Електробезпека заняття 1

Про матеріал
План заняття: 1. Статистичні відомості про стан виробничого електротравматизму. 2. Поняття про електричний струм. 3. Електротравматизм. Особливості ураження електричним струмом. 4. Правила електробезпеки при роботі на персональних комп'ютерах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електробезпека

Номер слайду 2

План заняття: Статистичні відомості про стан виробничого електротравматизму. Поняття про електричний струм. Електротравматизм. Особливості ураження електричним струмом. Правила електробезпеки при роботі на персональних комп'ютерах.

Номер слайду 3

Питання 1: Статистичні відомості про стан виробничого електротравматизму.

Номер слайду 4

Електробезпека — це система організаційних, технічних заходів і засобів, які забезпечують захист людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Статистичні данні:40 % електротравм зі смертельними наслідками.90 % смертельних уражень електричним струмом трапляється в електроустановках з напругою 127-380 В. Електротравматизм складає близько 1 % від загальної кількості усіх нещасних випадків на виробництві. НВ, пов'язані з висотою та дією механічних факторів. Профзахворювання. Опіки. Електротравми

Номер слайду 7

Питання 2: Поняття про електричний струм.

Номер слайду 8

Електричний струм – це направлений рух заряджених частинок в металах, розчинах чи газах. Провідник Зв'язані електрони залишаються в атоміАтом. Вільні електрони забезпечують струм

Номер слайду 9

Характеристики струму:{C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Сила струму. I [А] (Ампер) Чисельно дорівнює заряду, що пройшов через поперечний переріз провідника за одиницю часу. Напруга U [В] (Вольт)Чисельно дорівнює відношенню роботи, яку необхідно виконати для переміщення заряду з однієї точки поля в іншу точку, до величини цього заряду. Потужність P [Вт] (Ватт)Робота, що виконана за одиницю часу. Електричний опір R [Ом]Характеризує протидію провідника електричному струму. Частота ν [Гц] (Герц) Являє особливістю змінного струму.

Номер слайду 10

Види електричного струму:

Номер слайду 11

Електрика – явище природи, пов’язане з існуванням, рухом і взаємодією електричних зарядів.

Номер слайду 12

Промислова електрика - це електричний струм, який виробляється промисловими установками та індивідуальними джерелами струму для використання на виробництві та в побуті.

Номер слайду 13

Види промислової електрики:

Номер слайду 14

Статична електрика- це заряди електрики, що накопичуються на виробничому обладнанні, предметах побуту, на тілі чи одязі людини внаслідок контактного або індуктивного впливу.

Номер слайду 15

Атмосферна електрика- це явище природи, пов'язане із взаємодією електричних зарядів, що утворюються внаслідок електризації грозових хмар під час руху потужних повітряних потоків.

Номер слайду 16

Питання 3: Електротравматизм. Особливості ураження електричним струмом.

Номер слайду 17

Основні причині нещасних випадків в електроустановках :

Номер слайду 18

Основні причині нещасних випадків в електроустановках :

Номер слайду 19

Особливості електротравматизму:

Номер слайду 20

Вплив електричного струму на організм людини: Чим довше проходження струму, тим більша можливість тяжкого і смертельного наслідку

Номер слайду 21

Види ураження електричним струмом:

Номер слайду 22

Електричні травми:

Номер слайду 23

Види електричних ударів:

Номер слайду 24

Фактори, що впливають на ступінь ураження людини електрострумом:

Номер слайду 25

Порогові значення струму:

Номер слайду 26

Вплив струму на організм: Час в секундах. Покалування Невідпускання Параліч дихання Фібриляція шлуночків Зупинка серця. Задуха, тяжкі опіки, параліч серця, смерть настають при струмі понад 5 А.

Номер слайду 27

Петлі струму – шляхи струму в тілі людини. рука – рука руки – ноги права рука – ноги ліва рука – ноги голова – руки голова – ноги

Номер слайду 28

Питання 4: Правила електробезпеки при роботі на персональних комп'ютерах.

Номер слайду 29

Правила електробезпеки за ПК: На робочому місці розміщені складові частини ПК: системний блок, монітор, клавіатура, мишка, дроти електроживлення. В процесі роботи всі складові знаходяться під напругою. Неправильне поводження з апаратурою, дротами, монітором може призвести до тяжких поразок електричним струмом . ПАМЯТАЙ: !

Номер слайду 30

Для уникнення випадків ураження електричним струмом та поломки обладнання рекомендується виконувати наступні правила:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Солом'яна Альона
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
3439
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку