Етична бесіда на тему: Чи любиш ти себе?

Про матеріал
Мета: пробудити в учнів любов, та інтерес до себе; допомогти учням пізнати себе; виховувати здатність творити себе і своє життя. Завдання: 1. Сформувати поняття про любов до себе. 2. Пояснити різницю між егоїзмом та любов’ю до себе. 3. Допомогти учням пізнати себе. 4. Скласти список порад, які допоможуть учням полюбити себе
Перегляд файлу

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

Кафедра біології

 

 

 

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

ТЕМА: «Чи любиш ти себе?»

 (повна назва навчального закладу)

 

 

 

 

 

студентки 3 курсу БХ18Б групи

факультету  природничо - географічного

спеціальності_біологія

Осікової Марини Володимирівни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2021

 

 

Мета: пробудити в учнів любов, та інтерес до себе; допомогти учням пізнати себе; виховувати здатність творити себе і своє життя.

Завдання:

  1. Сформувати поняття про любов до себе.
  2. Пояснити різницю між егоїзмом та любов’ю до себе.
  3. Допомогти учням пізнати себе.
  4. Скласти список порад, які допоможуть учням полюбити себе.

 

Форма проведення: бесіда.

Обладнання і наочність: мультимедійна дошка або комп’ютер,

Використані джерела інформації для підготовки заходу:

 

 

Хід виховного заходу

І. Вступна частина:

 

Чи замислювалися ви коли небудь над однією дуже важливою і водночас близькою для багатьох людей темою - любов людини до самого себе? (учні відповідають)

Є багато визначень поняття любов, я зупинилась на визначенні Еріха Фромма : «Любов – це активна зацікавленість в житті та розвитку того, що ми любимо». Основними елементами любові є турбота, відповідальність, повага, знання (пізнання).

 

Давайте разом  розглянемо проблему любові до себе, і те як це почуття впливає на наше життя.

 

ІІ. Основна частина

 

Отже, що ж таке любов до себе? Любов до себе − це дбайлива й усвідомлена турбота  про своє тіло, розум і душу. Вона обов’язково повинна приносити радість і задоволення.

Любити себе = знати себе, розуміти свої потреби, йти за своїми мріями, приймати різні  свої почуття, перебувати в контакті із собою.

Любити себе − це не давати нікому знецінювати себе і свої бажання.

 

Чи любите Ви себе? (учні відповідають)

Більшість людей плутають такі два поняття, як « любов до себе» й «егоїзм». Але ці поняття носять зовсім протилежний характер.

 

Як Ви думаєте, що таке егоїзм? (учні відповідають)

Егоїстична людина цікавиться лише собою, бажає всього лише для себе, відчуває задоволення не в тому щоб віддавати, а в тому щоб брати. Зовнішній світ сприймається лише з позиції того, що від нього можна отримати, у егоїста немає інтересу до потреб, та поваги до  гідності та цінності інших людей. Егоїст не здатен любити, він намагається силою отримати від інших те, чого у нього немає – любов.

Егоїзм відрізняється від любові до себе так само як ракова клітина відрізняється від здорової. Ракова клітина працює лише на себе і розмножуючись, вбиває організм в якому знаходиться. Здорова клітина турбується про себе для блага всього організму.

 

Навіщо нам любити себе? (учні відповідають)

Тільки людина, яка любить себе, здатна дати справжню любов іншій людині. Інакше буде прагнення наповнитися за чийсь рахунок, вимагаючи  безперервної уваги і турботи, тим самим створюючи напруження у стосунках. Не треба бачити своє щастя тільки у якійсь людині. Ніхто і ніщо не зможе компенсувати любов до себе.

 

Що може заважати нам любити себе? (учні відповідають)

Неможливо любити того, кого не знаєш. Тому для того, щоб зрозуміти, як любити себе, потрібно знати себе, цікавитися собою, іноді дивуватися новому знанню про себе, але  приймати як належне − ставитися до себе так, як це робили б найбільш турботливі й ніжні батьки, які проявляють не жертовність, а продуктивність.

Критика і порівнювання себе з іншими також не дозволяє народитися любові до себе.

Люблю − значить знаю і приймаю до кінця, без жодного винятку.

 

Давайте з Вами проведемо простий графічний тест: пізнай себе!

Психологи стверджують, що про певні риси характеру можуть розповісти геометричні фігури. Існує навіть такий термін в психології – Психогеометрія. Її автор Стюзен Деллінгер, яка і розробила тест. Точність діагностики цього тесту досягає 85%!

 

Все, що вам потрібно зробити, це уважно подивитися на геометричні фігури. Оберіть з них ту, яка першою вас привабила. Відзначте її для себе на папері. Потім подивіться на інші. І розташуйте в порядку переваги.

Геометричний тест – Блог психолога Полтавської обласної бібліотеки для  дітей ім. Панаса МирногоПерша обрана фігура – це власне ви, вона описує ваші домінуючі риси характеру і тип поведінки. Решта, в порядку убування – ті риси, які присутні, але в меншій мірі, або доповнюють домінуючу мелодію вашої поведінки.

 

Квадрат

 

Невтомний трудівник. Володіє працьовитістю, ретельністю, завзятістю, що дозволяють завжди домагатися завершення роботи. Терпіння і методичність роблять з квадрата висококласного фахівця. Квадрат як би колекціонує інформацію, причому вона в нього розкладена суворо по поличках, тому він здатний швидко витягати потрібну і заслужено має славу ерудитом у своїй галузі. Відноситься до лівопівкульним мислителям, для яких характерні логічне мислення і математичний аналіз. Квадрат швидше обчислює результат, ніж здогадується про нього.

Ідеал квадрата – розплановане, розмірене життя, де все передбачувано. Він не любить несподіванок і сюрпризів. У діловій сфері такі люди часто стають хорошими адміністраторами, виконавцями, але рідко досягають успіху як менеджери через постійну потреби в додатковій інформації для прийняття рішень – це позбавляє їх оперативності. Крім того, раціональність і холодність заважають квадратам швидко встановлювати контакти з іншими людьми.

Трикутник

 

Ця форма символізує лідерство. Головна здатність – концентруватися на наміченій меті, глибоко і швидко аналізувати ситуацію. Трикутник – дуже впевнена у собі людина, яка хоче бути правою у всьому. З великими труднощами визнає свої помилки, легко навчається, інформацію вбирає як губка. Сенс життя – зробити кар’єру. Негативна якість – надмірний егоцентризм. Він чудово вміє представити вищестоящому керівництву значимість власної роботи, за версту відчуваючи вигідну справу, і в боротьбі за нього може “зіштовхнути лобами” своїх супротивників.

Прямокутник

 

Це як би перехідна форма від однієї фігури до іншої. Прямокутником сприймають себе люди, не задоволені своїм життям і тому зайняті пошуками кращого положення. Основний психічний стан прямокутника – усвідомленого відчуття замішання, заплутаності в проблемах, невизначеності. Найбільш значущі риси – непослідовність, непередбачуваність вчинків, низька самооцінка. Позитивні якості – допитливість, цікавість, живий інтерес до всього що відбувається, сміливість. Намагається робити те, що ніколи раніше не робив, задає питання, на які колись у нього не вистачало духу.

Коло

 

Це символ гармонії. Той, хто вибрав цю фігуру, зацікавлений у хороших міжособистісних відносинах. Вища цінність для кола – люди і їх благополуччя. Це найбільш доброзичлива з п’яти фігур. Коло служить свого роду клеєм, який скріпляє колектив, сім’ю, стабілізує групу, має високу здатність співчуття, співпереживання. Коло відчуває чужу радість і чужий біль як свій власний. Це правопівкульний тип мислення, що не логічний, а образний, більш емоційно забарвлений. Переробка інформації у таких людей не послідовна, а мозаїчна.

Головна риса стилю їхнього мислення – орієнтація на суб’єктивні чинники проблеми.

Зигзаг

 

Це символ творчості. Йому властива образність. Правопівкульне мислення зигзага не фіксуються на деталях, тому воно, спрощуючи в чомусь картину світу, дозволяє будувати цілісні, гармонійні концепції і образи, бачити красу. Зигзаг не може довго працювати на одному місці – це ж дуже нудно, але ж навколо так багато цікавого!

Основне призначення зигзага – генерація нових ідей і методів, а не їх реальне втілення. Він спрямований у майбутнє і більше цікавиться можливістю, ніж дійсністю.

 

 

 

 

Любов до себе — це дія! Вона означає робити щось для себе! Що саме?

Часто люди, котрі вирішують "полюбити себе", запитують, а чи не відвернуться від них, таких зациклених на собі, кохані, рідні, друзі. І чи, мовляв, не залишаться вони самі на вершині власної досконалості.

Тривожність з приводу того, що подумають інші, саме й свідчить про те, що людина ще не любить себе. Її все ще хвилює, як сприймуть її рішення, чи не зробить вона комусь боляче, чи не образить. Важко бути щасливим і робити щось добре, коли ви незадоволені собою.

Перше, про що думає така особа завжди й усюди: «А яке я справляю враження? Вони точно помітять мої криві зуби! А якщо в мене не стильний одяг?…» СТОП!

Нормальним людям до лампочки ваші зуби та одяг. Щирий співрозмовник завжди шукатиме ваше внутрішнє тепло. В людини, яка себе не любить, його просто немає.

Навчіться надихати і хвалити себе. Як критика спалює душу, так похвала відроджує її з попелу. Почніть з малого. Скажіть собі, що ви прекрасні. Робіть це якомога частіше. А також припиніть порівнювати себе з іншими, порівнюйте себе тільки з собою: яка/який я була/був — яка/яким я стала/став — якою/яким я маю стати! Таке порівняння залишає здоровий рівень критичності до себе, який допомагає нам удосконалюватися.

ІІІ. Заключна частина.

Усі ми змінюємося. Кожен день — це новий день, і ми проживаємо його інакше, ніж учора. Наша сила лежить у здатності пристосовуватися до течії життя.

На завершення хочу процитувати німецького філософа Еріха Фромма: «Мета людини — бути собою, а умова досягнення цієї мети — бути людиною для себе. Не самозречення, не себелюбство, а любов до себе; не відмова від індивідуального, — а утвердження свого власного людського я: ось справжні вищі цінності гуманістичної етики.»

Пропоную Вам скласти список порад, які допоможуть полюбити себе.

Приклад порад:

  • Давати собі необхідну увагу, турботу і підтримку.
  • Займатися улюбленою справою.
  • Бути щасливим в особистому житті. Коли любиш себе, не будеш жити або зустрічатися з людиною, до якої не маєш справжніх почуттів.
  • Мати особистий вільний час. Людина, яка любить себе, обов’язково має вільний час, яким може розпоряджатися на свій розсуд.
  • Мати захоплення, хобі.
  • Стежити за собою.
  • Вміти говорити «ні». Відсутність цієї якості часто призводить до того, що людина робить щось проти своєї волі і бажання, тобто йдучи проти себе.
  • Дякувати собі. Людина, яка любить себе, не соромиться висловлювати подяку собі. Вона дякує собі за всі свої успіхи і досягнення, великі та дрібні, за кожен прожитий день, і це тільки додає їй упевненості й підвищує самооцінку.
  • Бути собою, навіть якщо це може для когось виглядати дивно.
  • Періодично влаштовувати собі дні тиші
  • Робити собі подарунки.
  • Створити карту бажань і поступово їх реалізовувати.
  • Висловлювати свою думку і позицію.
  • Перестати хотіти подобатися всім і бути ідеальним.

 

 

 

 

docx
Додано
24 квітня 2021
Переглядів
2048
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку