"Формування ціннісних орієнтацій здорового способу життя через застосування методу колового тренування на уроках фізичної культури"

Про матеріал
"Формування ціннісних орієнтацій здорового способу життя через застосування методу колового тренування на уроках фізичної культури"
Перегляд файлу

1

 

Управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Білгород – Дністровської міської ради.

 

 

 

Ю.А.ФІРСОВА

 

 

Формування ціннісних орієнтацій здорового

способу життя через застосування методу

колового тренування на уроках фізичної культури

(методичний порадник з досвіду роботи)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Білгород-Дністровський, 2020 р.


У методичній розробці подано матеріали з досвіду роботи вчителя фізичної культури щодо застосування методу колового тренування для формування ціннісних орієнтацій щодо здорового способу життя на уроках фізичної культури. Цей метод колового тренування дає можливість учням на уроках фізичної  культури самостійно отримувати знання, розвивати фізичні якості, розробляти алгоритм  розвитку рухових якостей, забезпечує індивідуалізацію навчально-виховного процесу, що особливо важливо при роботі з школярами при формуванні орієнтацій на здоровий спосіб життя.

Зроблений опис досвіду, запропоновані розробки уроків фізичної культури та позакласні заходи, які ілюструють практичні підходи вчителя щодо реалізації теми досвіду.

Посібник рекомендовано вчителям фізичної культури та студентам педагогічних закладів різної акредитації.

 

 

Фірсова Юлія Анатоліївна - вчитель фізичної культури (І кваліфікаційна категорія) Білгород-Дністровської ЗОШ № 3

 

«Формування ціннісних орієнтацій здорового способу життя через застосування методу колового тренування на уроках фізичної культури» (методичний порадник з досвіду роботи)

 

Рецензент:

Іванова М.М.– головний спеціаліст  Управління освіти, сім’ї, молоді і спорту Білгород – Дністровської міської ради

 

Схвалено та рекомендовано до друку на засіданні Управління освіти, сім’ї, молоді і спорту Білгород – Дністровської міської ради.

Протокол №____ від ___________________ 2020 р.

 

 

Відповідальний за випуск:

Сінкевич Т.В. – заступник директора з навчально-виховної роботи Білгород-Дністровської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3.


ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………….……… 4

РОЗДІЛ 1. Формування ціннісних орієнтацій здорового способу життя ………. 8

РОЗДІЛ ІІ. Застосування методу колового тренування на уроках фізичної культури …………………………………………………………………………..… 10

РОЗДІЛ І. Розвиток фізичних якостей методом колового тренування (комплекси вправ)  ……………………………………………………..……………………… 16

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………….……….. 30

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА ……………………………………………….……… 31

ДОДАТКИ

Додаток А. Визначення рівня сформованості діяльнісно-поведінкового компоненту ціннісного ставлення до здоров’я. Анкета учня

Додаток Б. План – конспект уроку з фізичної культури в 8 класі. Баскетбол

Додаток В. План – конспект уроку фізичної культури для учнів 8 класу. Волейбол

Додаток Г. План-конспект уроку з фізичної культури для учнів  8 класу. Легка атлетика

Додаток Д. План-конспект уроку з фізичної культури для учнів 11 класу. Волейбол

Додаток Е. Конкурсно-розважальна програма «Веселі козачата»

 

 


ВСТУП

В умовах розбудови суспільства відбуваються кардинальні перетворення в різних сферах життєдіяльності людини, зокрема в освіті. Пріоритетні напрями розвитку освіти окреслено в нормативно-правових документах: законах України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про позашкільну освіту”, “Про дошкільну освіту”, Національній доктрині розвитку освіти, Указі Президента “Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні”. Найважливіший документ країни, Конституція України, визнає життя і здоров’я людини найвищими соціальними цінностями. Держава несе відповідальність перед людиною за свою діяльність і зобов’язана ефективно розв’язувати завдання виховання здорового покоління, від чого значною мірою залежить соціально-економічний розвиток суспільства і країни в цілому. [7]

Посилення уваги до проблем здоров’я дітей, підлітків та молоді зумовлено різким погіршенням стану здоров’я молодого покоління і негативними демографічними тенденціями в суспільстві, які спостерігаються протягом останніх 20–30 років. Позитивне,  ціннісне ставлення до здоров’я передбачає усвідомлення особистістю того, що саме здоров’я є найважливішою цінністю для людини.  Учень із ціннісним ставленням до здоров’я обирає таку стратегію поведінки і такий спосіб життя, які забезпечать збереження й зміцнення його здоров’я. Ставлення до здоров’я не може з’явитися само по собі, воно формується з моменту народження, особливо активно у підлітковому віці, є результатом впливу освіти й навколишнього соціального середовища.

Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб чи фізичних вад. Тому здоров’я розглядається не тільки як ресурс, а як мета життя. У Національній програмі «Діти України» визначили чотири аспекти здоров’я: фізичний, психічний, духовний і соціальний.

Формування здорового способу життя та культури здоров’я, підвищення їхніх виховних можливостей потребує від педагога максимальної уваги до мотиваційної сфери дітей у прагненні бути здоровими. Мотивація здорового способу життя – це система ціннісних орієнтацій; внутрішніх сил до збереження, відновлення та зміцнення здоров’я.

Навчання в умовах здоров’язберігаючої педагогіки передбачає передачу знань, умінь, навичок, що сприяють формуванню уяви про здоров’язбереження та допомагають учасникам навчально-виховного процесу охороняти та зміцнювати як своє власне здоров’я, так і здоров’я оточуючих.

Концепція національної системи освіти зазначає: "Фізичне виховання – утвердження здорового способу життя як невід’ємного елементу загальної культури особистості. Повноцінний фізичний розвиток особистості, формування її фізичних здібностей, зміцнення здоров’я, гармонії тіла і духу, людини і природи – основа фізичного виховання".[7]

Проте, в цілому, система фізичного виховання у загальноосвітніх школах все ще не відповідає сучасним вимогам через низку певних об’єктивних факторів:

  • збільшення гіподинамії школярів, що зумовлена подальшою інтенсифікацією їх розумової праці з одного боку та зниженням рухової активності з іншого, що спричиняє такі тривожні явища, як: серцево-судинні захворювання, ожиріння, порушення постави і та ін.;
  • недостатня кількість уроків фізкультури;
  •  падіння інтересу школярів до фізичної культури через появу інших, більш сильних інтересів;
  • слабка матеріальна база.

Відомо, що жодна з наукових природничих дисциплін не має такого широкого спектру впливу на людину як фізичне виховання, що спроможне водночас формувати не тільки біологічну структуру людини, а і її психологічну і моральну цінність. Вплив фізичної культури на формування особистості багатогранний. Завдяки фізичному вихованню підвищується працездатність, поширюється діапазон рухових вмінь і навичок, підвищується розумова активність, регулюється психоемоційний стан, раціоналізується організація праці, зберігається здоров’я, формується здоровий спосіб життя.

У цільовій комплексній програмі «Фізичне виховання - здоров'я нації» підкреслюється велика роль фізичної культури і спорту в духовному і фізичному вихованні наших людей, у підготовці молоді до високопродуктивної праці і захисту Батьківщини. Тому сьогодні найбільш актуальним і важливим є пошук нових, науково обґрунтованих, ефективних форм, засобів і методів фізичного виховання, що відповідають вимогам науково-технічного прогресу сучасності.

Однією з таких організаційно-методичних форм, що в останні роки отримала широке використання в фізичному вихованні і спорті, є тренування коловим методом. Воно виникло як організаційно-методичний метод виконання фізичних вправ, що спрямований на комплексний розвиток рухових якостей людей.

Колове тренування виникло ще у 60-х роках минулого століття як організаційно-методичний метод виконання фізичних вправ, що спрямовані на комплексний розвиток рухових якостей учнів.

Основне завдання застосування методу «колового тренування» на уроці – ефективний розвиток рухових якостей в умовах обмеженого і жорсткого ліміту часу при чіткій регламентації і індивідуальному дозуванні виконуваних вправ. При цьому розвиток рухових якостей повинен бути тісно пов'язаний з освоєнням програмного матеріалу. Тому в комплекси «колового тренування» вводять фізичні вправи, близькі по своїй структурі до умінь і навичок того або іншого розділу навчальної програми. Це сприятиме вдосконаленню умінь, що входять в навчальний матеріал. Обов'язкова умова – попереднє вивчення цих вправ всіма учнями. Використовування ж їх в комплексах «колового тренування» сприяє виконанню вивчених вправ в різних умовах, наближених до життєвих, що має дуже важливе значення.

«Колове тренування» як інтегральна форма фізичної підготовки привчає учнів до самостійного мислення при розвитку рухових якостей, виробляє алгоритм наперед запланованих рухових дій, виховує зібраність і організованість при виконанні вправ.

Проте, ця форма тоді дає ефект, якщо застосовувати її правильно.

