Ескізні малюнки як складова процесу конструювання. Загальні відомості про процес конструювання виробу, його етапи.

Про матеріал
Тема: Ескізні малюнки як складова процесу конструювання. Загальні відомості про процес конструювання виробу, його етапи. На уроці навчимося: - розробляти робочий ескіз об’єкту;-робити розмірні виміри матеріалу для виготовлення об'єкту;- виконувати ескізне конструювання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Ескізні малюнки як складова процесу конструювання. Загальні відомості про процес конструювання виробу, його етапи.

Номер слайду 2

На уроці ми навчимося: - розробляти робочий ескіз об’єкту;-робити розмірні виміри матеріалу для виготовлення об'єкту;- виконувати ескізне конструювання.

Номер слайду 3

Для виготовлення виробів створюють технічний опис- документ в якому описано матеріал виробу, його розміри, ескізи оздоблення Поміркуй, які матеріали підійдуть для виготовлення сувеніру?Підказка: для виробу слід врахувати зовнішній вигляд, відповідність темі, міцність, легкість у догляді…

Номер слайду 4

Художнє конструювання – виробу це доповнення його фантазованими дизайнером або конструктором певними деталями або оздобленням , які можуть мати практичне або художнє значення. Метод сполучення, поєднання, розта­шування різних предметів, зображень, геометричних фігур називають комбінаторикою. Композиція – це поєднання окремих елементів в єдине художнє ціле, що в конкретній зоровій формі виражає задум автора. При комбінуванні елементи можуть бути розміщені за певними правилами – принципами (засобами) композиції (симетрія, повтори, контраст, динаміка).

Номер слайду 5

У процесі проектування застосовують наступні види графічної документації: ескіз, технічний опис, макет, креслення, шаблони. Більшість промислових виробів (посуд, машини, іграшки, меблі тощо) мають складнішу форму. Щоб проектувати ці вироби, слід уміти описати і графічно зобразити цю форму. Тобто виконати креслення предмету. Проектування починають з певних вимог, яким повинна відповідати конструкція в експлуатації. Ці вимоги оформляють як технічне завдання, в якому вказують призначення і область застосування об’єкта.

Номер слайду 6

Загальні відомості про ескізи Ескізом називається зображення предмета, виконане за правилами прямокутного проеціювання, але від руки, додержуючи на око пропорцій між частинами зображуваного предмета.

Номер слайду 7

Призначення ескізів. Ескізи застосовують при проектуванні нових та вдосконаленні існуючих виробів. Саме за допомогою ескізу втілює на папері свою ідею, свій творчий задум архітектор, проектувальник, конструктор, раціоналізатор. Ескізи виконують і тоді, коли у виробничих умовах виникає термінова потреба виготовити нову деталь замість тієї, яка вийшла з ладу, а запасна відсутня. Ескіз повинен бути чітким і розбірливим.

Номер слайду 8

План виконання завдання. На першому підготовчому ми з’ясуємо завдання над яким будемо працювати. На другому (конструкторському) розв’яжемо це завдання (застосовуючи ескізне або художнє конструювання) і розробимо конструкцію виробу. (креслення ескізу, виконання розмірних розміток, )На третьому будемо виготовляти спроектований виріб відповідно до розробленого ескізу або креслення.(Робота з інструментами )Заключний етап – це остаточне випробування об’єкту, оформлення і захист проекту. Увага! Під час виконання технологічних операцій обов’язково дотримуйся правил безпечної роботи. 

Номер слайду 9

План розробки проектуІ. Складання технічного опису об’єкта (призначення , область застосування)ІІ. Розробка ескізного проекту(ескізний пошук методами проектування). ІІІ. Технічний проект містить коротку пояснюючу записку, в якій наводяться дані розрахунку і техніко-економічні показники виробу та виконання конструкторських розрахунків(тепловий, динамічний, на міцність , визначають геометричну форму і основні розміри вузлів і основних (несучих) деталей.ІV. Розробка креслення деталей і робочі складальні креслення

Номер слайду 10

Творче практичне завдання « Я підприємець»Спробуй самостійно або за допомогою батьків обчислити приблизну вартість використаних матеріалів ( використовуй уміння шукати та аналізувати інформацію з мережі Інтернет ). Зроби рекламу свого виробу за орієнтовним планом: - Призначення виробу, його застосування. - Хто буде ним користуватись? - Чи можна його продати? - Чи будуть його купувати? Чому?    

Номер слайду 11

Домашня робота: Розробка ескізу та проектування виробуІ крок: Вибери форму виробу.ІІ крок: Доповни проект об’єкта чимось новим: додайте деталі, змініть кольорову гаму, тощо ).ІІІ крок: Намалюй ескіз майбутнього виробу в кольорі на стандартному листку А4 або в зошиті.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
8 жовтня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку