Презентація:"Як складати ланцюги живлення".

Про матеріал
Презентація до теми:"Як складати ланцюги живлення" за підручником "Пізнаємо природу"- 6 клас,автор Біда Д.Д. Презентація полегшить підготовку учителя та учня до уроку. В презентації розкриті такі питання: із чого починається і чим закінчуються всі ланцюги живлення,чому ланцюги живлення є основною умовою існування екосистем,що станеться,якщо організм вилучити з харчового ланцюга.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як складати ланцюги живлення

Номер слайду 2

Основна умова існування природних екосистем-харчові зв’язки між організмами ,що населяютьекосистему, та ланцюги живлення, які об’єднанні в екосистемі в харчову мережу.

Номер слайду 3

Організми в екосистемі взаємодіють між собою, залежно від середовища, у якому живуть, та один від одного. Визначальними для організмів в екосистемі є харчові зв’язки.

Номер слайду 4

Рослини-утворювачі(продуценти)Процес фотосинтезу. З води, вуглекислого газу, використовуючиенергію Сонця, рослини утворюють органічні речовини: вуглеводи, білки, жири, необхідні для свого росту і розвитку. Що ж вони утворюють?Як речовини «бігають» по колу

Номер слайду 5

Рослини корм для рослиноїдних тварин. На рослиноїдних тварин полюють хижакиІ рослиноїдні, і хижаки споживають готову їжу, тому їх називаютьспоживачами(консументами)

Номер слайду 6

Бактерії та гриби-руйнівники (редуценти)Вони розкладають тіла відмерлих рослин та мертвих тварин на вуглекислий газ, воду таінші речовини, які потрапляють у ґрунт і засвоюються рослинами.

Номер слайду 7

Колообіг хімічних елементів у природіПродуценти(утворювачі)Консументи(споживачі)Редуценти(руйнівники)Прості речовини та хімічніелементи Багаторазову участь речовину природних процесах, які постійно відбуваються в екосистемах за участю живихорганізмів, називаютьколообігом хімічнихелементів у природі.

Номер слайду 8

Чому ланцюги живлення є основною умовоюіснування екосистем Ланцюг живлення абохарчовий ланцюгце послідовності організмів, пов’язаних харчовими ланцюгами. Утворюютьорганічні речовини. Рослиноїдні тварини. Хижаки Бактерії тагрибигриби

Номер слайду 9

Охарактеризувати зображений ланцюг живлення. Усі організми будь-якої екосистеми належать до однієї з груп : -продуценти,-консументи,-редуценти. Вони поєднані харчовимзв’язками в певній послідовності.

Номер слайду 10

Продуценти. Консументи І порядку. Консументи ІІ порядку. Консументи ІІІ порядку. Бактерії та гриби. Редуценти П’ята ланка

Номер слайду 11

Організми в екосистемі черпають енергію від Сонця, яка запасається в рослинах. Ця енергія передається від одного організму до іншого через харчовий ланцюг. Кожний ланцюг живлення розпочинається з продуцентів(рослин)Кількість ланок ланцюгів живленняобмежена і здебільшого не перевищує чотирьох-п’яти ,оскільки при передаванні енергії з попередньої ланки до наступноїбільша частина витрачається організмами для процесів життєдіяльності.

Номер слайду 12

Схема харчової (трофічної) мережіТой самий організм може бути ланкою декількох ланцюгів,тому в будь-якій екосистемі харчові ланцюги взаємопов’язані. Систему переплетених між собою ланцюгів живлення в межах екосистеми називають харчовою мережею. Які з цих тварин є хижаками, а які-здобиччю?

Номер слайду 13

Що трапиться, якщо організм вилучити з харчового ланцюга. Користуючись текстомпідручника ст.188 доповніть речення: У зв’язку із забрудненнямводи в угрупованні «болото» зникли жаби. -Із часом поблизу болота збільшиться кількість… та…,які були поживою жаб.-Частину поживи втратять …,але вони можуть поживитися гризунами.-Є й інші хижаки наприклад… будуть конкурувати за здобич. Ось чому що більше харчових ланцюгів в екосистемі,тим вона стійкіша.

Номер слайду 14

Закріпимо вивчене. Уявіть собі, що в природі зникли горобці. Як це вплине на інші організми?Охарактеризуйте ланцюг живлення123 Доповніть речення. Замініть цифри словами

Номер слайду 15

Завдання додому:-Опрацювати §41.-Виписати до словника нові терміни.-Скласти в робочому зошиті декілька ланцюгів живлення.-Створити ілюстрацію ланцюга живлення.

Номер слайду 16

Дякую за плідну співпрацю

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Постольна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 березня
Переглядів
3043
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку