Презентація "ЕСТЕРИ, ЗАГАЛЬНА ТА СТРУКТУРНІ ФОРМУЛИ, СИСТЕМАТИЧНА НОМЕНКЛАТУРА, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. ГІДРОЛІЗ ЕСТЕРІВ"

Про матеріал

Презентація містить матеріал до уроку з теми "Естери".

В ній розглянуто питання номенклатури, хімічних та фізичних властивостей, добування та використання естерів у промисловості.

Презентація також містить опитування на початку уроку та наприкінці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕСТЕРИ, ЗАГАЛЬНА ТА СТРУКТУРНІ ФОРМУЛИ, СИСТЕМАТИЧНА НОМЕНКЛАТУРА, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ. ГІДРОЛІЗ ЕСТЕРІВ

Номер слайду 2

Усне опитування (Бліц) 1. Відчуття опіку після укусу мурашки спричиняє …. (мурашина кислота)2. Без якої кислоти не приготуєш консерви….(оцтової)3. Кислота цитрусових плодів….(аскорбінова)4. При скисання молока утворюється …(молочна кислота)5. У зеленому борщі міститься…(щавелева кислота)6. Основа рідких жирів…(гліцерол та залишки молекул ненасичених к.к.)7. При скисанні вина утворюється …(винний оцет)

Номер слайду 3

Естери — це сполуки із загальною формулою R - COOR', де R і R' — вуглеводневі замісники.

Номер слайду 4

Естери можна одержати в результаті взаємодії карбонових кислот зі спиртами (реакція естерифікації). Каталізаторами є мінеральні кислоти. Ця реакція є оборотною. Зворотний процес — розщеплення естеру внаслідок дії води з утворенням карбонової кислоти та спирту — називають гідролізом естеру.

Номер слайду 5

Номенклатура. Назва естеру утворюється від назв кислоти та спирту, що були використані для реакції естерифікації. Спочатку називається кислота, потім — прикметник від назви спирту з додаванням слова «естер». За сучасною міжнародною номенклатурою назви естерів складають з назви вуглеводневого радикала, що відповідає спирту, і кореня латинської назви кислоти з додаванням суфікса -am.замісник + алкан + оат (метил +пропан+оат)Наприклад, Н - СОО - С2 Н5 — етилформіат (етиловий естер мурашиної кислоти).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Добування естерів. Естери утворюються при взаємодії карбонових кислот та спиртів в присутності концентрованої сульфатної кислоти.етиловий естер оцтової кислоти, етилацетат, етилетаноат

Номер слайду 8

Хімічні властивості естерів 1. Окиснення (спалахують легко)НСООСН3 + 2 О2 → 2 СО2 + 2 Н2 О2. Реакція гідролізу – взаємодія з водою (в лужному середовищі)СН3 СООС2 Н5 + Н2 О = СН3 СООН + НО-С2 Н5 СН3 СООС2 Н5 + Na. ОH = СН3 СООNa + НО-С2 Н5 – необоротна реакція

Номер слайду 9

Фізичні властивостіЕстери з умістом Карбону не більше восьми атомів у молекулі (утворені з нижчих карбонових кислот і найпростіших одноатомних спиртів) — легкозаймисті з невисокими температурами кипіння рідини, що мають фруктові запахи. Естери ароматичних спиртів зумовлюють запахи квітів. Бджолиний віск теж належить до естерів. До його складу входять вищі карбонові кислоти. Розчинність естерів у воді гірша, ніж у кислот і спиртів, з яких вони утворені.

Номер слайду 10

Застосування естерів: Кондитерські вироби. Косметика. Парфумерія. Солодкі напоїЛіки. Розчинники

Номер слайду 11

Узагальнення та систематизація знань. Назвіть естери:• СН3 - СОО - С2 Н5 — етилацетат (етиловий естер оцтової кислоти);• С3 Н7 - СОО - СН3 — метилбутират (метиловий естер бутанової кислоти);• С2 Нб - СОО - С3 Н7 — пропілпропіонат (пропіловий естер пропанової кислоти).

Номер слайду 12

1. Напишіть рівняння реакції естерифікації:а) метанової кислоти – бутан -1-олом;б) пропан- 2-олу й оцтової кислоти;в) етанолу й акрилової кислоти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Malicki Viktor
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kornienko Liana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
8625
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку