Харківщинознавство .8 клас .Пам *ятки Харківщини

Про матеріал
Презентація 8 клас Харківщинознавство Пам*ятки Харківщини Свято -Успенький Собор Свято-Успенський собор — будівля найдавнішого православного храму Харкова, пам'ятка архітектури національного значення. Знаходиться в центрі міста. Собор заснований у середині XVII століття, а сучасна будівля зведена в 1771—1777 роках за кошти духовенства і харків'ян. Дзвіниця собору — Олександрівська — побудована в XIX ст. на честь перемоги у війні з Наполеоном, має висоту 89,5 м. На час зведення була однією із найвищих у Російській імперії, тепер — одна із найвищих в Україні. Собор виконано в стилi бароко з елементами українського зодчества. Розкiшно прикрашенi iнтер'ери, на жаль, не дiйшли до нашаго часу. Харківський національний університет Харківський національний університет — один із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітника В. Н. Каразіна, згідно із грамотою Олександра І. Урочисте відкриття університету відбулося 29 січня 1805 року. Університет вписав багато яскравих сторінок в історію українського національного відродження ХІХ–ХХ століть, дав потужний імпульс перетворенню Харкова на великий науковий і культурний центр, освітянську столицю України, по праву займає вищі шаблі всеукраїнських рейтингів серед класичних університетів і добре відомий далеко за межами України. Харкiвсъкий університет (старий корпус) Благовіщенський собор Цю церкву, яскравий приклад неовізантійської архітектури з 80-метровою дзвіницею, було побудовано між 1889 і 1901 роками за проектом місцевого архітектора Михайла Ловцова. Cобор здатний вмістити 4 тисячі чоловік. Церква є кафедральним собором Харківської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Католицький Патріарх Афанасій III та кілька святих єпископів поховані в соборі. Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці Вона заснована близько 1655 р. Свято-Благовіщенський кафедральний собор у місті Харків — найбільший кафедральний собор Східної Європи. Прадавня споруда в місті , яка входила в систему укріплень Харківської фортеці. Дзвіниця собору має вигляд оборонної башти. В'їзні ворота прикрашені іконою Нерукотворного Спаса. На території знаходиться Озерянська церква , архієрейський будинок, будинок настоятеля і корпус келій з трапезною. У 1726 р. тут був заснований Харківський колегіум, в якому викладав філософ Г. Сковорода..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Памятки Харківщини Підготувала : Філатова Вероніка

Номер слайду 2

Свято-Успенський собор. Свято-Успенський собор — будівля найдавнішого православного храму Харкова, пам'ятка архітектури національного значення. Знаходиться в центрі міста. Собор заснований у середині XVII століття, а сучасна будівля зведена в 1771—1777 роках за кошти духовенства і харків'ян. Дзвіниця собору — Олександрівська — побудована в XIX ст. на честь перемоги у війні з Наполеоном, має висоту 89,5 м. На час зведення була однією із найвищих у Російській імперії, тепер — одна із найвищих в Україні. Собор виконано в стилi бароко з елементами українського зодчества. Розкiшно прикрашенi iнтер'ери, на жаль, не дiйшли до нашаго часу.rrrrr

Номер слайду 3

Харківський національний університет Харківський національний університет — один із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітника В. Н. Каразіна, згідно із грамотою Олександра І. Урочисте відкриття університету відбулося 29 січня 1805 року. Університет вписав багато яскравих сторінок в історію українського національного відродження ХІХ–ХХ століть, дав потужний імпульс перетворенню Харкова на великий науковий і культурний центр, освітянську столицю України, по праву займає вищі шаблі всеукраїнських рейтингів серед класичних університетів і добре відомий далеко за межами України. Харкiвсъкий університет (старий корпус)

Номер слайду 4

Благовіщенський собор Цю церкву, яскравий приклад неовізантійської архітектури з 80-метровою дзвіницею, було побудовано між 1889 і 1901 роками за проектом місцевого архітектора Михайла Ловцова. Cобор здатний вмістити 4 тисячі чоловік. Церква є кафедральним собором Харківської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Католицький Патріарх Афанасій III та кілька святих єпископів поховані в соборі.

Номер слайду 5

Церква Благовіщення Пресвятої БогородиціВона заснована близько 1655 р. Свято-Благовіщенський кафедральний собор у місті Харків — найбільший кафедральний собор Східної Європи. Прадавня споруда в місті , яка входила в систему укріплень Харківської фортеці. Дзвіниця собору має вигляд оборонної башти. В'їзні ворота прикрашені іконою Нерукотворного Спаса. На території знаходиться Озерянська церква , архієрейський будинок, будинок настоятеля і корпус келій з трапезною. У 1726 р. тут був заснований Харківський колегіум, в якому викладав філософ Г. Сковорода..

Номер слайду 6

pptx
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку