Есе Мартин звичайний

Про матеріал
ознайомлення з окремим видом птаха; - поширенні знань про сезонні явища у природі і в житті птахів; - розвитку гуманного ставлення до птахів, мотивації інтересу до їх охорони; - формуванні відповідальності за стан оточуючого природного середовища;
Перегляд файлу

Есе

Мартин звичайний

Мартин звичайний - це один з найцікавіших птахів, які прилітають навесні в наші краї. Він - невеличкий, тому коли ви вперше побачите мартина, то, можливо, й не помітите його. Проте, він має одну особливість, завдяки якій мартина можна впізнати серед інших птахів - білу плямку на грудях.

Хоча назва пташкти звучить як хлопчаче ім’я, мартин звичайний є неймовірним та чудовим створінням природи. На вигляд мартини звичайні - це маленькі пташки із синіми спинками та білими животиками. Вони важать приблизно стільки, скільки одна ложка цукру. Однак, не зважаючи на невеличкі розміри - ці птахи роблять неймовірні речі. Однією із найцікавіших рис мартинів звичайних  є їхня здатність літати на великі відстані.  Вони летять навесні з Південної Америки, аж до нашого краю, щоб тут провести літо.

Під час довгого перельоту пташки подолають безліч перешкод, але завжди досягають своєї мети. Мартини звичайні не тільки дуже витривалі, але й вкрай веселі птахи. Вони завжди літають великими групами, які нагадують дивні рухливі хмаринки високо в небі. Іноді вони грають в ігри у повітрі, обганяючи один одного та роблячи круті віражі. Мартини  вирізняються  своєю вправністю у повітрі серед іншим пташок, тому їхній політ  виглядає дуже захоплюючим видовищем. Завдяки дуже великим крилам, мартини можуть літати швидко та граційно.

Також ще однією особливістю мартинів звичайних  є цікаві місця для гніздування. Вони не будують свої гнізда на деревах, як переважна більшість птахів. Замість цього мартини обирають старі будинки або гнізда, які для них створюють люди. Вони роблять гнізда з моху, соломи та дрібненьких гілочок. Мартини по-господарському ставляться до своїх гнізд та постійно їх добудовують та  оновлюють.

Але мартини не лише будують чудові  гнізда, вони є ще й гарними борцями з комахами. Літаючи низько над землею,  мартини ловлять комах, які завдають шкоди нашим деревам та іншим рослинам. За це їх часто називають "літаючими комахоловами". Мартини - справжні майстри маневрування у повітрі, які вражають людей своєю вправністю. Ловлячи  дрібних комах, вони можуть здійснювати неймовірні оберти та змінювати напрямок польоту миттєво. Мартини звичайні  є своєрідними "охоронцями" наших полів та садів, парків, скверів,  які допомагають контролювати популяцію комах.

Коли  закінчується  тепле літечко і приходить перша осіння прохолода, мартини готуються до повернення в Африку. Це дуже тривалий шлях, але вони знову летять тисячі кілометрів, щоб повернутися до своєї зимової домівки. Ця мандрівка є частиною природного циклу, який допомагає мартинам виживати в дикій природі та розмножуватися.

Можливо, колись ви чули музику мелодійних дзвіночків десь високо в небі? Так співають мартини звичайні. Ці дивовивижні пташки-артисти  видають мелодійні звуки, що схожі на дзвіночки. Їхній  спів зачаровує кожного, хто їх почує.

Мартини звичайні - це справжні герої неба. Вони не тільки красиві, веселі, але і корисні для нашої природи. Їхня міграція - це дивовижна довга подорож, яка спонукає і нас, людей,  до  захисту довкілля та дбайливого ставлення до природи. Ці маленькі пташки вражають нас своєю витривалістю, веселою вдачею та згуртованістю. Коли вони прилітають до нашого краю, це означає, що настала весна. Тоді  ми можемо насолоджуватися їхнім чудовим співом та вправними польотами у небі. Ці малесенькі пташки є частиною природи, тому нам обов’язково потрібно допомогати їм. Ми облаштовуємо мартинам звичайним місця для гніздування, а вони подбають про гарний вражай наших полів і садів. Мартини звичайні - це пташки, які повсякчас нагадують нам про те, як важливо берегти наше навколишнє середовище та дбати про природу, яка оточує нас.

Я  завжди з нетерпінням чекаю літа, коли малесенькі кольорові мартини звичайні повертаються до нас. Вони роблять наше небо яскравішим і дарують нам незабутні миті радості спостереження за ними.

 

docx
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку