Філологічний детектив "Шукаємо порушника мовних норм"

Про матеріал

Вікторина з української мови для 9-11 класів.

Мета: узагальнити та систематизувати знання здобувачів освіти з фонетики, орфоепії, орфографії, лексикології, морфології, синтаксису; розвивати мислення, мовлення здобувачів освіти; виховувати шанобливе ставлення до української мови.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Філологічний детектив“Шукаємо порушника мовних норм”

Номер слайду 2

План розслідування. Дослідження місця злочину на вулиці Орфоепії та на вулиці Орфографії. Опитування свідків з міста Лексикології. Проведення експертизи в лабораторії “Морфологія”. Бліц-опитування підозрюваних.

Номер слайду 3

Дослідження місця злочину на вулиці Орфоепії Поставте наголоси в цих словах. Асиметрія, багаторазовий, вантажівка, визвольний, горошина, дичавіти, завчасу, косий, лате, магістерський, наскрізний, ознака, перекис, підлітковий,разом, течія, чорнослив, ярмарковий.

Номер слайду 4

Дослідження місця злочину на вулиці Орфографії. У якому рядку всі слова записані правильно?а)Де-не-де, казна-хто, пів відра, жовто-синій;б) піваркуш, мати-й-мачуха, поперше, часто-густо;в) бозна в чому, полумисок, жовтогарячий, сила силенна;г) хтозна-до-кого, білосніжний, диван-ліжко, пів острів.

Номер слайду 5

Опитування свідків з міста Лексикології. Дайте відповіді на питання. Скільки слів налічує сучасна українська мова?Як називається ця пара слів: корисний-корисливий ?Поясніть значення прикметника “бразолійний”?Слово “дзиґар” є історизмом чи архаїзмом?Чи буде антонімом до іменника друг прикметник ворожий?Доберіть синонімічні вирази до словосполучень: свіжа сорочка, свіжа газета, свіжий вітер.

Номер слайду 6

Проведення експертизи в лабораторії “Морфологія”. Розгадайте зашифровані частини мови.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Бліц-опитування підозрюваних. Скільки звуків у слові «ґедзь»?Яка буква в українській мові не має відповідного звуку? Рід іменника «староста» … . Головні члени речення- це… . Поставте у форму кличного відмінку слово «юнак». Чуже мовлення, передане дослівно,- це… . Дослівно наведений уривок із якогось тексту- це … . Другорядний член речення, що відповідає на питання непрямих відмінків, -це… . Назвіть знак, що позначає роздільну вимову. Назвіть види односкладних речень. Назвіть вид складнопідрядного речення, у якому не можна поставити питання від головної частини до підрядної. Назвіть слова з префіксом - прі. Частина слова без закінчення- це … .

Номер слайду 9

Не будьмо порушниками мовних норм! Дбаймо про чистоту рідної мови!

pptx
Додав(-ла)
Юрченко Ольга
Додано
20 лютого
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку