Етична бесіда на тему "Добро починається з тебе"

Про матеріал
Етична бесіда "Добро починається з тебе створена для учнів 8 класу з метою формувати моральності учнів, ціннісного ставлення до себе та інших, поглибити усвідомлення таких понять, як «доброта» і «доброчинність», виховувати в учнях риси людяності, милосердя та співчуття, здатності допомагати тим, хто потребує уваги та допомоги, розвивати в дітях бажання творити добро; вчити учнів жити за «золотим правилом» моралі.
Перегляд файлу

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

 

 

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

 

 

 

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

для учнів 8 класу

ТЕМА: «Добро починається з тебе»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Студентки Ⅳ курсу МІЕ17Б групи

 фізико-математичного факультету

Осіпової Вікторії Василівни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький – 2021

 

Тема: «Добро починається з тебе»

 Мета: формувати моральності учнів, ціннісного ставлення до себе та інших, поглибити усвідомлення таких понять, як «доброта» і «доброчинність», виховувати в учнях риси людяності, милосердя та співчуття, здатності допомагати тим, хто потребує уваги та допомоги, розвивати в дітях бажання творити добро; вчити учнів жити за «золотим правилом» моралі.

 Завдання:

  • розширити уявлення учнів про сутність поняття «доброта» та «доброчинність»;
  • розвинути почуття відповідальності за свої вчинки; формувати почуття особистої гідності та поваги до інших; формувати вміння оцінювати власні вчинки та вчинки товаришів;
  • формувати переконання в цінності доброти та взаємодопомоги;
  • розвивати в учнів прагнення до саморозвитку доброти, як людини з морально-етичними цінностями; 

Форма проведення: етична бесіда

 Обладнання та наочність: малюнок квітки, комп’ютер, проектор, презентація «15 добрих історій» 

 Попередня підготовка: пошук інформації, підготовка карток, кросворду, планування, написання на дошці епіграфу та малювання таблиці до початку бесіди.


Хід виховного заходу:

Живи – добро звершай!

Та нагород за це не вимагай,

Хай оживає істина стара:

Людина починається з добра.

І. Вступна частина:

Слова вчителя. Що потрібно людині для того, щоб бути щасливою?

(роздуми учнів)

Звичайно, здоров’я, хороші друзі, повага від інших людей, дбайливі рідні, а ще потрібно, щоб поруч із вами були завжди добрі люди, які завжди вас зрозуміють та підтримають. А що таке доброта? Давайте спробуємо заповнити нашу квітку своїми здогадками.

Ймовірні відповіді учнів:

  • співчуття;
  • милосердя;
  • добре ставлення;
  • людяність;
  • взаємодопомога;
  • розуміння;
  • щирість;
  • щедрість;
  • підтримка.

Слова вчителя. Доброта – це уміння співчувати іншій людині, відгукуватися на її горе, яке може спіткати кожного з нас, це милосердя по відношенню до того, хто потребує допомоги, це добре ставлення до всіх людей.

 Але, на жаль, не всі люди хочуть творити добро для інших, живучи зі своїми неправильними принципами. А ще інколи доводиться чути, що в наш час доброта не в моді. Але це не так. Добрі й співчутливі люди завжди потрібні. Давайте поміркуємо, чому?

(роздуми учнів)

ІІ. Основна частина:

Вправа. Чи вміємо ми бути добрими і ввічливими та бачити добро у людях?

(Декілька учнів за бажаннях виходять до дошки та стають спиною до неї. Потім вчитель по черзі пропонує іншим учням вийти до дошки і написати комплімент своєму однокласнику(ці). Коли всі напишуть свої думки на дошці, учні, яким писали компліменти повертаються і зачитують написане на дошці.)

Чи сподобалось вам робити компліменти?

Чи погоджуєтесь ви з тим, що зробивши комплімент людині, ми проявляємо доброту до оточуючих? Аргументуйте свою відповідь.

 (відповіді учнів)

 Слова вчителя. В таких маленьких вчинках і проявляється доброта. Ви робите приємне іншим, а вони віддячують вам. Чи не приємніше робити компліменти іншим, чим принижувати та знущатися з них? Завдяки доброті ми отримуємо гармонію у відносинах з родичами, друзями та просто знайомими. Але доброта – це не тільки робити комусь приємне, а ще і допомагати людям, які цього потребують. Багато відомих зірок та знаменитостей займаються благодійністю. Чи знаєте ви якихось відомих людей, які допомагають іншим?

(відповіді учнів)

 Наприклад, крім музичної діяльності, Lady Gaga бере активну участь в благодійних акціях.

 Після землетрусу на Гаїті у 2010-му, багато зірок працювали разом, щоб відновити те, що було знищено, а також допомагали тим, хто зміг вижити. Гага пожертвувала весь свій гонорар за шоу Monster Ball (продажу з квитків, товари) від 24 січня, а також доходи з її онлайн-магазину; загальна сума склала понад 500 тисяч доларів. Гага також була дуже активна в акції про підвищення інформативності щодо СНІДу. Разом зі співачкою Сінді Лаупер, вона об'єднала з MAC AIDS Fund's VIVA Glam компанією, яка зібрала понад 160 мільйонів доларів для боротьби зі СНІД/ВІЛ. Всі доходи від покупки товарів VIVA Glam блиск для губ або помади йдуть безпосередньо в фонд надання допомоги інфікованим.

Епатажна Леді Гага у 2017 році спробувала себе у ролі бариста в одній з кав'ярень Лос-Анджелеса. Але стала за прилавок вона не просто заради епатажу, а в рамках свого благодійного проекту "Born This Way". Напої, які були розроблені спільно з Леді Гага, називалися "Чашки доброти".

 Актор Крістіан Бейл, який прославився роллю в "Бетмені" не сприймає розкіш. Навіть після того, як до нього прийшла слава, Бейл довгий час жив в однокімнатній квартирі разом зі своєю сім'єю, не користувався мобільним телефоном і не наймав охоронців.Свої гонорари він активно жертвує на благодійні цілі. Так, всю виручку від прокату фільму "Обіцянка" він віддав різним волонтерським організаціям, що працюють з проблемою геноциду в сучасному світі. А ще він виконав мрію 4-річного малюка, хворого на лейкемію, відвідавши його в костюмі Бетмена.

 Також для прикладу можна взяти Тіну Кароль. 1 червня в День захисту дітей знаменита співачка Тіна Кароль відкрила свій благодійний Фонд "Полюс тяжіння". Фонд Тіни Кароль — це благодійна ініціатива співачки, метою якої є допомога дитячим онкологічним відділенням міських і обласних лікарень усіх міст України. Допомога надається безпосередньо онкологічному відділенню лікарні в покупці і надання необхідних апаратів або медикаментів. А ще на супер фіналі вокального шоу «Голос країни», співачка подарувала квартиру у Києві багатодітній родині одного із учасників своєї команди, які не могли дозволити собі нічого, крім занедбаного житла у селі.

 Американка Сандра Буллок є володаркою почесної гуманітарної премії, яку їй вручили за допомогу постраждалим від урагану "Катріна". Актриса двічі жертвувала "Червоному хресту" по 1 мільйону доларів на користь постраждалих від стихійних лих. Спільно з благодійною організацією "Art+Practice" Буллок організувала благодійний аукціон, на якому було продано 10 пар жовтих туфель з міньйонами виробництва "Rupert Sanderson". Їх купили майже за 42,5 тисячі доларів. Своїм автографом Буллок ще збільшила суму в кілька разів. Важливо, що Буллок додала еквівалентну суму з власної кишені, тому в фонд було перераховано понад 84 тисяч доларів.

 У актриси Анджеліни Джолі дуже добре серце. У 2001 році під час зйомок уфільмі "Лара Крофт - розкрадачка гробниць", які проходили в Камбоджі, Джолі побачила, що є люди, які потребують допомоги. Анджеліна почала займатися благодійністю і допомагати біженцям Камбоджі, а потім організувала гуманітарну і миротворчу діяльність в Кенії, Таїланді, Еквадорі, Судані та багатьох інших проблемних регіонах. Зірка створила кілька благодійних фондів, які допомагають дітям в Африці.               Уже понад 18 років Анджеліна Джолі є послом доброїволі ООН і всіляко допомагає біженцям, забезпечуючи фінансову та моральну підтримку. У 2013 році актриса була удостоєна "гуманітарного Оскара" за свої заслуги.

 Слова вчителя. Як бачимо, не всі зірки вважають, що потрібно купувати яхти та діаманти, щоб бути щасливими. Щасливим можна бути, врятувавши чиєсь життя або просто допомогти іншій людині. Але, щоб творити добро не обов’язково бути знаменитим чи багатим. Доброта включає в себе маленькі вчинки, які допомагають нам зробити цей світ краще.

Я хочу вам продемонструвати 15 добрих історій про людей, які виявилися не байдужими.

Демонстрація за допомогою презентації

  1. Учитель кожен день відвідує хворого учня

Цей іранський хлопчик хворий на рак, але його вчитель щодня відвідує його в лікарні, щоб повчитися з ним і надолужити згаяне.

  1. Жінка спорудила вуличні шафки для бездомних, щоб кожен міг допомогти нужденним

Мешканка Техасу допомагає нужденним за допомогою звичайних шафок. Їх концепція проста: кожен може покласти туди речі першої необхідності або взяти їх безкоштовно. Тепер люди заповнюють ці диво-шафки підгузниками, шкільним приладдям, засобами особистої гігієни і їжею.

  1. Собаку-сапера проводили в останній шлях з почестями як героя війни

Лабрадор на прізвисько Сіна служив сапером в складі корпусу морських піхотинців США. Нещодавно у пса діагностували рак кісток в термінальній стадії. В останній шлях Сіна проводжала багатотисячна юрба: поліцейські, пожежники і просто небайдужі громадяни. Смертельну ін'єкцію собаці зробили на борту музейного корабля.

  1. Аріана Гранде зібрала понад $ 12 млн для постраждалих від теракту

Аріані Гранде та її команді вдалося зібрати понад $ 12 млн для постраждалих від теракту, який стався на концерті співачки. Всі гроші були витрачені на організацію похорону і лікування постраждалих.

  1. Собака охороняла свого господаря до приїзду швидкої допомоги

Чоловік обрізав гілки дерев біля свого будинку, але в якийсь момент зірвався з 2-метрової висоти і пошкодив спину. Він на мить втратив свідомість, а коли прийшов до тями, то побачив свого пса Тоні у себе на грудях. Собака охороняла господаря до приїзду фахівців.

  1. У Канаді підлітки повернули викрадений мотоцикл, коли дізналися, що він належить хлопчикові

Запис Мел Флешер на Facebook про вкрадений мотоцикл придбала вірусну популярність. Коли підлітки-викрадачі натрапили на неї, то вирішили, що його слід повернути. На наступний день Мел побачила, що мотоцикл повернули з повним баком і новим замком, прикріпивши до нього лист з вибаченнями.

  1. Небайдужі люди врятували цуценя, повністю покритого смолою

В Аргентині двоє молодих людей звернули увагу на пса, який з лап до голови був покритий густою і липкою смолою, і викликали поліцію. Довгих 5 годин цуценя визволяли зі смоляного полону і все-таки змогли це зробити, навіть не дивлячись на безнадійність ситуації. Зараз хоробрий пес щасливий і здоровий!

  1. В Англії байкери влаштували випускний дівчині, над якою насміхалися в школі

В Англії мотоциклісти скоїли зворушливий вчинок, щоб підтримати 16-річну Шеннон Пьюсіфер. Над дівчинкою знущалися в школі через артрит і коліт, про що і повідомила її мати на своїй сторінці в Facebook. 120 чоловіків і жінок прийшли, щоб провести вечір з випускницею, її близькими і друзями.

  1. Дитяча лікарня в Італії: собаки чекають, коли їх впустять в палати до хворих дітей

Собаки з нетерпінням чекають, коли їх впустять в палати до хворих дітей. У терапевтичних цілях в лікарні практикується таке спілкування між маленькими пацієнтами та спеціально навченими собаками.

  1. Поліцейський врятував життя 3-річному хлопчикові, коли у нього зупинилося дихання

Поліцейський Чейз Міллер врятував життя 3-річному хлопчикові, у якого зупинилося дихання через напад лихоманки. Правоохоронець зрозумів, що знаходиться в одному районі з потерпілими, коли надійшов виклик зі служби порятунку. Малюкові зробили масаж серця і штучну вентиляцію легенів, після чого він почав дихати.

  1. Капітан яхти врятував кошеня, якого скинули з моста

35-річний Джордан Сміт став свідком того, як хтось скинув з моста в річку тваринку. Чоловік витягнув переляканого кота за допомогою рибальських сіток і відвіз його до ветеринара, а також висловив намір залишити врятованого собі.

  1. "Мені ампутували ногу. Мій брат прийшов підтримати мене в костюмі пірата"

Користувач Reddit, якому ампутували ногу, розповів про вчинок свого брата-близнюка, який придумав найкращий спосіб підтримати його. Той прийшов до нього в костюмі пірата і сказав, що тепер зможе зробити для нього класну дерев'яну ногу. До того ж брат подарував йому шкарпетки з акулами зі словами, що тепер цю пару можна носити цілих два дні.

  1. Маленький хлопчик врятував свою маму за допомогою Siri

На пульт британської поліції надійшов сигнал від маленького хлопчика на ім'я Роман, який повідомив диспетчеру, що його мама не дихає і, можливо, мертва. Він взяв iPhone і розблокував за допомогою пальця матері, після чого попросив Siri (додаток-помічник) звернутися до служби порятунку. Зараз з мамою Романа все добре!

  1. Голодний підліток отримав $ 270 тис. замість пончиків на обід

До Метта Уайта підійшов 15-річний підліток і запропонував донести його покупки до автомобіля в обмін на пончики для себе і мами-інваліда. Замість пончиків Метт організував збір коштів. Сума пожертв досягла $ 270 тис. Ці гроші будуть спрямовані на освіту хлопчика і новий будинок для його родини.

  1. Якщо в похід, то всією сім'єю

Господарі вирішили, що коту буде самотньо одному будинку, і взяли його з собою в похід. У нього навіть є окремий намет.

 Слова вчителя. В Україні також дуже багато добрих людей, які вміють творити добро. Хочу поділитися деякими історіями з вами:

  1. Хлопець Олександр з Києва поділився такою історією на своїй сторінці: «В Макдональдсі до мене підійшов мужик, взяв мою їжу і пробурмотів: "Поділися зі мною їжею, я не їв три дні, я поверну тобі гроші пізніше" і взяв у мене номер телефону. Через 2 дні на мій телефон приходять 1000 грн. і смс: "Я ж казав!.."»
  2. Дівчина на ім’я Марина з Тернополя виклала у Facebook таке:  «Виходила з магазину і відкрила двері для дідуся, руки якого були зайняті продуктами. Зайшла в інший супермаркет і на касі мені не вистачило 1 гривні, а за мною в черзі стояв той дідусь і додав мені настільки малу суму. Дрібниця а приємно» 
  3. Таким ділиться Ірина: На вулиці починалась страшна злива. Я вирішила йти і мокнути, але ззаду мене окликнув хлопець і запропонував проводити мене під парасолькою до вокзалу. Було ще більш приємно, коли я дізналася, що йому і зовсім не по дорозі було мене "проводжати". Спасибі тобі, хлопець, за мій день»
  4. Денис з Одеси поділився публікацією: «Сьогодні мій день. Ні, це не день народження, це день коли мої батьки взяли мене з дитбудинку. І ось мені вже 29 років і ми з чоловіком сьогодні беремо дівчинку з того ж дитбудинку. Тепер у нас з нею один свій день»
  5. «Стояла вчора на зупинці, чекала автобус. Поруч зі мною якийсь мужик, років 35, курив сигарету. Як тільки закінчив, кинув недопалок у неглибоку калюжу, хоча урна для сміття була приблизно в двох кроках від місця, де він стояв. І ось бачу я, підходить хлопчик 9-10 років, підбирає недопалок і кидає його в урну. Потім повертається до здивованого чоловіка і каже: "Ну навіщо ж ви смітите? Невже так важко викинути в смітник, а не на землю?". Розплакалася.» – поділилась Руслана з Миколаєва.
  6. «На вулиці підійшов бездомний, попросив грошей, щоб купити їжі другу, якому зараз дуже важко. Я грошей не дав, але купив йому шаурму. Потім вирішив простежити за ним, що ж він зробить з нею. Він зайшов за ріг будинку, відкусив раз і інше віддав собаці, який лежав з забинтованою лапою.» — розповів Микола з Кропивницького. 

 Слова вчителя. Доброта та милосердя – два крила, на яких тримається людство. Без них воно не зможе існувати. Ми не повинні забувати про тих людей, які потребують нашої допомоги. В Україні 2 мільйони самотніх, із них 150 тисяч живуть у злиднях, а 15 тисяч – у будинках-інтернатах. Кожен із них чекає на допомогу, можливо, когось із нас.

Перегляд соціального ролику «Твори добро»

https://www.youtube.com/watch?v=iFnCKHlL9X8

 Слова вчителя. Нехай девізом вашого життя стануть слова О.Довженка: «Життя коротке, поспішайте творити добро».

Вправа. «Барви життя»

 Слова вчителя. А тепер завдання в групах. Кожна група отримує кольорову фігурку. На звороті кожної — запитання. Спробуйте відповісти на нього.

Червона. Якою робить людину доброта?

Синя. Яка людина може бути доброю?

Зелена. Яких правил потрібно дотримувати, щоб бути доброю людиною?

Жовта. Які добрі вчинки ви здійснили в своєму житті?

 Слова вчителя. Які позитивні якості повинна мати людина, щоб бути доброчинною? (Учні по черзі записують на дошці якості)

  • Бережливість
  • Великодушність
  • Відповідальність
  • Добродушність
  • Духовність
  • Делікатність
  • Любов
  • Милосердя
  • Порядність
  • Працелюбність
  • Співчуття
  • Чуйність
  • Совість

 Слова вчителя. Які якості заважають творити добро?

  • Аморальність
  • Грубість
  • Заздрість
  • Міщанство
  • Ревнощі
  • Користолюбство
  • Лицемірство
  • Цинізм
  • Чванливість
  • Честолюбство
  • Хабарництво
  • Наклеп
  • Безсоромність

 Слова вчителя. Тепер, коли ми вже знаємо, якими якостями повинна мати людина, щоб бути доброчинною, та які якості їй в цьому заважають, спробуйте написати риси характеру, які притаманні саме вам.

Вправа. «Яким я є серед людей»

Кожен учень записує на аркуші паперу своє ім’я , а навпроти кожної літери – риси характеру, які йому притаманні.

Питання для обговорення (дискусійного характеру):

1) Чи траплялись у вашому житті випадки, коли вас несправедливо кривдили, хоча ви ставились до оточуючих по-доброму й усім допомагали?

2) Наведіть приклади випадків, коли чиясь допомога шкодила вам.

3) Як ви гадаєте, чи може доброта зцілити людину?

4) Що можна вважати злом і як його побороти? Що можна вважати добром і як його оцінити?

 Слова вчителя. Добро в усі часи пов’язували із милосердям, любов’ю, щирістю та справедливістю. Кожен має бути вимогливим до себе, повинен вчитися самоконтролю, прагнути дотримуватися правил, обов’язкових для всіх, щоб наше спільне життя було узгодженим та красивим.

 Поспішайте творити добро, вчіться співчувати та розуміти один одного. Не намагайтеся комусь зробити зло чи причинити біль, тому що за це рано чи пізно ви будете покарані. Колись ви також опинитеся в скрутній ситуації, і вам ніхто не подасть руки допомоги.

 Мені хотілося б ще раз вам нагадати «золоте правило моралі»: «Стався до людей так, як би ти хотів, щоб вони ставилися до тебе».

ІІІ. Заключна частина:

 Слова вчителя. Доброта, як бумеранг, повертається до нас. Давайте поглянемо на екран та переконаємось в цьому.

https://www.youtube.com/watch?v=C8e8tBc3U98

Чи переконалися ви в тому, що якщо творити добро, воно обов’язково повернеться до вас?

 Слова вчителя.  На завершення нашої бесіди хочу вам зробити невеликий подарунок. Не обов’язково починати творити добре с чогось масштабного, можна почати с маленьких добрих вчинків. Як кажуть у приказці «Спочатку потрібно навчитись ходити, а потім вже бігати». Сьогодні я хочу подарувати вам чек-лист «50 ідей для добрих справ», розроблений Українською Волонтерською Службою.  

Подарунок учням «50 ідей для добрих справ»

 Слова вчителя. Пам’ятайте, якщо ви будете доброю людиною, то й буде вам повсюди добре, бо як каже народна мудрість «Доброму скрізь добре». Нехай у вашому серці живуть велика любов і доброта, щирість і співчуття, людяність і щедрість. До нових зустрічей!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Проценко Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дзівалтовська Тетяна Миколаївна
    Дуже сердечний матеріал, необхідний, який може допомогти кожній дитині і вчителю самому переосмислити свої вчинки та відношення до людей. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
3289
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку