Есхіл «Прометей закутий». Образ титана Прометея як борця проти влади тирана

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Образ титана Прометея як борця проти влади тирана" в трагедії Есхіла "Прометей закутий". Мета: формувати предметні компетентності й компетенції шляхом виконання навчально-пізнавальних і практично зоорієнтованих завдань відповідно до змістових ліній: емоційно-ціннісної, літературознавчої, культорологічної.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Есхіл «Прометей закутий». Образ титана Прометея як борця проти влади тирана. Від Прометея - всі в людей умілості. Есхіл. Своє нещастя за негідне рабство я не проміняю. Есхіл.

Номер слайду 2

Літературний диктант1. Ім’я Бога, з яким пов’язано виникнення театру.2. Як називалися свята на честь бога виноградарства?3. Які жанри драми виникли в античну добу?4. Як перекладається слово «трагедія»?5. Місце для глядачів у театрі.6. Місце для хору та акторів.7. Кількість акторів у давньогрецькій виставі?8. Взуття актора на високій платформі.9. Батько трагедії .10. Скільки разів перемагав Есхіл у змаганнях трагіків?11. Скільки творів про Прометея написав Есхіл?12. Скільки творів написав Есхіл?

Номер слайду 3

Літературний диктант (відповіді) Діоніс. Діонісії. Трагедія, комедія.“Пісня цапів” Тетрон. Орхестра. 1 Котурни. Есхіл. 13-28 3 90

Номер слайду 4

Порушена послідовність“Ох, яке огидне ремесло моє!”Океан умовляє Прометея скоритися Зевсу. Розмова з Гермесом. Прометей провалюється у безодню. Наказ Влади і Сили прикувати Прометея.“Свого нещастя на негідне рабство я не проміняю!”

Номер слайду 5

Основа трагедії Есхіла – міф про Прометея

Номер слайду 6

Діяння Прометея для блага людства. Запишіть про діяння Прометея, використовуючи стратегію «Гронування»

Номер слайду 7

Від Прометея – всі в людей умілості Прометей навчивлюдей Будувати житло. Приручати тварин. Використовувати силу вітру. Лікуватися. Використовувати вогонь. Тлумачити сновидіння. Лікуватися травами. Добувати метали. Передбачати майбутнєПолювати. Плавати на човнах. Орієнтуватися по зорях

Номер слайду 8

Головний конфлікт трагедії Влада тирана Зевс. Прометей Борець проти свавілля і несправедливості

Номер слайду 9

Характеристика образу Прометея. Жертовність. Безкорисливість. Волелюбність. Сила волі Гордість. Непохитність. Витримка. Мудрість

Номер слайду 10

Сенкан. Прометей. Мужній, незламний. Навчає, жертвує, пророкує. Страждаючи, не зрікається любові до людей. Філантроп.

Номер слайду 11

Мученик і заступник людства

Номер слайду 12

Прометей Ісус Христос Постраждали не за себе, а за людей Викрав вогонь Спокутував гріхи людей. Покарані владою несправедливо Зевс не приймає Понтій Пілат знає, щоприхильності до людей Христос не злочинець. Покарані вкрай жорстоко. Обидва – переможці Звільнений Гераклом Воскрес!

Номер слайду 13

Прометей як “вічний образ” Вічний образ – літературний або міфологічний персонаж, який має загальнолюдське значення, є актуальним для всіх часів і народів. Прометей – символ жертовного служіння людям, борець проти несправедливої влади.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Дайте розгорнуту відповідь на одне із запитань: Чим Прометей міфу відрізняється від Прометея Есхіла?Кого можна назвати Прометеєм нашого часу?

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку