Електричний струм у газах. Самостійні й несамостійні розряди

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при вивченні теми "Електричний струм у газах. Самостійні й несамостійні розряди" у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета уроку: Пояснити учням фізичну природу провідності газів на основі електронної теорії; формувати навички техніки виконання експерименту; сформувати уявлення про несамостійні та самостійні газові розряди показати приклади використання електричного струму у газах в техніці.

Номер слайду 3

До якого класу речовин належать за своїми електричними властивостями гази? За яких умов газ із діелектрика може перетворитися на провідник?

Номер слайду 4

Електричний струм у газах У звичайних умовах у газі майже немає вільних носіїв заряду, рух яких могли б створити електричний струм. Для того, щоб газ став провідником, необхідно створити в ньому вільні заряджені частки, тобто перетворити нейтральні молекули (або атоми) в йони.

Номер слайду 5

Електричний струм у газах Під впливом полум’я газу став провідником електричного струму. Підвищення температури газу робить його провідником електричного струму.

Номер слайду 6

Механізм провідності газів Під час нагрівання в газі з’являються вільні заряди і газ стає провідником. Процес утворення іонів і електронів у газах називається іонізацією. Фактори, які приводять до виникнення електронів і іонів у газах, називають іонізаторами.

Номер слайду 7

Якщо іонізатор перестає діяти, то газ знову стає діелектриком: відбувається рекомбінація. Газовий розряд, який відбувається тільки за наявності зовнішнього іонізатора, називають несамостійним газовим розрядом. Несамостійний газовий розряд

Номер слайду 8

Самостійні газові розряди Самостійний газовий розряд — розряд, який не потребує для свого підтримування зовнішнього іонізатора.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Тліючий газовий розряд Спостерігається при малих тисках

Номер слайду 11

Дуговий газовий розряд Це безперервний процес проходження електричного току через повітряний зазор між електродами. Температура каналу дуги досягає 5000 - 7000 °С

Номер слайду 12

Іскровий газовий розряд Виникає при високих напругах.

Номер слайду 13

Коронний газовий розряд «Вогні святого Ельма»

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Опрацювати: § 21, 22;

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 39. Електричний струм у газах
Додано
16 березня 2020
Переглядів
6933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку