Етноси. Найпоширеніші мовні сім'ї. Однонаціональні та багатонаціональні країни

Про матеріал
Допоміжний матеріал для проведення уроку з географії у 8 класі з теми "Етноси. Найпоширеніші мовні сім'ї. Однонаціональні та багатонаціональні країни"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Чим відрізняється глобальне місто від мегаміста?Назвіть вимоги, які надають місту статус глобального. Назвіть зовнішні ознаки людських рас. Назвіть основні регіони проживання представників людських рас.

Номер слайду 3

Тема уроку: Етноси. Однонаціональні та багатонаціональні країни

Номер слайду 4

План уроку. Етноси і нації. Найпоширеніші мовні сім'ї. Однонаціональні та багатонаціональні країни.

Номер слайду 5

Етнос — історично сформована на визначеній території стійка сукупність людей, що має єдину мову, стабільні особливості культури і психології, відзначається власного самосвідомістю і характером, специфічними нормами господарського життя. У світі налічується близько 5 тис. етносів (народів), кожен з яких цікавий та самобутній.

Номер слайду 6

Етнос — стійка спільнота людей, що історично склалася на певній території. У ній люди мають власну мову, культуру, усві­домлюють свою єдність і відмінності від інших етносів. У ході роз­витку етносу формуються характерні ознаки матеріальної та духов­ної культури, етнічна самосвідомість. Основною формою етносу є нація (народ).

Номер слайду 7

Нація (від лат. паtіоп — народ) — це населення певної території, яке має спільні звичаї, походження, історію розвитку, мову. Культуру, побут, походження та розселення народів вивчає наука етнографія.

Номер слайду 8

1. Формування етносів. Найчисельніші народи світу. Поділ країн за різним складом населення. У найширшому розумінні еволюційний ланцюжок виникнення і становлення етносу можна зобразити так

Номер слайду 9

Більшість вчених вважає, що у сучасному світі існує від 3 до 5 тис. малих і великих народів. За статистичними даними, 321 на­род налічує у своєму складі понад 1 млн. осіб, 7 народів — більше ніж 100 млн. (китайці (ханьці) — 1190 млн, хіндустанці — 265, бенґальці — 225, американці — 205, бразілійці — 175, росіяни — 150, японці — 123).

Номер слайду 10

Найчисельніші народи світу (дані English Wikipedia в млн осіб): китайці — 1300, хіндустанці — 420, араби — 400-420, бенгальці — 320, німці — 150, іспанці — 150, росіяни — 130-150, італійці — 140, японці — 130, пенджабці — 120, французи — 106, яванці — 105, англійці — 100, біхарці — 100. Серед найбільших народів світу також можна виділяти й американців США, мексиканців, бразильців. Однак за переписом населення в цих країнах етнічний склад переважно визначають або за кольором шкіри, або як нащадків змішаних шлюбів. До того ж відмінності між різними мовами і діалектами (різновидами) однієї мови досить нечіткі.

Номер слайду 11

Мова. Головною ознакою народу є спільність мови. У су­часному світі нараховується близько 5 тис. різних мов. Детально встановити кількість мов дуже важко, бо деякі області земної кулі недостатньо вивчені в лінгвістичному плані. 3/4 всіх мов не мають писемності. Найбільше мов реєструється там, де етнічний розвиток відбувається на рівні племен або народностей. «Світовим рекорд­сменом» за чисельністю мов є острів Нова Ґвінея, де нараховується понад 1 тис. мов. За ступенем спорідненості мови об’єднують у мовні сім’ї і мовні групи.

Номер слайду 12

Мови світу за ознакою спорідненості об’єднують у мовні сім’ї. Сім’ї поділяють на групи. Найбільш поширені мови індоєвропейської сім’ї, яка містить близько 100 різних мов. Ними розмовляє близь­ко 45 % населення світу. Ця мовна сім’я об’єднує 10 мовних груп.

Номер слайду 13

Найбільша з мовних сімей — індоєвропейська, нею розмовляють понад 150 народів (45 % населення світу, в Європі — 94,5 %). Китайсько- тибетська мовна сім’я — друга за чисельністю (22,6 % населення світу).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Методичний прийом «Картографічний практикум»На політичній карті світу покажіть країни, населення яких переважно розмовляє мовами слов’янської групи.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Методичний прийом «Склади схему»Використовуючи карту атласу «Народи і мовні сім’ї», накресліть схему «5 найпоширеніших мовних сімей», складовими якої є назви мовних сімей, мовних груп, приклади народів, які розмовляють цими мовами.

Номер слайду 18

Визначте до якої гілки та до якої групи належить українська мова та мови країн-сусідів України

Номер слайду 19

Номер слайду 20

До найбільш поширених мов світу належать: китайська (кількість осіб, що розмовляє цією мовою, на початку XXI ст. становила 1,3 млрд осіб), англійська (450 млн осіб), хінді і урду (350), іспанська (300), російська (240), бенґальська, індонезійська, арабська (по 180), портуґальська (170), японська (123), німецька та французька (по 100). Цими умовами розмовляє майже 70 % населення світу.

Номер слайду 21

Порівняння окремих слів у вимові українською, білоруською, польською, словацькою, чеською та російською мовами. Всі вони належать до індо-європейської мовної сім'ї, слов'янської групи мов. Лінгвістика – це наука, що займається дослідженням усього різноманіття мов, яка розглядає їх не окремо, а в сукупності.

Номер слайду 22

Методичний прийом «Міні-дискусія»Обговорення ситуації. За даними ЮНЕСКО (спеціалізована установа ООН, яка опікується питаннями освіти, науки і культури), більше половини мов, якими нині користуються у світі, може зникнути вже до кінця XXI ст. Визначте демографічні, економічні та інші причини, які, на вашу думку, впливають на цей процес. Що необхідно робити для збереження мов, якими розмовляють небагато людей?

Номер слайду 23

Мови, яким загрожує зникнення, потребують спеціального правового захисту. Саме з такою метою була прийнята Європейська хартія регіональних мов, або мов меншин. Цей документ ратифікований (ратифікація — процес, згідно з яким надається згода уповноваженим органом законодавчої влади на обов’язковість міжнародного документа, який з моменту затвердження набирає юридичної сили та становить частину національного законодав­ства) Україною у травні 2003 року. У нашій державі положення документу застосовують до мов таких національних меншин: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськота­тарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької й угорської.

Номер слайду 24

Національний склад країни

Номер слайду 25

Одно національними вважають країни, в яких понад 90 % населення складають представники однієї нації (Данія, Швеція, Портуґалія, Італія, Польща, Ірландія, Греція, Південна Корея, Японія, Ємен, Банґладеш, Саудівська Аравія та ін.). Данія. Швеція. Японія. Португалія. Південна Корея. Банґладеш

Номер слайду 26

Класичним прикладом двонаціональної країни є Бельґія. На її території живе дві нації з власними мовами — фламандці (складають 58 % населення країни) і валлони (31 %), тому її можна назвати двонаціональною країною.

Номер слайду 27

Найбільш багатонаціональною державою світу є Індія. Тут кожен штат має свою націю і мову, і не одну. Тут, крім хінді, також активно використовується англійська мова, 17 мов внесено до Конституції як основні (за кількістю населення, що їх використовує як рідні): бенгалі, телугу, маратхі, тамільська, урду, гуджараті тощо. У країні проживають понад 500 народів та племен, які розмовляють майже 200 мовами і діалектами.

Номер слайду 28

Україну відносять до багатонаціональних держав з переважанням однієї нації – українців (73%). Також на території нашої держави проживають представники 134 національностей і етносів: росіяни, білоруси, молдовани, гагаузи, євреї, поляки, кримські татари, румуни, угорці, болгари та ін. Гагаузи. Кримські татари

Номер слайду 29

Підсумок уроку. У результаті тривалого історичного розвитку на планеті сформувався певний етнічний склад населення. Нині у світі виділяють від 3 до 5 тис. народів. Характерною ознакою етносу є мова. Країни світу суттєво відрізняються за національним складом населення. Більшість країн світу є багатонаціональними. У багатонаціональ­них країнах існує ризик виникнення міжетнічних конфліктів.

Номер слайду 30

Закріплення вивченого матеріалу. Методичний прийом «Бесіда»Назвіть країни світу, що мають найбільш різноманітний етнічний склад населення. Назвіть причини, які, на вашу думку, цьому сприяли. Розмістіть офіційні мови ООН англійська, російська, китайська, французька, іспанська, арабська у порядку зменшення їх носіїв у світі. (Відповідь: китайська, англійська, іспанська, арабська, російська, французька.)

Номер слайду 31

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шулік Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 квітня 2022
Переглядів
6012
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку