Фізичні фокуси - наука чи обман?

Про матеріал
Майстер - клас " Фізичні фокуси- наука чи обман?" розрахований на учнів 7 класів для закріплення навчального матеріалу з фізики під час проведення предметних тижнів. Розробка містить опис дослідів, які можна провести за допомогою найпростіших приладів, які є у кожного вдома.
Перегляд файлу

ФІЗИЧНІ ФОКУСИ – НАУКА ЧИ ОБМАН?

МАЙСТЕР – КЛАС ДЛЯ УЧНІВ 7 КЛАСІВ

Мета: 

  • Навчити учнів опановувати наукові методи пізнання природи, розкрити основні теоретичні засади явищ навколишнього світу, допомогти учням усвідомити роль фізичних знань у житті людини;
  • Розвивати уміння використовувати на практиці набуті знання;
  • Розвивати спостережливість, увагу, мислення учнів, пробудити їх цікавість до вивчення фізики

Завдання:

• навчати дітей вмінню проводити експерименти з підручними матеріалами;

• розвивати у дітей увагу і інтерес, емоційну чуйність;

• формувати  елементарні уявлення про закони природи;

Форма проведення: майстер клас

Цільова аудиторія: учні 7 класів.

Обладнання: повітряні кулі, дерев'яна лінійка, диски,свічки, келих,3-х літрова банка, вода, пластикові пляшки, одноразові стакани, трубочки для коктейлю, банку з-під коли, виделки, монети, зубочистки, шерстяна тканина, нитки, скотч, корки, чашка, ніж.

ТЗН: комп'ютер, проектор.

                                               Хід заходу:

 І слайд.   « Фізичні фокуси- це наука чи обман?»

Звучить музика (фанфари з відліком часу, на екрані слайд 1 «Фізичні фокуси – наука чи обман»).

Фізика – це наука, яка потрібна всім:  лікарю,  перукарю,  космонавту,  машиністу, навіть клоуну! Хоча фізика – наука про природу, але її вивчати можна і вдома.  Фізика- це не тільки наукові книжки і складні прилади. Фізика- це ще і фокуси, які можна показувати в колі друзів, це смішні історії, а також цікаві іграшки!.

Сьогодні ми з вами під час майстер класу спробуємо дати відповідь на питання: фізичні фокуси- це наука чи обман? Фокуси, які ви побачите  зможете відтворити навіть удома, оскільки для їх показу знадобляться найпростіші речі, які є у вас вдома.

Тож будьте уважні,  розпочинаємо.

ІІ Слайд.  Будь яка наука – це не купа інформації, а система знань за допомогою яких можна передбачити майбутнє.  Так знаючи закон всесвітнього тяжіння легко можна спрогнозувати, що кавун, кинутий вертикально вгору, впаде назад на голову тому, хто його кинув.

ІІІ слайд. « Витівки  атмосфери»

 Земля - ​​третя планета від Сонця. Нам дуже пощастило! Земля - ​​поки єдина планета в Сонячній системі, що володіє атмосферою, що містить кисень, рідкі океани на поверхні і життя. Діти, а ви знаєте, що таке атмосфера? Це повітря, який оточує Землю. Шар повітря, перевищує 100 км. Основна маса атмосфери зосереджена в нижньому шарі висотою близько 15 км від поверхні Землі. Повітря утримується поблизу земної поверхні завдяки тяжінню Землі. Якби Земля не притягувала повітря, то воно розсіялося б   в навколишньому просторі. Повітря , яке нас оточує тисне на нас і на всі тіла  що знаходяться навколо нас.

Фокус1. ( Дослід з склянкою та аркушем паперу)

 Як ви вважаєте, чи може звичайний аркуш паперу витримати воду в стакані? Я доведу зараз, що це можливо. Я наливаю воду до половини, кладу зверху клаптик паперу. Притримуючи папір долонею, перекидаю стакан. І ось: забираю долоню, а папірець і раніше буде надійно закривати стакан, і жодна крапля води не виллється! Ви запитаєте: «Чому таке можливо?» Це можливо завдяки атмосферного тиску. Саме атмосфера тисне на листок знизу і утримує його. Тиск атмосферного повітря на папірець більше тиску води на неї зсередини.

 Фокус 2. ( Дослід з диском та склянкою з водою). Так звичайний диск може утримувати воду. Тому що атмосфера тисне на диск знизу і утримує його)

Фокус 3.   Наллємо в склянку воду, перевертаємо її і вода виливається зі склянки. Якщо склянку зверху вкрити шматком марлі або бинту, зафіксувати його щоб не падав зі склянки, то швидко перевернувши стакан побачимо, що вода не виливається!! Якщо вставити в отвір зубочистки, побачимо що вода не виливається! Чому?

Фокус 4: У мене є повітряна куля, яка сама переміщується в банку, не вірите? Погляньте самі? Для цього нам знадобляться 3 л банка, чайник з окропом, повітряна кулька.  Обдаємо банку окропом та виллємо її, а на банку покладемо кулю. І вуаля – куля сама переміщується в банку! А що її туди штовхає? Спробуйте відгадати самі.

 Пропоную вам гру: хто надує кулю в пляшці, той  отримає приз!!!

 

Ну що не виходить,  а ось погляньте як я вмію! ( вчитель надуває кулю).

Ось що значить не знати фізики!  Чому не можемо надути кулю ( заважає повітря що в пляшці).  А вчитель зміг тому, що я заздалегідь зробила в пляшці отвори через які повітря виходить, і кулька надувається.

Ось бачите такі прості фокуси а причина одна – атмосферний тиск, і ніякого обману. Тому щоб не потрапити в такі ситуації необхідно знати фізичні закони.

Слайд 4 Телекінез

  А ще я володію телекінезом. Діти хто з вас знає що це таке?.

 Телекінез – це здатність людей одним зусиллям думки переміщувати предмети.

І я це вмію! Ось погляньте.

Слайд 4 Телекінез

Фокус 5:  У мене в пляшці знаходиться «Водолаз».  Так, подумки даю команду – рухаємося вниз, вгору, так зупинилися посередині.. Знову вниз, вгору..

Як ви думаєте чому це так?

Так ніякої магії тут не має, насправді я  притискую пляшку і під тиском вода піднімається в  кульку і вона тоне, відпускаю – і тиск зменшується  і кулька спливає.

Слайд 5  « Гаррі Поттер»

 Дуже багато дітей полюбляють  фантастику. А чи знайомі ви з юним чаклуном Гаррі Поттером? За допомогою чого він творив чудеса? Ну звичайно, за допомогою чарівної палички. І у себе в  кабінеті я маю таку.

Фокус 6:  на пляшку кладемо коктейльну трубочку натерту об хутро і вона починає обертатися за рухом руки.

Як це виходить? Відповідь проста. Паличка наелектризована, тому і притягується.  А ще за допомогою неї я можу рухати наприклад лінійку, банку з під кока- коли.

Фокус 7:  натерти палицю об хутро і вона почне притягувати пусту пляшку.

Діти знаючи закони електростатики кожен з вас може стати чаклуном.

Слайд 6 « Звукова магія»

Немає на світі людини, якій хоч раз в житті не хотілося пограти на музичному інструменті. Та ось невдача - далеко не в кожному будинку є такі. Але, як то кажуть, було б бажання, а інструмент можна зробити і самостійно. От і в мене є такий інструмент. Келих, який грає! Не вірите, погляньте самі..

 Фокус 8 Звичайний келих (без малюнків і без прикрас) необхідно наповнити водою, а потім змоченим у воді пальцем треба потерти в будь-якому місці келиха. Нам більше сподобалося водити по краю. Потрібно трохи пристосуватися, відрегулювати силу натискання пальця і виходить відмінний спів келиха!

Розгадка цього фокусу дуже проста, ви вже знаєте що звуки видають тіла, що коливаються. Тручи келих ми змушуємо його коливатися, от він і звучить.

А я пропоную вам насолодитися чудовими звуками від гри на музичному інструменті - гітарі.

Слайд 7 « Життєві премудрощі»

Саша задумливо розгойдувався на стільці і будував життєві плани. Спільне зі стільцем падіння стало для нього повною несподіванкою. Чи мало місце в даному випадку фізичне явище?

Відповідь. Мало. Відбулась зміна, в результаті якого Саша втратив рівновагу і придбав шишку на лобі.

Так ми будемо говорити про таємниці рівноваги.

Іноді можна побачити такі речі, що суперечать нашій уяві про рівновагу. Але закони фізики діють і тут.

Фокус 9  На корок прикріпити дві вилки, голку і поставити конструкцію на пляшку. Як не дивно але вона тримається та ще обертається.

Фокус 10    Якщо лінійку прикласти на кінець столу, вона падає, але якщо до неї приєднати – молоток, вона тримається.

Фокус 10    Магніти утримують гайки!!

Фокус 11  Чашка на вістрі ножа

Досліди з рівноваги є цікавими та ефектними. А головне виконати їх зможете вдома за допомогою речей, які є у вас кожного на кухні.  Ну звичайно ви вже бачили птаха, який балансує на клюві. А зараз вам хочу запропонувати створити метелика, який теж буде балансувати на вістрі.

Для роботи нам знадобляться олівці, папір, ножиці, скотч та скріпки.

Обведіть шаблон метелика, розфарбуйте його. Розігніть скріпку та приклейте за допомогою скотча до метелика, а також дві скріпки приєднайте до крилець І балансуючий метелик готовий!!!

Ну що ось і підійшов до кінця наш майстер клас. Ви всі переконалися в тому, що для того щоб створювати магію потрібно знати фізику.  Тому бажаю вам успіхів у вивченні цього неймовірно цікавого та захоплюючого предмета.  До нових зустрічей.

 

Физика. Ненаглядное пособие - i_005.jpg
 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Майстер-класи
Додано
11 березня 2020
Переглядів
1750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку