"Етикет у мегаполісі"

Про матеріал
Позакласний захід "Етикет у мегаполісі" підказує учням 5-6 класу в ігрових формах, як доречно себе вести у суспільстві. Як, не соромлячись, дізнаватися та використовувати найпростіші правила етикету.
Перегляд файлу

Етикет у мегаполісі

Мета: Розширити знання дітей про правила поведінки в громадських місцях;  познайомити із правилами поведінки; навчати застосовувати етикет у різних життєвих ситуаціях; розвивати навички самовиховання; виховувати повагу до себе й інших людей, ввічливість доброту, людяність, культуру мовлення та спілкування; розкрити перевагу добра над злом, грубістю, байдужістю; вчити бачити і проявляти милосердя скрізь; виховувати цінні якості людини.

 

Бібліотекар: Доброго дня! Сьогодні ми зібралися тут, щоб поговорити про етикет, про правила поведінки людей у громадських місцях.  Як ви думаєте, чи повинна кожна людина додержуватися загальних правил поведінки? Навіщо вони потрібні? Що означає слово «Етикет»?

(відповіді)

Бібліотекар: Правила, що визначають поведінку людини в повсякденному житті й спілкуванні з іншими  людьми, назвали етикетом. Багато правил етикету виникло ще в глибокій давнині. Найбільш розумні та зручні людство пронесло через століття. Такі правила перетворилися на добрі традиції, яких вихована людина дотримує завжди. Не випадково багато прислів’їв, приказок, висловів народної мудрості відображають правила етикету.

Наприклад:  «Слухай більше, говори менше», «Пообіцяв щось зробити — зроби. Не можеш — не обіцяй», «Хоча не багатий, а гостеві радий», «Поважаючи людину, поважаєш себе».

Як ви розумієте ці вислови?

Роз’яснення дітьми

Бібліотекар: Ще 2 тисячі років до нашої ери єгипетський жертовник пророкував: «Наш світ досяг критичної межі. Діти більше не слухають  своїх батьків. Напевно, кінець світу не дуже далеко.» А Сократ обурювався, кажучи: «Наша молодь любить розкіш, вона погано вихована, вона насміхається з керівництва і зовсім не поважає старих людей… Коротко кажучи, вони дуже погані…».

Про цю розмову нам розповіла наша читачка, її вели в бібліотеці три школяра, вибираючи  цікаву книгу:

- Візьми цю: цінна річ. Там один так дає кіптяви!

- Не бери! Лабуда! Пшоно!

- Ось це дуже потужна книжка!

Такі  жаргони  свідчить про духовне убожество. А як жахливо виглядають ті з нас, які засмічують свою мову нецензурними словами, тобто лихословлять. Як боляче чути мат з милих дівочих вуст. Що з нами відбувається? На хлопчика, який не лається матом, дивляться як на ненормального. У дівчаток - те ж саме. Лайнутися останніми словами в суспільстві хлопців у нас вважається хорошим тоном. Що робити? Багато хто вже не може пояснити свою думку, не вдаючись до лайливих виразів. Ще трохи, і ми зовсім розучимося нормально розмовляти.

Підніміть руки та скажіть тільки щиро, вам подобається, коли вас називають лайливими словами? Я сподіваюся, що ні. Адже коли хочеш почути приємні слова, неважливо від хлопця чи дівчини, а натомість тільки ..пі, пі, пі…

Перегляд відео про етикет

Бібліотекар: В силу вашого віку ви недооцінюєте роль та значення етикету в вашому житті. Але етикетні правила — це маленькі цеглинки, з яких складаються імідж, репутація людини. Іноді етикетні тонкощі дратують, але водночас вони допомагають висловлювати почуття поваги і симпатії. До етикету відносимо: правила вітання, знайомства; звертання до інших; вимоги щодо одягу, поведінку у громадських місцях; правила піднесення подарунків та сувенірів; поведінка за столом та багато іншого.

Бібліотекар: Є дуже цінні слова класика світової літератури Мігеля Сервантеса «Нічого не коштує нам так дешево і не цінується так дорого як ввічливість».

Бути ввічливим… Бути культурним… Завдання іноді складне тільки через брак тих чи інших простих, але важливих законів людської поведінки.

Ми живемо у цьому світі поряд з іншими людьми. Ми зустрічаємось, знайомимось, ходимо в гості та на навчання, намагаємось зрозуміти один одного і самих себе. Однак, буває так, що величезну бочку меду, якою ми вважаємо свої манери, свою гостинність чи почуття такту, псує невеликий і прикрий промах за столом чи в танцях, під час знайомства чи в розмові. Трапляються іноді в житті ці прикрі дрібниці. А їх можна було б уникнути, знаючи маленькі таємниці та правила, які диктує вічний король краси – етикет. Рано чи пізно наступає час, коли невміння поводити себе, здавалось би, в найпростішій ситуації, заважає людині зробити кар’єру, створити нормальний клімат у колективі, знайти спільну мову з хлопцем чи дівчиною.

 «Хорошими манерами володіє лише той, хто найменшу кількість людей ставить у незручне становище» - це сказав відомий письменник, який написав «Мандри Гулівера» Джонатан Свіфт.

Життя людини минає у постійній взаємодії, спілкуванні з іншими людьми. Для того, щоб контакти не приводили до конфліктів, не порушували соціальної рівноваги, щоб повсякденне спілкування було гармонійним, приємним і корисним, створювали правила етикету. Слово «етикет» французького походження і означає «ярлик», «етикетка» і «церемоніал». В епоху феодалізму етикетом розуміли сукупність правил, які регулювали поведінку аристократичної верхівки суспільства, включаючи монарха і членів його родини. Історики стверджують, що етикет зародився не в Європі, а на Сході. Кодекси правил створювалися ще в Давньому Єгипті близько 2350 рр. до н.е. Тут була написана книга, яка мала назву «Інструкція з поведінки». Великий мислитель Давнього Китаю Конфуцій відводив етикету особливу роль. Етикет, за його думкою, повинен був формувати гармонічні відносини між людьми, регулювати поведінку людини в різних життєвих ситуаціях.

Реклама книг

Бібліотекар: Скажіть, будь ласка, а куди ви можете піти компанією відпочити, гарно провести час?

(відповіді)

Бібліотекар: Звичайно можна сходити у кіно, в театр,  до парку, у розважальний комплекс, до бібліотеки. Давайте згадаємо правила етикету у бібліотеці, адже це найелементарніше, що знають навіть маленькі діти.

Правила етикету у бібліотеці

1. Заходячи в бібліотеку, треба привітатись з бібліотекарем.

2. Коли просиш у бібліотекаря якусь книжку або допомогу в пошуку книжки, не забувай про "будь ласка" та "дякую".

3. До бібліотекаря звертайся на ім'я по-батькові. Як правило, у бібліотекаря є бейдж, на якому написана ця інформація.

4. Якщо книжку тобі видали в читальному залі - тихо сядь за вільний стіл. Читай книжку не вголос. Не висловлюй своє захоплення або незадоволення вголос. Пам'ятай, що поруч є й інші читачі - їм твої репліки будуть заважати.

5. Коли ти вже йдеш з бібліотеки, не забудь сказати "дякую" та "до побачення".

Бібліотекар: В сучасному цивілізованому світі майже вся молодь зустрічається у кафе. Адже це своєрідний вихід у світ дорослих, у кафе можна зустрітися з друзями, весело провести час, запросити подругу, відзначити якесь свято. Зустріч у будь-якому місці вимагає знання певних правил, правил етикету. Щоб не виглядати посміховиськом в очах інших людей ви повинні знати хоча б елементарні правила поведінки у суспільстві, а на допомогу можуть прийти книжки або інформація з Інтернету.

Давайте, уявімо собі, що ви прийшли компанією у кафе. Чому саме в кафе? Тому що для вашого віку це найбільш оптимальний варіант, в кафе можна не соромитися, ніхто не буде заглядати вам до рота,  і саме, на прикладі зустрічі у кафе можна чогось навчитися.  Для цього ми з вами розділимося на команди. Кожна група по черзі буде обирати собі страву і виконувати певні завдання, згадуючи або вивчаючи цим самим правила етикету.

Гра «Зустріч у кафе»

Бібліотекар: У меню кафе є  основні страви – рідкі страви (борщ, суп, солянка), картопляна страва (фрі, пюре), пельмені, каша.  З других страв  є  піца, салат, бутерброди, пельмені. Є солодощі – тістечка, випічка,  фрукти, морозиво. З напоїв -  чай (кава), коктейль, сік, газовані напої. За кожною замовленою стравою є певне завдання – вікторина, аудіо запитання, робота з прислів’ями, згадування ввічливих слів, розберемо з вами різні життєві ситуації та пограємо.

Бібліотекар: Не прийнято вітатися через поріг, через стіл, через будь-яку перегородку. Якщо вас хтось покличе неввічливо, наприклад: «Гей, ти!», Не варто відгукуватися на цей оклик. Однак не треба читати нотацій, виховувати інших під час короткої зустрічі. Краще дати урок етикету власним прикладом. Будь-яке знайомство, та і взагалі будь-яке спілкування починається з привітання. Яким воно має бути?

(відповіді)

Бібліотекар: За етикетом, вітати людину потрібно словами: «Здрастуйте!» «Доброго ранку!» «Добрий день!» «Добрий вечір!» У привітанні важливо:

- Інтонація. Дуже важливий елемент вітання! Вітання, висловлене грубим, пригніченим або сухим тоном, може образити людину, з якою ви вітаєтеся. Вітатися з людьми потрібно тепло і доброзичливо.

- Посмішка. «Додана» до привітання посмішка поліпшить загальний настрій.

- Жести. Привітання прийнято супроводжувати поклоном, кивком голови, рукостисканням, обіймами, поцілунком руки.

Під час привітання непристойно тримати руки в кишенях і сигарету в роті. Якщо ви помітили знайомого далеко (на іншій стороні вулиці, в автобусі і т. п.), і якщо помітили і вас, то потрібно привітати знайомого кивком голови, помахом руки, поклоном, усмішкою. Кричати на повний голос не слід!

Якщо ви побачили знайомого, який наближається до вас, не треба кричати «здрастуйте!» здалеку. Дочекайтеся, коли відстань між вами скоротиться до декількох кроків.

Якщо ви йдете з ким-небудь, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатися і вам.

Бібліотекар: А ви знаєте, що в різних країнах вітаються по-різному. Які звичаї при привітанні в інших країнах? Пропоную невеличку гру з розігруванням.

Незвичайне вітання(діти витягають аркуші на яких написана національність і, ставши по парах , мають відтворити почуте)

Індійці:       складають руки і притискають їх до грудей

Китайці:     тиснуть руку собі

Саманці:    при привітанні обнюхують один одного

Латиноамериканці: обіймаються

Лапландці: труться носами

Японці:      кланяються

Тибетці:    знімають головний убір правою рукою і    висовують язика

Росіяни, англійці, американці: тиснуть один одному руки

Бібліотекар: Більшість правил етикету використовуються не тільки в Україні, але у всьому світі. Але попавши в іншу країну радимо ознайомитися з місцевими правилами, що допоможе вам уникнути незручних ситуацій.

Правил етикету варто дотримуватися не лише у ресторанах чи в гостях, де на вас можуть звернути увагу багато людей. Навіть коли ви вдома, поряд зі своїми близькими, намагайтеся поводитися культурно, будьте охайними та вихованими. Завжди замислюйтеся над тим, чи комфортно поряд з вами іншим людям, чи не створюєте ви незручностей і яке враження справляєте на оточуючих. Будьте ввічливими і дотримуйтесь основних правил етикету, тоді людям буде приємно перебувати поряд з вами.

     Знання етикету дозволяє людині приємно вразити своїм інших зовнішнім виглядом, манерою говорити, вмінням підтримувати розмову, вести себе за столом

 

 

docx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку