Есе на тему : «Вимоги до зовнішності з позиції сьогоднішнього дня».

Про матеріал
Есе на тему : «Вимоги до зовнішності з позиції сьогоднішнього дня». Матеріал для студентів.
Перегляд файлу

Шемберко Мар’яна

Есе на тему : «Вимоги до зовнішності з позиції сьогоднішнього дня»

Наше повсякденне життя побудоване на взаємодії із світом, соціальними контактами, спілкуванням. Під час такої взаємодії ми намагаємось певним чином представити себе іншим для того, щоб вони сприймали нас, наприклад, компетентними у певній сфері. На сьогоднішній день виникає проблема зовнішності людини, адже інтерес  людей  до  власної  зовнішності  спостерігався і спостерігається зараз. Він пов’язувався не тільки з тими почуттями, що викликає в оточення зовнішність людини, але й з можливістю соціальної типізації людей за зовнішніми ознаками.

Від моменту народження до старості тіло людини зазнає істотних трансформацій і цей процес неминуче супроводжується змінами образу Я. Фізичні зміни нашого обличчя й тіла суттєво впливають на наше самовідчуття й вимагають певного часу для того, щоб стати частиною нашого уявлення про самого себе. Психологічний механізм і умови формування образу фізичного Я визначаються як соціальними детермінантами, так і самопочуттям індивіда.

«Я-концепція» – це система уявлень індивіда про самого себе. На її основі людина будує своє ставлення до самої себе та свої стосунки з іншими людьми. З огляду на те, що Я-концепція є достатньо складним та багаторівневим утворенням, відомий психолог Роберт Бернс говорить про «реальне Я», «ідеальне Я» та «дзеркальне Я», що сприяють формуванню цілісного образу:

  • реальне Я – це те, якою себе бачить людина;
  • ідеальне Я – якою людина поставила за мету стати або до чого прагне, про що мріє. Ідеальне Я основна рушійна сила поведінки та дій людини, орієнтир його особистісного зростання;
  • дзеркальне Я – уявлення про те, яким мене сприймають, що про мене думають інші, який вигляд я маю в їх очах. Дзеркальне Я може обмежувати дії людини, її розвиток, або, навпаки, стимулювати.

Так, для досягнення Я-ідеального людина повинна мати такі характеристики:

  • персональні – якості, що обумовлюють її індивідуальність;
  • символічні – характеристики, що обумовлюються традиціями та культурою країни проживання;
  • соціальні – якості та характеристики, що відображають вимоги суспільства та впливають на формування іміджу (час, місце проживання, статус, суспільна роль).

Отже, можемо зробити висновок, що цінності й норми сучасного суспільства впливають на основні механізми формування людини (зовнішність, імідж). Постійно порівнюючи себе з іншими, людина прагне відповідати очікуванням та сподіванням соціуму, в якому вона проживе та працює, що, безумовно, впливає на її самосприйняття, самовираження та самореалізацію. Тому цілеспрямована діяльність щодо формування ефективного особистісного іміджу, в першу чергу, спрямовується на корекцію особистісних якостей та властивостей, що обумовлює не тільки особистісний розвиток, а й професійний.

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
14 вересня
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку