Форми поведінки тварин :дослідницька, харчова, захисна, гігієнічна, репродуктивна .

Про матеріал
Розробка уроку біології у 7 класі представлена у формі презентації. Мета: Освітня: ознайомити з формами поведінки тварин: дослідницькою, харчовою, захисною, гігієнічною, репродуктивною (пошук партнерів, батьківська поведінка та турбота про потомство), територіальною, соціальною ; розкрити їх значення для життя тварин; Розвивальна: розвивати вміння працювати з текстом, вміння виділяти головне, узагальнювати, аналізувати; Виховна: виховувати любов до тварин; розвивати інтерес до біології;  удосконалювати вміння працювати з інтернет-джерелами, створювати комп’ютерні презентації; виховувати наполегливість, старанність і культуру спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Форми поведінки тварин:дослідницька, харчова,захисна,гігієнічна,репродуктивна,територіальна, соціальна. Підготувала вчитель біології Гавриляк Мар'яна Володимирівна

Номер слайду 2

Мета уроку: Освітня: ознайомити з формами поведінки тварин: дослідницькою, харчовою, захисною, гігієнічною, репродуктивною (пошук партнерів, батьківська поведінка та турбота про потомство), територіальною, соціальною ; розкрити їх значення для життя тварин; Розвивальна: розвивати вміння працювати з текстом, вміння виділяти головне, узагальнювати, аналізувати;Виховна: виховувати любов до тварин; розвивати інтерес до біології;  удосконалювати вміння працювати з інтернет-джерелами, створювати комп’ютерні презентації; виховувати наполегливість, старанність і культуру спілкування.

Номер слайду 3

 «Вірю — не вірю». Чи вірите ви, що…1.   усі тварини здатні до міграції?2.   найбільш відомими мігруючими тваринами є птахи і риби?3.   хомінг — це інстинкт повернення додому?4.   добова міграція притаманна перелітним птахам?5.   під час далеких міграцій птахи орієнтуються за особливостями ландшафту?6.   морським черепахам притаманна дальня сезонна міграція?7.   однією з причин міграції тварин є пошук сприятливих місць для розмноження?8.   однією з найпростіших форм просторової орієнтації тварин є ехолокація?9.   прості форми ехолокації використовують метелики совки?10. хомінг проявляється в ластоногих?11. найяскравіше інстинкт повернення додому проявляється в голубів?12. деякі птахи здатні визначати положення магнітних полюсів?

Номер слайду 4

Самоперевірка відповіді:

Номер слайду 5

МОТИВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ:

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу. Форми поведінки - групи поведінкових реакцій тварин за спрямуванням, які проявляються у відповідь на певну конкретну потребу організму або зовнішній подразник.  ПОВЕДІНКА БУВАЄ:Індивідуальна. Соціальна

Номер слайду 7

Індивідуальна поведінкаІндивідуальна поведінка включає різноманітні поведінкові акти, спрямовані на виживання і життєзабезпечення окремої особини. Основні з них такі: пересування; дослідницька активність; харчова поведінка;поведінка, спрямована на підтримання температури тіла; захист від ворогів;догляд за чистотою тіла; потреба у грі;використання знарядь.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Харчова поведінка є головним життєдіяльним процесом для всіх видів тварин. Вона пов’язана з активним пошуком, вибором, запасанням, поглинанням та переробкою поживних речовин.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Гігієнічна поведінка забезпечує підтримання чистоти тіла тварини. Однією зі складових цієї поведінки є грумінг. Це поведінка тварин, спрямована на очищення поверхні тіла, наприклад умивання, купання.

Номер слайду 15

Дослідницька поведінка — це активність, спрямована на вивчення навколишнього середовища для полегшення виживання, яка безпосередньо не пов'язана з пошуком їжі або статевого партнера. При такій поведінці розрізняють реакцію орієнтування нерухому (нерухома тварина оглядає нову територію чи незнайомий об'єкт) і активне дослідження (переміщення мишей, щурів по досліджуваній території

Номер слайду 16

Репродуктивна поведінка пов’язана з утворенням шлюбних пар, народженням потомства й турботою про нього.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
71466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку