"Флораріум в сучасному квітникарстві"

Про матеріал
Методична розробка заняття для гуртків основного освітнього рівня еколого-природознавчого профілю. Розробка буде корисною для керівників гуртків, вчителів біології та вихованців, які прагнуть самовдосконалення, та розширення своїх знань з кімнатного квітникарства.
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ШОСТКИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

«ЕКОЦЕНТР СЕРГІЯ КОРНІЄНКА

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЗАНЯТТЯ

ДЛЯ ГУРТКІВ БОТАНІЧНОГО ПРОФІЛЮ

ВІКОВИЙ КОНТИНГЕНТ ВИХОВАНЦІВ: 5-9 КЛАСИ

 

 

 

 

 

ТЕМА ЕКСКУРСІЇ:

 «ФЛОРАРІУМ В СУЧАСНОМУ КВІТНИКАРСТВІ»

 

 

РОЗРОБКУ ПІДГОТУВАЛА:

 КЕРІВНИК ГУРТКА «ЮНІ КВІТНИКАРІ»

ІРИНА ДУДЧЕНКО  

 

 

АДРЕСА ЗАКЛАДУ: 

М. ШОСТКА, ВУЛ. ДЕПУТАТСЬКА 6А, 

ТЕЛ. 7-27-26

 

 

 

 

 

 

 

м. ШОСТКА

2024 р.

Тема заняття: «Флораріум  в сучасному квітникарстві» 

Мета: навчальна: Ознайомити вихованців з поняттям «Флораріум», як міні-садом під склом, що являє собою прозорий контейнер з висадженими рослинами всередині. Дати уявлення про організацію та облаштування флораріума. Познайомити з елементами дизайну та необхідним обладнанням  для створення оптимальних умов розвитку рослин. Поглибити знання вихованців про рослинний світ флораріума. Узагальнити знання по догляду за флораріумом.

розвиваюча: формувати практичні навички та вміння по створенню флораріуму. Розвивати почуття естетичного смаку, та інтересу до нових тенденцій в квітникарстві. Забезпечити в ході заняття поповнення словникового запасу з квітникарства.

виховна: зміцнити інтерес та  шанобливе ставлення до рослинного світу.

Завдання заняття: проконтролювати ступінь засвоєння основних умінь і навичок при виконанні практичної роботи під час створення флораріума. В процесі заняття забезпечити виконання таких завдань: сформувати навички по створенню та догляду флораріума; сприяти формуванню екологічного та естетичного світогляду.

Методи: словесні – бесіда; наочні – демонстрація предметів; практичні – практична робота, навчальні вправи. Створення цікавої ситуації, реалізація виховного потенціалу, вправи для виконання вимог.

Тип заняття: засвоєння нового матеріалу, нових знань умінь та навичок;

Вид заняття: взаємонавчання вихованців;

Форма заняття: групове

Обладнання: скляні ємності, акваріум, ґрунт, керамзит, декорації, слайд- шоу, відеофільм, рослини для флораріума. 

Хід заняття

I. Організаційний момент

v    Привітання

v    Перевірка готовності до заняття

v    Створення позитивної емоційної атмосфери 

v    Гра «Що цікавого сталося зі мною сьогодні»

На сьогоднішньому занятті я хочу познайомити вас з поняттям «Флораріум», з історією його створення . Дати уявлення про організацію та облаштування флораріума. Познайомити з елементами дизайну та необхідним обладнанням.

II. Актуалізація та активація розумової діяльності

2.1. Мозковий штурм

-   Яке значення мають кімнатні рослини в житті людини?

(Рослини дають естетичну насолоду, позитивно впливають на нервову систему, поліпшують настрій, урізноманітнюють вигляд приміщень та стають джерелом здоров’я для його мешканців).

-   Чи є у вас  кімнатні рослини, якими ви захоплюєтесь?

-   Чи є у вас труднощі у догляді за вашими кімнатним рослинами?

-   Назвіть ознаки  здорової рослини.

-   Які ознаки показують, що рослина потребує негайної допомоги?

-   З терміном «Флораріум»  ви вже знайомі? 

-   Як ви думаєте, що означає це слово?

III. Мотивація навчальної діяльності

- Сьогодні у нас буде можливість не лише дізнатись значення цього слова, а й навчитись створювати флораріум. Також ознайомимося з новими тенденціями в сучасному квітникарстві, визначимо переваги такої квіткової композиції.

IV. Повідомлення теми і мети заняття (Виводжу тему та мету на

екран) 

Тема заняття: «Флораріум в сучасному квітникарстві» 

Мета: Ознайомлення з поняттям «Флораріум», як  міні-садом під склом, що являє собою прозорий контейнер з висадженими рослинами всередині, з елементами дизайну та необхідним обладнанням для створення оптимальних умов розвитку рослин у флораріумі . 

Формування практичних навичок та вмінь по створенню флораріуму.

Розвиток естетичного смаку та інтересу до  нових тенденцій в квітникарстві. 

Вправа «Коло бажань»  

Продовжіть речення Це заняття мене навчить (варіанти відповіді):

               правильно організовувати та облаштовувати флораріуміум;

               ознайомлюсь з елементами його дизайну та необхідним обладнанням для створення оптимальних умов вирощування екзотичних рослин у флораріумах;

               з’ясую, які саме рослини можна вирощувати у рослинному

тераріумі; 

               Отримаю практичні навички та вміння по створенню флораріума. V. Вивчення нового матеріалу

Флораріум або рослинний тераріум – дивовижна композиція з живих рослин в ємності зі скла або з інших прозорих матеріалів. Завдяки деяким особливостям, цей мініатюрний закритий сад виглядає дуже цікаво і оригінально. Ця міні-тепличка для кімнатних рослин стане відмінною прикрасою в будь-якому інтер’єрі.

v Вправа «Ажурна пилка» (індивідуальний інформаційний пакет для вихованців домашньої групи) Пакет інформації:

V1. Історія походження флораріумів

а) У кінці 18 на початку 19 ст. моряки та мандрівники почали привозити з екзотичних країн до Європи нові рослини. Спочатку були завезені невибагливі рослини, які можна було перевозити в стані спокою (цибулинні та бульбові),сукуленти. Багато екзотичних рослин не витримувало умов довгих подорожей та гинули. 

б) У середині 19ст змінити ситуацію допоміг винахід англійця Натаніеля

Уорда. Він вирішив накрити рослини скляним ящиком. В1834р містер Уорд зробив першу «валізу» для перевезення рослин. В ній рослини менше треба було поливати, вони були захищені від сонця та солоних бризок. В Європу тепер можна було без втрат привозити вибагливі тропічні рослини: папороті, орхідеї та ін., які на аукціонах в Англії продавалися за великі гроші. Так виникли перші флораріуми.

V.2. Переваги такої композиції:

а) - Догляд за міні-садом мінімальний. Після його облаштування

рослини треба поливати дуже рідко.

-                      Це відмінний декор для будь-якого житлового приміщення в місцях з обмеженим освітленням.    

б) -Такий мініатюрний сад вимагає до себе зовсім небагато уваги,

тому він ідеально підходить людям, у яких немає часу на повноцінний догляд за зеленими насадженнями.

-                      При наявності бажання і фантазії ви легко і швидко зможете створити цей живий твір мистецтва самостійно.

-                      Унікальний спосіб урізноманітнити дизайн приміщення, в якому ростуть кімнатні рослини.

Організація та облаштування:

Пристрій флораріум

v    Технічні засоби, які необхідні в догляді за флораріумом

v    Рослини для флораріуму

v    Подальший догляд за флораріумом

Перш ніж приступити до створення  флораріуму, необхідно вибрати гарне місце для його проживання. Флораріум повинен бути завжди в центрі уваги. Адже таку красу має право бачити кожен. Квіткову композицію всередині ємності необхідно сконцентрувати так, щоб її можна було спостерігати з будь-яких сторін кімнати. 

Для облаштування флораріуму найкраще підійде кругова ємність. Так у вас буде доступ до конструкції зі всіх сторін. Більш яскравою композиція буде виглядати з підсвічуванням, яку кріплять на кришці споруди. До того ж, кругова конструкція дуже зручна в експлуатації. Ви зможете повністю контролювати стан і розвиток всіх рослин.

Підбір ємності для створення флораріуму потрібно здійснювати з урахуванням площі приміщення. Не варто використовувати занадто громіздкі і великі конструкції для такого декору інтер’єру. Вони можуть стати незручними і незграбними.

                            Існує два типи флораріумів. Це фронтальна і вертикальна модель.

Вони відрізняються доступом по догляду за квітами.

image

 

Технічні засоби, які необхідні в догляді за флораріумом

Штучне освітлення. Не варто робити занадто яскраве освітлення всередині міні-теплички, оскільки воно може стати дратівливим як для рослинності, так і для оточуючих. Особливо якщо флораріум буде розташований поруч з місцями, де часто сидять люди. Для пом’якшення яскравості, світильники розташовують у непрозорі плафони.

В процесі догляду за рослинністю необхідно контролювати вологість і температурний режим всередині флораріуму. Для цього знадобиться гігрометр, термометр. Оскільки композиція складається з тропічних рослин, то ці показники повинні бути набагато вище, ніж кімнатні.

На дно ємності можна покласти природний дренажний шар з керамзиту або піску або використовувати сітку з пластику, яка захистить нижню частину споруди і запобіжить загнивання кореневої системи рослин від надлишку вологи. Необхідною особливістю флораріуму є отвір для зливу брудної води. 

Для підтримки підвищеної вологості всередину споруди ставлять невеликий піддон з водою. Такий прийом необхідний для забезпечення тропічної атмосфери усередині конструкції. 

Рослини для флораріуму

Нарешті, найцікавіше – наповнення флораріума рослинами. Рослинність висаджують в маленькі горщики, вазони або кошики з живильним субстратом. Краще всього для тропічних квітів підійде суміш з торф’яної землі, дерну, сфагнуму, перегною і деревного вугілля.

imageДля створення живописного і оригінального інтер’єру всередині конструкції, рослини розміщують на різних натуральних елементах. Для цього використовують камені, корчі, товсті гілкі та інше. Перед облаштуванням такі опори проходять обробку від зайвого впливу вологи. Потім їх можна покрити мохом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напевно багатьом квітникарям, особливо початківцям, цікаво знати, як зробити флораріум своїми руками дивно красивим і неповторним. Весь секрет полягає в правильному підборі рослин для композиції.

(Перегляд майстер-класу по створенню флораріуму) https://www.youtube.com/watch?v=DRieasTuQSg

Ви можете подивитися  майстер-клас про те, які квіти можна поєднувати в одній композиції для міні-саду. Варто пам’ятати, що швидкорослі й високорослі види – не входять в категорію рослин для влаштування такої композиції.

В процесі вибору квітів для флораріуму необхідно враховувати особливості їх росту та розвитку. Це повинні бути рослини, які успішно ростуть при температурі близько двадцяти градусів, з вологістю не більше 60% і 12-годинним освітленням. Такі умови необхідно створити всередині скляної ємності. Все залежить від вашої фантазії.

Подальший догляд за флораріумом

Рослини потрібно періодично обприскувати теплою відстояною водою і зрідка поливати. Підрослі, засохлі або хворе листя і пагони на квітах необхідно видаляти як мінімум один раз на півроку.

Доглянутий флораріум – фантастичне міні-диво природи, яке буде радувати своєю красою весь рік. 

Найбільш часті помилки при створенні композиції флораріуму

1.                  Занадто густа посадка рослин призводить до того, що флораріум швидко втрачає декоративність.

2.                  Посадка в одному флораріумі культур, що вимагають різних умов вирощування.

3.                  Занадто маленький шар дренажу призводить до вмирання кореневої системи рослин.

4.                  Зайва кількість декоративних елементів.

5.                  Використання у невеликому флораріумі великих і швидкорослих культур, наприклад філодендронів, антуріумів.

6.                  Застосування скляних ємностей малої форми.

7.Використання кольорового скла, також ємностей із забарвлених пластиків, вони спотворюють спектр світла і порушують фізіологію рослин.

Список рослин для створення флораріуму

Найбільш популярні рослини, які застосовуються для флораріуму:

Сукулентні рослини: ехіверія, рипсаліс, гастерії, хавортії, кактуси  та інші.

Тропічні рослини:

-                      папороті. Нерідко стають «душею» композиції. Завдяки декоративності різьбленого листя можуть бути як центром композиції, так і застосовуватися для одиночної посадки у флораріумі. З низькорослих сортів використовуються: аспленіум, птерис, адиантум.

Папороті можуть рости в півтіні, але потребують підвищеної вологості, тому їх часто обприскують.

-                      imageфіттоніяалоказія. Дуже декоративна рослина, що відрізняється різноманіттям забарвлення листя. Особливо ефектні листя з білими прожилками. Виносить півтінь, ґрунт повинен бути вологим. Вимагає обприскування 2-3 рази в тиждень. image

           Алоказія                                                     фіттонія

-                      фіттонія. Низькоросла рослина, яка «стелиться», утворюючи килимок. Але, якщо поставити в тінь, – стебла почнуть витягуватися вгору. Часто рослину використовують як оточення для основного стебла – центру композиції флораріуму. Фіттонія вологолюбна, потребує рясного поливу.

-                      маранта. Квітка з дуже декоративним листям всіляких відтінків: від майже білого до темно-зеленого. Найбільш ефектна маранта з трибарвними листям: світло-зелений колір переходить в темно-зелений, і на цьому тлі – темно-червоні прожилки. Маранта вологолюбна, потребує обприскування і не виносить пряме сонячне світло.

-                      imageцикламен. Відразу запам’ятовується завдяки своїм суцвіттям. Одна з небагатьох квітових рослин, яка цвіте взимку. Суцвіття можуть бути: від білого – до малинового, фіолетового кольорів. Володіє запахом. Запахи теж різноманітні: аромат конвалії, медовий, запах гірчиці. Цикламен добре росте на північних і східних вікнах. image

маранта                                              цикломен

Формування вмінь і навичок

VI. Підсумки роботи, аналіз

Практична частина

Зараз ми об’єднаємось у підгрупи. Завданням кожної з підгруп буде створити свій власний флораріум  на основі запропонованих матеріалів. У кожної підгрупи на парті підготовлено все необхідне. А саме: мініакваріум, скляні ємкості різної форми, ґрунт ( поживний субстрат, пісок, керамзит), рослини які ви будете висаджувати у ґрунт, штучні декоративні елементи (камені і корчі), обладнання, а також відстояна вода для поливу рослин. 

1.                 Правила безпечної праці, організація робочого місця

2.                 Самостійне виконання завдань практичної роботи

А щоб ви робили все правильно і нічого не забули на столі лежить  «Покрокова інструкція при створенні флораріума».

Крок 1. Готуємо ємність для тераріуму.

Ретельно вимийте її, обробіть спиртом, щоб знезаразити. На дно промийте й засипте керамзит товщиною близько 3 см.

image

 

Крок 2. Заповнюємо ємність спеціальним поживним субстратом товщиною близько 3 см. Субстрат підбираємо в залежності від рослин, які будуть вирощуватися в тераріумі.

image

 

Крок 3.Додаємо декоративні елементи. Розмістіть декорації: камені, корчі або штучні елементи декору

 

image

Крок 4. Переходимо до висадки рослин.

Підготовлені рослини дістають із горщиків, видаляють землю із корінців, закріплюють у субстрат флораріуму. Потім висаджені рослини

image

Крок 5. Декоруємо флораріум камінцями ,статуетками .Творчий політ залежить від вашої фантазії.

Закріплення вивченого матеріалу

3.                 Представлення вихованцями власного флораріуму  

4.                 Аналіз завдань практичної роботи Чи можна часто поливати флораріум?

Чи можна декорувати кольоровим піском?

Чи можна поєднувати вологолюбні рослини і сукуленти у флораріумі?

VІ. Заключна частина

-                     Обґрунтуйте можливість використання отриманих знань.

-                     Що вам найбільше сподобалось на сьогоднішньому занятті?

-                     А що для вас було нецікавим?

-                     Чи потрібні будуть вам ці знання і навички у подальшому житті?

Якщо у вас буде бажання створити флораріум  вдома, то він може стати чудовою прикрасою для ваших помешкань гарним доповненням вашого інтер’єру. 

Список використаної літератури

1.                  Бойко М. Ф. Чекліст мохоподібних України / М. Ф. Бойко. - Херсон : Айлант, 2008. - 232 с. 

2.                  Приходько С. Н. Цілюща флора у вашій кімнаті / С. Н. Приходько. –

К.: Наукова думка, 1990. - 145 с.

3.                  Червона книга України. Рослинний світ / за ред. Я. П. Дідуха. – К.:

Глобалконсалтинг, 2009. - 900 с.

 

pdf
Додав(-ла)
Дудченко Ірина
Додано
2 лютого
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку