Презентація "Стихійні лиха"

Про матеріал

Презентація створена за матеріалами підручника “Основи здоров'я. 5 клас" Т.Є.Бойченко, С.В. Василенко, Н.І. Гущина, І.П. Василашко, Н.С. Коваль, О.К. Гурська та інтернет-джерел, посилання на які є в останньому слайді

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТИХІЙНІ ЛИХАОСНОВИ ЗДОРОВ’Я5 КЛАС(за підручником “Основи здоров’я. 5 клас” Т.Є. Бойченко, С. В. Василенко, Н.І. Гущина, І. П. Василашко, Н. С. Коваль, О. К. Гурська)Підготувала Півторак Наталія Василівна, вчитель основ здоров’яшколи І-ІІІ ступенів № 286 міста Києва

Номер слайду 2

НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇНадзвичайні ситуації — це ситуації, що загрожують життю багатьох людей, завдають значних збитків природі та людям.

Номер слайду 3

НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇТЕХНОГЕННІТехногенні надзвичайні ситуації спричинені неправильним поводженням людей з технікою. До них відносяться: аварії на пожежо- та вибухонебезпечніихоб’єктахтранспортні аварії;аварії комунальних мереж;хімічне забруднення;радіаційне забруднення. ПРИРОДНІПриродні надзвичайні ситуації виникають унаслідок стихійних лих. До них відносяться: землетруси;повені;буревії;снігові замети;селі;зсуви;лісові пожежі.

Номер слайду 4

ДІЇ ДЕРЖАВИ Раптові стихійні лиха виникають несподівано і руйнують будівлі, виводять з ладу обладнання, спричиняють численні травми та людські жертви. Люди навчилися прогнозувати виникнення та наближення деяких стихійних лих, зменшувати їхню руйнівну силу. Державні органи :попереджають жителів про загрозу стихійного лиха заздалегідь по радіо, телебаченню або через пресу;вказують, коли і яке стихійне лихо очікується, що необхідно зробити, щоб підготуватися до нього, і як діяти;організовують заходи з ліквідації наслідків стихійних лих, допомогу постраждалим.

Номер слайду 5

ЗЕМЛЕТРУСЗемлетрус — підземні поштовхи, коливання та розриви земної поверхні внаслідок руху глибинних шарів планети.

Номер слайду 6

ДІЇ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ, ЯКЩО ТИ ПЕРЕБУВАЄШ НА ВУЛИЦІЯкщо підземні поштовхи застали на вулиці, потрібно якнайдалі відійти від будівель і споруд. Не підходити до пошкоджених будівель, мостів. Не можна знаходитися поблизу заводів, фабрик, складів, які мають пожежонебезпечні, вибухові й отруйні речовини. Бути обережними біля стовпів електромережі, обірваних проводів. Не можна триматися за високі стовпи і масивні паркани, ховатися в будівлях і підвалах. Поїзди, трамваї, тролейбуси зупиняються, а пасажири залишають їх і відходять на безпечну відстань.

Номер слайду 7

ДІЇ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ, ЯКЩО ТИ ПЕРЕБУВАЄШ ВДОМАПерекрий газ. Відключи електричний струм. Ÿ Не намагайся вийти з будівлі до припинення сильних поштовхів. Не вибігай на сходи: вони найшвидше руйнуються. Не користуйся ліфтом: він може застрягти чи обірватися. Ÿ Не ховайся під столом, у ліжку. Ÿ Тримайся подалі від вікон, дзеркал, вітрин, щоб не травмуватися уламками та меблями. Ÿ Стань у безпечний куток, утворений наріжними стінами або в отворі дверей, балкону (двері треба відчинити).

Номер слайду 8

ПОВІНЬПовінь — тимчасове затоплення суходолу внаслідок підйому води в природних водоймах. Повені виникають через сильні та тривалі дощі. У деяких регіонах повені відбуваються періодично. Вони бувають ще при відлигах, якщо випадає багато снігу. Крім того, через вирубування лісу почастішали повені в гірських районах.

Номер слайду 9

ДІЇ ПІД ЧАС ПОВЕНІЗберігайте спокій, уникайте паніки. Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти з розрахунку на 3 дні та інші необхідні речі. По можливості негайно залишіть зону затоплення. Перед виходом з будинку вимкніть електрику та газ. Зачиніть вікна та двері. Якщо покинути будівлю не можливо, підніміться на верхні поверхи чи горішні приміщення. До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.

Номер слайду 10

СЕЛЬСель — бурхливий водний грязьовий або грязекам’яний потік. Почувши шум потоку, що наближається, слід дістатися до найближчого пагорба чи залізти на міцне дерево, щоб не змило водою. Тому, кого застав селевий потік, врятуватися, як правило, не вдається. Пам'ятайте, що під час руху селевого потоку розкочується каміння великої маси на значні відстані. Якщо тобі не потрібна термінова допомога, краще залишитися в безпечному місці до спадання води. Вибиратися самостійно із затоплених районів небезпечно.

Номер слайду 11

БУРЕВІЙБуревій — потужний, поривчастий вітер, що підхоплює й переносить різні предмети. Уважно слухати повідомлення по радіо і телебаченню. Ÿ Забрати з балконів та лоджій предмети, що можуть бути підхоплені вітром, зачинити вікна. Ÿ Перекрити газ, тримати напоготові ліхтарі, свічки, сірники. Ÿ Перейти у внутрішнє приміщення, триматися подалі від вікон. Ÿ На відкритій місцевості слід сховатися в глибокій канаві або яру. Ÿ Якщо оголошено евакуацію, діяти, як під час повені.

Номер слайду 12

СНІГОВІ ЗАМЕТИ Снігові замети утворюю-ться після тривалих хуртовин та снігопадів. Можуть бути затори на дорогах, перекриватися виходи з будинків. Під вагою снігу та інею ламаються дерева, обриваються проводи електромереж. При снігових заметах важливо додатково утеплити помешкання. Щоб не постраждати, дотримуйся вказівок дорослих, працівників рятувальної служби.

Номер слайду 13

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАПідручник “Основи здоров’я. 5 клас” Т.Є. Бойченко, С. В. Василенко, Н.І. Гущина, І. П. Василашко, Н. С. Коваль, О. К. Гурськаhttps://4book.org/uchebniki-ukraina/5-klass/osnovi-zdorovya-5-klas-boychenko-2018 Державна служба України з надзвичайних ситуаційhttps://www.dsns.gov.ua/ua/Struktura.html. Ймовірність землетрусів у Україніhttps://glavcom.ua/news/seysmolog-prokomentuvav-informaciyu-pro-mozhliviy-silniy-zemletrus-v-ukrajini-638077.html. Навчальні матеріали он-лайн. У випадку загрози землетрусуhttps://pidruchniki.com/12281128/bzhd/u_vipadku_zagrozi_zemletrusu. Навчальні матеріали он-лайн. Сель. Лавинаhttps://pidruchniki.com/14860110/bzhd/sel_lavina. Фото селейhttp://report.if.ua/lyudy/v-seli-goloshyna-na-verhovynshchyni-selevi-potoky-pidtopyly-dvory-i-budynky-zrujnuvaly-dorogu/Чи знаєте ви, що робити під час повені?https://ye.ua/syspilstvo/11382_Chi_znayete_vi_scho_robiti_pid_chas_poveni.html. Фото з титульного слайдуhttps://naurok.com.ua/vihovna-godina-nadzvichayni-situaci-pravila-povedinki-pid-chas-nadzvichaynih-situaciy-118442.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Комракова Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
3188
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку