ЕРІК ХОМБЕРГЕР ЕРІКСОН - ПРЕДСТАВНИК ЕГО-ПСИХОЛОГІЇ ТА ПСИХОАНАЛІЗУ

Про матеріал
Еріксон народився в 1902 році і був учнем Зигмунда Фрейда, відомого австрійського психоаналітика. Однак Еріксон розвинув та модифікував теорію Фрейда, привносячи в неї соціальний аспект. Його найвідоміша робота - це теорія психосоціального розвитку, яка включає в себе вісім стадій розвитку, кожна з яких пов'язана з конкретним конфліктом або завданням. Основні етапи теорії психосоціального розвитку Еріксона включають: Довіра проти Недовіри (народження - 1 рік): Основний конфлікт полягає в розвиненні довіри до довкілля або, навпаки, недовіри. Володіння м'язово-анатомічного аспекту проти Сумніву (1 - 3 роки): Дитина намагається визначити, чи є її можливості вистачаючими для впорядкування своєї життєвої ситуації. Ініціатива проти Вини (3 - 6 років): Розвивається ініціатива і прагнення до активності, але також може виникнути відчуття провини за рішення, прийняті в цей період. Продуктивність проти Стагнації (6 - 12 років): Дитина розвиває свої здібності та компетентності, але може також зіткнутися з відчуттям стагнації, якщо не отримає достатньої підтримки. Ідентичність проти Розгубленості (12 - 18 років): Підліток формує свою особистість, шукаючи своє місце в суспільстві та вирішуючи питання ідентичності. Любов до ближнього проти Чужоземності (18 - 40 років): Основним конфліктом є прагнення встановити стабільні і близькі відносини проти можливості відчуття самотності чи відчуженості. Творчість проти Замкненості (40 - 65 років): Людина стикається з питанням своєї творчої продуктивності та внеску в суспільство. Мудрість проти Відчуженості (65 років і старше): Основний конфлікт полягає в підсумковому враженні свого життя та відношенні до нього. Таким чином, Еріксон розглядав розвиток особистості як неперервний процес, пов'язаний з конкретними віковими етапами і соціальними завданнями.
Перегляд файлу

ЕРІК ХОМБЕРГЕР ЕРІКСОН - ПРЕДСТАВНИК ЕГО-ПСИХОЛОГІЇ ТА ПСИХОАНАЛІЗУ

 

  • На початку XX століття, а саме у 1902 році у місті Франкфурт-на-Майні народився  Еріксон Ерік Хомбергер.
  • Місто Франкфурт-на-Майні  входить до складу  Німеччини.
  • Саме Ерік являється зачинателем его-психології.
  • Є знаменитим ученим та психологом із Сполучених Штатів Америки.
  • У період становлення він проживав та навчався у Карлсруе.
  • Згодом завершив своє навчання в Віденському психоаналітичному університеті.
  • Переїхавши до Америки розпочав трудитися у Бостоні.
  • Через деякий час майже одразу розпочав свою педагогічну діяльність у місті Кембридж , а саме у Гарвардському університеті.
  • Був певний проміжок часу коли Ерік проживав у Єлі,  який знаходиться в адміністративному центрі округу Вайт-Пайн штату Невада в країні Сполучених Штатах Америки.
  • Останню третю частину свого життя  Еріксон Ерік Хомбергер працював  у місті Берклі в США, в окрузі Аламіда штату Каліфорнія.
  • Его-психолога у 1960 році призначили професором Гарвардського університету, а вже на 66 році життя пішов на пенсію.
  • Ерік перестав жити 12 травня 1994 року в Америці.
  • В середині XX століття психолог видав книгу «Дитинство і суспільство» в якій розповідається про практику самоаналізу, конфліктні ситуації, також про дитинство та історичні процеси.
  • За життя розробив теорію Его, тобто свого Я. Вчення Еріка є пролангуванням психосексуальної ідеї Сигізмунда Шломо Фрейда , яка допоможе його наступникам в здійсненнях  експерементах в галузях соціології та біології.
  • Саме термін «его-психологія», яку ввів Ерік розкривало головне Его в житті людини.
  • Психолог розповідав, що саме Его відповідає за духовний та фізичний стан, за соціологічне життя, за велику кількість моментів та якість життя людини.
  • Різні поразки та перемоги залежать від внутрішнього Я людини.
  • Вивчав Его і його здібності при виникненні різних емоцій.
  • Через існуючі психологічні розлади его-психолог підбирав саме ті методи, які б могли якнайкраще покращити стан хворої людини.
  • Саме розглядаючи надбання та книги психолога можна зробити висновок, що перечитавши безлічйого публікаій можна відзнайти для себе відповіді на запитання яке поставить життя.
  • Також найвагоміший внесок Еріка був у тому, що саме він описав вісім вікових періодів формування індивіда.
  • Довів, що на кожному етапі життя існують певні тимчасові кризи.
  • Розробив концепцію психологічного розвитку особистості, яка  схожа на розробку Фрейда додавши тільки три нових формувань особистості.
  • Також ваговий внесок він вклав не тільки в психологію , а й в науку.
  • З основних вікових періодизацій, які розробив вчений увійшло: дитячі роки - в яких йдеться про те, що саме цей період триває від самого народження дитини до одного року та саме в ньому зароджується довіра та почуття; дуже дочасне дитинство -  відбувається від одного до трьох років, в якому формується самостійність та кругозір малюка; ігровий період - дитина розпочинає бути активною та знайомиться з навколишнім світом та соціум. Період діє від трьох до шести років. Далі наступає шкільний вік, який триває від шести до дванадцяти років та характеризується працьовитістю і набутті нових знань. П’ятий період називається юність або поступове дозрівання. На данному етапі формування індивіда полягає в зміцненні соціальних ролей та в більш рішучих здібностей людини. Вже після юності людина переходить в стадію молодість, яка має на меті ознайомити з відчуттям близькості серед рідних та триває від двадцяти до двадцяти шести років. Самий останній етап формування індивіда називається старість, яка описане саме відсутністю бажання щось робити, поява нових хвороб, підсумок раніше пройдених вікових етапів життя. Даний етап відбувається від шестидесяти п’яти років до смерті.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Біографія Еріка Еріксона URL: https://mykniga.com.ua/biograph/biografiya-erika-eriksona.html.

2. Ерік Еріксон: біографія, психосоціальна теорія, внески, праці. URL: https://uk.warbletoncouncil.org/erik-erikson-3217.

3. Ерік Еріксон (психолог). URL:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%80%D1%96%D0%BA_%D0%95%D1%80%D1%96%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3).

4. Ерік Еріксон поділив життя людини на 8 вікових категорій. URL: https://gazeta.ua/articles/edu-and-science/_erik-erikson-podiliv-zhittya-lyudini-na-8-vikovih-kategorij/771728.

5. Ерік Еріксон та его психологія. URL: https://ua.koshachek.com/articles/erik-erikson-ta-ego-psihologija.html.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку