Прості механізми (презентація)

Про матеріал
Презентація на тему "Прості механізми" інтегрованого курсу природничі науки для учнів 5 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прості механізми. Вчитель Ковтун Н. В.

Номер слайду 2

Дзвіниця Софіївського Собору - пам'ятка української архітектури в стилі українського (козацького) бароко у Києві висотою 76 м збудована у 1699-1706 р.р. Підйомних кранів тоді не було. Важкопідйомних електропистроїв теж. Як же тоді будували такі споруди?

Номер слайду 3

Подумайте! Що спільного між виделкою, ножицями?

Номер слайду 4

Існує шість типів простих механізмів: важіль, блоки (шківи), похила площина, клин, гвинт, колесо і вісь. Прості механізми змінюють силу або напрямок сили. Наприклад, штовхають або тягнуть. Важіль — це жорсткий стержень або дошка. Він спирається на опору. Вона називається точкою опори. Точка опори — це точка, в якій важіль повертається або врівноважується.

Номер слайду 5

Важіль може передавати і збільшувати силу, прикладену до одного його кінця. Люди використовують важелі, щоб перемістити важкі предмети або підійняти їх.

Номер слайду 6

Чи може легший предмет підняти важчий?

Номер слайду 7

Робимо важіль!Інструменти та матеріали:дерев'яна лінійка, затискач для паперу, тягарці або різноманітні дрібні предмети для зважування. Вийміть металеві утримувачі із затискача. Встановіть на нього лінійку, щоб затискач був посередині і слугував опорою. 1. Помістіть вантаж на один край лінійки. 2. Спостерігайте що відбувається з краями лінійки. 3. Перемістіть точку опори (затискач) ближче до кінця, де розташовано вантаж.4. Помістіть на протилежний кінець легший вантаж.5. Збалансуйте лінійку зміщуючи опору так, щоб кінець лінійки з більшою вагою підійнявся вгору. Вітаю! Ви щойно зробили важіль і підійняли важчий предмет за допомогою легшого!Експериментуйте самостійно з точкою опори та змінюючи розташування важелів.

Номер слайду 8

Уяви, що тобі потрібно підняти вантаж. Як це зробити?Іноді нелегко підіймати важкі предмети, використовуючи тільки людську силу. Цю проблему можна вирішити за допомогою такого простого механізму як блок (або шків). Блок (шків) — це простий механізм. Він складається з мотузки, яка пропущена по жолобу колеса. Щоб використати шків, один кінець мотузки кріплять до вантажу. А мотузку тягнуть з іншого боку колеса

Номер слайду 9

Уяви, що ти стоїш біля будинку з важкою коробкою. Її потрібно передати крізь вікно. Вікно розташоване на висоті 2 метрів від землі. Як це можна зробити?

Номер слайду 10

Похила площина — це один з шести типів простих механізмів. Похила площина — це площина (плоска поверхня), нахилена під певним кутом. Похилі площини з'єднують нижчий рівень з вищим рівнем. Вони полегшують роботу, коли ти докладаєш силу (поштовх або тягу) для переміщення тіла 

Номер слайду 11

Клин — це простий механізм. Він складається з двох похилих площин. Площини поєднуються й утворюють гострий край. Лопата — це клин для обробки ґрунту. Ніж — це клин для різання їжі або іншого матеріалу. Канцелярська кнопка — це клин, який утримує папір на місці. Цвях — це клин для скріплення двох дощок. Дверна підпора — це клин, який утримує двері відкритими. Вилка, долото, клинок, лезо пилки, зубило й навіть застібка-блискавка — це приклади використання клина.

Номер слайду 12

Гвинт — це гострий шматок нарізного металу. Він схожий на цвях. На відміну від цвяха, гвинт має спіральні канавки на шпильці (мал. 107). Гвинти можуть бути зі сталі, заліза, латуні, бронзи, пластику та інших матеріалів. Для кріплення деталей використовують гвинти різної форми 

Номер слайду 13

Цікаві факти. Грецький учений Архімед винайшов водяний гвинт ще у третьому столітті до нашої ери. Це було дуже давно! За допомогою цього гвинта відбувалося переміщення води від водойми до зрошувальної системи. Ідею Архімедового гвинта використовують і сьогодні, наприклад, у насосі.

Номер слайду 14

Колесо й вісь — це простий механізм. Він складається з двох круглих об'єктів — більшого диска й меншого циліндра. Ці деталі з'єднані в центрі. Диск більшого розміру називається колесом.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!Підручник "Фізика і хімія в побуті: для осіб з особливими освітніми потребами (F 70)" 8 клас Тороп, Глухова https://uk.wikipedia.org. Використані джерела:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Омельченко Олена Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ковтун Наталя
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
2018
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку