Особливості розведення качок у домашньому господарстві

Про матеріал
Науково-дослідницька робота: "Особливості розведення качок у домашньому господарстві"
Перегляд файлу

Міністерство освіти та науки України

Департамент освіти та науки Вінницької обласної державної  адміністрації

 

 

 

как-рисовать-утку-карандашом-470x470.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Науково-дослідницька робота:

Зайки Ярослава Олександровича

учня 9 класу

Бронницької середньої загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів

Науковий керівник:

Пастущак Марина Володимирівна,

вчитель біології

 

м. Могилів-Подільський

2019 рік

Тези

Тема роботи: «Особливості розведення качок у домашньому господарстві».

Автор: Зайка Ярослав Олександрович, учень 9 класу

Назва закладу: Бронницька середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів.

Науковий керівник:Пастущак Марина Володимирівна, вчитель біології

Актуальність вибраної теми. Качки — вид птиці, яку одомашнили однією з перших. Крім смачного червоного м’яса від качок можна отримати невеликі яйця різного кольору, які також можна використовувати в кулінарії. Качатина надзвичайно ніжна, смачна, соковита і поживна, а сам процес вирощування є практично безвідходним: пух молодих особин дуже дорогий, послід використовується як високоякісне добриво, а печінка реалізується в основному в ресторани за хорошою ціною. Немає нічого легше і швидше по засвоюваності, ніж качине м'ясо, яке володіє лікувальними властивостями, покращує гостроту зору.

Пір'я і пух птахів йдуть на виготовлення подушок і ковдр. З пряжі можна пов'язати теплі речі для всієї родини. Заводчики домашньої птиці вважають розведення качок справою неважкою і мало витратною. Якщо ви зважилися завести каченят, вам слід ознайомитися з умовами утримання, режимом годування пернатих, знати все про захворюваннях качок, про те, як виростити здорове потомство і отримати максимальну прибавку у вазі.

Мета дослідження:ефективне виробництво в особистому підсобному господарстві качатини для власних потреб.

Завдання роботи:

  •   опрацювати відомості наукової літератури та періодичних видань про різні породи качок;
  •   вибрати породу для розведення у власному господарстві;
  •   надання досвіду ведення господарства.

Об’єктом дослідження для наукової роботи є породи качок Чорна білогруда, Башкирська та Блакитний фаворит.

Предмет дослідження: розведення качок Чорна білогруда, Башкирська та Блакитний фаворит.

Практичне значення: на основі проведених досліджень можна рекомендувати породу качок Блакитний фаворит для вирощування у домашньому господарстві.

Структура роботи: науково-дослідницька робота складається з тезів, вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел інформації, додатків.

Висновки: науково-дослідницька робота містить в собі обсяг інформації про породу качок Чорна білогруда, Башкирська та Блакитний фаворит.

Більш кращою породою для вирощування є Блакитний фаворит. Так як вона набирає більшу масу, ніж Чорна білогруда та Башкирська качки. Також в неї більший показник несучості. Але хто хоче жирнішу качку за башкирську, то слід обирати чорну білогруду.

Основні результати роботи: в процесі опрацювання літератури та розведення качок, я переконався в тому, що обрана мною порода качок Блакитний фаворит краща за Чорну білогруду та Башкирську, для розведення на власному господарстві.

Розведення качок в домашніх умовах має безліч переваг, так як від цього птаха можна отримувати не тільки м’ясо, але і яйця, пух і послід в якості добрива. Практично всі породи швидко набирають вагу, при цьому необов’язково постійно годувати їх спеціальними комбікормами. Якщо у птиці буде вільний вигул на відкритому водоймищі, то витрата покупного корму зменшується на 30-40%, так як вони самі зможуть добувати собі їжу.

Загалом, розводити й утримувати каченят в домашніх умовах не складно і дуже вигідно. Це обумовлено тим фактором, що домашні качки є відносно скоростиглими птахами.

Розведення качок, спостереження за їх ростом і розвитком – все це дуже корисна і цікава справа. Я не тільки привчився до регулярної трудової праці, відповідальності за своїх тваринок, а ще й здобув багато знань з біології. Заняття такою справою і цікаві і дуже корисні для мене.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………….……………………5

Розділ 1.Птахівництво на Україні…………………………...………………..7

Розділ 2. Характеристика качок……………………...………………………11

2.1. Чорна білогруда качка……………………………………………………11

2.2. Башкирська качка………………………………………………………...13

2.3. Блакитний фаворит………………………………………………….……15

2.4. Особливості вирощування і розведення качок…………………………17

Розділ 3. Практичні дослідження …………………………………………..22

ВИСНОВОК…………………………………………………………………24

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………25

ДОДАТКИ…………………………………………………………………….26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Вступ

Полиці магазинів сьогодні, як правило, ломляться від м’яса птиці, причому 80% такої продукції — куряча. В цьому немає нічого дивного, адже вирощування курей дуже вигідно для бізнесменів, а покупка такої продукції доступна для споживачів. Однак дешеве куряче м’ясо швидко приїдається, і часто покупцям хочеться різноманітності. А розбавити нудний стіл цілком під силу м’ясним качкам.

Качки — вид птиці, яку одомашнили однією з перших. Крім смачного червоного м’яса від качок можна отримати невеликі яйця різного кольору, які також можна використовувати в кулінарії. Качка – досить поширена домашня птиця на сільському подвір’ї. Її можна часто можна зустріти в сільській місцевості, особливо якщо там є водойма. Качок вирощують для отримання м’яса. До місячного віку молодняк має масу до 2,5 кг. Дорослий селезень важить близько 4 кг. Крім того, качки відкладають яйця до 120 штук протягом року.

У будь-якому приватному господарстві є пташиний двір, на якому мешкають кури. Але багато хто вважає, що м’ясо курей стало повсякденним, а ось м’ясо качки вважається делікатесом. Практично кожен господар намагається виростити своїх домашніх качок. Правильно зробивши вибір на розведенні тієї чи іншої породи качок можна дуже добре забезпечити свій стіл смачним м’ясом, а також дуже добре заробляти на їх продажах. Качки досить поширені в сільських господарствах.

Розводити в своєму господарстві качок може будь-хто. Це доступно і новачкам, у яких свого господарства поки зовсім немає. Все, що потрібно, — це невеликий стартовий капітал і суворе дотримання інструкцій і порад. Власник будь-якого подвір’я часто вирішує питання, яку птицю простіше і дешевше вибрати для утримання? Наша сім'я вибрала дві породи: башкирські кольорові качки та чорна білогруда. Каченята коштують недорого, на племінних підприємствах відрізняються хорошим здоров’ям і не вимагають особливого спостереження.

Качатина надзвичайно ніжна, смачна, соковита і поживна, а сам процес вирощування є практично безвідходним: пух молодих особин дуже дорогий, послід використовується як високоякісне добриво, а печінка реалізується в основному в ресторани за хорошою ціною. Немає нічого легше і швидше по засвоюваності, ніж качине м'ясо, яке володіє лікувальними властивостями, покращує гостроту зору.

Пір'я і пух птахів йдуть на виготовлення подушок і ковдр. З пряжі можна пов'язати теплі речі для всієї родини. Заводчики домашньої птиці вважають розведення качок справою неважкою і мало витратною. Якщо ви зважилися завести каченят, вам слід ознайомитися з умовами утримання, режимом годування пернатих, знати все про захворюваннях качок, про те, як виростити здорове потомство і отримати максимальну прибавку у вазі.

У деяких любителів птахів склалося невтішне думка про качок: начебто ця птиця надміру ненажерлива і не виправдовує свій зміст. Ті, хто так думають, помиляються. Качки тому і їдять багато, що ростуть швидко. За два місяці бувають готові до забою. Якщо ж у господарів є можливість пускати їх на водойму, порослою ряскою та іншою водною рослинністю, то качатина обходиться зовсім дешево, хоча птах у цьому випадку відгодовується довше.


Розділ 1. Птахівництво на Україні

Важко уявити собі українську оселю без свійської птиці — курей, качок, гусей, індиків. З правіку український селянин розводив птицю, чим істотно поповнював свої харчові запаси м’ясом та яйцями. Кожна господиня збирала курячий послід для удобрення ґрунту на грядках, доброго урожаю городини.

Протягом тривалого часу складалися традиції щодо догляду і розведення домашньої птиці. У більшості господарств зводили спеціальні приміщення – курники, в інших – просто у хлівах влаштовували сідала, де ночували кури. Гусей, качок, індиків намагалися утримувати окремо від худоби.

Розмноження птиці господарі організовували ранньою весною, насаджуючи на відповідну кількість ретельно підібраних яєць, з яких може вилупитись курча, гусеня чи каченя.

Характерно, що свійська птиця була для селянина не тільки засобом отримання продуктів харчування, але й своєрідною метеорологічною лабораторією. Стежачи за поведінкою птиці, хлібороби дізнавались про зміну погоди; у давні часи півня приносили в жертву напередодні жнив, яйця використовували в обрядах, магічних діях тощо. Без півня важко уявити господарство українського селянина: вдосвіта будив усіх до праці, його присутність на подвір’ї символізувала спокій, певний ритм селянського життя, навіювала господарям впевненість та психологічну рівновагу.

Птахівництво – галузь сільськогосподарського виробництва, основним завданням якої є розведення, годівля, утримання птиці, застосування механізації, автоматизації, проведення ветеринарної профілактики з метою отримання яєць, м’яса та інших продуктів (пух, пір’я, жирна печінка, кулінарні вироби і таке інше) при низьких витратах праці та коштів.

Отже, основнамета птахівництва кожної країни – це збільшення виробництва дієтичних, висококалорійних продуктів – яєць і м’яса у відповідності з фізіологічно необхідною нормою харчування. Крім того, продукти птахівництва є також цінним сировинним матеріалом для промисловості.

Наявність яєць дає можливість мати такий асортимент продукції:

- дієтичні, столові яйця, меланж, яєчний порошок, що використовуються у харчовій, текстильній промисловості (для фіксації тканин);

- у живописі, поліграфії для фіксації фарб;

- у фотографії для виготовлення клею;

- у парфумерній промисловості для виробництва шампунів та інших продуктів;

- у виробництві вина для його освітлення;

- у медицині;

- у біологічній промисловості;

- у тваринництві для підгодівлі плідників та для виготовлення розріджувачів сперми.

Такий вид продукції як м'ясо дає змогу дає можливість мати асортимент продукції такий, як:

- тушки патрані, напівпатрані, копчені, фасовані;

- супові набори;

- субпродукти;

- консерви; що використовуються у кулінарії та є сировиною для харчової промисловості

- ковбаси;

- паштет з печінки;

- з м’яса отримують куряче фракційне масло, що використовується у парфумерії для парфумерно-косметичних виробів.

Наступним видом продукції є молодняк птиці добовий та підрощений різних видів птиці, що вирощуються на м'ясо або для виробництва яєць, для ведення селекції, наукових досліджень, для виготовлення чучел-сувенирів.

Шкіра птиці дає можливість мати такий асортимент продукції:

- шкіра з пухом ( пташиним міхом), що використовується у легкій промисловості для пошиття комірів, безрукавок, дублянок та ін.

- шкіра плесни, що йде для виготовлення босоніжок, дамських сумочок, футлярів для окулярів та інше.

Побічні продукти птахівництва:

- перо, пух використовуються у легкій промисловості для виготовлення ковдр, подушок, спальних мішків, головних уборів; для виготовлення квітів, іграшок, прикрас, поплавків для вудочок, пір’яного борошна;

- послід птиці використовується у ґрунтознавстві для виготовлення рідких і сухих органічних добрив, компостів, використовується у тваринництві як джерело виробництва газу метану, пудрету як корму для тварин, для виготовлення сечовини;

- технічні відходи забою птиці і інкубації яєць; птиця, що пала йде на виготовлення м'ясо–кісткового борошна, технічного жиру. Все це використовується у комбікормовій промисловості.

Основні принципи організації технологічного процесу виробництва яєць і м’яса птиці сучасної промисловості:

- використання високопродуктивних порід, типів, кросів, ліній птиці;

- використання пташників обладнаних засобами, що забезпечують повну механізацію та автоматизацію виробничих процесів і регулювання мікроклімату залежно від віку птиці, високу продуктивність праці;

- застосування ресурсозберігаючих технологічних прийомів;

- урахування біологічних особливостей різних видів птиці;

- виконання виробничих процесів за технологічним графіком, який забезпечує ритмічне, цілорічне виробництво продукції;

- використання повно раціонних сухих комбікормів, які відповідають біологічним потребам організму птиці і дозволяють отримати високоякісну продукцію з низькими витратами кормів на одиницю продукції;

- суворе дотримання санітарно-ветеринарних правил, які забезпечують високу збереженість птиці.

Населення Землі через 40 років досягне 10 млрд. чоловік. Для того, щоб їх прогодувати слід збільшити продовольчі запаси як мінімум у 3 рази. Як вихід із даної ситуації пропонується зробити основний акцент на такі продукти харчування, як яйця і м'ясо птиці.

Птицю вирощувати вигідно, оскільки витрати корму на 1 кг м’яса, значно нижчі, ніж при роботі з іншим видом тварин (у птиці конверсія корму складає 2-3:1).

Невипадково за останні роки споживання м’яса птиці у світі різко виросло. Завдяки цьому птиця вийде на друге місце по споживанню після свинини. За прогнозами темпи росту птахівництва складають в середньому 5% в рік, але важливою залишається проблема одержання зерна і джерел протеїну для годівлі птиці. У країнах, що розвиваються буде спостерігатися тенденція перерозподілу зерна і використання більшої його частини для годівлі птиці, а не для виробництва хліба.

В Україні поставлена задача забезпечити річне споживання м’яса на 1 людину в кількості 80 кг, в тому числі за рахунок збільшення виробництва м’яса курчат-бройлерів. За прогнозами ФАО, у 2015 р у світі буде вироблено 94-95 млн. м’яса птиці. Вирішення цієї проблеми зумовлено тим, що м'ясо птиці за харчовими якостями випереджає яловичину, свинину і баранину.

Спеціалісти стверджують, що успіх птахівництва залежить від п’яти «К»:

К – крос;

К – корми;

К – клімат;

К – клітка;

К – кадри.

Загальна закономірність у світі – нарощування виробництва яєць і їх широке використання у харчуванні людини. (1-2 яйця у раціоні здорової людини не підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Наприклад у країнах-лідерах по споживанню яєць на душу населення (Японія, Франція) рівень СС захворювань значно нижче, ніж у Англії та Фінляндії, де споживання яєць на душу населення суттєво нижчі).


Розділ 2. Характеристики порід качок

2.1. Чорна білогруда качка

Чорну білогруду породу качок створили вчені Інституту птахівництва Української академії аграрних наук в п`ятдесятих роках минулого століття. Вони схрестили місцеву українську білогруду качку з птахом породи хакі-Кемпбел і качкою пекінською. Робота проходила в Українському інституті птахівництва і тривала не один рік. В результаті кропіткої і складної роботи під керівництвом К.В.Калмикова і Я.Ю.Фішелева селекціонери отримали те, що хотіли. (див. Додаток А).

Представники породи чорної білогрудої качки тулуб і хвіст мають трохи підняті. Спина у птиці довга і широка, нахилена до хвоста. Грудна клітка теж дуже широка і увігнута. Ця качка не претендує на лаври моделі - ніжки у неї коротенькі і дебеленькі, розташовуються ближче до хвоста. Крила у чорної білогрудої качки шикарні - великі, розвинені, міцні, крила розмашисті, до тулуба прилягають щільно. Дзьоб трохи увігнутий, не надто довгий практично чорний або аспідного кольору. Очі великі, чорні і блискучі. Качка має дуже красиве оперення. (див. Додаток А).

Основний його колір - чорний, і тільки частина живота і грудки контрастують з домінантою сліпучою білизною. Селезні можуть похвалитися синьо-фіолетовим відливом верхньої ділянки шиї. Колір шкірки тушки чорної білогрудої качки - світлий (практично білий).

М`ясо дуже смачне і корисне. Воно не дуже жирне, але жирніше і якісніше м`яса багатьох інших порід. Взагалі, чорна білогруда відноситься до м`ясних порід. Саме з цією метою її масово розводять і в Росії, і на батьківщині - в Україні. Причому, стосується це як великих птахоферм, так і домашніх присадибних господарств. Хоча і несучість у неї досить висока. Починається вона у самки у віці 6 місяців (як тільки настає статева зрілість) і зберігається протягом декількох років. У рік можна отримати до 140 яєць, маса кожного з яких від 83 до 88 грам. Рекордними показниками продуктивності вважаються такі: 210 яєць на рік, маса - 93 г. Яйця у чорної білогрудої качки виключно білого кольору. Від 90 до 94 відсотків яєць зазвичай запліднюється, а пташенята з`являються на світ, в середньому, в 70-ти відсотках випадків.

Самі качки є хорошими несучками і старанними квочками. Материнський інстинкт у них розвинений добре. Пташенята з`являються на світ життєздатними, стійкими до інфекцій, дуже швидко ростуть і набирають оптимальну вагу. До речі, якщо забезпечити качці постійний доступ до водойми, то істотно зменшиться витрата корму, тому що всі теплі місяці птиці будуть годуватися самостійно, полюючи за рибою, мотилем і поїдаючи водорості.

Дитинчата чорної білогрудої породи качок вважаються скороспілками. Вже до двох місяців їх жива маса досягає 1,5 - 2 кг. У віці 65-70 днів починається забій каченят. Більшість молодняка пускають на м`ясо саме в цьому віці. Залишають тільки найкращих. Вони згодом будуть використовуватися з метою розмноження.

У 52 тижні качки чорної білогрудої породи важать - маса качура – 3,5-4 кг, качки – 3-3,5 кг.

Досвідчені птахівники, протягом багатьох років спостерігають за різними породами качок, відзначають, що якщо порівнювати пекінську качку з чорної білогрудої, то остання розвивається набагато швидше при розведенні в ідентичних умовах. Каченята вже в ранньому віці перевершують за вагою своїх «пекінських» однолітків.

Чорна білогруда качка невибаглива. Вона відмінно пристосовується практично до будь-яких кліматичних умов. Цей фактор разом м`ясом високої якості і хорошою яйцекладкою роблять її привабливою в очах птахівників.

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Башкирська качка

Башкирська качка - домашня птиця, яку відносять до яєчного і м`ясного типу. Вже протягом тривалого періоду є найкращою і ефективною породою. Башкирські качки були виведені на території Башкирії після ретельного відбору абсолютно здорових качок після мутаційних процесів відомої пекінської породи. Привабливий для досвідчених фермерів той факт, що виводити цих качок ніхто не збирався - це випадковий результат селекції.

Башкирська качка має м`ясо-яєчний напрямок особливості породи. Кольорові і яскраві башкирські качки значно відрізняються від домашніх аналогічних порід тим, що володіють декількома видами природного забарвлення: відтінок хакі, чорно-білі. (див. Додаток Б).

Жіночі особини цієї породи ніяк не відрізняються яскравим забарвленням, так як вона досить непомітна, що не можна сказати про представників чоловічої статі. Чому саме вони володіють яскравим забарвленням? Як і у будь-якої домашньої птиці у цих качок настає період вибору самок для розмноження. Увагу до себе привертають ті, які можуть похвалитися перед самками яскравим забарвленням і цікавими, мудрими малюнками. Саме їх можна сміливо називати істинними красенями від природи: пір`я покриті самими нестандартними і незвичними малюнками - додає породі природності, чарівності і привабливості. Башкирські качки за окрасою нагадують диких і не одомашнених родичів.

Качки башкирської породи дуже легко упізнаються по особливостям зовнішнього вигляду: статура відрізняється підвищеною міцністю, мускулистістю. Лапи у особин розставлені широко. Дзьоб ввігнутої форми. Голова стисла. Башкирські качки дуже красиві і володіють міцним імунітетом. Опис вражає, тому практично у кожного досвідченого фермера, який займається розведенням домашньої птиці, можна запросто зустріти саме цю породу. (див. Додаток Б).

Розведення не складне, тому що кольорова домашня птиця невибаглива до догляду та утримання. Для башкирських качок характерний міцний імунітет, підвищена витривалість. Порода легко переносить знижені показники температури, славиться серед селекціонерів і фермерів відмінними показниками основної несучості, якісного і смачного м`яса домашнього виробництва. Розведення домашніх продуктивних птахів можливо проводити не тільки в звичному присадибному господарстві, а й на великій професійній фермі. Така позитивна характеристика дозволяє без проблем і зайвих клопотів отримувати відмінні результати розведення. Башкирських качок розводять як на маленьких ділянках, так і на великих фермах.

Для птахів цієї породи характерно досягати досить великих і значних розмірів за кілька місяців життя. Маса представників породи коливається буквально в межах 4 кг, але характерний для домашніх качок прошарок жиру в відгодованої тушки практично не помічається - вона становить 3 кг маси. Ви отримуєте багато ніжного і смачного м`яса, яке не має специфічного характерного запаху.

Представниці цієї поширеної серед фермерів породи значно відрізняються продуктивністю в ракурсі отримання м`яса, підвищеною яйцекладкою. Яйця важать 80 грам кожне. За один тривалий рік одна самка здатна знести близько 210 яєць.

До недоліків башкирської качки можна віднести:

  •        небажання сидіти на яйцях, незважаючи на рекламу продавців;
  •        ненажерливість;
  •        ожиріння, до якого схильні як пекінські, так і башкирки, на тлі схильності до переїдання;
  •        крикливість.


2.3. Блакитний фаворит

Історія походження блакитного фаворита бере свій початок з 90-х років минулого століття. У республіці Башкирія було проведено експеримент з спаровування різних видів порід домашньої качки. Виведення даного різновиду не було основною метою схрещування. Ця порода була отримана як проміжний результат, який зумів поєднати сильні сторони своїх прабатьків. Її основою стала башкирська, пекінська і чорна білогруда різновиди.

Так звана порода качок блакитний фаворит на ділі бройлерний крос качок, призначений для вирощування на м’ясо. Офіційно вважається, що виведений крос на основі пекінської качки з домішкою башкирської і чорної білогрудої, але забарвлення качок породи фаворит дуже схожий на забарвлення реальної породи качок «шведська блакитна качка». Можливо, якраз другий батьківського породою даного кросу як раз і є шведська блакитна.

Качки породи Блакитний Фаворит дають заводчику відмінне, дієтичне м’ясо, великі яйця і цінний пух. При цьому птахівників потрібно по мінімуму приділяти качкам увагу, витрачати мало часу і сил. Блакитний Фаворит користується у заводчиків особливою популярністю.

Блакитний Фаворит — це велика качка з подовженим, м’ясистим тулубом, опуклою грудкою і великою головою. Колір оперення — блакитний з красивим димчастим відливом. Відтінок блакитного кольору може варіюватися від світлого до темного, а інколи ще з вкрапленнями коричневих або білих пір’їн.

Хоча багатьом заводчикам подобається мати у дворі красивого птаха, Блакитного Фаворита розводять насамперед заради м’яса. Ті, хто вирішив вирощувати цих качок, не прогадав. Качки Блакитний Фаворит фото яких можна розглянути уважніше, відрізняються швидким зростом. За відгуками заводчиків, молодняк росте буквально на очах і до двох місяців кожна качка має вагу близько 3,5 кілограмів. Дорослі самці важать 5 кг і більше. Самки — на кілограм менше, але вони цінні тим, що відкладають до 250 великих яєць вагою до 200 грам кожне. (див. Додаток В).

Розведення каченят блакитний фаворит подобається птахівникам ще й тим, що вони тихі та спокійні. При цьому малюки легко переносять зміну місця проживання і несприятливі кліматичні умови. Придбавши каченят Блакитного Фаворита, птахівник рідко зазнає збитків і втрат, так як птах дуже життєздатний і стійкий до хвороб. Вони невибагливі до корму і з задоволенням поїдають все, що запропонує господар. У період холодів самки не знижують несучості і не втрачається вага качок. Все ж бажано утримувати їх в утепленому качівнику, так як при тривалому перебуванні птахів на холоді м’ясо буде трохи жорстким.

За спостереженнями досвідчених заводчиків, до забою одна особина з’їдає зовсім трохи корму, близько 4-5 кг. Витрати на корм ще більше знижуються, якщо водоплавну птицю містити на вигулі поруч з водоймою. Качки будуть поїдати зелену рослинність по берегах водойми і комах, черв’яків. Особливі ласощі для Блакитного Фаворита представляють водорості і тріски. Багато заводчиків помітили чудовий набір м’язової маси, якщо включати в раціон каченят мокрець і конюшину.

За відгуками птахівників, качка Блакитний Фаворит відмінно росте при годуванні вранці і ввечері, а протягом дня зграя сама знаходить на подвір’ї і в воді корм. Для зміцнення кісток і поліпшення росту пера варто давати птиці добавки у вигляді кускової крейди, вапна або подрібненого черепашнику. Це буде хорошою профілактикою порушення мінерального обміну підростаючої птиці. Однак, за відгуками любителів качатини, м’ясо Блакитного Фаворита стає не таким смачним і привабливим на вигляд, якщо знизити в раціоні птиці кількість білків. Тому в комбікормі і вологих мішанках завжди повинні бути присутніми зернові культури і різноманітні коренеплоди. Можна включити в харчування каченят сир, а вологі мішанки готувати на сироватці.

Качки породи блакитний фаворит дуже вигідно вирощувати для сім’ї і на продаж, особливо поруч з водоймою. При мінімальних витратах на корм, заводчик отримує достатню кількість дієтичного, нежирного м’яса, багато великих яєць, і відмінний качиний пух.


2.4. Особливості вирощування та розведення качок

Розведення будь-якої живності, кого б ви не привезли додому, потребує особливо підготовленого місця. А перші дні добових для малюків найважливіші і в цей час трапляється найбільший падіж з-за неправильного утримання. Для першого часу каченятам досить буде звичайної коробки. Для 20-ти штук цілком вистачить квадратного метра площі, для тижневого віку. Потім, у міру виростання, площу потрібно буде збільшувати. Я не рекомендую використовувати просторі загони або приміщення, в таких їм буде холодніше і птах буде рости повільніше.

Для утримання качок ми побудували качатник. (див. Додаток Г). Таку споруду ми зробили на сонячному місці і щоб не було протягів. Починаючи будівництво пташника врахували, що на одну качку має припадати близько 0,5 м2 площі. В якості стінового матеріалу використали саман, дошки, колоди, що в принципі є найбільш популярним матеріалом у селах. Далі стіни оббили фанерою. Варто подбати про утеплення стелі. Підлога в обов’язковому порядку повинна бути сухою.

Перед покупкою пташенят ми приготували  лампу, яка буде обігрівати і висвітлювати малюків, термометр, зручну поїлку, розраховану так, щоб був доступ для всіх і годівницю. Годівницю ми зробили самі з листа нержавіючої сталі: вирізали довгий прямокутник і зігнули його жолоб, щоб каченята не змогли залізти в нього.

Щоб приміщення при домашньому розведенні качок постійно було чистим і сухим ми використали підстилку з піску і соломи. Потрібно також піклуватися, щоб підстилка була сухою. Що стосується піску, то він годиться в якості підстилки тільки в теплу пору року. Обов’язковою умовою при будівництві приміщення для качок є наявність вигульного майданчика. Ми розташували його з південного напрямку. Захистили його за допомогою металевої сітки висотою до 1,5 м.

Так, коли все готово до приїзду нових вихованців, перед нами стояло завдання визначитись з породою. Ми вибрали Чорну білогруду, Башкирську та Блакитний фаворит. (див. Додаток Д).

Каченята ми купували за такими критеріями:

  •        Покладіть в руку корм і піднесіть каченят, навіть якщо вони тільки поїли, все одно накинуться на їжу. Це ознака здоров’я і хорошого апетиту.
  •        Зверніть увагу на очі, вони повинні блищати, ніяких замутнень і поволоки.
  •        Перевірте оперення, вірніше наявність пуху, воно повинне бути рівномірним, якщо на животі його немає або мало, такого каченяти краще не беріть.
  •        Лапки повинні бути рівні без дефектів, часто буває, що одна лапка загнута всередину, хоча каченя зовсім здорове на вигляд. Далі йому буде складніше рухатися і він відстане в зростанні. Клишоногість вітається, це їх нормальна «хода».
  •        Здорові каченята рухливі і шумні, дуже цікаві. якщо його взяти на руки він спробує дослідити вас усього і заглянути у всі кишені.
  •        Шумливість не відноситься до мускатних каченят, вони спритні, але мовчазні.

Годування качок

Розведення качок у літній період складається, головним чином, з правильного годування. (див. Додаток Є). У перші дні життя каченят годували звареними круто яйцями (курячими або качиними), розтертими з подрібненою кукурудзою чи ячмінною крупкою. Починаючи з 2-денного віку, в раціон включили сир по 3-5 г на добу на одне каченя. З 10-денного віку давали свіжу зелень, попередньо її подрібнивши. У мішанки додавали варену картоплю і коренеплоди. Аж до 20-денного віку при використанні вівсяного або ячмінного борошна необхідно відсівати оболонки. З цього віку в раціон ввели відходи: кухонні і садово-городні.

Годування в цьому віці здійснюють 3 рази на добу, з 30-денного віку - 2 рази на добу. Важливим компонентом у раціоні є дріжджі. Поділ в годівлі каченят на м'ясо і ремонтних відбувається у віці 45 днів. (див. Додаток Е). З цього віку в раціоні каченят збільшують кількість зелених кормів, а кількість білкового корму зменшують. Ціле зерно включають спочатку до складу мішанок, потім поступово його виключають, згодовуючи у вечірнє годування.

Двічі на добу каченят підгодовували зерном. У вечірньому годуванні (о 8 годині вечора) зерно згодовували у великій кількості, щоб каченята мали можливість наїстися досхочу. Використання в годівлі качок водної рослинності скорочує витрати на корми, підвищує поживність раціону і приносить значну економію. Так, наприклад, збір ряски,  куширу в період з 15 червня по 1 жовтня включно дає понад 50 кг на 1 м2. Ці корми охоче поїдаються качками.

Норми використання водної рослинності в годівлі каченят при відсутності водного вигулу складають на одну голову на добу: до 10 - денного віку - 20г, з 10 - до 20-денного - 35 г, з 20 - до 30-денного - 135 г, з 30 - до 40-денного - 235 г, з 40 - до 50-денного - 385 г, до 70-денного віку - 700 г, а для каченят старших 120 денного віку - 900 г.

Ми рясно годували качок протягом усього періоду, тому що вирощували їх для м’яса. Основним кормом є вологі борошняні мішанки, які повинні бути розсипчастими. Приблизне співвідношення рідини і сухої суміші - 3:10. Розсипчастість кормів можна визначити, стиснувши його в руці: якщо після розтиснення корм розсипається, то рідини достатньо, якщо склеюється, то необхідно ввести ще сухої суміші. До складу мішанок входять подрібнене і мелене зерно двох-трьох видів, пшеничні висівки, м'ясо-кісткове або рибна мука, вітамінні та мінеральні корми, макухи. Хороший результат при вирощуванні на м'ясо дають гранульовані комбікорми. М'ясо-кісткове борошно можна замінити сиром з розрахунку 1:3.

Яйцекладка

Період яйцекладки дуже важливий у змісті качок. На початку періоду, якщо маточне стадо було добре підготовлено і мало відповідні вагові кондиції, яйцекладка швидко досягає свого піку. Качки несуться майже кожен день.

У період яйцекладки годування качок має бути постійно повноцінним і без будь-яких зривів. У разі порушення режиму годівлі та утримання несучки можуть не тільки зменшити яйцекладку, але і припинити її зовсім. Відновити її надалі до колишніх рівнів вже не вдається. До температурних умов качки менш вимогливі, ніж сухопутні домашні птахи. До початку яйцекладки в зимових умовах їх можна утримувати навіть при температурі -3 ...- 5 ° С. Але в період яйцекладки температура в приміщенні повинна бути плюсовою.

Качок ми розмістили у спеціально відгороджених секціях. (див. Додаток Г). Перегородки робили висотою до 60-70см з дерев'яних рам, обтягнутих металевою сіткою. Кожна секція повинна мати свій вхід, щоб не доставляти птиці занепокоєння. У кожній секції розміщують по 25-30 голів. Розміщуючи птицю по секціях, необхідно витримувати прийняте статеве співвідношення. У кожну секцію підбирають приблизно однакових за своїм розвитком особин.

Зміст качок в залежності від їх використання ділять на три періоди: підготовчий, яйцекладки і після яйцекладки. Фізична скоростиглість птиці визначається її віком до моменту знесення першого яйця. Качки починали яйцекладку в середньому в 140-160-денному віці. Крім віку, на початок яйцекладки птиці впливають умови годівлі та утримання. Підготовку молодих качок до початку яйцекладки починають після 150-денного віку. Але форсувати ранню яйцекладку не слід, так як вирощування зимових виводків каченят зажадає додаткових турбот і матеріальних вкладень. Тому для маточного стада відбирають каченят з осінніх виводків, щоб початок яйцекладки припало на середину-кінець лютого, тоді й каченята з'являться до середини-кінця березня, напередодні весняного потепління.

Під час підготовки до яйцекладки ні в якому разі не можна переводити качок на нове місце проживання. Переміщати маточне стадо в інше приміщення, у разі необхідності, можна тільки після закінчення яйцекладки. Через 15-20 днів після коригування раціону внесли зміни і в режим утримання - почали використовувати додаткове освітлення, так як в умовах зими тривалість світлового дня для несучок занадто коротка, а статеві органи в цих умовах недостатньо розвиваються.

Ми знаємо, що поряд з годуванням, тривалість світлового дня є потужним фактором у розвитку внутрішніх статевих органів, в стимулюванні і підтримці на високому рівні інтенсивності яйцекладки. Але при цьому не слід забувати, що додаткове освітлення не можна застосовувати для качок, що не закінчили свій фізіологічний ріст і розвиток, не завершили свою сезонну линьку або мають низьку вгодованість. Перед початком яйцекладки качки повинні мати хорошу вгодованість, щільне і чисте оперення. Оперення, особливо на шиї та біля плечей, повинно бути покрито кремовим нальотом, що вказує на нормальний стан куприкової залози.

Світловий день для маточного стада збільшують поступово на 15-30 хвилин щотижня з таким розрахунком, щоб до початку яйцекладки довести його до 16 годин на добу. З початком яйцекладки ми стежили за зростанням її інтенсивності.

Вранці світло вимикають одночасно з початком роботи в качатнику. Для освітлення качок не потрібно інтенсивного освітлення. Використовують лампочки потужністю 60-75 Вт, які розвішують рівномірно по всьому приміщенню з розрахунку 3-5 Вт на кожний квадратний метр підлоги. Лампочки підвішують на висоті 2-2,5 м від підлоги.

Додаткове електричне освітлення застосовували до тих пір, поки природний світловий день не досягне 14-16 годин. Якщо качки вночі в темряві проявляють занепокоєння, в приміщенні перший час залишають чергове освітлення малопотужної лампочкою. У сприятливу погоду качок постійно на день випускали на вигул, де і проводять їх годуванням напування.


Розділ 3. Практичні дослідження

Для дослідження я вибрав качок Блакитний фаворит, Чорну білогруду та Башкирську, яких придбав 3 червня для забезпечення нашої сім’ї м’ясом качатини. Вигодовував 24 місяці для порівняння живої маси та маси тушки.

Годував каченят 3 рази в день вологими мішанками (комбікорм з додаванням сухої кукурудзяної, пшеничної і манної крупи, звареного круто і подрібненого яйця). Такі мішанки намагався замішувати на кефірі, сироватці, кислому молоці. При цьому сухий корм і чиста вода знаходяться в годівницях і поїлках постійно. Для напування також використовував поїлки.

У теплу суху погоду 2-3-тижневих каченят випускав на обгороджений вигульний майданчик. У місячному віці вони вже можуть плавати в неглибокій ємкості. Все це принесе їм багато радості. З каченятами дуже цікаво працювати. Птах ця дружелюбна, цікава і товариська. Вона чуйна на турботу людини про неї. Добродушні качині мордочки і блискучі круглі оченята мало кого залишають байдужим. З великим задоволенням і радістю за каченятами доглядалося мені.

Починаючи з місячного віку годував каченят вже сухою подрібненою зерносумішшю (пшениця, кукурудза, овес, ячмінь), а при додаванні відходів зі столу і вареної картоплі корм дається у вигляді вологих мішанок. Каченята ростуть дуже швидко, і витрати на корм і догляд за ними окупляться з лишком. За 2-2,5 місяці перед вами вже величезні качки вагою близько 2,5 - 3 кг готові до забою.

У 24 тижні ми зважили живу вагу качок всіх порід. Самці мають більшу вагу від самок, але різниця не значна. (див. Додаток Ж). Середня маса тушок всіх порід близько 3 кілограми. В цьому році дані породи не оправдали себе, так як не набрали заявленої маси. В порівнянні з минулим роком маса також менша в цьому році на 500-750 г.

Двомісячні качки Башкирської та Блакитного фавориту вважаються дорослими і вирощеними особинами — їх можна сміливо пускати на м’ясо. Тому порівнявши масу живої ваги всіх качок, ми бачимо, що забій можна проводити до першої линьки. (див. Додаток Ж). Використовуючи ці результати, можна зробити висновок, що за період коли я проводив спостереження, можна було вигодувати 3 партії качок (Башкирської та Блакитного фавориту) з меншими затратами. На комбікормах фабричного виробництва каченят відгодовують 49-50 днів, на інших кормах – 60-70 днів.

Нижче в таблиці показана жива маса представників описаних порід.

Порода↓стать→

Самець

Самка

Чорна білогруда качка

3,4 кг

3 кг

Башкирська качка

3,5 кг

3,2 кг

Блакитний фаворит

3,7 кг

3,4 кг

Маса тушки качки:

Порода↓стать→

Самець

Самка

Чорна білогруда качка

2,8 кг

2,4 кг

Башкирська качка

3 кг

2,7 кг

Блакитний фаворит

3,2 кг

2,9 кг

В таблиці показана середня жива маса представників описаних порід в різний період

Порода↓Вік→

70 днів

180 днів

Чорна білогруда качка

2,2-2,4 кг

3,2 кг

Башкирська качка

2,5-2,7  кг

3,4 кг

Блакитний фаворит

2,8-2,9  кг

3,6 кг


ВИСНОВОК

Розведення качок в домашніх умовах має безліч переваг, так як від цього птаха можна отримувати не тільки м’ясо, але і яйця, пух і послід в якості добрива. Практично всі породи швидко набирають вагу, при цьому необов’язково постійно годувати їх спеціальними комбікормами. Якщо у птиці буде вільний вигул на відкритому водоймищі, то витрата покупного корму зменшується на 30-40%, так як вони самі зможуть добувати собі їжу.

Загалом, розводити й утримувати каченят в домашніх умовах не складно і дуже вигідно. М’ясо качки є і залишається джерелом збалансованих комплексів вітамінів групи B і мікроелементів. Швидке досягнення максимальної ваги, за короткий час, високий відсоток виходу високопоживних, ніжного і соковитого м’яса, гарного пуху і великої жирної печінки це причини частого вибору качки для розлучення в дрібних господарствах.

Вибір Блакитного фаворита виправданий і доцільний для фермерського господарства і маленького приватного двору. Плюси цієї породи переважають над клопотами її змісту. Блакитний фаворит на протязі довгого періоду заслужено вважається однією з найкращих у категорії м’ясо-яєчних порід. Так як вона набирає більшу масу, ніж Чорна білогруда та Башкирська качки. Також в неї більший показник несучості. Але хто хоче жирнішу качку, то слід обирати Чорну білогруду. Тим, хто дбає про своє здоров’я, я рекомендую Башкирську качку, так як вона на багато корисніша за інші породи.

Розведення качок, спостереження за їх ростом і розвитком – все це дуже корисна і цікава справа. Я не тільки привчився до регулярної трудової праці, відповідальності за своїх тваринок, а ще й здобув багато знань з біології. Заняття такою справою і цікаві і дуже корисні для мене.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1.     Алексєєв Ф.Ф., Арсія М.А., Бельченко Н.Б., Промислове птахівництво. - М.: Агропромиздат, 1991. - 544 с.
  2.     Кочіш І.І., Петраш М.Г., спирного С.Б., Птахівництво. - Колос, 2004. - 407 с.
  3.     http://dovidkam.com/sadigorod/gospodarstvo/bashkirska-kachka-foto-opis-zmist-i-rozvedennya.html
  4.     http://dovidkam.com/sadigorod/gospodarstvo/bashkirski-kachki-opis-i-xarakteristiki-porodi-vidguki.html
  5.     http://poradum.com.ua/gardening/18406-bashkirska-kachka-perevagi-i-nedoliki-opis-porodi-foto.html
  6.     http://poradu24.com/sadigorod/krashha-myaso-yayechna-poroda-kachok-bashkirska-foto-opis-poradi-po-rozvedennyu-ta-doglyadu.html
  7.     http://geomedia.top/chorni-bilogrudi-kachki/
  8.     http://agroua.net/animals/catalog/ag-10/a-15/ab-105/
  9.     http://www.xpert.com.ua/porodu-kachok-foto.html
  10. http://poradum.com.ua/gardening/18395-kachka-blakitnij-favorit-opis-foto-rozvedennya-v-domashnix-umovax.html


Додаток А

М’ЯСНА ПОРОДА — КАЧКА ЧОРНА БІЛОГРУДА

belogrytk.jpg0d8988e5c6258c73f13730bee1546214.jpg

utki_chernye_belogrudye_3.jpgporodu-kachok-foto-2.jpg2016-06-11-11.10.20 (1).jpg

Додаток Б

БАШКИРСЬКА КАЧКА

bashkirskaya_tsvetnaya_utka_10.jpgutki_bashkirshie_g.jpgBashkirskaya-utka (1).jpgvneshnij-vid-2-600x450.jpgx_95b5ce55.jpg

Додаток В

БЛАКИТНИЙ ФАВОРИТ

 

b903a942ee25af1b7690dd1c5896375d Качка Блакитний фаворит: опис + фото, розведення в домашніх умовах0ac19b1c0cd788db240e247a18a7e7f2.jpg

 

da8bd7d1ed34ba3d99f4b70ce02a7471 Качка Блакитний фаворит: опис + фото, розведення в домашніх умовахВзрослые-утки-породы-фаворит-стандартной-дымчато-серой-расцветки.jpg

 

900056532f878aa285a4504cce344299 Качка Блакитний фаворит: опис + фото, розведення в домашніх умовах

Додаток Г

ВИГУЛ ДЛЯ КАЧОК

5c7f4378dc32.jpg1404895746-7747.jpg

ГНІЗДА ДЛЯ КАЧОК

 

gnezdo-dlja-utki-e1471804400861.jpgгнездо-будка-для-кур.jpg

ЗРАЗОК ОБОРИ ДЛЯ КАЧОК

 

gusyatnik-iz-shlakoblokov.jpgSoderzhanie_utok_v_domashnih_usloviyah.jpg


Додаток Д

Каченята в день придбання (03.06.2019)

IMG_3988.JPGIMG_3989.JPG

Каченятам 23 дні (26.06.2019)

IMG_4033.JPGIMG_4040.JPG

Каченятам 50 дні (24.07.2019)

IMG_4067.JPGIMG_4070.JPG Каченятам 57 дні (31.07.2019)

IMG_4059.JPGIMG_4076.JPG

Додаток Е

Готова птиця до забою (70 дні)

IMG_4092.JPGIMG_4094.JPG

Качкам 73 дні (16.08.2019)

IMG_4095.JPGIMG_4096.JPG

Качкам 89 дні (02.09.2019)

IMG_4097.JPGIMG_20180902_183358.jpg

Качкам 103 дні (16.09.2019)

IMG_20180916_192220.jpgIMG_20180916_192319.jpg

Додаток Є

Раціон для успішного вирощування каченят:

Вік (у днях)

Кількість необхідних компонентів

1-4

  •              Жовток;
  •              кисляк

5-10

  •              Дроблена суміш з пшениці, ячменю, кукурудзи – 30 г;
  •              кисле молоко – 5 м;
  •              морква, зелена цибуля – 20 г;
  •              нежирний сир – 5 г;
  •              кісткове борошно, крейду – по 2 г;
  •              соняшникова макуха – 1 г

11-20

  •              Зернова суміш – 80 г;
  •              зелена маса – 30 г;
  •              варена картопля – 20 г;
  •              кисляк, сир – по 8 г;
  •              кісткове борошно – 10 г;
  •              крейда – 5 м;
  •              сіль – 0,5 г;
  •              соняшникова макуха – 3 г

21 – 30

  •              Зернова суміш – 120 г;
  •              зелена маса – 50 г;
  •              відварна картопля – 40 г;
  •              кисле молоко – 20 г;
  •              сир – 10 г;
  •              сіль – 0,5 г;
  •              крейда – 6 м;
  •              макуха соняшнику – 8 г

31-50

  •              Зерно – 150 г;
  •              зелена маса – 70 г;
  •              картопля – 60 г;
  •              крейда – 8 г;
  •              макуха – 15 г;
  •              сіль – 1 г

51-60

  •              Зерно – 200 г;
  •              картопля, зелень – за 80 г;
  •              крейда – 8 г;
  •              кісткове борошно – 5 г;
  •              сіль – 1 г;
  •              макуха – 20 г

 


Додаток Ж

Жива маса представників описаних порід в кілограмах

Маса тушки качки в кілограмах

Середня жива маса представників описаних порід в різний період

1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зайка Ярослав Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
2615
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку