Презентація на тему: "Адаптація до впливу екологічних факторів."

Про матеріал
Презентація на тему: "Адаптація до впливу екологічних факторів." Мета: Ознайомити учнів із адаптаціми до впливу екологічних факторів. 11 клас профіль К. Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Адаптація до впливу екологічних факторів

Номер слайду 2

Існує декілька рівнів адаптації організмівдо екологічних факторів, що діють на них. Пристосування виникають на рівні окремого організму, біологічного виду або ж цілої біосистеми.

Номер слайду 3

Фізіологічні адаптації - це пристосування фізіолого- біохімічних особливостей організму до впливу зовнішніх факторів, які діють у процесі їх індивідуального розвитку — онтогенезу.

Номер слайду 4

Еволюційні адаптації - це генетично закріплені морфологічні, фізіологічні й біохімічні особливості організмів, які виникають на рівні популяцій або біологічних видів у ході їхньої еволюції.1. Еволюційні адаптації виникають під дією природного добору. Вони формуються довго, протягом низки поколінь. Під тиском зовнішніх факторів поступово відбувається добір особин із найбільш пристосованими генотипами.

Номер слайду 5

2. Еволюційні адаптації утворюються саме до тих умов, у яких вони формувалися. У рослини пустель пристосувалися до дефіциту води: вони ефективно запасають її в тканинах, знижують транспірацію за рахунок морфологічних змін листків.

Номер слайду 6

3. Еволюційні адаптації є груповими: вони однакові в усіх особин популяції або виду. Саме еволюційні адаптації визначають межі модифікаційної мінливості й норму реакції.

Номер слайду 7

Адаптації на рівні біосистем1. Енергетична адаптованість - це відповідність кількості енергії, що надходить до біосистеми, витратам на її функціонування. У біологічних системах передача енергії відбувається разом із речовиною по трофічних ланцюгах: поглинута їжа джерелом енергії для кожного наступного організму. Перша ланка в цьому ланцюзі - рослини.

Номер слайду 8

2. Енергія будь-якої біосистеми залежить від маси зелених рослин. Загальна кількість енергії, яка може циркулювати в біосистемі, залежить від того, скільки сонячної енергії було перетворено автотрофами на органічну речовину в процесі фотосинтезу.

Номер слайду 9

3. Енергетичний баланс біосистеми залежить від кліматичної зони. Найбільш біологічно бідними зонами на Землі є пустельна й арктична.

Номер слайду 10

4. Зменшення енерговитрат в біосистемах на основний обмін. Тварини знижують добову активність, впадають у сплячку або анабіоз.

Номер слайду 11

5. Речовинна адаптованість — це відповідність характеру біохімічних процесів біосистеми тим хімічним ресурсам, які доступні в навколишньому середовищі. Цей вид адаптованості реалізується за рахунок збалансо ваності раціону й ефективності використання речовин.

Номер слайду 12

6. В умовах посушливого клімату організми підтримують водний баланс. Кожний вид використовує для цього власні еволюційно вироблені механізми: зменшення транспірації, виділення дуже концентрованої сечі.

Номер слайду 13

Інформаційна адаптованість - це ефективне використання інформаційних потоків для забезпечення функціонування біосистеми. У будь-якому середовищі в організмів розвиваються ті сенсорні системи, які оптимально відповідають сигналам певного середовища. 1. Комунікація найдрібніших водяних організмів ґрунтується на хеморецепції- сприйнятті хімічних сигналів, які створюються добре розчинними у воді речовинами.

Номер слайду 14

2. У наземному середовищі набагато більшого значення має фоторецепція- реакція на освітленість є глобальним регулятором річних циклів (фотоперіодизму) у переважної більшості живих організмів.

Номер слайду 15

3. Життя у великих організованих групах найбільше сприяє розвитку сигналів комунікації.

Номер слайду 16

Запитання 1. Складіть порівняльну таблицю. Запишіть в один стовпчик фізіологічні, а в інший — еволюційні адаптації: а) рослин до посухи; б) людини до хронічної нестачі кисню (гіпоксії). 2. Якими можуть бути фізіологічні адаптації до холодного клімату? 3. Поясніть, чому органічний світ дуже бідний: а) в арктичномупоясі; б) у пустелях. 4. Чи здатні рослини до інформаційної адаптованості.

Номер слайду 17

Домашнє завдання§ 82. Адаптація до впливу екологічних факторів11 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. коверко ірина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шебаєва Галина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
8259
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку