Фізичний бюлетень "Галілео Галілей"

Про матеріал
Фізичний бюлетень "Галілео Галілей" - коротка інформація про вченого, розміщена на стенді у фізичному кабінеті.
Перегляд файлу

 

Галілео Галілей

(15 лютого 1564 — 8 січня 1642)


 Ґалілео ді Вінченцо Бонаюті де Ґалілей – італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства.

 Галілео Галілей був основоположником експериментально-математичного методу вивчення природи. Він залишив розгорнутий виклад цього методу й сформулював найважливіші принципи механічного світу. Його дослідження кардинально вплинули на розвиток наукової думки. Саме від нього бере початок фізика як наука. Найважливішим вкладом Галілео Галілея в науку була свідома й послідовна заміна пасивного спостереження активним експериментом. Результатами цих експериментів стали зроблені ученим наукові відкриття.

 Галілею людство зобов'язане двома принципами механіки, що відіграли велику роль у розвитку не лише механіки, але й усієї фізики. Сформулювавши принцип відносності руху для прямолінійного й рівномірного руху, закон вільного падіння тіл, механіку їхнього руху похилою площиною (1604 — 1609) і тіла, кинутого під кутом до горизонту, ідею про ізохронізм коливання маятника(1583), ідею інерції (1609), Галілей заклав основи механічної системи відліку, а другий принцип, пов'язаний із вільним падінням тіл, привів його до поняття інертної й важкої маси. А.Ейнштейн поширив механічний принцип відносності Галілея на всі фізичні процеси, зокрема на світло, і вивів з нього наслідки про природу простору й часу (при цьому перетворення Галілея замінено перетвореннями Лоренца). Об'єднання ж другого галілеївського принципу, що Ейнштейн тлумачив як принцип еквівалентності сил інерції та сил тяжіння, із принципом відносності привело його до загальної теорії відносності.

 Першим серйозним винаходом Галілея були гідростатичні ваги для швидкого визначення складу металевих сплавів (1586); визначив питому вагу повітря. Винайшов термоскоп, що є прообразом термометра. Створив один із перших телескопів. Висунув ідею застосування маятника в годиннику. Здійснив фізичні дослідження присвячені також гідростатиці, міцності матеріалів.

 Галілео Галілей прожив складне життя. Захоплюючись з дитинства музикою та малюванням, мріючи стати священиком, він розпочав свою вищу освіту за настановою батька на медичному факультеті. Студентом, вперше познайомившись з геометрією, став самостійно вивчати математику, викладати яку був запрошений до Пізанського, а згодом і до Падуанського університету. Знайомство з теорією Коперника, недавня календарна реформа, поява наднової зорі привернули його увагу до астрономії, яку він надалі не тільки вивчав та викладав, а й популяризував, уже тоді читаючи лекції для населення та демонструючи небо в телескоп. Схильність до пошуку істини та надзвичайно велика, як на той час, популярність ученого спричинили переслідування інквізиції – суд, в'язниця. 10 останніх років життя Галілей провів під суворим домашнім арештом. Ніколи за все життя не покидаючи межі Італії, Галілей зазнав світової слави. А через багато років космічний апарат "Галілео" покинув навколоземний простір і 13 років поспіль досліджував Юпітер та його супутники.

 У листопаді 1971 року папа римський Іоанн-Павло II офіційно визнав, що інквізиція в 1633 році зробила помилку, силою змусивши відректися вченого від теорії Коперника. Це був перший і єдиний в історії католицької церкви випадок публічного визнання несправедливості засудження єретика, виконаний 337 років після його смерті.

 На честь вченого названо астероїд — 697 Галілея

 

 

 

 

 

  Цитати Галілео Галілея:

 

 

  • Тільки із смертю догми починається наука
  • Немає більшої ненависті в світі, ніж ненависть невігласів до знання
  • Невігластво - мати злоби, заздрості, жадібності і всіх інших низьких і грубих пороків, а також гріхів
  • А все-таки вона крутиться!
  • Ви не можете навчити людину чомусь, ви можете тільки допомогти їй знайти це у собі.

 

 

 

 

Статуя Галілео перед Уффіці, Флоренція

Гробниця Галілея в базиліці Санта Кроче у Флоренції

 

 

Галілей – перший, хто розглянув на Місяці гори за допомогою власної моделі мікроскопа

doc
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку