Фізична активність. Основні засади фізичної активності людини, живлення м’язів під час фізичної активності. Гіподинамія.

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Фізична активність. Основні засади фізичної активності людини, живлення м’язів під час фізичної активності. Гіподинамія."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОВКІЛЛЯ 6 клас. Фізична активність. Основні засади фізичної активності людини, живлення м’язів під час фізичної активності. Гіподинамія.

Номер слайду 2

Рух — життєва потреба людини. Однією з ознак живих організмів є рух. Кожен організм певною мірою має здатність до руху: рослини рухаються дуже повільно (переважно це ростові рухи), більшості тварин притаманний активний рух. Людина належить до групи тварин, тож має здатність до активного фізичного руху.

Номер слайду 3

Фізична активність — це будь-який рух організму за допомогою скелетних м’язів. До рухової активності організмів належать як спеціальні фізичні вправи так і будь-які інші рухи тіла: ходьба, катання на роликах чи велосипеді, рибирання тощо. Помірна фізична активність дозволяє організму зберігати здоров’я та позитивно впливає на якість життя.

Номер слайду 4

Принципи фізичної активностіМи живемо в добу високих технологій. Це означає, що ми маємо меншу потребу в руховій активності, ніж наші предки, які багато фізично працювали, щоб прогодувати себе та свою родину. І хоча умови нашого життя сьогодні дуже відрізняються від давніх часів, рух залишається природною потребою людини. Аби компенсувати відсутність рухової активності, потрібно виконувати додаткові фізичні вправи або займатись спортом.

Номер слайду 5

Щоб фізична активність приносила більше користі та не зашкодила здоров’ю, по-трібно дотримуватись певних принципів : Системність. Фізичні вправи потрібно виконувати регулярно. Комплекс вправ, які ви виконали один раз на місяць, ніяк не сприятиме покращенню вашого здоров’я. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує виконувати близько 150 хвилин вправ помірної інтенсивності на тиждень або 20 хвилин на день. Поступовість. Починайте з простих вправ і приділяйте їм 10–15 хвилин за раз. Поступово збільшуйте навантаження та час виконання. Так ваше тіло звикне до фізичної активності, а це позитивно вплине і на стан організму, і на вашу мотивацію до занять.

Номер слайду 6

Щоб фізична активність приносила більше користі та не зашкодила здоров’ю, по-трібно дотримуватись певних принципів : Різноманітність. Виконуйте вправи на різні групи м’язів. Так усе ваше тіло буде отримувати помірне навантаження. Виконуйте першу вправу на розігрів м’язів, а далі виконуйте вправи для м’язів живота, рук, ніг, спини тощо. Закінчіть ваше заняття розтяжкою.

Номер слайду 7

Вплив фізичної активності на організм. Організм людини еволюційно пристосований до руху. Адже в природі здатність до різноманітних рухів є важливою перевагою в боротьбі за існування. Сьогодні малорухливий спосіб може спричинити порушення роботи нашого організму. Виконанні навіть мінімальних фізичних навантажень, як от 10 000 кроків на добу, позитивно впливає не лише на опорно-рухову систему, а й на організм у цілому. Гіподинамія – це сучасна хвороба людства, що характеризується зниженням рухової активності.

Номер слайду 8

Вплив фізичної активності на організм. Фізична активність сприяє розвитку всіх м’язів тіла, разом із серцевим м’язом. Фізична активність сприяє нормалізації маси тіла. Фізичні вправи зміцнюють кістки та зв’язки, що зменшує ризик травмування. Помірні фізичні навантаження сприяють покращенню самопочуття впродовж дня. Під час фізичної активності в організмі виробляються ендорфіни — гормони «щастя», що покращує настрій. У фізично активних людей більший об’єм легень. Отже всі органи, а особливо мозок, отримують більше кисню та пожив-них речовин. Тому заняття фізичними вправами покращує розумову діяльність та навчання.

Номер слайду 9

Робота і живлення м’язів. Завдяки роботі м’язів ми можемо ходити, бігати, рухати окремими частинами тіла, підтримувати рівновагу тощо. Також м’язи є у складі наших внутрішніх органів. Для виконання певної роботи м’язам потрібно багато енергії.

Номер слайду 10

Робота і живлення м’язів. Як джерело енергії наш організм використовує поживні речовини, що отримує з їжі. Наша травна система перетравлює поживні речовини, розкладаючи великі молекули на менші, при цьому виділяється велика кількість енергії. Ця енергія забезпечує роботу усього організму, зокрема м’язів. Певна частина енергії розсіюється організмом у вигляді тепла. Для нормального розвитку та роботи м’язів необхідні повноцінне харчування та достатня рухова активність. У тілі дорослої людини є понад 600 м’язів. Саме вони забезпечують різноманітні рухи організму.

Номер слайду 11

Гіподинамія. Що ж відбувається, якщо людина не має достатньої фізичної активності? Поступово сила м’язів та їх об’єм зменшуються, по-гіршується різні функцій організму (кровообігу, дихання, травлення). Із часом унаслідок малорухомого способу життя виникає гіподинамія — стан недостатнього фізичного навантаження організму

Номер слайду 12

Гіподинамія. Гіподинамія є причиною різноманітних порушень, насамперед страждають кровоносна й опорно-рухова системи. Симптомами гіподинамії є поганий настрій, утома, млявість, зайва вага, поганий сон і загальне самопочуття. У подальшому гіподинамія може спричинити хронічні захворювання та зменшити тривалість життя. Основною профілактикою гіподинамії є рух, фізична активність і здоровий спосіб життя

Номер слайду 13

Домашнє завдання Опрацюйте § 32. Завдання на 8 балів - письмово дайте відповідь на питання 319-322. Щоб отримати додатково ще 4 бали - підготуйте повідомлення ( не менше 7 речень) на питання 325  з 150 сторінки.

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
13 березня
Переглядів
119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку