Електронний додаток на тему: "ТУРБОТА ПРО ПОТОМСТВО"

Про матеріал

На уроках зоології в 7 класі доречно використовувати електронний ілюстрований матеріал для підвищення цікавості учнів до предмету. Турбота про потомство - така тема, що не залишить байдужим жодного знавця світу тварин. А фотографії та безліч прикладів зроблять навчання легким.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Турбота про потомство. До теми «Репродуктивна поведінка тварин»7 клас

Номер слайду 2

Успішність виживання потомства у величезній мірі залежить від адекватності поведінки батьків, що є важливим чинником природного відбору. У тваринному світі зустрічаються найрізноманітніші форми турботи про потомство: від повної відсутності до найскладніших і тривалих взаємин між дітьми і батьками.

Номер слайду 3

Повна відсутність турботи про потомство. В найпростішому вигляді турбота про потомство є у всіх організмів і виражається в тому, що розмноження відбувається лише в умовах, сприятливих для потомства, - при наявності їжі, потрібної температури і т.д. Надалі більшість безхребетних і риб не виявляють турботи про потомство. Успішність існування подібних видів забезпечує масовість їх розмноження. У просторах океану безліч видів безхребетних і риб, збираючись гігантськими зграями, відкладають мільйони яєць, які тут же з'їдаються величезною кількістю різноманітних м'ясоїдних істот. Єдиним порятунком для подібних видів є колосальна плодючість, що дозволяє все ж вижити і дожити до статевозрілого стану мінімального і необхідного для існування популяції кількості нащадків.

Номер слайду 4

Повна відсутність турботи про потомство. Сотнями і мільйонами обчислюється кількість ікринок у безлічі видів риб, що відкладають ікру в товщі води. Так, самка живе в північних морях великої морської щуки - Мольва викидає за один сезон до 60 млн ікринок, а гігантська морська риба-місяць викидає в товщину океанських вод до 300 млн ікринок. Надалі випадково запліднені яйцеклітини, змішуючись з планктоном або опускаючись на дно, гинуть в незліченних кількостях. Виживають одиниці.

Номер слайду 5

Виношування відкладених яєць на тілі одного з батьків. Самки багатьох морських тварин прикріплюють відкладені яйця безпосередньо до свого тіла і виношують їх або молодь - до набуття нею самостійності. Ця ситуація може виникнути у багатьох водних тварин: морських зірок, креветок та інших ракоподібних . Така поведінка є наступним щаблем ускладнення турботи про потомство, але в цілому воно не відрізняється особливою винахідливістю.

Номер слайду 6

Виношування відкладених яєць на тілі одного з батьків. Кількість відкладених яєць обернено пропорційна рівню батьківського піклування. Цю закономірність добре підтверджують морські зірки, серед яких спостерігаються як види, що викидають яйця безпосередньо в воду, де вони запліднюються спермою декількох самців, так і види, що виношують яйця на своєму тілі. У видів першої групи число яєць , що дозрівають в організмі самки досягає 200 млн, тоді як у морських зірок, які піклуються про потомство, кількість відкладених яєць не перевищує декількох сотень.

Номер слайду 7

Відкладання яєць в попередньо підшука. НЕ або спеціально підготовлен. Е самкою серед. ОВИЩЕНаступним етапом ускладнення батьківської поведінки є відкладання яєць в сприятливе середовище. Так, перед тим як відкласти яйця, мусі необхідно знайти труп тварини або шматок напіврозкладеного м'яса, яким зможуть харчуватися личинки. Метелики (кропив'янка, павине око, адмірал) для забезпечення своїх гусениць необхідною їжею повинні знайти зарості кропиви, а жук-носоріг - купу прілого листя.

Номер слайду 8

Подібного ж роду турботу про потомство виявляє і більшість рептилій. Їх основним завданням є підбір для інкубації своїх яєць місця з відповідним рівнем вологості і температури. Найчастіше для цього їм доводиться викопати яму або нору. У всіх представників даної групи турбота про потомство на цьому закінчується, і подальша доля відкладених яєць їх уже не хвилює. Як не дивно на перший погляд, але до цієї ж групи можна віднести і одиночних ос, і бджіл, а також наїзників, що демонструють складні комплекси інстинктивного поведінки, пов'язаного із забезпеченням необхідних умов для розвитку відкладених яєць. Самки цих комах, перш ніж відкласти яйця, знаходять комах або павуків певних видів і паралізують їх, вжаливши в необхідні нервові ганглії. Паралізована комаха є своєрідними живими консервами, якими буде харчуватися личинка комахи-паразита до моменту лялькування. Деякі оси затягують паралізовану здобич в попередньо викопану нірку, вхід до якої після того, як яйце відкладене, ретельно закладають.

Номер слайду 9

Будівництво гнізд і їх охорона до народження потомства. Більш досконалим типом турботи про потомство можна вважати будівництво гнізда, відкладання туди яєць або ікри і його охорону до того моменту, поки підростаюча молодь його не покине. Така поведінка характерна для ряду видів риб, павуків, восьминогів, деяких багатоніжок і т.д. До подібного ж рівня турботи можна віднести і виношування ікри та мальків у роті самцями деяких риб, а також ікри і пуголовків на задніх ногах жаби-повитухи. Для описуваного рівня характерна відсутність усілякого інтересу з боку батьків до молоді, знаходить самостійність.

Номер слайду 10

Турбота про потомство до набуття ним самостійностіТривала турбота про потомство відзначається у деяких видів безхребетних і риб. Особливо удосконалюється турбота про потомство у суспільних комах.

Номер слайду 11

Турбота про потомство до набуття ним самостійностіБезліч прикладів різних типів батьківської поведінки демонструють амфібії.

Номер слайду 12

Турбота про потомство до набуття ним самостійностіУ вищих хребетних спостерігаються різні способи турботи про потомство, які залежать насамперед від рівня зрілості новонароджених. У найзагальніших рисах серед них можна виділити наступні групи батьківської поведінки:- Вирощування потомства однією самкою або одним самцем;- Вирощування потомства обома батьками;- Вирощування дитинчат в складній сімейній групі.

Номер слайду 13

Вирощування потомства однією самкою або одним самцем

Номер слайду 14

Вирощування потомства обома батьками

Номер слайду 15

Вирощування дитинчат в складній сімейній групі

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тарасенко Марина Петрівна
    Дуже цікаво підібраний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шепель Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 березня 2018
Переглядів
6307
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку