Презентація "ЕСТЕРИ, ЗАГАЛЬНА ТА СТРУКТУРНІ ФОРМУЛИ, СИСТЕМАТИЧНА НОМЕНКЛАТУРА, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. ГІДРОЛІЗ ЕСТЕРІВ"

Про матеріал

Презентація містить матеріал до уроку з теми "Естери".

В ній розглянуто питання номенклатури, хімічних та фізичних властивостей, добування та використання естерів у промисловості.

Презентація також містить опитування на початку уроку та наприкінці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕСТЕРИ, ЗАГАЛЬНА ТА СТРУКТУРНІ ФОРМУЛИ, СИСТЕМАТИЧНА НОМЕНКЛАТУРА, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. ГІДРОЛІЗ ЕСТЕРІВ

Номер слайду 2

Усне опитування (Бліц) 1. Відчуття опіку після укусу мурашки спричиняє …. (мурашина кислота)2. Без якої кислоти не приготуєш консерви….(оцтової)3. Кислота цитрусових плодів….(аскорбінова)4. При скисання молока утворюється …(молочна кислота)5. У зеленому борщі міститься…(щавелева кислота)6. Основа рідких жирів…(гліцерол та залишки молекул ненасичених к.к.)7. При скисанні вина утворюється …(винний оцет)

Номер слайду 3

Естери — це сполуки із загальною формулою R - COOR', де R і R' — вуглеводневі замісники.

Номер слайду 4

Естери можна одержати в результаті взаємодії карбонових кислот зі спиртами (реакція естерифікації). Каталізаторами є мінеральні кислоти. Ця реакція є оборотною. Зворотний процес — розщеплення естеру внаслідок дії води з утворенням карбонової кислоти та спирту — називають гідролізом естеру.

Номер слайду 5

Номенклатура. Назва естеру утворюється від назв кислоти та спирту, що були використані для реакції естерифікації. Спочатку називається кислота, потім — прикметник від назви спирту з додаванням слова «естер». За сучасною міжнародною номенклатурою назви естерів складають з назви вуглеводневого радикала, що відповідає спирту, і кореня латинської назви кислоти з додаванням суфікса -am.замісник + алкан + оат (метил +пропан+оат)Наприклад, Н - СОО - С2 Н5 — етилформіат (етиловий естер мурашиної кислоти).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Добування естерів. Естери утворюються при взаємодії карбонових кислот та спиртів в присутності концентрованої сульфатної кислоти.етиловий естер оцтової кислоти, етилацетат, етилетаноат

Номер слайду 8

Хімічні властивості естерів 1. Окиснення (спалахують легко)НСООСН3 + 2 О2 → 2 СО2 + 2 Н2 О2. Реакція гідролізу – взаємодія з водою (в лужному середовищі)СН3 СООС2 Н5 + Н2 О = СН3 СООН + НО-С2 Н5 СН3 СООС2 Н5 + Na. ОH = СН3 СООNa + НО-С2 Н5 – необоротна реакція

Номер слайду 9

Фізичні властивостіЕстери з умістом Карбону не більше восьми атомів у молекулі (утворені з нижчих карбонових кислот і найпростіших одноатомних спиртів) — легкозаймисті з невисокими температурами кипіння рідини, що мають фруктові запахи. Естери ароматичних спиртів зумовлюють запахи квітів. Бджолиний віск теж належить до естерів. До його складу входять вищі карбонові кислоти. Розчинність естерів у воді гірша, ніж у кислот і спиртів, з яких вони утворені.

Номер слайду 10

Застосування естерів: Кондитерські вироби. Косметика. Парфумерія. Солодкі напоїЛіки. Розчинники

Номер слайду 11

Узагальнення та систематизація знань. Назвіть естери:• СН3 - СОО - С2 Н5 — етилацетат (етиловий естер оцтової кислоти);• С3 Н7 - СОО - СН3 — метилбутират (метиловий естер бутанової кислоти);• С2 Нб - СОО - С3 Н7 — пропілпропіонат (пропіловий естер пропанової кислоти).

Номер слайду 12

1. Напишіть рівняння реакції естерифікації:а) метанової кислоти – бутан -1-олом;б) пропан- 2-олу й оцтової кислоти;в) етанолу й акрилової кислоти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Malicki Viktor
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Kornienko Liana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
13121
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку