Ернест Сетон-Томпсон. Життя і творчість письменника. авторські спостереження за світом природи. Історія написання оповідання "Лобо - володар Курумпо".

Про матеріал
Матеріал допоможе ознайомити учнів із життям і творчістю письменника, розглянути поняття "оповідання", "анімаліст", "натураліст", розвивати мислення та вміння уважно сприймати інформацію.
Перегляд файлу

5 клас

Зарубіжна література (відкритий урок)

Тема. Ернест Сетон-Томпсон. Життя і творчість письменника. Авторські спостереження за світом природи. Оповідання “Лобо –володар Курумпо”.

Мета: познайомити учнів із життям та творчістю письменника, художника, натураліста Сетона-Томпсона; дати розуміння понять “оповідання”, “анімаліст”, “натураліст”;  розвивати мислення, вміння уважно сприймати інформацію; формувати вміння висловлювати свої думки; розвивати зв’язне мовлення; виховувати любов до природи, гуманне ставлення до тварин.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Матеріали до уроку:  відеопрезентація до творчості Е.Сетона-Томпсона,   відео «У світі тварин», підручники, зошити.

Епіграф:   Люди і звірі! Ми – діти однієї матері природи.

                                          Е.Сетон-Томпсон.

                              Хід уроку

І. Організаційний момент.

Доброго дня, діти!

Доброго дня,  гості!

Доброго дня, сонце і вітер!

Доброго дня, ліси і поля!

Доброго дня, пташки і звірі!

Доброго дня,  плането Земля!

 

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Вчитель. Сьогодні ми далі продовжуємо мандрівку країною «Зарубіжної літератури» і відправимось у Канаду,  щоб познайомитись зі справжнім другом птахів і тварин, живописцем природи Землі, видатним  письменником,  художником і натуралістом  Ернестом Сетоном-Томпсоном.

Девіз нашого уроку:

Не просто слухати, а чути,

Не просто дивитись, а бачити,

Не просто відповідати, а міркувати,

Дружно і плідно всім працювати.

ІІІ. Повідомлення теми й мети уроку.

ІV. Робота над новою темою.

Вчитель.

  • Ернеста Сетона-Томпсона називали захисником «волохатих і пернатих родичів».  Письменник вважав, що справжнім дивом на Землі є світ природи: тварини, рослини, птахи.  І це дійсно так. Ось подивіться відео «У світі тварин». (Демонстрація відео).

Тому  й письменник нагадує всім:  «Люди і звірі! Ми – діти однієї матері природи».

Хто ж він такий Ернест Сетон-Томпсон? Про це нам  розкаже пошукова група «Біографи».

Учень-біограф 1.   Ернест Сетон-Томпсон народився 14 серпня 1860 року в англійському містечку Саут-Шилдсі.  Він був восьмим із десяти синів. Коли хлопчикові виповнилось 6 років, сім’я в пошуках кращого життя переїхала до Канади в місто Торонто. Ернест був здібним і наполегливим.  Коли одного разу  він побачив у вітрині магазину книгу «Птахи Канади», то дуже захотів придбати її. Але грошей у сім’ї бракувало.  Тоді хлопчик  сам став збирати кошти на омріяну книгу. Він носив сусідам дрова, збирав комах для колекції однієї англійської пані,  продав своїх кроликів і врешті здійснив свою мрію.

Учень-біограф 2.  Після закінчення школи,  Ернест навчався в Торонтському коледжі мистецтв. Він дуже добре малював і згодом сам робив ілюстрації до своїх оповідань та повістей. Його картину «Переслідування»  купив президент  США Теодор Рузвельт. А за картину «Сплячий вовк» отримав навіть нагороду.

Учень-біограф 3.  Починаючи з 1883 року  Сетон-Томпсон займається  літературною діяльністю. Популярність йому принесли книги «Дикі тварини, яких я знав» та «Життя тих, на кого полюють». А взагалі письменник є автором  близько сорока книг про тварин.

    Він був засновником жанру творів про тварин. Таких письменників стали називати анімалістами.

Учень-біограф 4.  А ще Ернест Сетон-Томпсон був ученим-натуралістом.  Натураліст – це людина, яка займається дослідженням природи. За свої наукові роботи із зоології він отримав найвищу нагороду США – золоту медаль Елліота.   Сетона-Томпсона  любили всі: дорослі і малі.  Особливо поважали його канадські індіанці і називали Чорним Вовком.  Тому письменник у листах до своїх друзів замість підпису малював слід вовка.

 Учитель. В дитинстві Ернест  любив слухати казки  «Вовк та семеро козенят», «Червона шапочка». Вовк став улюбленим його персонажем. Ставши дорослим, він залюбки малював вовків та писав про них. Одним із таких творів стало оповідання «Лобо – володар Курумпо».  Тепер давайте з’ясуємо, що ж таке оповідання.

  Оповідання – невеликий за обсягом прозовий твір, у якому зазвичай описано один епізод із життя героя.

      В основі оповідання «Лобо» лежить випадок, що трапився з письменником у 1893 році. Якось друг Сетона-Топсона  запросив  його до себе на ферму в Нью-Мексико. Це була найкраща місцевість для ведення скотарства. Тут було багато худоби, але водились і вовки.  Багато клопоту та шкоди  фермерам завдавали вовчі зграї, особливо зграя, ватажком якої був величезний, розумний і сильний вовк. Саме історія життя та загибелі Лобо, ватажка вовчої зграї, є основою сюжету оповідання.  Оповідання «Лобо» входить до відомої книги «Тварини, яких я знав». (Протягом  розповіді демонструється презентація).

      А що ми знаємо про справжніх вовків? Про це нам розкажуть учні-дослідники.

Учень- дослідник 1.  Вовк – хижий ссавець  з родини  псових.  Довжина дорослого вовка без хвоста сягає  до 160 см. Його висота 80 – 95 см, а маса від 45 до 60 кг. Мешкають  вовки в Європі, Азії, Америці, Африці.  Живуть вони 10-15 років, а деякі особини і 20 років. Вовк може бігти зі швидкістю  65 км на годину та стрибати у висоту до 5 метрів. За ніч він може пройти 80 км.

Учень-дослідник 2.  Вовки ведуть родинний спосіб життя. Пари в них утворюються практично на все життя. У зграї перебуває 10-12 особин, рідко 20. Зграю очолюють найсильніший самець і самка. Всі вовченята при народженні  мають блакитний колір очей, який через 2-4 місяці змінюється на золотисто-жовтий. Мозок у вовка на 30%  більший, ніж у собаки,тому він більше запам’ятовує необхідної інформації.

V. Підбиття підсумків уроку.

Вчитель. Дякую , діти, за цікаві повідомлення.  (Оцінки учням, які готували повідомлення) .            А тепер я пропоную пограти у гру «Скачки» ( розміщено на LearningApps.org) аби ви перевірили  свої знання, отримані на цьому уроці, і оцінили самі себе.

 

Вчитель.

Завершити урок я хочу віршем

«Тварин, яких я знав» -

Так першу книжку Сетон-Томпсон назвав.

Він став живописцем природи Землі.

Цю збірку читають дорослі й малі.

Пес Бінго, вовк Лобо і лис Доміно,

Мустанг-винохід і голуб Арно,

Бойовий Коник, Снап і Грізлі –

Милі герої, мудрі, не грізні.

Письменник з любов’ю їх змалював

Й любити природу всіх нас навчав.

Бо кожна рослина,  пташина, тварина –

Житель Землі, як і кожна людина.

Ти у житті це завжди пам’ятай

І про братів наших менших подбай.

VІ. Домашнє завдання:  прочитати матеріал підручника й записати анкету письменника; виразно читати і вміти переказувати 1-2 розділи оповідання «Лобо – володар Курумпо».

 

 

 

docx
Додано
18 липня 2023
Переглядів
448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку