Емма Андієвська." Казка про яян " (презентація)

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури, що дає можливість формувати предметні та ключові компетентності: вчити вдумливо читати казку, формувати вміння надавати свій відгук на текст, робити власні висновки, висловлювати свою думку про прочитане; розвивати уяву, логічне та творче мислення, зв’язне мовлення, вміння аналізувати та порівнювати певні явища, організовувати інформацію, аби краще її запам’ятати, навички самооцінювання; виховувати кращі людські почуття: доброту, любов, співчуття, уважне і доброзичливе ставлення до людей, небайдужість, нетерпимість до проявів егоїзму в собі та інших людях; морально-етичні цінності, що допоможуть бачити і розуміти красу світу; прищеплювати інтерес до пізнання нового; сприяти зміцненню здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Галявина моральних цінностей”

Номер слайду 2

Поетична хвилинка. Поезія “ Мистецтво дарувати ”Закінчіть речення “ Для мене дарувати – це… ”

Номер слайду 3

« Емма Андієвска. Сучасна українська письменниця і художниця . Добро і любов до світу у притчі «Казка про яян»

Номер слайду 4

Завдання до уроку : Повинні знати:* основні відомості про Емму Андієвську;* зміст „Казки про яян”. Повинні вміти:* виразно і вдумливо читати казку;* виділяти фантастичні елементи казки;* аналізувати зміст казки- притчі;* формулювати власні висновки про твір. 

Номер слайду 5

Живе лиш той, хто не живе для себе,Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

Номер слайду 6

Емма Андієвська — митець, обдарований  багатогранним талантом:  поетеса, прозаїк, художниця. Емма Андієвська митець в еміграції. Кого називають емігрантами?

Номер слайду 7

Емма Іванівна Андієвська народилась 19 березня 1931 року у Сталіно (сучасне місто Донецьк). Під час Другої світової війни у 1943 році вона з матір’ю виїхала на захід, мешкала у США, Франції, Німеччині. У 1957 році закінчила Український Вільний Університет.1955 по 1995 роки — режисер і редактор українського відділу радіо «Свобода». З 1961 року живе у Мюнхені.

Номер слайду 8

Емма Іванівна є поетесою, прозаїком і відомою в Європі художницею. Поетичні збірки оформляє репродукціями своїх малярських творів.

Номер слайду 9

“Сніданок”

Номер слайду 10

“Родина”

Номер слайду 11

“Мати і дитина”“Пара”

Номер слайду 12

« Скринька літературних термінів » Що таке казка?Які її ознаки?Притча – це коротке оповідання алегоричного повчального змісту з яскраво вираженою мораллю.

Номер слайду 13

Вправа «Чарівні люстерка»Людей, які найбільше люблять себе, називають  ЕГОЇСТАМИ. Емма Андієвська таким людям придумала іншу назву –  ЯЯНИ.

Номер слайду 14

Словникова робота. Кельма — будівельний інструмент, лопатка. Гузир — місце, де зав’язано мішок. Опали немощі — напала слабість.

Номер слайду 15

Бляшанка — банка із жесті. Брама — міські ворота. Насельники — мешканці, жителі. Глипнув — глянув. Словникова робота

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вежа, башта  – висока вузька споруда, що має спеціальне призначення.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

«Коло питань чому?»

Номер слайду 20

Слайд 19.

Номер слайду 21

Живе лиш той, хто не живе для себе,Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

Номер слайду 22

Домашнє завдання Намалювати ілюстрації до казки (на вибір). Творча робота: 1 ряд – Складіть пам’ятку «Як не стати яянином».2 ряд – Як вилікувати яянів. Які б ліки ви запропонували яянам?3 ряд – скласти фанфік «Лист яянам».

Номер слайду 23

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
17 лютого
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку