Електричний струм у металах

Про матеріал
Презентація на урок з розділу "Електродинаміка. Постійний електричний струм". Тема- "Електричний струм у металах"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ У МЕТАЛАХОдеський навчально – виховний комплекс № 49 «Спеціалізована школа – загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів» Одеської міської ради Одеської областіВчитель – Станева Ольга Михайлівна

Номер слайду 2

Мета. Розширити та поглибити знання учнів про електричний струм у металах, природу носіїв заряду в металах, показати практичну значущість набутих знань в побуті та техніці; Розвивати фізичну компетентність учнів, обізнаність. формувати пізнавальну компетентність учнів, інтерес до вивчення фізики; Виховувати культуру наукового мислення та мовлення.

Номер слайду 3

ПЕРІОДИЧНА ТАБЛИЦЯ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ Д.І. МЕНДЕЛЕЄВАНЕМЕТАЛИМЕТАЛИМетал - кристал, у вузлах якого розташовані позитивні йони, а між ними хаотично рухаються вільні електрони.

Номер слайду 4

ВИКОРИСТАННЯ МЕТАЛІВ

Номер слайду 5

Fe

Номер слайду 6

За відсутності електричного поля вільні електрони всередині металевого провідника рухаються хаотично у вигляді електронного газу. Негативний заряд усіх вільних електронів за абсолютним значенням дорівнює позитивному заряду всіх йонів кристалічних ґраток. Тому за звичайних умов металевий провідник електрично нейтральний. За наявності у провіднику електричного поля електрони, зберігаючи свій хаотичний рух, починають зміщуватися в напрямку позитивного полюса джерела. Разом з безладним рухом електронів виникає і їх упорядкований рух. Електричний струм у металах – це напрямлений рух вільних електронів

Номер слайду 7

Німецький фізик Карл Віктор Едуард Рікке в 1901 р. здійснив цікавий дослід. Результати досліду свідчили, що в перенесенні заряду в металах іони не беруть участь. Для з’ясування природи носіїв струму в металах Л.І. Мандельштам та Н. Д. Папалексі провели в 1913 р. оригінальний дослід. Ідея досліду зводилась до того, щоб виявити електричний струм при несподіваній зупинці провідника, що швидко рухається. Цей дослід підтвердив існування інерційного руху носіїв заряду в провіднику. У 1916 р. дослід, аналогічний досліду Мандельштама-Папалексі, провели американські фізики Т. Стюарт та Річард Чейз Толмен. У цих дослідах було визначено відношення заряду до маси носіїв заряду. Знаючи заряд електрона, можна було визначити масу частинок. Вона виявилася порядку 10-30кг, що в декілька тисяч разів менше маси іона. Таким чином, результати досліду свідчили про те, що носіями струму могли бути лише електрони.

Номер слайду 8

Німецький фізик Пауль Друде в 1900 р., спираючись на уявлення про електричний струм у металах як впорядкований рух вільних електронів між йонами кристалічної градки під дією зовнішнього електричного поля, створив теорію електропровідності металів. В основу цієї теорії покладено такі припущення:1) вільні електрони в металах поводять себе як молекули ідеального газу; «електронний газ» підкоряється законам ідеального газу;2) рух вільних електронів у металі підкоряється законам класичної механіки Ньютона;3) вільні електрони в процесі їх хаотичного руху зіштовхуються не між собою (як молекули ідеального газу), а з іонами кристалічної градки;4) при зіткненнях електронів з іонами електрони передають іонам свою кінетичну енергію повністю.

Номер слайду 9

ῡ - середня швидкість руху електронів. Сила струму в металевому провіднику зі струмом(е)Середня швидкість електронів

Номер слайду 10

Залежність опору металів від температури. Дослід демонструє: у міру нагрівання спіралі сила струму в ній зменшується, а це означає, що опір спіралі зростає. Опір металевого провідника збільшується в разі підвищення температури та зменшується в разі її зниження. [α] = 1/КДля металів α > 0

Номер слайду 11

Надпровідність – властивість багатьох провідників, що полягає в тому, що їх електричний опір стрибком падає до нуля при охолоджуванні нижче певної критичної температури. У 1911 р. нідерландський учений Гейге Камерлінг-Оннес, досліджуючи, як поводиться ртуть за температур, близьких до абсолютного нуля (-273°С), помітив дивне явище: в разі зниження температури ртуті до 4,15 К (-269 °С) її питомий опір стрибком падає до нуля. Подібне відбувалося з оловом, свинцем та іншими металами. Це явище назвали надпровідністю.

Номер слайду 12

Графіки зміни питомого опору деяких металів за температур, близьких до абсолютного нуля

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
2067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку