Форма та внутрішня будова Землі

Про матеріал
Презентація до уроку "Форма та внутрішня будова Землі" за підручником для 5 класу "Пізнаємо природу", авт. Коршевнюк Т.В.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФОРМА ТА ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІПрезентацію створено за підручником для 5 класів «Пізнаємо природу», авт. Коршевнюк Т. В. Підготувала: Савицька Інна Михайлівна, вчитель біології комунального закладу Сумської обласної ради – Глухівського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою

Номер слайду 2

ЯКУ БУДОВУ МАЄ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ?ФОРМА ТА ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІЗемля має кулясту форму. Та перш ніж науковці дослідили та з’ясували це, багато століть люди по-різному уявляли форму Землі. Переконливими доказами кулястої форми нашої планети є округла тінь, що її кидає Земля на повний Місяць під час місячних затемнень. Під час спостереження за кораблем, що поступово з’являється на горизонті, ми бачимо не весь корабель відразу. Жодних сумнівів щодо форми нашої планети не залишилося після того, як Землю сфотографували з космосу .

Номер слайду 3

Геометрична фігура куля має центр, від якого рівновіддалені всі точки на поверхні кулі. Є такий центр і в Землі. Відстань від центра Землі до її поверхні становить приблизно 6370 км. Різні методи досліджень допомогли науковцям з’ясувати внутрішню будову Землі. На малюнку ти бачиш, що в центрі Землі розміщується ядро. Зовнішній шар Землі називається земною корою. Між ядром і земною корою є мантія. Ядро, мантія і земна кора відрізняються температурою і речовинами, з яких вони складаються. Науковці визначили, що температура ядра Землі становить понад 5000 °С. Ядро нашої планети переважно складається із заліза. Найбільший шар Землі — мантія. На неї припадає 8 із 10 частин об’єму нашої планети. В різних місцях мантії температура від кількох сотень градусів до 2500 °С. Порівняно з ядром і мантією товщина земної кори найменша: під горами — приблизно 70 км, під океанами — 5–10 км.

Номер слайду 4

З різних глибин земної кори дослідники й дослідниці за допомогою спеціального обладнання отримують зразки речовин і вивчають їх. Так стало відомо про речовини й суміші, з яких утворена земна кора. Науковці називають 105 їх гірськими породами. З поширеними гірськими породами ознайомлює колаж. Крім зображених на колажі гірських порід існують інші, наприклад, мармур, крейда, графіт, кам’яне вугілля.

Номер слайду 5

А ще верхній шар земної кори можна вивчати за відслоненнями на схилах гір й обривистих берегах річок (мал.). Відслоненням називають виходи гірських порід на земну поверхню.

Номер слайду 6

ТОБІ ДО СНАГИ1. Назви один метод дослідження Землі, два докази кулястої форми Землі, три гірські породи. 2. Опиши внутрішню будову Землі. Чи доцільно для ілюстрування цієї розповіді використовувати глобус? 3. Як змінюється температура від земної кори до центра Землі? 4. Добери інформацію про одну з гірських порід за планом: 1) агрегатний стан у природі, 2) колір; 3) місця її покладів в Україні; 4) з якою метою добувають. 5. Пригадай, як передається тепло. Поміркуй і скажи, де температура мантії вища: на межі з ядром чи на межі із земною корою. 6. Долучися до дискусії дітей про форму Землі. Марія: Земля має пласку форму. Як жителька цієї планети я такою її бачу щодня. Олександр: Я згоден, бо якби Земля була кулястою, то вся вода морів, річок і океанів стекла б в одну гігантську водойму. Дарина: Друзі, ваші докази ненаукові. Бо Аристотель понад дві тисячі років тому довів кулястість Землі. Максим: Я довіряю дослідникам космосу й не сумніваюсь, що Земля має кулясту форму. А що скажеш ти про форму Землі? Які докази наведеш на підтвердження своїх слів?

Номер слайду 7

Домашнє завдання: 1. Опрацювати 15 параграф підручника с. 103-106. Відповідати на запитання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куряченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1721
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку