Виховна година ."Ми – нація єдина, твої ми діти, Україно!"

Про матеріал
Поглибити знання учнів про культуру, історію свого народу, розширити поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави; розвивати в учнів бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності нашої держави; виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни та формувати в учнів активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів.
Перегляд файлу

                     ЗЗСО « Любешівськоволянська гімназія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ми – нація єдина,

твої ми діти, Україно!

 

Підготувала:

Любежаніна Р.В.

 

 

 

 

 

 

 

2020р
Тема. Ми – нація єдина, твої ми діти, Україно!

Мета:поглибити знання учнів про культуру, історію свого народу, розширити поняття про єдність,незалежність і суверенність нашої держави;розвивати в учнів бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності нашої держави;виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни та формувати в учнів активну громадянську позицію щодо єдиної,цілісної держави та захисту її кордонів.

Тип уроку׃комбынований.

Обладнання:Конституція України, державні символи України, полытична карта України, портрети поетів Тараса Шевченка, Лесі Українки, список прізвищ земляків, що воюють за єдність нашої країни, свічки, вислови про Україну.

Хід уроку

І. Організаційна частина.

ІІ. Вступна частина.

Слово вчителя.

На білому світі є різні країни,

Де ріки, ліси і лани…

Та тільки одна на землі Україна,

А ми її доньки й сини.

Усюди є небо і зорі скрізь сяють,

І квіти усюди ростуть…

Та тільки одну Батьківщину

Ми маємо… її Україною звуть

Такими словами нехай продзвенить у вашому серці перший вересневий дзвінок, а перший урок перенесе у спогади про минуле нашої держави, розкаже про сьогодення й подарує надію на  щасливе майбутнє.

Діти, тема нашого уроку  ״Ми – нація єдина, твої ми діти, Україно!״

Ми живемо на чудовій мальовничій землі, в Україні. Тут народилися і жили наші прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь українського народу, що сягає сивої давнини. Становленню української державності передували століття боротьби наших предків, титанічна робота великих політиків та історичних постатей, просвітителів народного духу, діячів науки і культури.

У  численних віршах та піснях оспівується краса рідного краю. Наприклад у вірші Ольги Тесленкової так говориться про Україну:

Учень читаэ вірш

Країна чудова-степи і Карпати,

Зелені сади біля кожної хати.

Як символ-верба і червона калина,

Вкраїну люблю-це моя Батьківщина

Тут  чистиє небо і сонце в зениті,

Зерно золотаве і грона налиті.

Тут слово правдиве і мова єдина,

Тебе я люблю,ти моя Україно!

Вчитель

Діти, що для вас означає слово Батьківщина?

Нема життя без України, бо Україна - це мати, яку не вибирають, бо Україна - це доля, яка дається Богом на все життя, бо Україна  - це пісня, яка вічна на цій землі.

І тому дуже образливо коли не тільки про нас, а ми й самі українці неодноразово говоримо що ми егоїстична нація, байдужа та недалека. Про ці риси характеру українців навіть існують приказки «Хоч не з’їм то понадкушую», «Своя сорочка ближча до тіла», «Моя хата скраю». Ми чомусь не розуміємо що ці риси характеру це своєрідна реакція на той національний гніт і те знущання над нашим «Я», яке ми зазнавали протягом багатьох століть. Протягом багатьох століть нам доводили, що української нації не існує, не існує української мови, робили все для того щоб поступово стерти навіть з нашої пам’яті що ми українці, напевне останньою краплею і найстрашнішою по відношенню до нас були дії нашого «старшого брата» розстріли, гулаги, нав’язування нових традицій і нових радянських богів, зневіра, породжена колективізацією, і найстрашніше голодомор (1932-1933рр.), коли більшовики довели українців до останньої точки відчаю і психологічного зламу, ніби вирвали душу нації і розтоптали своїми ״кирзаками״.

  Для того щоб дізнатися якими ж насправді є українці ми перенесемось в далеке минуле.

  Минуле, яке історики називають раєм, це можна сказати дитинство нашої нації.

  Подорожуючі іноземні гості неодноразово відзначали привітність, щирість і гостинність українців.

  У старі часи в Україні не було злодіїв, хати не закривали, знаючи, що навіть якщо у глухому селі комусь виникне потреба зайти до хати зігрітися, він не тільки не вкраде, а ще й своє залишить з вдячності до господарів. Живучи за законами народної моралі, люди ділилися останнім ніколи не покидали сиріт, і коли була така потреба, виховували громадою. Українці через те що пережили багато труднощів, та випробувань самі стали чуйними, сердечними, співчутливими до ближнього. Характеру українця властиве всепрощення, непамятання зла. Тому гірке було пробудження. З часом приходило розчарування, яке вело за собою байдужість, пасивність, безпорадність.

  Іноземці часто вибирають собі у дружини українок. І це не дивно, бо вони дуже прив’язані до своєї родини. Українці, як правило, оточують своїх близьких турботою своєрідною материнською опікою.

  Дітей підтримують до зрілого віку, і часто ще й у зрілому віці. Дружини вірні своїм чоловікам.

  У давні часи, відзначали іноземні подорожуючі, якщо чоловік гинув, жінка за власним бажанням могла піти з ним на вогнище. Жінка в козацькі часи переймала на себе обов’язки чоловіка, керувала родиною. Українська жінка і прав мала більше, і голос у громаді.

  Сміливість і відчайдушна хоробрість українських козаків завжди вражала всіх.

  Вони вважалися одними з найкращих воїнів через свою сміливість, кмітливість, вірність даному слову.

  Їхня зневага до смерті, вірність Вітчизні виховувалася з малечку. Саме тому, захисник, воїн, шалений, нестримний і авантюрний, що п’яніє від парубоцького запалу, здатний на ефектні, нерозсудливі і героїчні вчинки став гордістю історії українського народу.

Водночас українцям  властиві такі позитивні  риси, як  працелюбність,  гостинність,  потяг  до  освіти, здоровий  оптимізм.  Можна  звинуватити  їх  у  бажанні  мати  своє, що  й  робилося  в   33-  му  році,  коли  господарів,  які  вміли  хазяйнувати, оголошували  куркулями  і  висиляли  в  Сибір  або  просто  розстрілювали.  Але  хіба  можна  засуджувати  те, що  було  сутністю  життя  селянина? Бажання  хлібороба  мати  свою  землю,  працювати  на  ній  таке  ж  природне, як бажання  їсти,  пити. Земля  виховувала  людей, давала  їм  приклад  своєї  жертовності,  бо  годувала  їх  хлібом.              Тому ми бачимо, що ми не егоїстична нація і ті прислів’я до справжнього українця ніякого відношення не мають!

А зараз ми проведемо конкурс “Чи знаєте ви?”

Вчитель читає запитання, а учні говорять відповіді.

  1.                   Столиця України.(Київ)
  2.                   Що означає слово “козак”? (Вершник, вільна людина.)
  3.                   Козацький човен.(Чайка)
  4.                   Герб України.(Тризуб)
  5.                   Найвідоміша козацька страва.(Куліш) 
  6.                   Кому не дозволялося заходити на територію Запорозької Січі?(Жінкам)
  7.                   Обрядовий хліб який печуть на Великдень.(Пасха)
  8.                   Найвища гора України.(Говерла)
  9.                   Грошова одиниця України.(Гривня)
  10.               Колір прапора України.(Синьо-жовтий)
  11.               Розписані великодні яйця.(Писанки) 
  12.               Швидкий український танок.(Гопак) 
  13.               Хто був останнім гетьманом України?(Кирило Розумовський)
  14.               Хто з Українських письменників узяв собі псевдонім - назву своєї національності.(Леся Українка)
  15.               Народний співець, оспівувач подвигів козаків.(Кобзар)

Вчитель: Ну що ж, молодці, ви добре знаєте історію рідного краю. Ви справжні козаки. Діти, скажіть будь-ласка на вашу думку,  що потрібно робити вам  для того, щоб Ви відчули себе справжніми патріотами  України, її громадянами?(Учні висловлюють свої думки).

Вчитель підбиває підсумок

  Добре вчитись, щоб у майбутньому оволодіти спеціальністю і приносити користь.

  Брати активну участь у житті класу і школи, відчувати свою причетність до шкільного життя і до життя країни.

  Любити природу, берегти і примножувати її багатства: садити сади, ліси, квіти, розчищати джерельця, щоб не міліли річки. Турбуватись про майбутнє нашої держави.

  Берегти історичні і духовні пам’ятки нашого народу , не руйнувати, а вивчати і творити нову історію рідного краю.

Вчитель. Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів.

  Відомий французький вчений Й. Г. Коль у 1841році писав: ”Немає найменшого сумніву, що колись велетенське тіло Російської імперії розпадеться, і Україна стане вільною державою. Час цей наближається поволі, але неухильно. Українці є нація з власною мовою, культурою та історичною традицією. Україна роздерта поміж сусідами. Але матеріал для Української держави готовий: коли не нині, то завтра з’явиться будівничий, що збудує з тих матеріалів велику незалежну українську державу ”. І довгожданий час настав. 16 липня 1990 року Верховна Рада Української республіки приймає важливий документ – Декларацію про державний суверенітет України. Декларація стала першим кроком до незалежності нашої держави, відчутним рушієм у боротьбі за волю.

  Так, Україна здобула волю і незалежність. Перед усім світом постала держава з давньою, славною історією, оригінальною духовною культурою, зі своїми символами, мовою, чесними, працьовитими, миролюбними людьми - українським народом.

  А чи могло бути інакше? Ні, інакше бути не могло. Не могла бути марно пролита кров тих, хто боровся за волю і незалежність, тих, хто вірив у перемогу, і тих, хто вірив у воскресіння. Хіба міг не почути Всевишній тих молитов, з якими звертався до нього славний син Тарас Шевченко:

Учень читає вірш

Молю, ридаючи, пошли,

Подай душі убогій силу,

Щоб огненно заговорила,

Щоб слово пламенем взялось,

Щоб людям серце розтопило,

І на Україні понеслось,

І на Україні освятилось…

  16 липня 1990 року назавжди залишиться в історії українського народу великим і пам’ятним днем. Здається, після того кожний день нашого життя був наповнений демократичними змінами і перетвореннями.

  24 серпня 1991 року проголошено Акт про незалежність України. Акт проголошення незалежності завершив тисячолітні прагнення українського народу до волі, до створення своєї суверенної держави.

  1996рік. 28 червня Верховна Рада України прийняла Основний Закон – Конституцію України. Цей день став національним святом. У цьому році також затверджено українську грошову одиницю гривню.

  Звичайно, що ми згадали тільки деякі важливі події з життя молодої Української держави. Але сьогодні з гордістю можемо сказати: Так, є незалежна Українська держава зі своєю землею, своїм народом, своїми символами, своєю рідною мовою, традиціями і культурою.

Я-українець я не малорос

Пишаюсь родом  тисячокорінним.

Тарас за мене мучивсь і боровсь,

Щоб я зродився зерням України.

Стаття 65 Конституції нашої держави говорить, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

  Наша армія існує для захисту кордонів рідної землі,а  не для нападу на інші країни. Щоб захистити Батьківщину в майбутньому треба змалку полюбляти спорт  бути сильним , спритним  мужнім.

    Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули вороги і багато наших земляків на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю воюють на сході з терористами та російським сепаратистами  відвойовують та захищають кордони нашої держави (вчитель зачитує прізвища ).

  Українська земля пройшла війни та мир, поразки та перемоги, пишалася вірними синами, доньками, чарувала світ своїми запашними паляницями та мелодійними піснями. Вона була і залишається вірною матір’ю українців, які свято вірять і люблять її.

  Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботяща і вольова може бути справжнім патріотом і громадянином своєї держави, по-справжньому любити і захищати її інтереси і приносити велику користь. Що більше буде зроблено для цього сьогодні, то краще житимемо завтра, і будемо гідними називати себе українцями. Бо, як сказано в Біблії,”…хто шукає, той завжди знаходить, а хто вірить, тому по вірі його і воздається” Хай Бог допомагає нам творити своє майбутнє своїм розумом, своїми руками і серцями.

Молюсь за тебе,Україно,

Молюсь за тебе кожен час,

Бо ти у нас одна –єдина,-

Писав в своїх віршах Тарас.

Молюсь,- казав він, щоб у тебе

Не було між людьми війни,

Щоб завжди було чисте небо                                                              На нашій стомленій землі.                                                                                                                                                           Щоб завше  у садку смерека                                                                                                                                Весняним квітом під вікном цвіла                                                                                                                                                                                         І прилітали з вирію лелеки,                                                                                                                                           Щоб гомін хвиль послухати Дніпра!

(Діти запалюють свічки) 

Підбиття підсумку уроку.

Ви - майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ і нашу мелодійну мову.

Ми - діти України! Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою.                                                                                                                                                                                                                                                                         
 

 

 

Завантаження...
docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
1595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку