Презентація містить матеріал до уроку з теми "Естери".
В ній розглянуто питання номенклатури, хімічних та фізичних властивостей, добування та використання естерів у промисловості.
Презентація також містить опитування на початку уроку та наприкінці.
Усне опитування (Бліц) 1. Відчуття опіку після укусу мурашки спричиняє …. (мурашина кислота)2. Без якої кислоти не приготуєш консерви….(оцтової)3. Кислота цитрусових плодів….(аскорбінова)4. При скисання молока утворюється …(молочна кислота)5. У зеленому борщі міститься…(щавелева кислота)6. Основа рідких жирів…(гліцерол та залишки молекул ненасичених к.к.)7. При скисанні вина утворюється …(винний оцет)
Естери можна одержати в результаті взаємодії карбонових кислот зі спиртами (реакція естерифікації). Каталізаторами є мінеральні кислоти. Ця реакція є оборотною. Зворотний процес — розщеплення естеру внаслідок дії води з утворенням карбонової кислоти та спирту — називають гідролізом естеру.
Номенклатура. Назва естеру утворюється від назв кислоти та спирту, що були використані для реакції естерифікації. Спочатку називається кислота, потім — прикметник від назви спирту з додаванням слова «естер». За сучасною міжнародною номенклатурою назви естерів складають з назви вуглеводневого радикала, що відповідає спирту, і кореня латинської назви кислоти з додаванням суфікса -am.замісник + алкан + оат (метил +пропан+оат)Наприклад, Н - СОО - С2 Н5 — етилформіат (етиловий естер мурашиної кислоти).
Фізичні властивостіЕстери з умістом Карбону не більше восьми атомів у молекулі (утворені з нижчих карбонових кислот і найпростіших одноатомних спиртів) — легкозаймисті з невисокими температурами кипіння рідини, що мають фруктові запахи. Естери ароматичних спиртів зумовлюють запахи квітів. Бджолиний віск теж належить до естерів. До його складу входять вищі карбонові кислоти. Розчинність естерів у воді гірша, ніж у кислот і спиртів, з яких вони утворені.