Екскурсія "Зелена окраса школи"

Про матеріал
Навчальна екскурсія з біології. Мета: ознайомити з природніми багатствами України; навчити охороняти природу рідного краю; виховувати патріотичні почуття; розвивати допитливість, активність та уяву про навколишній світ.
Перегляд файлу

Зелена окраса школи

Екскурсія

Мета: ознайомити з природніми багатствами України; навчити охороняти природу рідного краю; виховувати патріотичні почуття; розвивати допитливість, активність та уяву про навколишній світ.

Хід екскурсії

1 Організаційний момент

Природа нам — як рідний дім, вона усім — як мати.

Щоб лад завжди був в домі тім, про це нам треба дбати.

Сьогодні ми розглянемо природне багатство рідного краю, його частину. А розпочнемо свою подорож з шкільного подвір’я, як прикладу штучного угруповання рослин.

2 Розповідь з елементами бесіди

Подвір’я нашої школи уквітчане однорічними і багаторічними квітучими рослинами, деревами. Особливу групу рослин створюють вічнозелені дерева і кущі. За будь-якої пори року, вони красиві і створюють затишок. Серед них ялина звичайна, туя західна, сосна звичайна, ялівець козацький, самшит звичайний. Доречі, туя західна росла на нашому подвір’ї ще до того часу, як була побудована школа.

—До якого відділу рослин відносяться ялина, туя, ялівець? (Голонасінні)

За будь-якої пори року ялина звичайна милує зір темно-зеленою барвою. Живуть ялини переважно 250-300 років. У Древній Греції вона вважалась деревом надії. Ялинові шишки сприймали, як ознаку вогню життя, початку відновлення. Ялина звичайна і в нашій школі займає центральне місце. Вона росте в центрі подвір’я школи, тут проводять найурочистіші події. Основну групу вічнозелених насаджень нашої школи становлять туї. Ці рослини красиві, вічнозелені санітари повітр’я. Вік до ста років і більше. Ростуть у висоту до 30-60 м.

       Ялівці — це рослини особливі. Якщо посадити на 1га 5-6 ялівців, вони очистять повітря так, як 1га лісу з дерев листяних порід. Козацький ялівець — ядовитий, світлолюбний. Добре переносить пил, шкідливі гази, тому і росте ближче до дороги.

       Кожного разу, йдучи до школи , ми проходимо алеєю гарно вистреженого самшиту. Родом цей кущ із Кавказу. Має дуже густу крону. Це сама важка і тверда  деревина, вона тоне у воді. Самшит тіневитривалий, хоч і сонця не боїться.

       Звичайно, говорячи про вічнозелених красунь нашого шкільного подвір’я, ми не можемо не згадати про сосни. Адже вони були висаджені нашими учнями, що, як завжди, активно долучаються до озеленення школи. Посаджені ці дерева на найкраще освітленій території, адже вони — світлолюбні рослини.

  •    Що вам відомо про користь всіх вище згаданих рослин для довкілля?

Так, ці рослини цілий рік створюють не лише красу, а й чисте, цілюще повітря. Адже вони виділяють специфічні речовини — фітонциди. Ці речовини пригнічують розвиток хвороботворних бактерій. Наприклад, туя зменшує забрудненість повітря хвороботворними бактеріями на 67%.

3 Підсумок екскурсії

  •    Чи використовуєте ви вічнозелені рослини в озелененні прибудинкової території?
  •    Які рослини і чому хотіли б використати?

 

 

 

 

docx
Додано
15 вересня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку