Експериментально-дослідницька робота "Вирощування сенполії в домашніх умовах"

Про матеріал
В роботі досліджено способи та найкомфортніші умови розмноження сенполії в домашніх умовах.
Перегляд файлу

Конкурс експериментально – дослідницьких робіт

«Юний дослідник»

 

Номінація «Рослини навколо нас»

 

 

 

 

Вирощування сенполії в домашніх умовах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

 

Вступ   

 1. Фіалка - улюблениця людини .

1.1 З історії фіалок .

1.2  Морфологічні та біологічні особливості  фіалок.

1.3 Догляд за фіалками.

1.4  Розмноження фіалок .

 2. Мої дослідження.

3. Висновок .

4. Список використаних джерел.

5. Додатки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Щодня, відволікаючись від міської суєти та проблем, ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету квітів. Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя творчої людини.

Історія кімнатного квітництва йде корінням в глибоку старовину:

людині завжди хотілося мати поруч із собою красиві рослини, що прикрашають його будинок. Поняття "кімнатна рослина" існує з моменту, коли вони здогадалися кинути насіння не на полі, а в горщик із землею. Храми стародавньої Еллади прикрашали вазони з рослинами. Відкриття нових земель принесло слідом за собою відкриття нових декоративних рослин.

Немає жодної дівчини, жінки, що не любила б квіти! Адже квіти – це не тільки прикраса будинку, кімнати або балкона, а ще й спосіб розслабиться після важкого робочого дня. Адже всі знають, що зелений колір діє заспокійливо на нервову систему, а це позитивно впливає на настрій і працездатність. Життя в гармонії із природою дозволить нам відкрити в собі сховані таланти, нові та невідомі риси свого характеру. Буквально на наших очах із квіткового насіння з'являється спочатку паросток, а потім він перетворюється в дорослу, сильну, гарну рослину. І головне - воно живе, чує та відчуває нас, реагує на наш настрій і навіть самопочуття. Будь-яку нудну та сумну кімнату можна змінити до невпізнанності з допомогою кімнатних рослин. Декорування інтер'єру живими квітами зараз популярно як ніколи. До того ж, здорові, доглянуті і сильні рослини дають заряд енергії та бадьорості, покращують ауру в приміщенні.

Фіалки одні з найпопулярніших кімнатних квітів. Існує безліч різновидів фіалок. Можна підібрати собі практично будь-який сорт під потрібний розмір та колір. Фіалки міні легко уживаються на одному підвіконні в найбільших кількостях. Вони полонять своєю красою, різноманітністю кольорів.Ці чудові квіти полонили і моє серце . В своїй роботі я вирішила дослідити яким з трьох способів листок  узамбарської фіалки швидше дасть пагони в домашніх умовах:

  • з листка,  посадженим відразу в грунт;
  • з листка,  посадженим відразу в грунт з використанням «теплички»;
  • пересадка листка з корінцем  із води.

Дана мета конкретизується наступними завданнями :

  • дослідити звідки пішли ці рослини;
  • вивчити літературу по морфологічним та біологічним властивостям сенполій (узамбарських фіалок);
  • які умови та мікроклімат необхідні для їх вирощування;
  • ознайомитись із різними способами розмноження сенполій;
  • виростити сенполію із листка у домашніх умовах трьома способами (з листка посадженим відразу у грунт з використанням і без викорстання «теплички» і пересадженим листком з корінцем із води);
  • описати своє дослідження.

  Для цього я ознайомилася з науковою літературою та провела самостійні дослідження, адже маю велику колекцію цих рослин.

Я вважаю, що тема над якою я працюю актуальна, адже багато людей захоплюється кімнатними рослинами і практичні дослідження допоможуть правильно доглядати та розмножувати ці рослини.

