Презентація " Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла."

Про матеріал
Сформувати уявлення про оптичні явища, про світло - як видиме випромінювання, про природні і штучні джерела світла; розглянути закон прямолінійного поширення світла; показати роль світла і закону прямолінійного поширення світла в житті людини; показати зв'язок фізики з іншими предметами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світлові промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення

Номер слайду 2

Закінчити речення:1. Фізичні тіла, частинки (атоми, молекули, йони) яких випромінюють світло, називаються ….2. Залежно від поширення розрізняють джерела світла …3. Сонце, полярне сяйво, світлячок – це приклади джерел світла, які називаються…

Номер слайду 3

4. Залежно від температури джерела світла поділяють на …5. Пристрої, які змінюють свої властивості через дію світла та за допомогою яких можна виявити світлове випромінювання, називаються …6. Джерела світла, що не є точковими, називаються…

Номер слайду 4

Назвати , що зображене на малюнку та дати йому характеристику

Номер слайду 5

Цікаво!!!! Космос – справжнісінька машина часу. Це пов'язано з тим, що ми бачимо не самі об'єкти, а світло від них: відбите чи випромінене. Завжди. Навіть текст, який ви зараз читаєте, ви бачите трохи в минулому. Світло від Сонця доходить до нас за 8 хвилин, тому Сонце ми завжди бачимо таким, яким воно було 8 хвилин тому. Найбільш віддалений в минуле космічний об'єкт, який ми можемо побачити із Землі – галактика z8_GND_5296. Зважаючи на її величезну відстань від нашої планети, ми бачимо її такою, якою вона була 13,5 мільярда років тому, тобто в той час, коли Сонячної системи ще навіть не існувало (вік Сонячної системи – «всього-на -всього» 4,5 мільярда років).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

—План вивчення теми1. Пучок світла та світловий промінь2. Закон прямолінійного поширення світла3. Повна тінь. Півтінь. Сонячне та місячне затемнення

Номер слайду 8

а – збіжний світловий пучокб – розбіжний світловий пучокв – паралельний світловий пучок. Світловий промінь – це лінія, що вказує напрямок поширення світлового пучка. Світловий пучок – це сукупність світлових променів. Світлові явища

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Закон прямолінійного поширення світла. Закон прямолінійного поширення світла:у прозорому однорідному середовищі світло поширюється прямолінійно.

Номер слайду 11

Повна тінь і півтінь. Повна тінь – область простору, в яку не потрапляє світло від джерела (Утворюється від точкового джерела світла). Півтінь – область простору, освітлена деякими з кількох наявних точкових джерел світла або частиною протяжного світла. Будь-яке непрозоре тіло, освітлене джерелом світла, відкидає тінь. Утворення повної тіні О1 від предмета О, освітленого точковим джерелом світла S. Утворення повної тіні О1 і півтіні О2  від предмета О, освітленого протяжним джерелом світла S.

Номер слайду 12

Сонячне затемнення - космічне явище, коли Місяць опиняється на одній лінії з Сонцем та Землею і розташовується між ними. Сонячне затемненняа – повне сонячне затемнення (в області повної тіні)б – часткове сонячне затемнення (в області півтіні)

Номер слайду 13

Тінь утворюється за умови, якщо розміри джерела світла менші за розміри тіла на шляху проходження променів. Напівтінь утворюється, якщо розміри джерела світла співрозмірні або більші за розміри тіла на шляху проходження променів. Напівтінь утворюється також, якщо тіло освітлюється двома або більше джерелами світла.

Номер слайду 14

Місячне затемнення. Місячне затемнення - космічне явище, коли Місяць опиняється на одній лінії з Сонцем та Землею і розташовується в зоні тіні, яку відкидає Земля. а – повне місячне затемнення (Місяць в положенні 1)б – часткове місячне затемнення (Місяць в положенні 2)

Номер слайду 15

Цікаві факти про затемнення.1. Найтриваліше затемнення в нашому столітті сталося 22 липня 2009 року, його спостерігали в Індії, Непалі, Бутані і Китаї. Тривалість цього затемнення склала 6 хвилин 29 секунд.2. Тінь від Місяця під час затемнення рухається по поверхні Землі зі швидкістю до 2000 метрів в секунду.3. Краса і "точність" сонячного затемнення обумовлені дивним збігом - діаметр Сонця в 400 разів більше діаметра Місяця, при цьому відстань до нього в 400 разів більше, ніж до Місяця.4. Земля - єдине місце в Сонячній системі, де можна спостерігати повне сонячне затемнення.5.Інерція Світового океану крім уповільнення обертання Землі призводить до віддалення Місяця від Землі. Підраховано, що через 600 мільйонів років Місяць віддалиться від Землі настільки, що її буде недостатньо для "закривання" Сонця, тому сонячні затемнення припиняться.

Номер слайду 16

На території сучасної України збереглося декілька старовинних сонячних годинників. Майже всі вони є сонячними годинниками так званого вертикального типу.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Запитання на закріплення. 1. Дайте означення світлового променя.2. Сформулюйте закон прямолінійного поширення світла.3. За яких умов предмет утворюватиме тільки повну тінь, а за яких- повну тінь і півтінь?4. Коли на Землі спостерігається повне сонячне затемнення? часткове сонячне затемнення?5. Коли на Землі спостерігається повне місячне затемнення? часткове місячне затемнення?

Номер слайду 21

Закріплення нових знань та вмінь1. Визначити ділянки тіні.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати § 10, Вправа № 10 (2)Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
4438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку