Тестові завдання для учнів 6 класу Тема: Продукти харчування і здоров’я.
1. Організм людини на 75% складається з води, для поновлення її запасів треба щодня випивати: а) 2-4 склянки рідини;
б) 4-6 склянок рідини;
в) 6-8 склянок рідини;
г) 8-10 склянок рідини;
д) 10-12 склянок рідини.
2. Який вид діяльності передбачає найменші енергетичні витрати організму ?
а) Ходьба;
б) спортивне плавання;
в) марафонський біг;
г) футбол;
д) ритмічна гімнастика.
3. Встанови відповідність:
Поживні речовини |
Фізичні якості |
1 - Вуглеводи |
а) є будівельним матеріалом для клітин |
2 - Білки |
б) утворюють в організмі запаси |
3 – Жири |
в) важливі для нормальної роботи організму |
4 – Вітаміни і мінеральні речовини |
г) найкраще забезпечують організм енергією |
4. Енергетична цінність ( калорійність ) продуктів вимірюється в:
а) байтах або кілобайтах;
б) грамах або кілограмах;
в) пікселях або мегапікселях;
г) калоріях або кілокалоріях.
5. Встанови відповідність:
Поживні речовини |
Джерела надходження |
1 - Вуглеводи |
а) вершкове масло, маргарин, олія, сало |
2 - Білки |
б) хліб,крупи, фрукти, овочі |
3 – Жири |
в) м’ясо, риба, молоко, сир |
6. Назви три принципи раціонального харчування:
а) помірність, різноманітність, збалансованість;
б) поступовість, систематичність, дозованість;
в) швидше, більше, смачніше;
г) їм що хочу.
7. Який із продуктів не містить Йод?
а) морська риба;
б) морська капуста;
в) креветки;
г) цукор;
д) йодована сіль.
8. Що не може призвести до харчового отруєння?
а) вживання продуктів , термін реалізації яких минув;
б) вживання продуктів, які неправильно зберігали чи обробляли;
в) якщо за 30 хвилин до їжі випити склянку води;
г) отруйні гриби, ягоди;
д) консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом;
е) алкогольні напої.
9. Ти знаєш чотири правила обробки і зберігання харчових продуктів, яке правило зайве?
а) ретельно мити сирі продукти, руки і кухонне обладнання;
б) зберігати в холодильнику, або морозильнику молочні, м’ясні, рибні продукти, готові страви і відкриті консерви;
в) всі продукти необхідно зберігати в місцях недоступних для дітей;
г) зберігати окремо і нарізати на окремих дощечках ті продукти, які їдять сирими і ті, що піддають кулінарній обробці ;
д) кип’ятити сиру воду і молоко, піддавати кулінарній обробці при високій температурі сире м’ясо, рибу, інші продукти.
10. Як діяти у випадку харчового отруєння ?
а) сподіватися, що само минеться;
б) викликати «швидку допомогу», чекати поки приїдуть лікарі;
в) випити 2-3 пляшки газованої води;
г) викликати «швидку допомогу», промити шлунок.
11. Встанови відповідність:
Вітаміни і мінеральні речовини |
Джерела надходження |
1 – вітамін С |
а) утворюється в організмі під дією сонячного світла |
2 - кальцій |
б) морепродукти, йодована кухонна сіль |
3 – залізо |
в) сметана, вершкове масло, яйця |
4 – йод |
г) лимони, апельсини, капуста |
5 – вітамін D |
д) печені яблука, червоне м’ясо, печінка |
6 - вітамін А |
е) молоко, твердий і м’який сири. |
12. Намалюй харчову піраміду та схематично познач скільки і чого треба споживати щодня.