 

 

РОЗДІЛ 1.1

Перші згадки про сенполій були зафіксовані бароном Вальтер фон Сен-Полем більше ніж століття тому в 1892 році, на території Танзанії, в районі Узамбарських гір. Вперше сенполія була представлена на міжнародній виставці квітів в Генте в 1893 році. Після виставки право для промислового розведення сенполії було викуплено фірмою Ф.Бенарі. В 1894 році сенполії добрались і до США, де зразу ж завоювали популярність серед кімнатних рослин. В 1895 році в Нью-Йоркському журналі «American Gardening» з’явилась перша стаття про узамбарських фіалок. До 1949 року налічувалось близько сотні сортів сенполії. На сьогоднішній день їх число перевищує декілька тисяч. Вальтер Сен-Поль звернув увагу на цю рослину під час прогулянки. Зібране насіння він вислав своєму батьку — президентові Німецького дендрологічного суспільства, Ульріху фон Сен-Полю, а той передав їх ботанікові Герману Вендланду. Вендланд виростив рослину з насіння і в 1893 році описав його як Saintpaulia ionanta (Сенполія фіалкоквіткова), виділивши цей вид в окремий рід, який він назвав на честь батька і сина Сен-Полів.

 

РОЗДІЛ 1.2

 

  Фіалку в кімнатному квітникарстві люблять за невеликі розміри і тривале (до 10 місяців в році) цвітіння. Понад століття фіалка привертає увагу любителів кімнатних рослин і колекціонерів. В даний час в світі існує п'ять тисяч різних сортів фіалок. І щороку з'являються нові сорти.

 Сенполія фіалкоквіткова - це невелика трав'яниста рослина з максимально коротким соковитим стеблом.  Листя досить м'ясисте, покрите ворсинками, округле, зазвичай із злегка нерівнобічною серцеподібною основою, з округлою або короткозагостренною верхівкою. Можуть бути як  зеленого забарвлення, так і плямистими. 13-50 (55) мм завдовжки і 10-35 (40) мм завширшки. Молоді листки густо покриті дещо притиснутими або нахиленими відносно довгими волосками більш менш однакової довжини (1-1,5 мм). Густина волосистого покриву у листя середнього віку близько 160 волосків на 1 см². У старого листя волосків менше.

Середня і бічні жилки — по 5 см кожної сторони знизу виступають, зверху увігнуті. Зверху основа середньої жилки світла і виділяється у вигляді світлої плями. Розмір листя сенполії може досягати 8 см в довжину.

 Рослина цвіте круглий рік. Квітки зібрані в суцвіття-кисті по 5-7 штук на тонкому невисокому квітконосі, який росте з пазух листя. Квітки можуть бути як простими, так і махровими або напівмахровими. Пелюстки гофровані або хвилясті, війчасті по краю. Забарвлення квіток варіюється від сніжно-білого до темно-фіолетового. Квітки гібридів сенполії можуть бути пофарбовані не тільки в різні відтінки синього і фіолетового, а й в червоний, а також рожевий колір.  Чашечка розділена на 5 ланцетних сегментів. Відгин віночка широкораспростертий, 5-лопатевий, з трьома великими нижніми і двома більш дрібними лопатями. Крім основних видів, існує близько 1500 різновидів сенполії, отриманих за допомогою схрещування між собою вихідних видів.

 

РОЗДІЛ 1.3

 

Фіалки вимагають особливого догляду. Вони люблять добре освітлені місця, але ні в якому разі не прямі сонячні промені.

  Для фіалок ідеальним є підвіконня північного боку. Також прекрасно ростуть фіалки на західних і східних підвіконнях. На південних вікнах їх потрібно притіняти. Якщо для фіалок буде занадто багато світла, то вони самі "скажуть" про це - листя перегнуться за край горщиків, щоб втікти від зайвого світла; квітконоси постараються сховатися під листя; на листках з'явиться "загар" у вигляді коричневих плям. У цих випадках треба притінити фіалки іншими рослинами, фіранкою або відсунути їх углиб кімнати.

Поливати фіалки потрібно  1-2 рази в тиждень. Вода для поливу повинна бути теплою, м'якою, відстояною не менше 12 годин. Поливати фіалки потрібно в міру висихання землі методом занурення в відстояну або відфільтровану воду кімнатної температури. Коли земля просочиться водою, треба вийняти горщик з ємності з водою, злити зайву воду з дна горщика, похитуючи його, і поставити на піддон (занурювати на 2/3 горщика). Грунт в горщику повинен бути вологим. При поливі потрібно намагатися, щоб вода не потрапляла на листя. Можна поливати з піддона. Ідеальне місце поливу - під листя.

При переливанні фіалка може загинути! Частота поливу залежить від складу грунту і температури повітря в приміщенні. Підживлювати фіалки потрібно під час цвітіння раз в 3-4 тижні спеціальними добривами, але не зловживати – бо це теж шкідливо. Коли  фіалка росте, їй потрібно більше азоту, а набирає колір - більше фосфору.

Оптимальна температура для утримання фіалок +20 ... + 24 градуси С., взимку не нижче 15-16 °, і потрібно стежити, щоб листя не торкалися віконного скла. На холодному підвіконні фіалка погано розвивається і може захворіти.

Відцвівші  квітконоси потрібно видаляти. Листя фіалок чистять пензликом: обризкування вони дуже не люблять. А протяги - ще більше. У дорослих розеток необхідно видаляти старе листя. Як правило, вони починають втрачати забарвлення і псують зовнішній вигляд рослини.

Горщики краще взяти пластмасові, діаметром 10-13 см, висотою 10 см. Вважається, що фіалкам досить ложки землі і горщик  з стаканчика з-під йогурту, але квіти і листя фіалки будуть більшими в більших горщиках.  Але треба знати міру! У великих і дуже великих горщиках фіалка не буде схожа на фіалку.

 

 

РОЗДІЛ 1.4

 

Існує декілька способів розмноження  сенполій :

  • розмноження діленням куща;
  • розмноження листком;
  • розмноження пасинками;
  • розмноження насінням;
  • розмноження квітконосами;
  • розмноження частиною листка.

Діленням куща можна розмножувати будь-які сорти сенполій (фіалок).

Коли фіалка розростається, то часто з землі починає рости кілька розеток. Кущ можна розділити, намагаючись при цьому, як можна менше його поранити. Чи не на всіх розетках одного куща однакова кількість коренів. При розділенні важливо постаратися, щоб  розетка не опинилася без коренів.

Найпоширеніший спосіб розмноження - листковим живцем. Для розмноження слід брати листок з нижнього другого ряду. Живці з нижнього ряду теж дають діток, але вони, як правило, більш виснажені, тому їх потомство буде свідомо слабкіше.

Фіалку можна розмножувати не тільки листовими живцями, але й пасинками. Пасинок для успішного вкорінення повинен мати три-чотири листочки. Пасинка від розетки відокремлюють шилом або гострим скальпелем. Коли пасинок відокремлюється від основної розетки, слід постаратися не травмувати її листові черешки. Вкорінюються пасинки в горщик із субстратом або в торфо-перегнійним таблетки. Для якнайшвидшого вкорінення і кращої адаптації пересадженого пасинка потрібно тримати в теплиці. Таким способом, як правило, розмножують химери і фантазійні сорти.

Розмноження квітконосами використовують для розмноження гібридних сортових фіалок, які мають незвичайне забарвлення квітки і форму листя. Адже при пророщуванні листка сортові якості не передаються. Отже, вкорінюємо пасинок або квітконос. Для цього відділяємо найкрасивіший і здоровий квітконос, схожий на маленьке деревце (не шкодуйте, скоро виросте новий). Зрізаємо його нижню частину навскоси (45˚). Відстань від зрізу до прилистків (маленьких листочків) повинно бути 1-2см. Квіточки і бутони відщипуємо. Потім квітконос висаджуємо в сфагнум в маленький стаканчик (4-6 см). Поливаємо відстояною теплою водою. Влаштовуємо тепличку, яку іноді відкриваємо, щоб провітрити рослину.

Виростити фіалку з насіння досить важко, але багато хто перевірив на собі цей спосіб. Розмноження насінням дозволяє виростити новий сорт фіалок, замовивши насіння в інтернеті. Фіалки з насіння вирощують за принципом розсади. Спочатку пророщується насіннячко (у суміші торфу і моху). Ємність для пророщування повинна бути неглибокою. Над насінням влаштовуємо парничок. Ростимо до появи перших листочків, а потім пересаджуємо в горщик.

Фіалки мають унікальну здатність до регенерації: сенполії можна виростити, як шляхом вкорінення листа (листового черешка), так і з частин листової пластинки. В останньому випадку в якості «живців» виступають прожилки листа, з яких розвиваються «дітки», що дають початок новій рослині. Метод розмноження листовими пластинками останнім часом втрачає своє значення з причини трудомісткості. Раніше вважалося, що даним способом можна отримати велику кількість розсади, але, як виявилося, укорінення листового черешка не менш ефективно, так як через нього проходять усі каллусоутворюючі тканини, з яких, зокрема, формуються і листові прожилки.

Розділ 2

 Я спробувала розмножувати  фіалки  трьома  способами.

Перший спосіб.  Варіант1

Зрізавши листок  фіалки, я помістила його в грунт (фото 1, 2, 3, 4, 5) .

Другий спосіб. Варіант2

Зрізавши листок  фіалки, я помістила його в грунт . Накрила горщик з рослиною поліетиленовою торбинкою, створивши ефект «теплички» (фото 6, 7).

Третій спосіб. Варіант3

 Дуже простий. Зрізавши листочок у фіалки, я поставила його в воду. В якості ємності я використовувала пластиковий стаканчик.

Лист помістила в воду на 1,5-2 см. Черешок  при цьому  не повинен впиратися на дно склянки, бо він може загнивати. (фото 8, 9) .

 

Склянку і горщики із листочками поставила на підвіконня (фото 10) .

Доглядала:

А) варіант 1  - підливала 1-2 рази в тиждень (фото 12) ;

Б)варіант 2  - підливала 1-2 рази на тиждень і провітрювала 1 раз в 2-3 дні на 15-20 хв (фото 13) ;

В) варіант 3 – міняла воду  раз в тиждень  і слідкувала, щоб  не загнивав кінець ніжки листка (фото 11).

Через 21 день у черешка  у водичці з'явилися корінці. Як тільки з'явилися корінці, я висадила листок в землю (фото 14, 15, 16, 17).

Через 20(47) днів з грунту стали з'являтися зелені листочки. Це були «дітки» фіалки(фото 20) .

 

А) варіант 1  

Через  42 дні біля основи старого листка з'явилися молоденькі листочки –

«дітки» фіалки (фото 18) .

Б)варіант 2  

 Через 37 днів біля основи старого листка з'явилися молоденькі листочки -«дітки» фіалки (фото 19) . Укорінення листка відбувається швидше на 1-1,5 тижні .

Хід експерименту я записала у вигляді таблиці:

Розділ 3

Висновок: Над своїм експериментом я працювала майже 2 місяці. Ознайомившись з літературою по вирощування фіалок, спираючись на свій досвід, після проведення дослідження я зробила наступні висновки:

  • сенполія – найпопулярніша кімнатна рослина;
  • для успішного вирощування фіалок необхідні такі сприятливі умови : оптимальне відношення повітряного, водяного і світлового режимів;
  • сенполії можна розмножувати декількома способами: насіннєвим, листковим живцем, діленням дочірніх розеток,  пасинками, квітконосами, частиною листка.
  • вирощення сенполії листковим живцем найвикористованіший спосіб отримання нових рослин.
  • Найкомфортнішими умовами для розмноження листковим живцем є їх вирощування безпосереднім висаджуванням у грунт  під плівку («тепличку»).

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

1. Брешка Н. Невибагливі кімнатні рослини. - М.: Внешсигма, 1997.

2. Гортинський Г.Б. Кімнатні рослини. Цілителі у вашому домі.- М .: Фітон, 2002

3. Верзілін Н.М. Подорож з домашніми рослинами. - Л .: Дитяча література, 1970.

4. Клинковська Н.І. Пасічник В.В. Кімнатні рослини в школі. - М .: Освіта, 1986.

5. Рубінчікова Т.І. Розмноження кімнатних рослин. ж-л Початкова школа, 1982 N3 стор. 36.

6. Сааков С.Г. Оранжерейні і кімнатні рослини і догляд за ними. - М .: Наука, 1985

7. Хессайон Д.Г. Все про кімнатні  рослини. - М .: Криниця, 1996..

8. Янтра І. Крюгер У. Тисячу прекрасних рослин у вашому будинку / уклад. Х. Хайтц /. - М .: БММ АО, 1996..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 квітня 2023
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку