Есе "Я - класний керівник"

Про матеріал

Багато професій є на світі, але серед всіх виділяється одна, яка, на мій погляд, сама творча, сама затребувана – вчитель. Вчитель – це набагато більше ніж професія, це стан душі. Завдяки вчителю постигається сама головна і сама складна наука – Життя!

Перегляд файлу

Я - класний керівник.                                                                                                                                                                         Я дітям наставник і друг, й охоронець,                                                                                                                          Артист, вихователь, творець і співак,                                                                                                                               Поки вони в школі - Я - мати і батько.                                                                                                                                                Ще й на дуді, як відомо, я граю,                                                                                                                                                                                                                     І масу проблем їм вирішити допомагаю.                                                                                                                                 Адже ми ж не просто                                                                                                                                                        В будівлі зі стін, а в будинку,                                                                                                                                                       В якому нам затишно всім!

Багато професій є на світі, але серед всіх виділяється одна, яка, на мій погляд,  сама творча, сама затребувана – вчитель. Вчитель – це набагато більше ніж професія, це стан душі. Завдяки вчителю постигається сама головна і сама складна наука – Життя!

 

Бажання бути вчителем мені заклали мої батьки і дідусь. Дідусь був сільським вчителем, навчав і виховував сільську малечу. Мама  з самого раннього дитинства вчила мене любити, допомагати, піклуватися про оточуючих, батько – бути чесною і справедливою. Я росла в оточенні розуміння, довіри, тепла, турботи, що зараз і намагаюся передати своїм вихованцям.

 

Школа. Класне керівництво. На початку педагогічної діяльності мені поталанило працювати із досвідченими вчителями, які у бесідах все частіше говорили не про знання учнів, а про психологічні проблеми своїх учнів, їхніх батьках, про взаємовідношення між учнями в класі. Я не розуміла почуте, доки сама не зіткнулася з проблемами дітей, коли стала класним керівником. І всі ці довгі роки я намагалася  стати для дитини другом, помічником,  наставником. Виявилося, що це набагато складніше, ніж досягти професійного майстерства. Кожна дитина – це окрема загадкова і невивчена планета, яку зрозуміти і розгадати її таємниці дано тільки одному класному керівнику.                                                    

  Аналізуючи свою роботу як класного керівника з 1983 року по теперішній час, спостерігаю зміни, які виникли у системі виховання підростаючого покоління. Що ж змінилося у ХХI віці? Ми змінилися? Змінилися соціальні цінності, ідеали?  Якщо впродовж 90-х років ХХ століття спостерігалися  випереджаючі темпи дорослішання дітей, які вимушені були активно включатися у заробляння грошей для задоволення сімейних і власних потреб, то сьогодні батьки повністю або майже повністю забезпечують підлітків матеріально, надав їм самостійність і право вибору життєвих позицій. 

Який він сучасний класний керівник? Я вважаю, що класний керівник – це одна із найважливіших людей у виховному процесі, тому що виховати людину – це постійне  сприяння саморозвитку особистості, реалізація його творчого потенціалу, забезпечення активного соціального захисту дитини, створення всіх необхідних умов для того, щоб кожна дитина змогла вирішити власні проблеми самостійно. Так, бути класним керівником не просто, весь час необхідно знаходитися у тонусі, що так складно, коли ще не вистачало досвіду.  Але коли починаєш бачити результат своєї роботи, хоча б самий маленький, непомітний більшості, він тобі здається  величезним і виникає таке бажання вкласти у свій клас ще більше зусиль. І зараз я можу уже із впевненістю сказати, що люба людина зуміє зробити все, якщо у нього буде грамотний наставник і відсутність страху. Як у народі говорять:  очі бояться, а руки роблять. 

На мою думку, класний керівник – це вихователь, організатор навчального процесу, невід’ємною частиною якого є виховна система, яка орієнтована на формування всебічно розвиненої особистості. В теперішній час мало знати саму дитину, необхідно знати, в якому середовищі вона виховується, хто її батьки, друзі, чім вона захоплюється. . А для цього важливе створення умов для розкриття індивідуальності кожного учня в  класному колективі. Важливим в своїй виховній діяльності вважаю прояв постійного інтересу до внутрішнього миру, поглядам на життя, ідеям, проблемам і турботам кожного учня. Саме тому в позаурочний час і у вихідні дні спілкуюсь з ними сучасними засобами за допомогою соціальних мереж в Інтернеті, спостерігаю за їхнім життям поза школою, намагаюся застерегти від негативних тенденцій.

Батьки – основні помічники у моїй виховній роботі. Вони допомагають мені в організації позакласних виховних заходів і підтримують й розуміють. Батьківський комітет завжди підтримує будь-які добрі починання. 

            «Класний» - означає кращий, дивовижний, прекрасний, а значить надійний, розуміюча людина, значить, зразок у всьому! Це нам тільки здається, що ми виховуємо дітей. Але і вони також виховують нас. Діти вчать нас терпінню, спокою, вчать бачити світ у його красі, захоплюватися життям, забувати про труднощі. Коли я бачу очі своїх учнів, такі відкриті, доброзичливі, довірливі, в мені народжується впевненість у тому, що їхнє життя буде змістовне, красиве і щасливе!!!

Оцінки та відгуки
  1. Дмитренко Світлана Олександрівна
    Любов Іванівно, Ви - "супер-класний" класний керівник! Ваша невтомна творча праця - зразок для всіх!
docx
Додано
19 січня 2019
Переглядів
4449
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку