"Енергетичні проблеми в Україні і світі та способи їх розв’язування "

Про матеріал
Презентація "Енергетичні проблеми в Україні і світі та способи їх розв’язування " може бути використана на уроках з таких предметів: "Пізнаю світ"- 5 клас НУШ, Географія- 6, 8, 9 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скоромолот Олена Леонідівна. Енергетичні проблеми в Україні і світі та способи розв’язування їх

Номер слайду 2

На мадридській конференції з питань клімату (2019 р.) Генеральний секретар ООН А. Гутерреш сформулював наступні умови запобігання катастрофічним змінам клімату планети:до 2030 року скоротити на 45% викиди парникових газів;до 2050 року досягти вуглецевого нейтралітету;не допустити підвищення середньої глобальної температури більш, ніж на 1.5ᵒС. Він підкреслив, що «... викопне паливо має назавжди залишитися там, де йому належить бути: під землею. Якщо ми не позбудемося залежності від вугілля, то всі спроби стримати зміни клімату будуть приречені на провал».

Номер слайду 3

Розвиток країни визначається рівнем розвитку електроенергетики. Але, як у нашій країні, так і у всьому світі існує проблема забруднення навколишнього середовища продуктами згорання, теплове та радіаційне забруднення. Ще більш актуальною є проблема пошуку джерел енергії, що не завдають шкоди навколишньому середовищу. Відповідь на питання, як зменшити негативний вплив на природу, ми сьогодні почуємо з виступів учнів. А ще з’ясуємо напрямки розвитку електроенергетики в Україні.

Номер слайду 4

Енергетична проблема - одна з найважливіших проблем, які сьогодні доводиться вирішувати людству. Вже стали звичними такі досягнення науки і техніки, як засобу миттєвого зв'язку, швидкий транспорт, освоєння космічного простору. Але все це вимагає величезних затрат енергії.

Номер слайду 5

Однак, відомо, що запасів вугілля може вистачити приблизно на 350 років, нафти - на 40 років, природного газу - на 60 років.

Номер слайду 6

Слово «екологія» - грецького походження. Дослівний переклад- наука про дім. Про те, як зберегти наш спільний дім людства – Землю для наступних поколінь землян, ми і поговоримо сьогодні.

Номер слайду 7

Теплоелектростанції

Номер слайду 8

Атомні електростанції Атомні електростанції

Номер слайду 9

ГідроелектростанціїГідроелектростанції

Номер слайду 10

Альтернати́вні джере́ла ене́ргії — будь-яке джерело енергії, яке є альтернативою викопному паливу. Це поновлювані джерела, до яких відносять енергію сонячного випромінювання, вітру, морів, річок, біомаси, теплоти Землі, та вторинні енергетичні ресурси, які існують постійно або виникають періодично у довкіллі.

Номер слайду 11

Вітрові електростанції

Номер слайду 12

Вітрова електростанція (ВЕС), також: вітроелектростанція — електростанція, яка за допомогою вітряної турбіни перетворює механічну енергію вітру на електричну. Вітряні електростанції — це система відновлюваної енергетики, оскільки вітер — відновлюване джерело енергії.Іноді турбінні поля вітроелектростанцій також називають «вітряними фермами» (з англ. wind farm).

Номер слайду 13

Електростанції, які використовують енергію припливів і відпливів

Номер слайду 14

Припли́вна електроста́нція (ПЕС) — особливий вид гідроелектростанції, що використовує енергію припливів, а фактично кінетичну енергію обертання Землі у залежності від інших астрономічних тіл. Припливні електростанції будують на узбережжі морів, де гравітаційні сили Місяця та Сонця двічі на добу змінюють рівень води.

Номер слайду 15

Сонячні електростанції

Номер слайду 16

Сонячна енергетика — використання сонячної енергії для отримання електричної або теплової енергії в будь-якому зручному для їх застосування вигляді. Сонячна енергетика використовує поновлюване джерело енергії і у майбутньому, може стати екологічно чистою, тобто такою, що не виробляє шкідливих відходів. Сонячна енергетика широко застосовується у випадках, коли малодоступність інших джерел енергії, в сукупності з достатньою кількістю сонячного випромінювання, виправдовує її економічно.

Номер слайду 17

Геотермальні електростанції

Номер слайду 18

Геотермальна енергія — це енергія, що отримується від природного тепла Землі з її глибинних шарів. Досягнути до цього джерела тепла можна за допомогою глибоких свердловин. Геотермічний градієнт у свердловині становить приблизно 1 °C на 36 метрів заглиблення. Це тепло доставляється на поверхню разом з парою або гарячою водою. Така теплова енергія може використовуватись як безпосередньо для обігрівання будинків, так і для виробництва електроенергії. Термальні регіони, що є багатими на доступну геотермальну енергію, зустрічаються у багатьох частинах світу. Геотермальна енергія для виробництва електроенергії використовується у 24 країнах (станом на 2010 рік), тоді як для обігрівання будівель вона знайшла застосування у 70 країнах світу

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Біотехнології

Номер слайду 21

Творча робота. Робота в групах. Оскільки під час роботи електростанцій забруднюється навколишнє середовище, запропонуйте ряд необхідних заходів, що дозволять зберегти нашу біосферу.

Номер слайду 22

Розвиваючі вправи. Давайте заглянемо у майбутнє. На вашу думку, які види енергії буде використовувати людство через 10, 20, чи навіть 100 років?Що ви зробите в майбутньому як еколог, політик, підприємець, економіст, для поліпшення екологічної ситуації в Україні.

pptx
Додано
11 січня 2023
Переглядів
3957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку