Форми роботи з батьками в ЗДО

Про матеріал
Виховання дітей у сім'ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. Духовний вплив батьківського дому на формування її особистості створюється завдяки щирій материнській ласці, небагатослівній любові батька, домашньому теплу, піклуванню, затишку і захисту, родинній злагоді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Форми роботи з батьками, спрямовані на зміцнення взаємодії садка та родини. Підготувала студентка групи 312 ДГерасимовська О. В.

Номер слайду 2

Сім’я і дитячий садок Виховання дітей у сім'ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. Духовний вплив батьківського дому на формування її особистості створюється завдяки щирій материнській ласці, небагатослівній любові батька, домашньому теплу, піклуванню, затишку і захисту, родинній злагоді.

Номер слайду 3

У родинному вихованні батьки і педагоги як партнери взаємодоповнюють одне одного, співпрацюють, намагаються скоригувати недоліки, прорахунки у вихованні. Наша співпраця - це взаємна довіра, повага і доброзичливість. Педагоги допомагають родинам не лише у випадках, коли батьки відчувають труднощі й потребують кваліфікованих порад. Вони підтримують доброзичливі стосунки з дітьми та їхніми батьками при постійному спілкуванні; вихователь дає батькам певні знання з народної педагогіки, народознавства; навчає застосовувати набуті навички у вихованні дітей.

Номер слайду 4

Вони вчаться аналізувати поведінку своїх дітей. Проблеми виховання обговорюються на засіданнях батьківських комітетів, загальносадкових батьківських конференціях, зборах. Батьки - активні учасники організації дозвілля дітей.

Номер слайду 5

Основні завдання ЗДО1. Налагодити тісний зв'язок закладу з батьками. 2. Активізувати роботу батьківського сектора щодо роз'яснення законодавства України з питань освіти. 3. Виявити причини байдужого ставлення батьків до виховання та розвитку власних дітей ознайомлювати родину зі специфікою розвитку виховання й навчання дошкільнят; 4. Пропагувати педагогічні знання, що зумовлять підвищення педагогічної грамотності батьків. 5. Допомагати батькам в оволодінні системою умінь, необхідних для організації діяльності дитини вдома.6. Допомагати батькам усвідомлювати важливість періоду дошкільного дитинства та їх першочергову роль у вихованні дітей; 7. Розкрити роль дошкільного навчального закладу у всебічному розвитку; 8. Залучати батьків до активної участі у створенні розвиваючого середовища в дошкільному закладі та вдома; 9. Формувати у батьків відчуття належності до колективу дитячого садка, як однодумців і спільників

Номер слайду 6

Форми роботи з батьками Індивідуальні: а) відвідування сім'ї; б) запрошення до ДНЗ; в) індивідуальна педагогічна допомога; г) бесіди; д) листування з батьками, телефон довіри; е) дні відкритих дверей. є) консультації, анкетування. 2. Групові: а)батьківські збори; б) групові бесіди; в) групові консультації; г) сімейні клуби; д) інтерактивні міні-лекції; е) інтелектуальна ігротека. Колективні:а) групова дискусія; б) батьківські тренінги; в) круглий стіл; г) конференції з обміну досвідом; д) брифінг. 4. Наочно-інформаційні: а) тематичні стенди, б) «скринька» ідей та пропозицій («скринька довіри»), в) листи-відповіді на запитання, г) папки-пересувки, д) бібліотека ігор, бібліотерапія.

Номер слайду 7

Традиційні методи і прийоми роботи з батьками а) спостереження; б) бесіди; в) анкетування

Номер слайду 8

Консультування батьків і підтримка родини  Індивідуальний супровід родини, під яким ми розуміємо організацію психолого- педагогічної, методичної та матеріальної підтримки дітей та їхніх батьків. Протягом усього періоду виховання, розвитку та навчання родина проходить через низку труднощів, які їй не завжди вдається вирішити власними силами. Організація консультацій для батьків - один з найбільш актуальних і затребуваних на сьогодні напрямів співробітництва садка та родини. Велика частина батьків, які не знаходять часу для систематичної освіти, зазвичай звертаються за разовими консультаціями, як правило, в екстрених випадках: погана поведінка, конфлікти з дитиною.

Номер слайду 9

Бесіди проводяться як індивідуально, так і в групі. В обох випадках чітко визна­ чається мета: що необхідно з'ясувати, чим можна допомогти. Зміст бесіди лаконічний, значущий для батьків, дається так, щоб спонукати співрозмовників до висловлювань

Номер слайду 10

АНКЕТУВАННЯОднією з сучасних форм роботи з батьками є використання методу анкетування. Зміст анкет різноманітний: «Чи знаєте ви свою дитину?», «Які ми, батьки?», «Чи готові бути батьками першокласника?». Анкетування допомагає отримати більш вичерпну інформацію з метою її подальшого використання в індивідуальній роботі з дитиною та батьками, дає змогу об'єктивно з'ясувати педагогічну позицію сім'ї

Номер слайду 11

БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИЗагальні збори На них обговорюють завдання на новий навчальний рік, результати освітньої роботи, питання фізичного та психологічно­го здоров'я дошкільника, інформування про послуги, які надають працівники ЗДО. Групові збори. На обговорення виносять кілька питань: одне питання готує вихователь, інші — психолог чи хтось із фахівців. Рекомендації з проведення батьківських зборів: Тема зборів повинна враховувати вікові особливості дітей. Збори повинні мати як теоретичний, так і практичний характер - аналіз ситуацій, тренінги, дискусії тощо. Збори не повинні займатись обговоренням та осудом особистості дітей. Батьківські збори повинні просвіщати батьків, а не констатувати помилки та невдачі дітей.

Номер слайду 12

У роботі круглого столу учасники вільно спілкуються один з одним, ставлячи акценти на завданнях програми, за якою працює ЗДО. Можливі теми круглих столів: «Особливості перебігу адаптаційного періоду новоприбулих дітей», «Криза трьох років», «Психологічна готовність до навчання у школі». Дискусія з певної проблеми: заздалегідь запрошуються фахівці. Можна використовувати такі методи, як ознайомлення батьків із результатами тестування дітей, аналіз проблемних ситуацій. Слід дати можливість висловитися представникам протилежних думок.

Номер слайду 13

РОБОТА В ГРУПАХ Роботу в групах варто організовувати для вирішення складних проблем, що потребують колективного обговорення. Під час інтерактивного навчання батьки вчаться бути демократичними, спілкуватися з іншими, критично мислити, приймати продумані рішення.

Номер слайду 14

ВІДВІДУВАННЯ РОДИНИ - ефективна форма індивідуальної роботи педагога з батьками.Інтерактивна міні-лекція — це невелике (до 15 хвилин) інформа- ційне повідомлення психолога на конкретно поставлену тему. Тренінг, семінари- практикуми- це навчання, яке спирається на досвід людини і передбачає, що присутні мають можливість одразу ж застосувати нові знання на практиці, виробляючи нові практичні навички. .

Номер слайду 15

Батьківські тренінги – це досить ефективна активна форма роботи з батьками, які усвідомлюють наявні проблеми родини, прагнуть змінити стиль взаємодії, зробити її більш відкритою і розуміють необхідність набуття нових знань і вмінь у вихованні власної дитини. Величезне значення мають тренінги, що тільки-но почали набувати досвіду у вихованні дитини. Бажано, щоб у батьківських тренінгах брали участь обоє батьків. Від цього ефективність тренінгу підвищується, і результати не змусять на себе чекати.

Номер слайду 16

БАТЬКІВСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ - обмін досвідом сімейного виховання. Батьки заздалегідь готують повідомлення, психолог, якщо це необхідно, допомагає їм вибирати тему, готувати виступ. форма педагогічної освіти, що передбачає розширення, поглиблення та закріплення. БРИФІНГ —зустріч, на якій коротко виклада­ється позиція по одному з проблемних питань. СІМЕЙНІ КЛУБИ, в основі яких навчально-повчальна форма спілкування. Людей поєднує загальна проблема та спільні пошуки оптимальних форм допомоги дитині.. БАТЬКІВСЬКА ПОШТА” ЧИ “ТЕЛЕФОН ДОВІРИ”- Будь- який член родини має змогу в короткій записці висловити сумніви з приводу методів вихо­вання своєї дитини, звернутися за допомогою до практичного психолога. Наочно-інформаційні: тематичні стенди, «скринька» ідей та пропозицій («скринька довіри») листи-відповіді на запитання, папки-пересувки; бібліотека ігор, бібліотерапія.

Номер слайду 17

ТЕМАТИЧНІ СТЕНДИ

Номер слайду 18

ПАПКИ - ПЕРЕСУВКИ

Номер слайду 19

Завдання садка на цьому етапі - спробувати надати родині не тільки інформаційно-педагогічну підтримку, а й емоційну. Нерідко адміністрація освітньої установи забуває, що дуже багато конфліктів удалося б запобігти на початковому етапі, якби педагоги вчасно пригадали про те, що існує ще одна функція в їхній діяльності - психотерапевтична. Тому при підвищенні кваліфікації педагогічного колективу важливо звернути увагу на навчання педагогів саме цьому виду комунікації.

Номер слайду 20

Приклади - запрошень на батьківські збори.

Номер слайду 21

Приклади - анкетування

pptx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
1467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку