги живлення. ПАСОВИЩНІ = ланцюги виїдання. ДЕТРИТНІ=ланцюги розщепленняредуцентиконсументипродуценти

Номер слайду 18

Трофічна мережа. Утворюється декількома ланцюгами живлення

Номер слайду 19

Правило екологічної піраміди Закон піраміди енергії Р. Ліндемана (1942): Екологічна ефективність кожної наступної ланки приблизно в 10 разів менша від попередньої внаслідок втрат енергії на кожному трофічному рівні.

Номер слайду 20

Закон односпрямованості потоку енергії Енергія, що її отримує екосистема, передається в одному напрямку від продуцентів до консументів і редуцентів.

Номер слайду 21

Закон внутрішньої динамічної рівноваги екосистем Речовини, енергія, інформація та динамічні якості природних екосистем перебувають у тісному взаємозв’язку, за якого зміна одного з показників неминуче призводить до змін інших за умови збереження загальних властивостей системи.

Номер слайду 22

Домашнє завдання 39, 40, стор. 155 заповнити таблицю

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
9645
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку