"ФОРМИ, МЕТОДИ І ЗАСОБИ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІ У СУЧАСНИХ УМОВАХ". Стаття

Про матеріал
У статті подано матеріал про організацію національно-патріотичного виховання у закладі фахової передвищої освіти
Перегляд файлу

ФОРМИ, МЕТОДИ І ЗАСОБИ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІ У СУЧАСНИХ УМОВАХ

 Важливою складовою частиною освітнього процесу у закладах фахової передвищої освіти є виховний процес.

В умовах військової агресії з боку російської держави особливо важлива роль відводиться  національно-патріотичному вихованню молоді.

Саме цей напрям в усі часи був пріоритетним. Адже виховати людину-патріота, свідомого громадянина України – це значить забезпечити майбутнє своєї держави.

Враховуючи політичну ситуацію, що склалася в Україні, все більш актуальним стає виховання в молодого покоління почуття патріотизму.

Що означає бути патріотом сьогодні?.. Одними з найосновніших факторів патріотизму є:

  • бути освіченим, морально свідомим громадянином України, готовим піклуватися про долю своєї країни;
  • знати історичне минуле українського народу, знати, любити і поважати мову своєї країни, звичаї, традиції, героїчні подвиги захисників та берегти пам'ять про них;
  • бути вірним і відданим своїй країні, готовим іти на її захист від зовнішніх і внутрішніх ворогів;
  • сумлінно працювати для примноження здобутків української економіки, науки, культури, спорту, інших досягнень;
  •  працювати для добра і загального добробуту  своєї країни.

Адже патріотизм – це не пасивне споглядання, а дієва активна позиція кожного громадянина  у ставленні до проблем свого народу, держави.

Але щоб виховати почуття патріотизму у молоді, необхідно розкрити  перед ними суть життя, зв'язок поколінь, минулого і сучасного нашої країни, утверджуючи наступність кращих традицій.

Молодь повинна відчувати зв'язок часу, минулого і майбутнього, зв'язок своїх інтересів з інтересами народу, Батьківщини в цілому.

Саме тому у Відокремленому структурному підрозділі «Хорольський агропромисловий фаховий коледж Полтавського державного аграрного університету» національно-патріотичне виховання займає визначне місце в освітньому просторі.

Для його забезпечення розробляються різні форми, методи і засоби самого процесу виховання.

Найбільш поширеними формами є інформаційно-масові – дискусії, диспути, конференції, круглі столи, патріотичні клуби, фестивалі, концертні програми з патріотичними піснями, тематичні вечори, виховні заходи, святкування, екскурсії.

Серед методів національно-патріотичного виховання активними є проєктна діяльність, демонстрації, ситуативно-рольові ігри та інші.

Але особливо дієвими методами, що впливають на світогляд молоді  є:

  • переконання, що формує впевненість у корисній діяльності з підготовки до захисту України;
  • стимулювання – реалізація у різних заходах, формах заохочення, змаганнях;
  • особистий приклад – педагогічні працівники повинні бути взірцем для молоді. Адже процес виховання починається з власного прикладу;
  • самопідготовка – процес активного формування і самовдосконалення молодої людини.

Проведення виховних годин, годин спілкування, зустрічей, приурочених календарним пам’ятним  датам,  що пов’язані з історичним минулим України, звичаями, традиціями рідного народу, дають змогу молоді більше дізнатися про героїчні подвиги в боротьбі за волю, свободу і  незалежність.

Літературно-музичні програми відтворюють обряди та традиції українського народу.

Значну роль у виховному процесі відіграють зустрічі студентів з працівниками правоохоронних органів, що сприяє формуванню політичної та правової культури, поваги до законів та державної символіки.

На даний час актуальним є пошукова робота із систематизацією та поширенням інформації про героїчні вчинки українських військовослужбовців, воїнів добровольчих батальйонів у ході російсько-української війни, волонтерів та інших громадян, які роблять значний внесок у зміцнення обороноздатності України.

Фотоконкурси, флешмоби, марафони, студентські акції, спортивні змагання, історичні, літературні, мовні позааудиторні заходи, зустрічі з ветеранами – поєднання таких форм роботи дає свої позитивні результати у процесі національно-патріотичного виховання.

Національно-патріотичне виховання у закладах фахової передвищої освіти повинно бути системним та послідовним. Невід’ємною частиною національно-патріотичного виховання є реалізація виховної мети під час навчального процесу при вивченні дисциплін. Адже усвідомлення іде через сприйняття дійсності. Саме тому викладачі повинні на кожному занятті поєднувати навчання і виховання, здійснювати виховний вплив на студентів, утверджуючи думку про їх життєву позицію, що саме вони, саме за їх участі Україна стане непереможною, сильною країною.

Такий підхід забезпечить у молодого покоління патріотичну свідомість, відповідальність, почуття любові до Батьківщини, збереження та шанування національної пам’яті.

 

docx
Додано
30 червня 2023
Переглядів
2593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку