Пýблій Верґíлій Марóн (70-19 рр.до н.е). “Енеїда” (огляд) («Заспів», «Пророцтво Анхіза в Аїді про майбутню славу Риму»). Зв'язок твору з гомерівським епосом, міфологією. Ідея грома

Про матеріал
Матеріал розрахований на учнів 8 класу для засвоєння програмового матеріалу. У презентації розкривається тема уроку за календарно-тематичним планом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Vdeo {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пýблій Верґíлій Марóн (70-19 рр.до н.е). “Енеїда” (огляд) («Заспів», «Пророцтво Анхіза в Аїді про майбутню славу Риму»). Зв'язок твору з гомерівським епосом, міфологією. Ідея громадського служіння, утвердження величі держави. Образ Енея та його значення в композиції твору. Образ Риму. Підготувала матеріал. Вчитель зарубіжної літератури. Перещепинської гімназії»Крок»Новомосковського району Дніпропетровської областіЛялька Альона Миколаївна

Номер слайду 2

Vdeo

Номер слайду 3

Vdeo Дитинство і юність Про дитинство поета майже нічого не відомо. Коли йому було 12 років він навчався в граматичній школі. Після цього він навчався в Мілані, Римі та Неаполі. Біографи припускають, що саме батько спонукав Вергілія до політичної діяльності бажаючи, щоб його син опинився в колі аристократів. У навчальних закладах Вергілій вивчав риторику, писемність і філософію. Цікавий факт, що за своїми поглядами, найбільш близьким йому філософським напрямком виявився епікуреїзм.

Номер слайду 4

Vdeo Не дивлячись на те, що Публій робив успіхи в навчанні, він абсолютно не володів ораторським мистецтвом, в якому потребував будь-який політик. Лише одного разу хлопець виступив на суді, де зазнав нищівного фіаско. Його мова була надто повільною, невпевненою і плутаною.

Номер слайду 5

Vdeo Вергілій також навчався грецької мови та літератури. Міська життя стомлювала його, внаслідок чого йому завжди хотілося повернутися в рідну провінцію і жити в гармонії з природою. В результаті, з часом Публій Вергілій все ж повернувся на малу батьківщину, де почав писати свої перші вірші - «Буколіки» ( «Еклоги»). Однак тихе і спокійне життя була перервана державними реформами. Література і філософія. Після битви при Філіппінах Цезар пообіцяв виділити всім ветеранам земельні угіддя. З цієї причини у багатьох громадян була конфіскована частина маєтків. Публій став одним з тих, кого вигнали зі своїх володінь. До того моменту біографії Вергілій вже мав певну популярність, завдяки власним творам - «Полемон», «Дафніс» і «Алексіс». Коли поет залишився без даху над головою, його друзі звернулися за допомогою до Октавіану Августу.

Номер слайду 6

Vdeo

Номер слайду 7

Vdeo Варто зауважити, що Август особисто ознайомився і схвалив праці молодого поета, розпорядившись надати йому будинок в Римі, а також маєток в Кампанії. В знак подяки, Вергілій прославив Октавіана в новому еклозі «Тітір». У розпорядженні Публія Вергілія було чимало серйозних праць, завдяки чому йому вдавалося вивчати не тільки поеми різних авторів, але також історію древніх міст і поселень. Пізніше дані роботи надихнуть його на створення всесвітньо відомої «Енеїди». Важливо відзначити, що Вергілій, поряд з Овідієм і Горацієм, вважається найбільшим поетом античності. Першим великим трудом Публія були «Буколіки» (39 р до н.е.), які представляли собою цикл пастуших віршів. Дані віршування знайшли величезну популярність, зробивши їх автора найвідомішим поетом свого часу.

Номер слайду 8

Цікавий факт, що саме цей твір призвів до утворення нового буколічного жанру. Що стосується чистоти і завершеності вірша, то в даному випадку вершиною творчості Вергілія вважаються "Георгіки" (29 м до н.е.) - дидактичний епос про землеробство.

Номер слайду 9

Створення «Енеїди» - поеми про витоки римської історії, задуманої як «відповідь Гомеру». Він не встиг закінчити цю роботу і навіть хотів спалити свій шедевр напередодні смерті. І все ж, «Енеїда» була опублікована і стала для Римської республіки справжнім національним епосом. Багато фраз з даного праці швидко розійшлися на цитати, серед яких:«По одному суди про інших».«Проклята спрага золота».«Зволікання врятував справу».«Боюся данайців, і дари приносять». В епоху Середньовіччя і Раннього Нового часу «Енеїда» була одним з небагатьох античних творів, не втрачає своєї актуальності. Цікаво, що саме Вергілія Данте зобразив в «Божественної комедії», як свого провідника по загробному світу. Ця поема досі включена до шкільної програми багатьох країн світу.

Номер слайду 10

У 29 р е. Вергілій вирішив відправитися в Грецію, щоб відпочити і попрацювати над «Енеїдою», але Август, який зустрів поета в Афінах, переконав його швидше повернутися на батьківщину. Подорож погано позначилося на здоров'ї чоловіка. По приїзду додому, Публій тяжко захворів. У нього почалася сильна лихоманка, яка і стала причиною його смерті. Коли незадовго до своєї кончини він спробував спалити «Енеїду», його друзі, Варій і ТУКК, умовили зберегти рукопис і пообіцяли привести її в порядок. Поет велів нічого не додавати від себе, а тільки викреслити невдалі місця. Цим пояснюється той факт, що в поемі багато неповних і уривчастих віршів. Публій Вергілій помер 21 вересня 19 років до н.е. у віці 50 років.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

“Енеїда” – “Одіссея” Той, хто прочитав “Одіссею” Гомера, побачить багато спільного у творах Гомера і Вергілія. Одіссей і Еней багато страждають, але непересічність цих особистостей дозволила здолати усі перепони на їхньому шляху. Як Гомер докладно описує мандри Одіссея від Трої до Ітаки, так і Вергілій дає опис шляху Енея від того ж Іліону (Трої) до Італії. Як Одіссей на бенкеті у Алкіноя докладно розповідає про свої пригоди, так само Еней на бенкеті у Дідони описує загибель Трої й тривалі мандри. Як Одіссея не хоче відпускати закохана в нього німфа Каліпсо, так і Енея затримує закохана в нього Дідона. Еней і Одіссей зійшли в Аїд, щоб побачитися з близькими, та повернулися живими на землю. Навіть бурі й шквали на морі під час їхнього плавання - схожі.

Номер слайду 14

Але ці збіги не означають запозичення або плагіату (літературної крадіжки). На такі звинувачення Вергілій відповів мудро, запропонувавши критикам самим що-небудь запозичити у Гомера: мовляв, це не легше, ніж підняти палицю Геркулеса або відібрати блискавку у Юпітера. Різниця полягає насамперед у ставленні авторів до подій. Порівняйте розповідь про останні дні Трої в поемі Гомера «Одіссея», передані в пісні аеда Демодока, та розповідь Енея. Головна відмінність у тому, що одна й та сама подія постає з різних точок зору учасників чи свідків цієї драми. Аед Демодок повністю на боці грецьких воїнів, їх він славить, їм співчуває. Еней сам є учасником цих трагічних подій, представником потерпілої сторони. Ті, хто для Демодока герої, для Енея - вороги й насильники. Його точка зору більше сповнена емоційних оцінок, психологічної напруги та переживань. Недарма Данте Аліг’єрі, автор “Божественної комедії”, відправив Пірра й Одіссея в пекло за ту жорстокість та підступність, що вони проявили під час війни з троянцями. Одіссей, цар Ітаки, під час мандрів діє як допитлива, розумна, але пересічна людина. Його мета – повернутися на батьківщину, зустрітися з сином і дружиною. Еней батьківщину втратив назавжди. Він діє як політик, державний діяч. Свою батьківщину він ще повинний відвоювати.

Номер слайду 15

Хто такий ЕНЕЙ?Відповідь здається простою: головний герой поеми “Енеїда”. Але образу Енея притаманні риси, не характерні ідеальному епічному героєві. Еней бачив свою мету й знав, що потрібно робити, в чому полягає його обов’‎язок та щастя. В Енеєві зливаються особистісне й державницьке, що робить його новою людиною, а відтак і трансформує образ Енея як античного героя епосу в образ політика, державного мужа, а вже потім - воїна. Він – віруюча людина. Еней постає у своїй вірі не лише як людина долі, а й як людина бога. Для нього божественна воля є законом. Деякі дослідники у цьому сенсі порівнюють Енея з біблійним Авраамом, підкреслюючи тим самим богообраність Енея та його шлях як родоначальника й будівничого величі Риму.  Автор обриває оповідь у момент вбивства Турна Енеєм і залишає читача в точці найвищої емоційної напруги. На думку В. Топорова, «з кращим своїм героєм Вергілій розлучається в момент найгіршого його вчинку: слава невідворотної долі проспівана, слава людині обірвана на півслові». А чи вартий фатум слави? Чи варте відродження смерті? Чи не буде облудним майбутнє? Усією своєю творчістю Вергілій відповідає: «Варте».

Номер слайду 16

Автор обриває оповідь у момент вбивства Турна Енеєм і Проте великому митцеві не було дано зазирнути за межу свого часу і побачити занепад Римської епохи та римської слави. Це вже за межею бачення Вергілія. Він назавжди залишився співцем божественної величі Риму. Виходячи з провідної думки поеми (звеличення Риму) головним героєм поеми Верґілія є не Еней, а Рим, оскільки поема писалася з метою звеличення Римської держави. А Еней є ідеальним римлянином. Недарма автор для характеристики Енея вживає епітети «благочестивий», «побожний». Під цими словами слід розуміти і те, що він є щирим шанувальником богів, зразковим громадянином з високим почуттям обов'язку, ніжним сім'янином, людиною справедливою і жалісливою до інших. Еней, на відміну від Гомерового Одіссея, покірний головному богові Юпітеру, він прагне якнайшвидше виконати його волю. У покорі вищій волі, крім іншого, втілилися характерні риси християнської моралі, що поступово формувалися в Римі.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
1397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку