Есе "Актуальність мудрости Григорія Сковороди"

Про матеріал
Участь у відзначенні 300 - ліття з дня гародження Григорія Свороди Просвітницько - практичний форум
Перегляд файлу

             Життя Сковороди – філософія серця

 ( есе до 300 – ліття з дня народження Григорія Сковороди)

 

Чи прислухалися ви будь – коли до власного серцебиття?

Мабуть, часто. Воно могло бути швидким, ніби ось-ось хоче вистрибнути із грудей і допомогти нам подолати наші емоції. Ніби хоче швидше за розум прийняти рішення і заспокоїтись, і тоді ми нерідко кажемо, що "зробили цей вибір серцем".

А може бути ледь чутним. Ніби його немає. Ніби заснуло чомусь. І цьому теж є якась причина, що змушує його не поспішати.

А може бути природнім, справжнім, таким, що дозволяє нам робити певні дії, надає рішучості, спонукає до роздумів.               Серцевий ритм впливає на наші відчуття, емоції і навіть інтуїцію. У нього своя філософі, яку мало кому вдалось зрозуміти, але воно, серце, є у всіх.

Було воно і в Григорія Савича Сковороди. « Людина – університет»,  «мандрівна академія» своєї епохи. Видатний український філософ, богослов, поет та педагог. Його серце зуміло дати любов усім цим талантам. Навіть Т. Шевченко згадував про нього у своїх творах: « Кругом листочки обведу та й списую Сковороду». Мабуть, і серце Кобзаря відчувало запал серця Г. Сковороди.

Полтавщина була першою, яка почула стукіт його серця: маленького, дитячого, але вже тоді повного любові. А потім була Києво – Могилянська академія, у якій 16 – річне серце намагалося освоїти філософію, піїтику, латину, грецьку, польську, німецьку мови. І заспокоювалось тільки тоді, коли власник серця брав до рук сопілку чи скрипку і наповнював свою душу красою і мелодійністю світу. Кажуть, у серці живе душа людини. А якщо душа творча і вільна, то якому ж бути серцю? Теж такому, а ще повному любові.

Незважаючи на те, що вищої освіти Григорій Савич не отримав, його серце не зашкарубло, а, навпаки, почало наповнюватися новими струменями життя. Усе своє знання і вміння він передавав дітям, працюючи у Харківському колегіумі та навчаючи індивідуально. Для доброго серця характерна мудрість. Вона у лагідності, милосерді, терпінні, надії і вірі.

А як щодо кар’єри? Увесь це час світ ловив Сковороду. Йому пропонували і високі світські посади і духовну кар’єру. Але він залишався вірний своїм принципам, відстоював свою особисту волю й індивідуальність, не піддаючись спокусам світу, бо серце не хотіло цих « золотих тенет». « Адже чисте небо не боїться блискавкм і грому». Так і чисте серце, яке є основою людського буття. Як повітря непомітне, але ламає дерева, руйнує будови, гасить та роздмухує вогонь. Так і серце. Г. Сковорода пише: « Якщо в мені нічого немає, крім жару серця,.. то я задоволений цим».

Але серце вимагало ще чогось. Так з'являється збірка поезій « Сад божественних пісень» та « Байки Харківські», притчі, філософські трактати. І кожна з цих праць є любов'ю до мудрості, до пошуку шляху, як пізнати світ і людське життя.

І серце вирушило у мандри: села, міста  - його чекали скрізь. Як найдорожчого гостя приймали і просили затриматись. Віддаючи перевагу радості інших, добре серце знаходить задоволення не в почутті власної гідності, а в любові до ближніх.

То яка ж філософія серця Г. Сковороди?  Спокійна, стримана, з покладанням на Бога і така, що йде від серця. Добре серце має коротку пам’ять як до своїх благодіянь, так і до завданих йому образ. Велике, благородне серце прощає необдумані дії, слова, викликані недосконалістю людської натури. «Кожний є тим, чиє серце в нім. У кого свиняче серце, той свиня. У кого левине, той лев..." – казав Г. Сковорода.

Як вчив – так і жив. “Світ ловив мене, але  не впіймав” сказав і зробив український філософ-практик Григорій Сковорода. І саме тим залишив для нас в ментальності українського духу  шлях через серце до Бога, а серце як центр духовного життя людини, а та щоденна праця, яка “лягає нам на серце” животворить, бо вона від Бога.

 

docx
Додано
20 жовтня 2023
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку