Електроенергетика України

Про матеріал

презентація до уроку географії для 9 класу

Тема: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА ЯК СКЛАДОВА ПЕК УКРАЇНИ, ЇЇ ЗНАЧЕННЯ.

Мета: Дати поняття про електроенергетику як складову ПЕК України, її значення, охарактеризувати основні типи електростанцій та найважливіші ЛЕП, розкрити використання традиційних і нових способів одержання енергії , дати поняття про екологічні проблеми електроенергетики, охарактеризувати енергосистему України; розвивати вміння спостерігати, порівнювати, узагальнювати, продовжити розвиток в учнів уваги, пам'яті, мислення; вчити економно споживати електроенергію; продовжити екологічне та профорієнтаційне виховання учнів, розпочате на попередніх уроках; виховувати в учнів почуття господаря своєї родини, країни та раціональне ставлення до використання електроенергії вдома, у школі та на майбутній роботі ; формувати ключові та предметні компетентності учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 4 до тематичного оцінювання 5 уроків

Номер слайду 2

22 грудня – День енергетика

Номер слайду 3

На Землі зникла електроенергія. Які можуть бути наслідки такої події?

Номер слайду 4

Тема: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА ЯК СКЛАДОВА ПЕК УКРАЇНИ, ЇЇ ЗНАЧЕННЯ.

Номер слайду 5

Мета: Дати поняття про електроенергетику як складову ПЕК України, її значення, охарактеризувати основні типи електростанцій та найважливіші ЛЕП, розкрити використання традиційних і нових способів одержання енергії , дати поняття про екологічні проблеми електроенергетики .

Номер слайду 6

План 1. Електроенергетика. 2. Основні типи електростанцій та найважливіші ЛЕП. 3. Альтернативні джерела електроенергії. 4. Екологічні проблеми електроенергетики. 5. Енергозбереження .

Номер слайду 7

Електроенергетика — галузь господарства, що виробляє електроенергію (на різних видах електростанцій) і передає її на відстань лініями електропередач (ЛЕП). Входить до паливно-енергетичного комплексу.

Номер слайду 8

Основними споживачами електроенергії є: промисловість - 49,6 %, населення —14,3 %, комунально-побутові споживачі — 8,3 %, транспорт — 5%.

Номер слайду 9

Електроенергетика включає : теплові (ТЕС) та теплоелектроцентралі (ТЕЦ), атомні (АЕС), гідравлічні (ГЕС), альтернативні — вітрові (ВЕС), сонячні; та електромережне господарство (лінії електропередач).

Номер слайду 10

Теплові електростанції - 42,9 % Атомні електростанції — 46,9 % Гідроелектростанції — 6 %

Номер слайду 11

Чи знаєте ви, що... Програма розвитку електроенергетики до 2030 р. передбачає, що загальні обсяги виробництва електроенергії в Україні зростуть до 251 000 МВт у 2015 р. та 420 000 МВт год — у 2030 р.

Номер слайду 12

“Спільний проект” 1група: характеристика ТЕС 2 група: характеристика ГЕС 3 група: характеристика АЕС

Номер слайду 13

ТЕС , ТЕЦ

Номер слайду 14

Що таке ТЕС,ТЕЦ? - На що орієнтуються у розміщенні ТЕС? - Яке паливо для ТЕС найнебезпечніше для довкілля?

Номер слайду 15

ГЕС

Номер слайду 16

"Вірю-не-вірю“ - ГЕС дають найдешевшу енергію. - ГЕС не змінює режиму річок. - Найбільша ГЕС на Південному Бузі Первомайська ГЕС.

Номер слайду 17

АЕС

Номер слайду 18

м. Енергодар Рівненська АЕС м. Кузнецовськ Запорізька АЕС м. Південноукраїнськ Хмельницька АЕС м. Нетішин Південноукраїнська АЕС З'єднайте назву АЕС і місце її розташування.

Номер слайду 19

З'єднайте назву АЕС і місце її розташування. Південноукраїнська АЕС м. Южноукраїнськ Хмельницька АЕС м. Нетішин Запорізька АЕС м. Енергодар Рівненська АЕС м. Кузнецовськ

Номер слайду 20

Практична робота № 7 . Побудова секторної діаграми виробництва електроенергії. Відкрийте зошити для практичних робіт с. 22 , виконайте 3 завдання.

Номер слайду 21

Альтернативні електростанції Енергія вітру використовується людством віддавна.

Номер слайду 22

Вітроелектростанції

Номер слайду 23

Переваги для довкілля Вітер — відновлювальне джерело енергії, що зменшує залежність від викопного палива, скорочує рівень викидів парникових газів і сприяє боротьбі зі зміною клімату.

Номер слайду 24

Економічні переваги енергія вітру доступна практично в будь-якій країні ; вартість вітроустановок, витрати на їх встановлення та обслуговування постійно знижується; встановити невелику вітроелектроустановку можуть дозволити собі навіть кінцеві споживачі.

Номер слайду 25

Які, на вашу думку, екологічні недоліки ВЕС? (демонстрація відеосюжету)

Номер слайду 26

Екологічні недоліки ВЕС : - шумові впливи; - шкода для птахів, кажанів, інших видів тварин; - втрата природних середовищ існування; - можливе посилення ерозії ґрунту;

Номер слайду 27

Запропонуйте шляхи вирішення цих проблем!

Номер слайду 28

Зміни ландшафту. Щоб зменшити такий тип впливу, ВЕС рекомендують розміщувати в промислово освоєних районах. - Ретельний вибір місця спорудження з урахуванням шляхів переміщення, місць гніздування, зимівлі птахів; - Наземне відлякування птахів (біоакустичні, ультразвукові, піротехнічні, механічні, лазерні, візуальні методи);

Номер слайду 29

Сонячна енергія

Номер слайду 30

Сонячна енергія Потенціальні можливості використання безпосередньо сонячної енергії дуже великі. Якщо ми зможемо використовувати 0,0125% всієї цієї енергії, то людство було б повністю забезпечене енергією зараз, а використання 0,5% повністю б покрило всі потреби людства назавжди.

Номер слайду 31

В Україні річне надходження сонячного випромінювання складає 3500-5200 МДж/м що знаходиться на одному рівні з країнами, які активно використовують сонячні колектори (США, Німеччина, Швеція та інш.). Вся територія України придатна для розвитку сонячного теплопостачання.

Номер слайду 32

Чому в Україні мало використовують енергію Сонця? - Висока вартість перетвореної сонячної енергії, яка доки не може конкурувати за ціною з традиційними її джерелами, а також довгий термін окупності самого устаткування. - Низька інформованість громадськості про технології сонячної енергії і можливості її використання в українських умовах. - Відсутність реальної державної підтримки сектора поновлюваної енергетики у вигляді пільг і субсидій, а також спеціальних кредитів.

Номер слайду 33

Добування електроенергії супроводжується економічними та екологічними проблемами. Запропонуйте шляхи вирішення цих проблем. (“Дерево рішень”)

Номер слайду 34

- удосконалювати технології видобування; - знаходження нових джерел; - зменшити використання невідновлюваних джерел для добування електроенергії; - модернізувати очисні системи; - ощадливо використовувати;

Номер слайду 35

Перевір себе

Номер слайду 36

Назвіть найближчу до нас АЕС.

Номер слайду 37

Який тип електростанції?

Номер слайду 38

Назвіть найпотужнішу АЕС України. Де вона знаходиться?

Номер слайду 39

Який тип електростанцій є найбільшим забруднювачем довкілля?

Номер слайду 40

Яким типом електростанцій зумовлені дані екологічні проблеми?

Номер слайду 41

Назвіть фактори розміщення електростанцій.

Номер слайду 42

Яке паливо використовують на ТЕС?

Номер слайду 43

Для яких альтернативних електростанцій є перспективною ця територія?

Номер слайду 44

Домашнє завдання. Опрацювати тему 5 .с. 105 – 115. Контрольні питання с.115. Виконати у практичній роботі № 7 завдання 1. ☺☺ Розгадайте кросворд ☺☺☺ Виробіть програму енергозбереження для своєї родини. Обчисліть скільки коштів зекономить родинний бюджет.

ppt
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
25 листопада 2018
Переглядів
1362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку