Етапи проектування електротехнічної частини суден.

Про матеріал
Презентація до теми уроку "Етапи проектування електротехнічної частини суден"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектування електротехнічної частини. Основний комплект робочих креслень: Загальні дані щодо робочих креслень (Пояснювальну записку з основних технічних рішень)Плани поверхові розташування електроустаткування та прокладання ел.мереж (Показують електротехнічне обладнання та траси прокладання електричних мереж у вигляді умовних графічних зображень за ГОСТ 2.754-72, 21.614-88)План розташування силового обладнання. План внутрішнього електричного освітлення. Кабельний журнал (дані про кабелі: марка, перетин, довжина), якщо немає можливості навести дані на принциповій схемі

Номер слайду 2

Основний комплект робочих креслень: Схеми Структурні (Показує структуру, взаємозв'язок)Функціональні (роз'яснює процеси, що протікають) Принципові (Повний склад елементів і зв'язків, детальне уявлення про принципи роботи; кожна деталь відображається умовно-графічним позначенням)Схеми управління Схеми розподільчої та групової мережі (від РЩ до приймача) як таблиціМонтажні (з'єднання) (з'єднання між вхідними та вихідними елементами пристроїв (плати, затискачі, з'єднувачі)Схеми підключення (зовнішні підключення виробів)

Номер слайду 3

Основний комплект робочих креслень: Плани зовнішнього заземлення та блискавкозахисту. Плани електропостачання та зовнішнього освітлення(нанесення на план будівель, споруд, трансф. підстанцій, траси ліній зовнішнього електропостачання, зовнішнє освітлення території)Специфікація обладнання виробів та матеріалів (Таблиця, що містить перелік обладнання, виробів і матеріалів, і визначає їх найменування та кількість)

Номер слайду 4

Оформлення графічної частини проекту. Як графічний матеріал електротехнічна частина проекту може бути представлена ​​кресленнями, що включають: ситуаційний план з нанесенням всіх будівель та споруд, схем живильних та розподільчих мереж зовнішнього електропостачання з розміщенням джерел живлення електроенергією, принципові схеми підстанцій з пристроями релейного захисту та автоматики та пристроїв блискавкозахисту, принципові електричні схеми управління електроприводами та обладнанням, освітлювальними, опромінальними та електронагрівальними установками, схемами автоматичного керування, кресленнями з улаштуванням грозозахисту об'єктів та заземлень.

Номер слайду 5

Оформлення графічної частини проекту. Схема розташування електроустаткування. Визначає відносне розташування складових частин, зв'язків між ними, а також конструкцію, приміщення або місцевість, на якій ці частини розташованіСкладові зображують у вигляді спрощених зовнішніх обрисів або умовних графічних позначень, відповідно до дійсним розміщенням частин виробу в конструкції або на місцевості.

Номер слайду 6

План розташування електрообладнання та прокладання електричних мереж

Номер слайду 7

Оформлення графічної частини проекту Структурні та функціональні схеми служать для загального ознайомлення та вивчення загальних принципів дії пристроїв, їх розробляють на етапах ескізного та технічного проектів. Структурні схеми Графічна побудова такої схеми має давати наочне уявлення про взаємодію та послідовність роботи окремих частин, зображувані у вигляді прямокутників. Лінії взаємодії показують стрілками, що позначають напрямок процесу. Структурна схема керування робочою машиною. ЗУ - пристрій, що задає; СЕ - підсумовуючий елемент; ПУ - перетворюючий пристрій; ЕД – електродвигун; ПЗ - передавальна ланка; ВВ – виконавчий орган; ОС – зворотний зв'язок

Номер слайду 8

Оформлення графічної частини проекту. Функціональні схеми Користуються для вивчення роботи виробів (установок). Відбивають функціональні частини, що у технологічному процесі. Функціональна схема керування електродвигуном. УУ - керуючий орган; ТНП - тиристорний перетворювач напруги; Р – редуктор; ОСр - орган порівняння

Номер слайду 9

Приклад функціональної схеми

Номер слайду 10

Оформлення графічної частини проекту. Принципові схеми Визначають повний склад елементів та зв'язків, дають детальне уявлення про принципи роботи установки; Кожна деталь відображається умовно-графічним позначенням ГОСТ 2.709-89 Схеми управління Схеми розподільчої та групової мережі (від РЩ до приймача) як таблиці

Номер слайду 11

Принципова схема керування реверсивним електродвигуном. Розміщення УГП елементів на схемі визначається насамперед зручністю читання схеми та необхідністю зображення електричних зв'язків лініями мінімальної довжини та найменшою кількістю зламів та перетинів.

Номер слайду 12

Приклад принципової схеми розподільчої мережі

Номер слайду 13

Приклад виконання схеми керування

Номер слайду 14

Оформлення графічної частини проекту. Монтажні схеми (схеми з'єднання) Показують всі з'єднання між елементами пристроїв, місця приєднань та вводів (плати, затискачі, з'єднувачі)Вказуються всі контактні з'єднання та висновки та адреси проводок. Кожну конструкцію обмежують контуром, всередині контуру зображують контури приладів та апаратів, ряди затискачів, причому їхнє взаємне розташування повинно відповідати розташуванню на щиті.

Номер слайду 15

Приклад виконання схеми з'єднання

Номер слайду 16

Приклад виконання схеми підключенняня

Номер слайду 17

Оформлення графічної частини проекту. Специфікація обладнання виробів та матеріалів таблиця, що містить перелік обладнання, виробів та матеріалів, та визначальна їх найменування та кількість

Номер слайду 18

Приклад оформлення специфікації

Номер слайду 19

Оформлення графічної частини проекту. Залежно від характеру елементів та зв'язків, що входять до складу загального виробу, схеми поділяються на види. Залежно від призначення схеми поділяються на типи.

Номер слайду 20

Оформлення графічної частини проекту. Масштаби при кресленні схем не дотримуються. Розташування частин виробу на схемі може враховуватися. Елементи, з яких складається виріб, на схемах відображаються у вигляді умовних графічних позначень відповідно до стандартів ЕСКД. Зв'язки між елементами схеми, такі як трубопроводи, дроти, кабелі, вали тощо, вказуються лініями. На схемах допускається виділяти окремі пристрої штрихпунктирними лініями із зазначенням їх найменувань. Схеми виконують на етапі робочого проектування та показують на одному або більше аркушах основного формату за ГОСТ 2.301-68 та ГОСТ 2.004-88. Допускається викреслювати схему певного виду та типу на кількох аркушах, оформляючи кожен лист як продовження попереднього або як самостійний документ для отримання сукупності схем одного й того самого типу та виду.

Номер слайду 21

Оформлення графічної частини проекту. Для робочого проекту "Вузлові закриті трансформаторні підстанції 10/0,4 к. В для електропостачання сільських споживачів" (у цегляному виконанні) електротехнічна частина складається з: Пояснювальна записка (загальна частина; основні технічні дані; схеми електричних з'єднань; вимірювання та облік електроенергії; релейний захист та автоматика; управління та сигналізація; електроосвітлення та електросилова частина; конструктивне виконання; заземлення та грозозахист; заходи з техніки безпеки). Зведена специфікація на обладнання та матеріали для електротехнічної частини. Креслення електротехнічної частини: Загальні дані;приклади приєднання трансформаторної підстанції до мережі;розподільний пристрій 10 к. В, схеми основних ланцюгів;розподільний пристрій 0,4 к. В, схеми основних ланцюгів;схема блокування розподільчого пристрою 10 к. В;щиток вуличного освітлення;план та розріз підстанції;специфікація;електроосвітлення;заземлюючий пристрій підстанції;введення 0,4 к. В трансформатора, схема допоміжних ланцюгів;автомат секційний 0,4 к. В; схема допоміжних ланцюгів;журнал контрольних кабелів та силових кабелів підстанції;опитувальні листи на електроустаткування.