Спостереження ж показали, що багато вчителів розуміють під «коловим тренуванням» дрібногруповий потоковий метод. Він, поза сумнівом, підвищує щільність уроку. Але «колове тренування» з властивими їй особливостями не слід змішувати з проведенням будь-яких вправ потоковим способом, оскільки це знижує її значення.

Провідна ідея досвіду. Міцне здоров’я – головна запорука повноцінного життя. Мета вчителя фізичної культури полягає в тому, щоб сформувати в учнів елементарні уявлення щодо основних засад здорового способу життя та навчити рухових умінь і навичок. Здоров’я допомагає людині реалізувати свої плани, успішно розв’язувати життєві завдання та долати труднощі. Тому вчителеві необхідно формувати в учнів навички здорового способу життя, збільшувати рухову активність у режимі дня, зменшувати граничний рівень навчального навантаження з метою запобігання перевтоми.

Інноваційна значущість. Головним завданням школи є створення умов для гармонійного розвитку особистості і надання можливостей для самореалізації в майбутньому житті. Запорукою успіху кожної дитини є не тільки відсутність хвороб і фізичних недоліків, а й стан цілковитого духовного, фізичного, психологічного і соціального благополуччя.

Науково-теоретична база  актуальності проблеми підкріплена нормативно-правовими документами: законом України "Про освіту", "Про фізичну культуру і спорт", Державною національною програмою "Освіта" ("Україна ХХI століття"), Цільовою комплексною програмою "Фізичне виховання – здоров’я нації та Національною програмою "Діти України", Державним стандартом загальної середньої освіти, технологією інтерактивного навчання (О. Пометун, Л. Пироженко [6]).

 


РОЗДІЛ 1. ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

 

Усім добре відомо, що однією з першорядних проблем нашого буття є проблема здоров’я нації. Нині особливо гострою є проблема виховання здорової молоді.

Важливим завданням як учителя фізичного виховання я вважаю  формування в учнів навичок здорового способу життя засобами фізичного виховання. Предмет фізичного виховання включає чотири основних компоненти змісту освіти як педагогічно адаптованого соціального досвіду:

- знання про людину, її антропометричні показники, фізичні можливості, здібності, фізіологічні особливості;

- вміння виконувати різноманітні рухові дії, комбінації вправ у певному часовому і просторовому режимі та аспекті;

- творче використання засвоєних знань у галузі фізичної культури, сформованих умінь та навичок у нових, нестандартних умовах;

- досвід емоційно-ціннісного ставлення до здорового способу життя.

Здоров’язберігаюче освітнє середовище – це сукупність умов і впливів, що оточують учня; це простір і умова повноцінного життя всього шкільного колективу. Учитель і формує в учнів таке середовище, яке має позитивну мотивацію до здорового способу життя, забезпечує формування та розвиток навичок збереження та зміцнення здоров’я. Учні повинні вдосконалювати свої фізичні можливості та зміцнювати власне здоров’я не тільки в режимі щоденних уроків фізичної культури, але й у різноманітних спортивних секціях, пройти поглиблене медичне обстеження, скласти програму зміцнення свого здоров’я.

Основні елементи здоров’язберігаючих технологій: теоретичні знання; формування навичок здорового способу життя; технології колового тренування.

Важливим завданням учителя фізичного виховання  вважаю  формування в учнів навичок здорового способу життя засобами фізичного виховання. Предмет фізичного виховання включає чотири основних компоненти змісту освіти як педагогічно адаптованого соціального досвіду:

- знання про людину, її антропометричні показники, фізичні можливості, здібності, фізіологічні особливості;

- вміння виконувати різноманітні рухові дії, комбінації вправ у певному часовому і просторовому режимі та аспекті;

- творче використання засвоєних знань у галузі фізичної культури, сформованих умінь та навичок у нових, нестандартних умовах;

- досвід емоційно-ціннісного ставлення до здорового способу життя.

Отже, саме оздоровча спрямованість фізичного виховання у поєднанні із застосуванням методу колового тренування дає змогу досягти очікуваного результату – сформовану, гармонійно розвинуту, конкурентоспроможну особистість, здатну до самореалізації.


РОЗДІЛ ІІ. ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ КОЛОВОГО ТРЕНУВАННЯ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

 

Починаючи працювати, шукала найоптимальніші методи та прийоми навчання учнів на уроках фізичної культури. Помітила, що саме колове тренування викликає в учнів більше зацікавлення, розкриває можливості організму, бо вправи є нескладними, що дає змогу повторювати їх багаторазово в різноманітних комплексах.

В умовах уроку фізкультури метод колового тренування набуває особли­вого значення, тому що дозволяє більшій кількості учнів одночасно і самостійно виконувати вправи. Протягом декількох років роботи, застосовуючи та відкидаючи вправи, розробила близько 10 різноманітних комплексів вправ для застосування їх у коловому тренуванні учнів 5-9 класів.

Кожен комплекс складається з визначенням спрямованості його на розвиток певних рухових якостей, з урахуванням навчальних завдань уроку, місця його проведення, пори року, наявності інвентаря тощо, і включає від 6 до 15 вправ, які варіюються залежно від кількості учнів у підгрупах та їхньої фі­зичної підготовленості. Як правило, комплекси вправ виконують на початку основної частини уроку протягом 12-15 хвилин. Кожну вправу комплексу виконують 15-30 секунд. Для контролю навантажень вимірюється частота серце­вих скорочень. Для учнів спецмедгрупи вона рекомендується в діапазоні 120-140 уд/хв, виключаючи протипоказані вправи.

Для учнів підготовчої групи темп виконання задається в межах 150-160 уд/хв, а для учнів основної групи - у межах 170-180 уд/хв під час навантаження. Активний відпочинок після вико­нання вправи - це перехід до наступного виду ("станції").

Як відомо, основу "колового тренування" складає серійне повторення кількох видів фізичних вправ. Частіше за все добираються добре відомі школярам вправи. Якщо заняття проводяться в залі, то "станції" розміщуються по ко­лу. Протягом навчального року метод застосовується в середньому на 15-17 уроках, переважно у ІІ та ІІІ чверті.

Головним завданням використання методу колового тренування на уроці є: ефективний розвиток рухових якостей в умовах обмеженого ліміту часу, строгої регламентації і індивідуалізації фізичного навантаження, при цьому розвиток рухових якостей повинен мати тісний зв’язок із засвоєнням програмного матеріалу. Тому у комплекси колового тренування включають фізичні вправи, які за своєю структурною найбільш відповідають умінням і навичкам того чи іншого розділу програми. Простота і доступність вправ дозволяє виконувати їх багаторазово й комплексно, як одну тренувальну роботу в цілому, протягом 30-60-90 хвилин. Виділяють три основні варіанти колового тренування.

  • Екстенсивний. На кожній станції учень робить вправу у зручному для себе темпі, без завдання максимальної кількості повторень.
  • Інтенсивний темповий. На кожній станції учень намагається виконати якомога більшу кількість повторень вправи протягом точно визначного часу.
  • Інтенсивний інтервальний. На кожній станції виконується визначена кількість повторень фізичної вправи. Все коло слід пройти якомога швидше.

Колове тренування в умовах уроку має переважне значення для самостійного розвитку рухових якостей під час виконання станційних завдань, індивідуально підібраних для кожного учня окремо також позитивно впливає на виховання наполегливості, дисциплінованості тощо.

У залежності від завдань уроку колове тренування планую як в підготовчій, основній, так і в заключній частині уроку.

Включення колового тренування до підготовчої частини відіграє роль в підготовці організму до наступної роботи і носить характер підвідних вправ до основної частини уроку.

Застосування колового тренування в основній частині уроку пов'язується з розвитком фізичних якостей в умовах, коли організм ще не втомився і готовий виконати роботу великого об'єму та оптимального навантаження. Комплекси, що входять до основної частини уроку носять загально-розвиваючий характер з силовою спрямованістю. В них переважають силові та швидкісно-силові впра­ви.

У заключній частині уроку комплекси зустрічаються рідко, в основному тоді, коли щільність навантаження на уроці не достатня. Мета таких комплексів - вдосконалення, закріплення та повторення вивченого матеріалу основної час­тини уроку.

Колове тренування добре поєднується з програмним матеріалом з легкої атлетики, спортивних ігор, лижної підготовки, загально фізичної підготовки і особливо, гімнастики.

2.1 Уроки гімнастики

Саме на уроках гімнастики найбільш тісно здійснюється взаємозв'язок між фізичними якостями та навичками. На уроках гімнастики, де багато часу йде на вивчення нових елементів, колове тренування являється тією необхідною формою, яка дозволяє ефективно поєднати два процеси - виховання фізич­них якостей і навчання вмінням та навичкам за невеликий проміжок часу.

В комплекси колового тренування на уроках гімнастики підбираються вправи, спрямовані переважно на розвиток м'язів плечового поясу, рук, черевного пресу, спини, збільшення рухливості суглобів, а також на тренування вестибулярного апарату. Кількість вправ у комплексах коливається від 8 до 12 ста­нцій.

Підбираючи комплекси, пам'ятаю, що необхідно рухатись від простого до складного, чергувати активний відпочинок одних м'язових груп з відпочинком інших. Кількість станцій з вправами на силу збільшується поступово.

Особливістю гімнастичної програми є те, що в ній більшість вправ у динамічних та статичних упорах і висах вимагають координаційних та вольових проявів.

Орієнтовний комплекс колового тренування на уроках гімнастики :

1. Стоячи, ноги на ширині плечей, малий м'яч внизу, підкидання і лов м'яча з одночасним присіданням.

2. З упору стоячи, між паралельними брусами, стрибком упор прогнувшись і пересуванням вперед з подальшим повторенням завдання.

3. Стоячи на колінах, руки за головою, нахили вперед з відведенням ліктів в сторони і прогинанням спини.

4. З вису на високій перекладині прогинаючись згинання і розгинання ніг в групуванні.

5. З упору сівши на матах перекиди вперед і назад в групуванні.

6. Стрибки через скакалку з обертанням вперед.

7. Лазіння по канату за допомогою рук і ніг.

8. Опорні стрибки, відповідні програмному матеріалу.

9. Пересування по вузькій частині гімнастичної лави (на носках, на п'ятах, в присіді).

10. Лежачи на гімнастичній лаві на животі, руки вперед, триматися за лаву, підтягаючись руками, пересування вперед.

2.2 Уроки спортивних ігор

Комплекс вправ колового тренування на уроках спорт ігор складають в основному ігрові станції. Ігрові завдання виконуються в поєднанні з цільовими вправами, направленими на навчання, виховання та вдосконалення конкретних фізичних якостей.

В процесі занять відбувається не тільки розвиток фізичних якостей, але і вдосконалюється техніка окремих елементів гри. Для вдосконалення технічних прийомів можна використовувати комплексні вправи з попередньо добре вивчених ігрових елементів.

Співвідношення кількості станцій ЗФП до ігрових складає приблизно 1:3.

Орієнтовний комплекс вправ колового тренування на уроках спортивних ігор:

  1. Кидки м'яча в кільце після ведення.
  2. Стрибки в кроці з ноги на ногу через м'ячі (4-5 штук), покладені на

підлозі на відстані метр один від одного.

3. Ведення м'яча на обмеженому майданчику. Гра "Вибий м'яч у суперника".

  1. Передача двома руками від грудей в стінку.
  2. Човниковий біг з прискоренням на відрізках 10-20 метрів.
  3. Ведення м'яча на місці навколо себе із зоровим контролем м'яча і без   нього.
  1. Стрибки через скакалку.
  2. Кидки ПО кошику З близької відстані однією рукою від плеча.
  3. Ведення двох м'ячів одночасно правою і лівою рукою.
  1. Вправи для м'язів пресу.
  2. Гра "Перехвати м'яч".

2.3 Уроки легкої атлетики

Комплекси колового тренування на уроках легкої атлетики включають як вправи для розвитку фізичних якостей: швидкості, швидкісно-силових, витривалості, так і вправи для вдосконалення техніки окремих видів.

Спрямованість комплексів визначається показниками учнів при здачі ко­нтрольних нормативів і тут перевага надається вправам, які забезпечують різ­нобічну фізичну підготовку.

Орієнтовний комплекс вправ колового тренування на уроках легкої атлетики:

  1. Біг у повільному темпі на дистанцію 200-300 метрів.
  2. З двох кроків розбігу стрибок з наступним повторенням.
  3. Метан ня малого м'яча.
  4. Біг з прискоренням на 20-40 метрів.
  5. Кидки набивного м'яча партнеру способом із-за голови.
  6. Потрійні стрибки з місця.
  7. Вправи для розвитку гнучкості.

8. В.п. - вис стоячи. Підтягування на перекладині з попереднім поштовхом ніг.

9. Біг з високим підніманням стегон.

  1.  
  2. Присідання на двох ногах.
  3. Дріботливий біг.

 

Закінчується урок короткочасним бігом «підтюпцем» та ходьбою у повільному темпі у поєднанні з вправами у русі для відновлення дихання та розслаблення м’язів. Після підведення підсумків уроку слід дати учням домашні завдання, акцентуючи увагу на розвиток певних фізичних якостей.

У додатках пропоную конспекти уроків фізичної культури для учнів 8, 11 класів, де застосовується метод колового тренування.

 


РОЗДІЛ ІІІ. РОЗВИТОК ФІЗИЧНИХ ЯКОСТЕЙ МЕТОДОМ КОЛОВОГО ТРЕНУВАННЯ (КОМПЛЕКСИ ВПРАВ) 

Для різних моделей фізичної підготовки  визначаю кінцеву мету розвитку фізичних якостей на конкретному етапі навчання.

Комплекс вправ обов'язково повинен вписатись у заплановану частину уроку з врахуванням фізичної підготовленості класу, вікових та статевих особ­ливостей його учнів. Таким же чином визначається об'єм роботи та відпочинку на станціях.

Як відомо, практично жодна з фізичних якостей не існує в "чистому" виді. Тому взаємозв'язок між силою, швидкістю, витривалістю, гну­чкістю, спритністю на заняттях за методом колового тренування досить тісний.

1.1 ВИХОВАННЯ СИЛИ ТА ШВИДКІСНО-СИЛОВИХ ЯКОСТЕЙ

Для виховання сили на заняттях колового тренування застосовуються вправи з обтяженнями (набивні м'ячі, лави, гантелі), а також з подоланням сво­єї ваги. Силові та швидкісно-силові здібності в дітей і підлітків ефективно виховуються за допомогою швидкісно-силових вправ динамічного характеру.

Для розвитку динамічної сили на станціях колового тренування вправи повинні виконуватись в середньому темпі з великою кількістю повторень вправ.

Не рекомендується виконувати вправи, які потребують великих силових напружень, особливо із затриманням дихання. Складаючи комплекси, додер­жуються такої послідовності, щоб при вихованні сили були охоплені основні групи м'язів нижніх і верхніх кінцівок, плечового пояса і т.ін. Це створює мож­ливість гармонійного розвитку всіх груп м'язів тіла. В паузах використовують­ся вправи на розслаблення.

Комплекс колового тренування для розвитку сили та швидкісно-силових якостей:

Комплекс 1

  1. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи.
  2. З сіду руки позаду піднімання ніг в положення кута з наступним в.п.
  3. В.п. - о.с. присідання з винесенням рук з гантелями вперед.
  4. Лазіння по канату (старшокласники - без допомоги ніг).
  5. Вистрибування вгору з в.п. упор присівши.
  1.  Лежачи на животі, руки за головою, піднімання і опускання тулуба, прогинаючи спину.

7. Почергові піднімання прямих ніг і тулуба з в.п. лежачи на спині, руки за головою.

8. Стрибки через скакалку.

Комплекс 2

  1.                   Сидячи верхи на лавці, встати, стати ногами (по черзі) на лавку,

зійти з лавки, повернутися у вихідне положення.

2. З вису лежачи (дівчата) зігнути і розігнути руки. Те ж (хлопці), але

з вису лежачи зігнувшись, одночасно випрямляючись в тазостегнових

суглобах.

3. Лежачи на спині, ноги закріплені (ступні під лавкою), підняти

тулуб, повернутися у вихідне положення.

4. Лежачи на грудях, руки вгору долонями на підлогу, підняти тулуб,

руки і ноги (прямі), повернутися у вихідне положення.

5. Стоячи, палиця горизонтально вниз хватом зверху на ширині

плечей, переступити правою ногою палицю між руками і випрямитися

повернутися в вихідне положення. Те ж, лівою ногою.

6. З упора лежачи, руки на лавці. Дівчата: зігнути руки, одночасно

опуститися на коліно; розгинаючи руки, повернутися в вихідне положення.

Хлопці: переставити руки (по черзі) на підлогу повернутися в вихідне

положення (так само по черзі переставляючи руки).

7. Стоячи боком до гімнастичної стінки, рукою взятися за рейку на

висоті пояса, сісти на правій нозі, ліву вперед, повернутися в вихідне

положення. Те ж на лівій.

8. З вису на гімнастичній стінці підняти зігнуті ноги, повернутися у

вихідне положення.

Комплекс 3

  1. З полу присіду, руки на колінах, виплигнути вгору приземлитися у вихідне положення.
  2. Стрибки на обох ногах просуваючись уперед на відстань до 8 – 10 метрів
  3. З основної стійки, палиця горизонтально внизу, хватом зверху, ширше за плечі. Нахилитися вперед, одночасно підняти палицю вгору (спина пряма, палиця вище за голову, дивитися на палицю) повернутися у вихідне положення.
  4. Стрибки у висоту (60 – 80 см) з прямого розбігу способом «зігнувши ноги.
  5. Метання тенісного м’яча на дальність з місця у парах.
  6. Стрибки поштовхом обох ніг через м’яч уперед та назад.
  7. Пересування на руках по підлозі до 10 метрів (ноги утримує партнер) – «тачка».
  8. Перекид назад із упора присівши.

Комплекс 4

1. Стоячи лицем до покришки подовжньо. Поштовхом обох ніг послідовне перестрибування хрестоподібно покришок, що стоять.

2. Лежачи на покришці, подовжньо обхвативши її руками. Підняття

прямих ніг назад.

3. Упор між двох великих покришок. 1–3 – упор кутом; 4 – в.п.

4. Опорний стрибок «зігнувши ноги» через покришку подовжньо.

5. Згинання і розгинання рук в упорі лежачи на великих покришках:

руки на одній покришці, ноги – на іншій.

6. Стоячи в упорі лицем до великої покришки подовжньо. Біг на місці з

високим підняттям стегна в упорі.

7. Вискакування з 3–5 кроків розгону на покришку з приземленням на зігнуту поштовхову ногу.

8. Біг по вісімці з оббіганням хрестоподібно покришок, що стоять.

Комплекс 5

1. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи. Хлопчики – ноги на гімнастичній лаві або підлозі. Дівчатка – руки на гімнастичній лаві.

2. Нахил назад із сіду на гімнастичній лаві і повернення у в. п., ступні ніг закріплені у гімнастичній стінці або утримуються партнером, руки в боки або за голову.

3. Стрибки на обох та одній нозі, обертаючи скакалку вперед.

4. Торкнутись носками ніг за головою із положення лежачи на спині на гімнастичному маті, хват руками за верхній край мата.

5. Прогинання тулуба у поперек з підніманням випростаних ніг назад із положення лежачи на животі, руки за спину.

6. Стоячи обличчям до гімнастичної стінки на відстані півкроку, хват за рейку на висоті голови – стрибком стати обома ногами на третю-четверту рейку – в. п.

7. Піднімання випростаних ніг назад із положення лежачи  животом на колоді, вкритій гімнастичними матами, або на гімнастичному коні, козлі, тримаючись руками за рейку гімнастичної стінки.

8. Стрибки на обох ногах вправо та вліво через канат або жердину, покладені на підлозі з просуванням уперед.

 

1.2 ВИХОВАННЯ ШВИДКОСТІ

Одним з ефективних способів виховання швидкісних здібностей є вправи, які виконуються з максимальною швидкістю. При вихованні швидкості вправи проводяться за такими методичними правилами:

1. Технічно вправи не повинні бути складними, тому що вони виконують­ся на великих швидкостях.

2. Тривалість вправ повинна бути такою, щоб до кінця виконання швид­кість не знижувалася від утоми (10-15 секунд).

3. Інтервали відпочинку повинні бути розраховані так, щоб наступні вправи виконувались у фазі понад відновлення.

Виховання швидкості в процесі колового тренування досягається наступ­ними вправами: біг на швидкість, човниковий біг, виконання вправ з елемента­ми спорт ігор, різноманітні стрибки і т.д.

З психологічної точки зору прояви швидкості багато в чому залежать від мотивацій, якими керуються учні. Тому ефективним є використання змагального та ігрового методів виконання вправ.

Комплекс колового тренування для розвитку швидкості:

Комплекс 1

  1. Біг на місці з високим підніманням стегон в максимальному темпі.
  2. Передачі м'яча в парах на відстані до 3м в максимальному темпі.
  3. Човниковий біг.
  4. "Робота" рук сидячи в максимальному темпі, як під час бігу.
  5. В.п. - упор присівши. Вистрибування вгору в швидкому темпі.
  6. Біг з максимальною швидкістю на відрізках від 40 до 80 метрів.

Комплекс 2

1. В.п.: партнери стоять лицем один до одного на відстані 3 м. Виконання: швидка передача і ловіння м'яча на місці.

2. В.п.: нахил вперед, руки в сторони, ноги на ширині плечей. Виконання: обертання прямих рук у вертикальній площині з фіксацією прямої голови.

3. В.п.: високий старт. Виконання: човниковий біг з прискоренням 10 м.

4. В.п.: лежачи на животі проповзти по-пластунськи під перешкодою (висота воріт 30–40 см) з максимальною швидкістю.

5. В.п.: упор присівши. Виконання: в швидкому темпі виплигування вгору з помахом рук.

6. В.п.: високий старт. Виконання: біг з максимальною швидкістю по колу на відстань від 100 до 120 м.

Комплекс 3

1. Біг з прискоренням з низького старту на 40 метрів (повторити 2 – 3 рази).

2. Кидки баскетбольного м’яча в стіну (баскетбольний щит) обома руками від грудей з відстані 3 – 4 метрів і ловіння його після відскоку (16 – 20 разів).

3. Передача баскетбольного м’яча обома руками від грудей з ударом об землю в парах на відстані 3 – 4 метрів (20 – 25 раз).

4. Стоячи спиною один до одного і захопивши зігнуті руки партнера зігнутими руками, присідання і вставання, не відриваючи п’ят від землі (10 – 12 раз).

5. Стрибки в гору, прогинаючись, із упора присівши (6 – 10 раз).

6. Штрафні кидки баскетбольного м’яча довільним способом (10 – 12 раз).

Комплекс 4

1.В.п.: партнери стоять лицем один до одного на відстані 3 м. Виконання: швидка передача і ловіння м'яча на місці.

2.В.п.: нахил вперед, руки в сторони, ноги на ширині плечей. Виконання: обертання прямих рук у вертикальній площині з фіксацією прямої голови.

3.В.п.: високий старт. Виконання: човниковий біг з прискоренням 10 м.

4.В.п.: лежачи на животі про повзання по-пластунськи під перешкодою (висота воріт 30-40 см) з максимальною швидкістю.

5.В.п.: упор присівши. Виконання: в швидкому темпі виплигування вгору з помахом рук.

6.В.п.: високий старт. Виконання: біг з максимальною швидкістю по колу на відстань від 100 до 120 м.

Комплекс 5

1. Біг з прискоренням з низького старту на 30 метрів (повторити 2 – 3 рази).

2. Передача баскетбольного (волейбольного) м’яча обома руками від грудей у парах на відстані 3 – 4 метрів (20 – 30 разів).

3. Стрибки у довжину з місця (6 – 8 разів).

4. Метання тенісного м’яча в стіну (баскетбольний щит або мішень) з відстані 4 – 5 метрів і ловіння його після відскоку (16 – 20 разів).

5. Стрибки з ноги на ногу з просування уперед на 20 метрів (2 – 3 рази).

6. Стрибки на обох ногах, обертаючи скакалку вперед (40 – 50 раз).

1.3 ВИХОВАННЯ СПРИТНОСТІ 

Для розвитку спритності я використовую такі вправи, які містять елементи новизни, оскільки спритність - це здібність до оволодіння новими ру­хами.

Виховання спритності на станціях колового тренування зв'язано з вдос­коналенням функцій різних аналізаторів, і в першу чергу рухового. Виховання спритності йде шляхом підвищення координаційних труднощів вправ. Спритність можна виховувати по різному:

а) спритність, що проявляється у вправах із зміною положення. Наприклад:

швидко сісти, лягти, встати, нахилиться, виконати поворот і т.д.

б) спритність, що проявляється у вправах, які виконуються в складних умовах змінної обстановки. Наприклад, подолання смуги перешкод, різні лазіння та перелізання.

в) спритність, що проявляється у вправах із змінним опором: перетягування, вправи типу єдиноборств.

г) спритність, що проявляється у вправах з маніпуляцією предметів: кидки і ло­віння м' яча, метання в ціль, жонглювання.

д) спритність, що проявляється в ігрових вправах комбінаційного характеру: обведення, перехват передачі і т.д.

Комплекс  колового тренування для розвитку спритності:

Комплекс 1

  1. Метання малого м'яча в ціль.
  2. Вправи з рівноваги.

З. Ведення м'яча з обведенням стійок.

  1. Прорізання під гімнастичними обручами.
  1. Ходьба по гімнастичній лаві з вантажем на голові (книжка чи мішечок з піском).

6. Гра "Бій півнів".

Комплекс 2

1. Ведення баскетбольного м’яча з обведенням 3 – 4 стійок, які поставлені на відстані 2 метрів; зупинка, поворот, передача м’яча двома руками від грудей партнеру (5 – 6 разів).

2. Стрибки у довжину з місця (8 – 10 разів).

3. Кидки баскетбольного м’яча в кільце після ведення та подвійного кроку (8 – 10 разів).

4. Верхня пряма подача волейбольного м’яча, на волейбольному майданчику у парах (10 – 15 разів).

5. Стрибки обертаючи скакалку вперед та назад (40 – 50 разів).

6. «Слаломний» біг оббігаючи 5 – 6 перешкод (м’ячі, стійки, булави тощо), які поставлені на відстані 1,5 – 2 метрі (3 – 4 рази).

7. Штовхання ядра (вага 3 – 4 кг) з місця.

8. Стрибки висоту (80 – 100 см) з розбігу 3 – 4 метри способом «переступання» (8 – 10 разів).

Комплекс 3

1.В.п.: упор, лежачи на спині – згинання і розгинання рук.10 раз.

2.В.п.: у висі на гімнастичній стінці. Підйом прямих ніг під кутом 90º 7-10 раз.

3.Стрибки на двох ногах на лавку (тумбу)зіскакування на підлогу.20 разів.

4.Темпові стрибки з ноги на ногу через відмітки 10-15 м.

5.В.п.: стоячи в упорі об стінку двома руками. Підйом і опускання махової ноги (біг на місці).Виконувати в максимальному темпі 20 разів на кожну ногу.

6.Бег з поворотом на 360º. 10-15 разів.

7.В.п.: сидячи, спина пряма, руки ззаду. Нахил вперед, руками дістати пальці ног.5-7 раз.

8.В.п.: стійка на колінах - нахил назад.

Комплекс 4

1.В.п.: упор лежачи. Лягти стегнами на лавку згинання розгинання рук. 10-20 разів.

2.В.п.: сидячи, набивний м'яч затиснутий між стопами. Піднімання і опускання випрямлених ніг 7-10 разів.

3. В.п.: сидячи з набивним м'ячем, піднятим над головою. Глибокі нахили вперед з торканням м'ячем підлоги. 7-10 разів.

4.Біг боком приставними кроками (10-15 м.). 4 рази.

5. Біг з високим підніманням стегна (10-15 м.). 2 рази.

6. Темпові стрибки на одній нозі через відмітки 10-15м. (правою і лівою ногою). 2х15 м. на кожну ногу.

7. В.п.: лежачи на животі, поперемінні махи ногами 15-20 разів.

8. В.п.: сидячи, прямі руки ззаду. Поперемінні махи ногами вверх-вниз. 15-20 разів.

Комплекс №5

1. Стрибки на двох ногах через відмітки 2-3 рази 10-15м.

2. Темпові стрибки з ноги на ногу 2 X 3 рази 10-15м.

3.Біг на місці (максимально швидко. 10-15 сек.)

4.Човниковий біг 3 X 10 м 1-2 рази.

5.В.п.: лежачи на животі, підняти обидві ноги вгору, прогнутися, руки за спиною. 5-7 разів.

6.В.п.: лежачи на правому боку, підняти вгору пряму ліву ногу. Потім лягти на лівий бік, підняти вгору праву пряму ногу 10 разів.

 

1.4 ВИХОВАННЯ ГНУЧКОСТІ

 Гнучкість - це здібність виконувати вправи з найбільшою амплітудою рухів. При здачі тестів з фізичної підготовки складнощі виникають саме з тес­том на гнучкість - якщо дівчатка до 70 % успішно здають цей тест, то хлопці ­лише на 40-50 %.

Вправи на гнучкість зміцнюють суглоби та зв'язки, підвищують еластич­ність м'язів, що є важливим фактором попередження травм. Для виховання гнучкості застосовують вправи із збільшенням амплітуди рухів. Систематичні вправи для підвищення гнучкості хребта сприяють формуванню правильної по­стави, що особливо важливо нині (за даними МОЗ України більше 60 % школя­рів мають порушення постави).

Під час розвитку гнучкості особлива увага приділяється попередній під­готовці м'язів (розминка, біг).

Комплекс 1

1. В.п. - лежачи на спині. Підняти прямі ноги, торкнутись підлоги за го­ловою.

2. В.п. - ноги нарізно, обруч утримується руками на попереку. Обертання обруча на стегнах.

З. В.п. - О.с. 1 - руки вгору, нахил назад; 2 - В.п.; З - нахил вперед, торк­нутись долонями підлоги; 4 - В.п.

4. В.п. - ноги на ширині плечей, м'яч за спину. Передачі м'яча із-за спини з ловінням його попереду двома руками.

  1. Махи біля опори в різних площинах.
  1. В.п. - партнери стоять спиною один до одного, руки в замку в ліктьо­вих суглобах. Почергові нахили вперед з підняттям партнера на спину.

Комплекс 2

1. В. п. – ноги на ширині плечей, руки з гантелями вперед (вага 3 – 5 кг), присісти і встати, не відриваючи п’яток від підлоги.

2. В. п. – основна стійка. Упор присівши – упор лежачи – упор присівши – в. п.

3. Вис лежачи на низький перекладині, хват зверху (дівчата), згинання і розгинання рук; лазіння по канату без допомоги ніг на 4 метри (юнаки).

4. В. п. – лежачи на спині, набивний м’яч (вага 3 – 4 кг) затиснений ступнями. Піднімання прямих ніг уперед і опускання у в. п.

5. Пересування в сторону в висі обличчям до гімнастичної стінки з почерговим перехватом руками (юнаки), лазіння по гімнастичній стінці до верхньої рейки довільним способом на швидкість і опускання (дівчата).

6. Передача набивного м’яча (вага 3 – 4 кг) обома руками знизу в парах.

7. Стоячи спиною до гімнастичної стінки, хват за рейку на рівні голови, прогинання і випрямлення в грудному відділі (дівчата з підніманням уперед зігнутої в коліні ноги).

8. Пересування вперед в упорі на паралельних брусах (дівчата), згинання та розгинання рук в упорі на брусах (юнаки).

Комплекс 3

1. Лазіння по канату у три прийоми (до 4 м – хлопчики, до 3 м - дівчатка).

2. Стрибки поштовхом обох ніг через м’яч уперед та назад.

3. Перекид назад із упора присівши.

4. Стоячи обличчям до гімнастичної стінки на відстані півкроку, хват за рейку на рівні пояса, ноги на ширині плечей. Присідання на всій ступні, не відриваючи п’яток від підлоги.

5. Пересування на руках по підлозі до 10 метрів (ноги утримує партнер) – «тачка».

6. Перелізання через коня (висота 110 – 120 см) та підлізання під нього (довільним способом).

7. Стрибки у глибину з висоти 110 – 120 см (кінь, козел).

8. В. п. – ноги нарізно, набивний м’яч (вага 2 – 3 кг) над головою, руки прямі. Нахили тулуба вперед та назад.

Комплекс 4

1. Перекид вперед, ноги схресно – поворот на 180 градусів, те саме у зворотному напрямку.

2. Стоячи боком до гімнастичної стінки (колоди) і тримаючись за рейку (колоду) правою (лівою) рукою, присідання на одній нозі, друга вперед.

3. Кидки набивного м’яча (вага 2 – 3 кг) угору обома руками знизу та ловіння його.

4. В. п. – лежачи на спині, набивний м’яч угору і у випростаних руках. Піднімання рук і ніг уперед, торкаючись м’ячем носків ніг.

5. Стрибком упор на низький перекладині, опуститись уперед у вис стоячи ззаду, прогнутись.

6. В. п. – стоячи боком до гімнастичної стінки, руки в різному хваті на рівні голови. Пружні нахили тулуба до стіни (міняти в. п.).

7. Піднімання рук з гантелями (вага 2 – 4 кг) через сторони в гору.

8. Стрибки на обох ногах вправо та вліво через гімнастичну лаву з просуванням уперед до її кінця.  

Комплекс 5

1. Лазіння по колоді у висі завісом.

2. Стрибки у глибину з висоти 120 – 130 см із упору присівши (кінь, колода).

3. Вис спиною до гімнастичної стінки, піднімання ніг у положення «кута» - хлопчики, дівчатка – згинаючи ноги у колінах.

4. В. п. – основна стійка, руки в боки. Стрибки на обох ногах просуваючись вперед через 4 – 5 м’ячів, які покладенні на підлозі на відстані 1 метр.

5. Вис стоячи спиною до гімнастичної стінки, хват за рейку на рівні пояса. Присідання на одній нозі (почергово на правій та лівій).

6. Стійка на голові і руках, поштовхом обох ніг – хлопці; стійка на лопатках із упору присівши – дівчатка.

7. В. п. – складену вдвоє скакалку тримати трохи ширше плечей. Піднімання скакалки вгору та опускання назад за спину, повернутись у в. п.

8. В. п. – сід ноги схресно. Піднімаючись на прямі ноги повернутись на 180 градусів і опуститися у в. п.

    1.5  ВИХОВАННЯ ВИТРИВАЛОСТІ

Витривалість - це здатність людини виконувати безперервну динамічну роботу певної потужності протягом тривалого часу. При вихованні загальної витривалості на етапах колового тренування я поступово збільшую інтен­сивність фізичних вправ. Загальна витривалість являється базою для набуття різних видів спеціальної витривалості.

На станціях колового тренування виховуються основні види спеціальної витривалості: силова, статична, швидкісна. Найбільш ефективним засобом для розвитку швидкісної витривалості є спринтерський біг з поступовим збільшенням довжини відрізків, а також стри­бкові вправи. Робота над швидкісною витривалістю на станціях колового тре­нування тісно пов'язана з розвитком швидкості.

Вправи колового тренування для розвитку витривалості:

Комплекс 1

  1. 1.Присідання на одній нозі (з допомогою, без допомоги).
  2. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи.
  3. "Човниковий" біг 10х10 м.
  4. Лазіння по канату.
  5. Утримання кута в упорі на брусах.
  6. Вис на перекладині, зігнувши руки.

Комплекс 2

1. Біг з обертанням скакалки вперед на кожний крок на 20 метрів.

2 Стрибки у довжину з місця.

3. Кидки баскетбольного м’яча в кільце після подвійного кроку                   довільним способом.

4. Передача баскетбольного м’яча двома руками із-за голови і ловіння його в стрибку (робота в парах).

5. Стрибки через скакалку на обох та одній нозі, обертаючи скакалку вперед і назад.

6. Вис на високій перекладині, підтягування – юнаки, піднімання прямих ніг у положення «кута» - дівчата.

Комплекс 3

1. Біг з прискоренням з низького старту на 30 метрів (повторити 2 – 3 рази).

2. Передача баскетбольного (волейбольного) м’яча обома руками від грудей у парах на відстані 3 – 4 метрів (20 – 30 разів).

3. Стрибки у довжину з місця (6 – 8 разів).

4. Метання тенісного м’яча в стіну (баскетбольний щит або мішень) з відстані 4 – 5 метрів і ловіння його після відскоку (16 – 20 разів).

5. Стрибки з ноги на ногу з просування уперед на 20 метрів (2 – 3 рази).

6. Передача баскетбольного (волейбольного) м’яча почергово правою та лівою руками від плеча стоячи на місці в парах на відстані 3 – 4 метри (16 – 20 раз кожною рукою).

7. Стрибки на обох ногах, обертаючи скакалку вперед (40 – 50 раз).

8. В. п. – руки зі скакалкою, складеною вдвоє, вниз. Підняти руки вгору і опустити їх за спину не згинаючи і повернутись у в. п. (16 – 20 раз).

Комплекс 4

1. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи. Хлопчики – ноги на гімнастичній лаві або підлозі. Дівчатка – руки на гімнастичній лаві.

2. Нахил назад із сіду на гімнастичній лаві і повернення у в. п., ступні ніг закріплені у гімнастичній стінці або утримуються партнером, руки в боки або за голову.

3. Стрибки на обох та одній нозі, обертаючи скакалку вперед.

4. Торкнутись носками ніг за головою із положення лежачи на спині на гімнастичному маті, хват руками за верхній край мата.

5. Прогинання тулуба у поперек з підніманням випростаних ніг назад із положення лежачи на животі, руки за спину.

6. Стоячи обличчям до гімнастичної стінки на відстані півкроку, хват за рейку на висоті голови – стрибком стати обома ногами на третю-четверту рейку – в. п.

7. Піднімання випростаних ніг назад із положення лежачи  животом на колоді, вкритій гімнастичними матами, або на гімнастичному коні, козлі, тримаючись руками за рейку гімнастичної стінки.

8. Стрибки на обох ногах вправо та вліво через канат або жердину, покладені на підлозі з просуванням уперед.

Комплекс 5

1. Біг з прискоренням з низького старту на 40 метрів (повторити 2 – 3 рази).

2. Кидки баскетбольного м’яча в стіну (баскетбольний щит) обома руками від грудей з відстані 3 – 4 метрів і ловіння його після відскоку (16 – 20 разів).

3. Стрибки на обоз ногах через м’ячі (кубики), покладені на відстані 1 метру один від одного на 20 метрів (2 – 3 рази).

4. Передача баскетбольного м’яча обома руками від грудей з ударом об землю в парах на відстані 3 – 4 метрів (20 – 25 раз).

5. Вис на високій перекладині. Піднімання прямих ніг у положення «кута» (хлопчики), піднімання ніг, зігнутих у колінах (дівчатка) 5 – 8 раз.

6. Стрибки в гору, прогинаючись, із упора присівши (6 – 10 раз).

7. Штрафні кидки баскетбольного м’яча довільним способом (10  раз).

Отже, жодна з фізичних якостей не існує в "чистому" виді. Тому взаємозв'язок між силою, швидкістю, витривалістю, гну­чкістю, спритністю на заняттях за методом колового тренування є необхідним, а здійснювати його найкраще методом колового тренування.

 

 

ВИСНОВКИ

Встановлені у процесі роботи принципи системного формування ціннісного ставлення до здоров’я дають змогу теоретично обґрунтувати педагогічні умови ефективності цього процесу в загальноосвітніх  навчальних закладах.

Використання методу колового тренування як найкраще сприяє формуванню ціннісних орієнтацій щодо здорового способу життя, бо розвиває не тільки фізичні якості учнів, а й психологічні й соціальні.

Вправи для комплексів колового тренування добираються з обов’язковим дотриманням принципу послідовності впливу на всі основні м’язові групи та системи організму (дихальну, серцево-судину та ін.). Це дає можливість ефективно та вибірково впливати на розвиток фізичних якостей: сили, швидкості, витривалості, спритності та гнучкості.

Одна з особливостей колового тренування – вдале поєднання досить чіткого нормування фізичного навантаження з його індивідуалізацією. Внаслідок цього в учнів з різною підготовленістю підтримується інтерес до занять; ведеться постійний облік фізичного навантаження та систематична оцінка виконання заданих вправ.

Проте метод колового тренування не може бути універсальним. Це лише один з методів організації і навчання учнів на уроці. Учителі і досі ще не мають чітких рекомендацій щодо використання цього методу на уроках фізичної культури. Зокрема, які вимоги треба ставити щодо підбору вправ, які існують взаємозв’язки колового тренування з іншими організаційними методами на різних уроках, як дозувати фізичне навантаження і враховувати його, використовуючи цей метод тощо.

Одна з особливостей колового тренування – вдале поєднання досить чіткого нормування фізичного навантаження з його індивідуалізацією. Внаслідок цього в учнів з різною підготовленістю підтримується інтерес до занять; ведеться постійний облік фізичного навантаження та систематична оцінка виконання заданих вправ.

Практично жодна з фізичних якостей не існує в "чистому" виді. Тому взаємозв'язок між силою, швидкістю, витривалістю, гну­чкістю, спритністю на заняттях за методом колового тренування досить тісний. Цей метод дозволяє учням самостійно здобувати знання, формувати фізи­чні якості. Досягати високої працездатності організму - одне з головних за­вдань, яке вирішує колове тренування. Для вирішення цього завдання найваж­ливіше - моделювання спеціальних комплексів, спрямованих на виховання фі­зичних якостей.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Аксьонова О.П. Інтерактивні форми діяльності учнів на уроках фізичної культури // Фізичне виховання в школі. ­ 2007. ­ № 5-6. ­ С. 35-38.
  2. Бех І. Д. Виховання особистості : підручник / І. Д. Бех. – К. : Либідь, 2008. – 848 с.
  3. Бех І. Д. Психологічні джерела виховної майстерності :  навч. посібник. / І. Д. Бех. – К. : Академвидав, 2009. – 248 с. – (Серія  “Альма-матер”).
  4. Воронцова Т. В., Пономаренко В. С. Захисти себе від ВІЛ. Тренінги життєвих навичок : посібник / Воронцова Т. В.,  Пономаренко В. С. – К. : Алатон, 2011. – 168 с.
  5. Єжова О. О. Інтегральна оцінка педагогічних факторів і умов навчального закладу щодо формування ціннісного ставлення до здоров’я учнів / О. О. Єжова // Теоретичні питання культури, освіти та виховання : *зб. наук. праць / за заг. ред. Матвієнко О. В.+. – Вип. 42. – К. : Вид. центр КНЛУ, 2010. – С. 55–59.
  6. О. І. Пометун, Л. В. Пироженко. Науково-методичний посібник / За ред. О. І. Пометун. — К.: Видавництво А. С. К. , 2004. — 192 с.
  7. Концепція національної системи освіти http://tnpu.edu.ua/EKTS/proekt_koncepc.pdf
  8. Конституція України  https://www.president.gov.ua/documents/constitution
  9. www.bestreferat.ru/referat-31671.htm
  10. www.diplomukr.com.ua/raboti/15113?mod=kursovie

 


ДОДАТОК А

 

Визначення рівня сформованості діяльнісно-поведінкового компоненту ціннісного ставлення до здоров’я

 

АНКЕТА для учнів 5-8 класів

 (Обрані відповіді підкреслити)

  1. Вік ______  років, стать (жін./чол.)
  2. Як Ви вважаєте, чи потрібні людині знання про здоровий спосіб життя?
  • Так;
  • ні;
  • не замислювався.
  1. Які, на Ваш погляд, складові здорового способу життя?
  • Загартування організму;
  • дотримання правил особистої гігієни;
  • відсутність шкідливих звичок;
  • _________________________________________
  1. Чи робите Ви ранкову зарядку?
  • Так;
  • ні;
  • не щодня.
  1. Чи займаєтеся Ви спортом?
  • Ні;
  • не дозволяє здоров’я;
  • немає бажання;
  • _________________________________________

Ваші види спорту _______________________________

  1. Чи курите Ви?
  • Не курю;
  • 1-2 цигарки на день;
  • більше 5-ти цигарок на день.
  1. Хто з членів Ващої родини палить (батько, мати, брат, сестра, __________)?
  2. Чи пробували Ви спиртні напої?
  • Ні;
  • пробував 1-2 рази;
  • періодично вживаю.
  1. Хто дав Вам перший раз спробувати спиртні напої?
  • Друзі;
  • батьки;
  • знайомі;
  • сам спробував.
  1. Ваше ставлення до наркотиків?
  • Не пробував;
  • пробував 1-2 рази;
  • періодично вживаю.
  1. Хто дав Вам перший раз спробувати наркотики?
  • Незнайомі;
  • друзі;
  • батьки;
  • родичі.
  1. Чи знаєте Ви, що шкідливі звички згубно впливають на здоров’я?
  • Так;
  • ні;
  • не замислювався.
  1. Чи хотіли б Ви позбутися шкідливих звичок?
  • Так;
  • ні;
  • мені байдуже.
  1. Від кого Ви хотіли б дізнатися якомога більше про здоровий спосіб життя?
  • Від медпрацівників;
  • від батьків;
  • ______________________________________________
  1. Чи хотіли б Ви у майбутньому вести здоровий спосіб життя?
  • Так;
  • ні.
  1. Як Ви вважаєте, що найбільше впливає на здоров’я людини?

_____________________________________________________

(Дякуємо за відповіді)

 


АНКЕТА для учнів 9-11 класів

Уважно прочитай твердження і познач один варіант відповіді, з яким ти згоден

1. Я завжди піклуюся про своє здоров’я:

1) Ні, про здоров’я я згадую дуже рідко

) Здоров’ям треба займатися час від часу, особливо, коли захворієш

3) Так, я завжди і всюди піклуюся про своє здоров’я 

2. Вважаю, що мій спосіб життя ні в якій мірі не є причиною моєї хвороби або хвороб: 

1) Згоден

2) Ні, не згоден

3) Важко сказати

3. Моя поведінка допомагає зберегти здоров’я:

1) Згоден

2) Я про це не замислююся

3) Важко сказати: буває всяке

4. Я дозволяю собі з’їсти чіпси, випити солодкої газованої води: 

1) Так, досить часто

2) Так, інколи

3) Я не вживаю цих продуктів

5. Я можу сказати про себе, що відмовився від однієї (або більше) шкідливої звички, яка шкодить моєму здоров’ю (паління, вживання алкоголю, в тому числі пива, лихослів’я тощо): 

1) Так

2) Ні

3) Намагаюся позбавитися  

6. У свій вільний час я:

1) Відвідую спортивну секцію (спортклуб)

2) Відвідую гурток (за інтересом, моє хобі)

3) Планую свій вільний час самостійно, в залежності від різних обставин

7. Я завжди відмовляюся від вчинків, які можуть нанести шкоду моєму здоров’ю (не роблю їх):

1) Я завжди зважую на можливі наслідки для здоров’я своїх вчинків 

2) По можливості намагаюся не робити таких вчинків

3) Я спочатку роблю, а потім думаю

4) Роблю те, що вважаю за потрібне, а про здоров’я не згадую

8. Я кожного дня роблю ранкову гімнастику:

1) Так

2) Ні

3) Інколи

9. Про себе я можу сказати, що інколи вживаю пиво (або слабоалкогольні коктейлі, вино, горілку) (рахується й у свята):

1) Так

2) Ні

10. Буває я курю:

1) Так

2) Ні

11. Я завжди двічі на день чищу зуби:

1) Так, і завжди

2) Чищу тільки один раз, вранці

3) Особливо цим не переймаюся

12. Я цілком задоволений своїм способом життя: 

1) Так

2) Ні

3) Намагаюся змінити свій спосіб життя, для цього контролюю свої вчинки 

 

Інтерпретація даних анкети. До критерію “Вчинки, що впливають на здоров’я людини” діяльнісно-поведінкового компоненту ціннісного ставлення до здоров’я відносяться три показника: “Дотримання норм і правил здорового способу життя”, “Відповідальна поведінка щодо збереження й зміцнення свого здоров’я та здоров’я інших”, “Саморегуляція вчинків”. 

 Ключ до анкети “Визначення рівня сформованості  діяльнісно-поведінкового компоненту ціннісного ставлення  до здоров’я ”

 

№запитання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

№ потрібної відповіді

3

2

1

3

1

1 або 2, або 1,2

1

1

2

2

1

3

 

Показнику “Дотримання норм і правил здорового способу життя” відповідають запитання під номерами 8–11;

показнику “Відповідальна поведінка щодо збереження й зміцнення свого здоров’я та здоров’я інших” – 1, 3, 4, 6;

показнику “Саморегуляція вчинків” – 2, 5, 7, 12.

Якщо 3–4 відповіді на запитання під номерами для кожного з показників співпали із ключем, то вважається, що цей показник відповідає встановленому рівню (це 1 бал); якщо співпало 2 відповіді – частково відповідає (це  0,5 балів); 0–1 – не відповідає (це 0 балів). 

 

(Дякуємо за відповіді)


ДОДАТОК Б

План – конспект

 уроку з фізичної культури в 8 класі

Модуль: Баскетбол

Тема: Закріплення навичок гри в баскетбол.

Завдання уроку:

1. Закріплення навичок ведення м’яча на місці та в русі.

2. Удосконалення техніки передачі та ловіння м’яча.

3. Удосконалення техніки виконання подвійного кроку з місця та в русі після ведення.

4.Сприяти розвитку швидкості та спритності в грі « Виклик номерів ».

Мета уроку: виховання правильного ставлення до свого здоров’я, підвищення функціональних можливостей     учнів, активізація пізнавального інтересу до уроків фізичної культури.

Дата проведення:

Місце проведення: спортивний зал

Інвентар: баскетбольні м’ячі, інвентар для рухливих естафет, фішки, секундомір, свисток.

 

п/п

Зміст завдання

Дозування

Організаційно-методичні

вказівки

 I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II

 

Підготовча частина

1.Шикування,привітання,повідом-лення завдань уроку. Техніка безпеки.

2.Вимірювання ЧСС за 10 сек.

3.Стройові вправи: повороти на

місці.

4.Різновиди ходьби:

-на носках, руки за голову;

-на п’ятках, руки на поясі;

- перекочування з п’ятки на носок;

-спортивна ходьба.

5.Різновиди бігу:

-звичайний;

-приставним кроком правим та лівим боком;

-схресним рухом ніг;

-спиною вперед в стійці захисника;

- зупинка двома кроками за сигналом.

6.Ходьба звичайна.

7. Вправи на відновлення дихання.

8. Перешикування в колону по чотири поворотом у русі.

 

9. Комплекс  вправ з баскетбольними м’ячами:

 

а) В. п. – стійка,  ноги нарізно, м’яч внизу:

-нахили  голови всторони на кожен рахунок.

-нахили  голови всторони на кожені 2  рахунки.

 

б) В. п. – стійка,  ноги нарізно, м’яч внизу. 1 – нахил голови вперед, 2 – нахил голови назад; 3 – нахил голови вправо; 4– нахил голови вліво;

 

в) В. п. – стійка , ноги нарізно, м’яч біля грудей. 1-3 м'яч вперед, 2-4 –в.п.

 

г) В. п. – стійка,  ноги нарізно, м’яч внизу:

1-3 м’яч вперед,

2- м’яч вгору,

4- в.п.

 

д) В. п. – стійка,  ноги нарізно, м’яч над головою. Ривки руками назад.

 

е) В. п. – стійка,  ноги нарізно, м’яч внизу:

1-3 руки з м’ячем вгору, ногу назад прогнутися;

2-4 в.п.

 

є) В. п. – стійка , ноги нарізно, м’яч вперед. 1 – 2 – пружинний поворот тулуба праворуч, півприсід на лівій, м’яч вперед; 3 – 4 – пружинний поворот тулуба ліворуч, півприсід на правій, м’яч вперед.

 

ж) В. п. – стійка,  ноги нарізно, м’яч над головою:

- 1-2 нахили тулуба праворуч,

- 3-4 нахили тулуба ліворуч.

 

з) В. п. – м’яч за голову. 1 – 3 -  пружинні нахили прогнувшись; 4 – В. п.

і) В. п. – стійка, ноги разом, м’яч до грудей. 1-3 випад вправо (вліво), м’яч на витягнуті руки, 2-4 – В. п.

 

к) ) В. п. – стійка, ноги нарізно, м’яч до грудей. Присідання.

 

л) В. п. – м’яч внизу. 1 – 4 - стрибаючи на двох, поступово підняти м’яч вгору, 5 – 8 –стрибаючи на двох поступово опустити м’яч вниз; 

Ходьба на місці, відновлення дихання.

10. Вимірювання ЧСС за 10 сек.

 

Основна частина

Виконання елементів баскетболу.

 

1. Повторення виконання стійки баскетболіста.

2. Закріплення техніки ведення м’яча:

 

  • набивання м’яча правою рукою;

 

  • набивання м’яча лівою рукою;

 

  • набивання м’яча зі зміною рук;

 

 

Перешикування в колону по одному.

 

  • ведення м’яча по прямій в зустрічному русі кроком;
  • ведення м’яча по прямій бігом зі зміною;

       ведення м’яча по колу, по                                 прямій  та  змійкою

 

  Ходьба, відновлення дихання.

 

Вимірювання ЧСС за 10 сек.

 

3.Перешикування в колону по два поворотом у русі.

 

4.Повторити навички передачі

м’яча:

-двома руками від грудей;

-з відскоком від підлоги;

-з кроком , вліво назад, вправо.

 

5.Повторити техніку виконання подвійного кроку на місці.

 В русі з кидком в кільце.

 

6.Гра « Виклик номерів ».

Підведення підсумку гри.

 

Вправи на відновлення дихання..

15 хв.

1 хв.

 

До 20 сек.

30 сек.

 

 

10 м.

10 м.

10 м.

 

20 м.

30 м.

 

20 м.

20 м.

 

10-15 м.

 

10-15 м

 

1-2 кола

 

 

30 сек.

 

 

 

 

1-8р.

 

1-8р.

 

 

5-6р.

 

 

 

5-6р

 

 

5-6р.

 

 

10р.

 

 

6-8р.

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

5-6 р.

 

5-6 р.

 

5-6 р.

 

 

 

10р.

 

 

 

10р.

 

  20сек.

   25 хв.

 

3хв.

 

 

30 сек.

 

6 хв.

 

 

 

 

1 хв.

 

 

1 хв.

 

 

 

 

 

 

1 хв.

 

 

     

     2хв.

 

20сек.

   

 30сек.

 

     5хв

 

10 р.

10 р.

6-7 р.

 

    2-3 хв.

3-5хв.

 

1 коло

 

Звернути увагу на зовнішній вигляд учнів.

Організація діяльності учнів.

Норма 70-80 уд./хв.

 

В колону по 1.

 

Дистанція 1м.

Голову не опускати, спину

тримати рівно.

 

 

Слідкувати за дистанцією в колоні, не менше 1 м.

Темп повільний, дистанція

2 кроки.

Під час ходьби кожен учень бере собі м’яч.

Ліворуч в колони по чотири - РУШ.

Х Х Х Х Х

Х Х Х Х Х

Х Х Х Х Х

    Х

 

Дихання повільне, дотримуватись дистанції та рівняння

 

 

Нахил виконувати повільно.

Темп середній.

 

 

Повна амплітуда рухів.

 

 

 

Руки в ліктях не згинати.

 

 

 

 

 

Ноги в колінах не згинати.

 

 

 

 

Спину тримати рівно.

 

 

 

 

 

 

 

Повний присід.

 

 

Звернути увагу на самопочуття учнів.

 

Норма 120-130 уд./хв.

Изображение 114

Ноги зігнуті в колінах. Одна нога видвинута на півкроки вперед – вбік, тулуб трохи нахилен вперед. Дивитися прямо перед собою. Руки опустити донизу                                 

                                Изображение 013

Коли ведеш м’яч, штовхай його рухами кісті та пальців однієї руки вперед – вниз з такою силою, щоб м’яч відскочивши від підлоги, був на рівні руки

е3 

 

 

 

 

Норма 150-170 уд./хв.

 

Ліворуч в колони по два- РУШ

 

Перешикування в 2 шеренги (робота в парах)

 

Стежити за технікою виконання, виправляти помилки.

Виправляти помилки.

 

Використовувати фрон

тальний метод.

Стежити за правильною

траєкторією м’яча.

 III

Заключна частина.

1. Шикування в шеренгу

2 Гра  на увагу

 

3.  Підбиття підсумків уроку.

4. Вимірювання ЧСС за 10 сек.

5. Домашнє завдання:

   - розробити комплекс музично – ритмічних вправ.

6. Організований вихід зі спортивного залу.

5 хв.

1хв.

1хв.

 

1хв.

    30 сек.

 

1 хв.

 

30 сек.

Зробити аналіз

Звернути увагу на само

почуття учнів

 

Норма 100-120 уд./хв

Відзначити кращих учнів.

 

 

 


ДОДАТОК В                                           

План – конспект

 уроку фізичної культури для учнів 8 класу

Модуль.  Волейбол

Завдання уроку:

          1. Удосконалювати навички в прийомах та передачах м’яча двома руками знизу і зверху.    

                               2. Навчати прямому нападаючому удару.

                              3. Сприяти розвитку спритності, швидкості шляхом виконання спеціальних вправ.

Інвентар: сітка волейбольна, волейбольнi м'ячі, фішки.

Місце проведення: спортивний зал  

 

                                                  ХІД УРОКУ:

 

  № п/п

Зміст уроку

Дозуван-ня

Організаційно-методичні вказівки

Підготовча частина 12 -15 хв

 

  1.  

Шикування, рапорт, привітання, повідомлення завдань уроку

 

1-2 хв.

В одну шеренгу за зростом, пряма постава

  1.  

Правила техники безпеки під час занять волейболом.

1 хв.

Тримати дистанцію, зоровий контроль за м’ячем

 

  1.  

Замірювання ЧСС за 10 сек

 

25-30 сек

 

  1.  

Різновиди ходьби.

8-10 м

 

У колоні по од­ному, дистанція  - 1,5м. Метод фронтальний

 

  1.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Біг у чергуванні з ходьбою та загальнорозвиваючими вправами в русі:

- біг;

 

 

- біг  приставним кроком правим і лівим боком;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- біг;

 

- біг з високим підніманням стегна;

 

 

 

 

 

 

- біг з закиданням гомілки назад, руки позаду схресно

 

 

  - ходьба, руки на поясі

 

 

 -  В. п. – права рука вгору.

На кожний крок почергово відведення рук назад;

 

 

 

- на кожний крок колові рухи прямими руками вперед і  назад;

 

 

- в.п. – руки зігнути в ліктьових суглобах, пальці в «замок». Колові рухи в променево-зап’ястних суглобах: вперед, назад, у боковій плоскості;

 

- в.п.- руки вниз назовні.

Згинання і розгинання пальців рук.

 -  в.п. – присід руки за голову, стрибки.

 

 

 

Загальнорозвиваючи вправи на місці:

а) в.п. – упор стоячи, ноги нарізно.

1- крок правою рукою вперед;

2- крок лівою рукою вперед;

3- крок првою рукою вперед;

4- крок лівою рукою вперед.

5- зігнути руки в ліктьових суглобах;

6- упор лежачи;

7-10- почергові кроки руками у вихідне положення;

 

б) в.п. – стійка ноги нарізно правою, руки на підлозі.

1-4 - пружні покачування;

5-8 -та ж вправа зі зміною положення ніг;

в) в.п.- стоячи спиною до гімнастичной стінки, ноги нарізно, руки хватом за рейку на рівні з головою

1-4- прогнунутися в поясничному відділі;

5-6- пружні рухи;

7-8- в.п.

 

Вправи на розслаблення:

- В.п.- стійка ноги нарізно.

1-4 - нахил вперед.

Ходьба.

Перешикування з 1 шеренги в 2

 

 

Вправи для розвитку швидкості:

  • «човниковий» біг;

 

 

 

 

  • «човниковий» біг з просуванням спиною вперед;

 

 

  • з положення упору лежачи.

 

Ходьба

 

 

Замірювання ЧСС за 10 сек.

 

Основна частина

Вправи дя удосконалення передач і прийому мяча зверху двома зверху:

 

- передача м’яча над собою

 

 

 

 

 

 

 

- передача і прийом м'яча в парах;

 

 

 

 

 

 

 

 

-  верхня передача  і прийом м'яча з додатковим підкіданням вгору.

 

 

Вправи для оволодіння технікою виконання нападаючого удару:

 

- удар по м’ячу після відскоку від підлоги;

 

 

  - удар по м’ячу, який знаходиться у витянутій лівій руці на рівні з головою.

 

 

 

 

Підготовчі вправи для розбігу перед нападаючим ударом:

- з одного кроку;

 

 

 

 

 

 

 

 

- з двох кроків;

 

 

 

 

 

 

 

- з трьох кроків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна гра з використанням нападаючого удару

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчальна гра

 

4–5 хв

 

 

8-10 м

 

 

по 8-10 р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8-10 м

 

8-10 м

 

 

 

 

 

 

 

8-10 м

 

 

 

45 сек - 1 хв

 

по 10 р

 

 

 

 

 

по 10 р

 

 

 

 

30–45 сек

 

 

 

 

 

 

10–12 р

 

 

18-20 р

 

 

 

 

3–4 хв

 

6 р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по 8-10 р

 

 

 

 

 

8- 10 р

 

 

 

 

 

 

 

 

     3–4 р

 

 

 

 

 

 

 

2–3 хв

По 1 р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 хв

 

 

20–30 сек

 

25-27 хв

 

 

5–7 хв

 

2 хв

 

 

 

 

 

 

 

2–3 хв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1–2 хв

 

 

 

 

 

 

 

1 хв

 

 

 

 

 

2 хв

 

 

 

 

 

3 хв

 

2-3 р

 

 

 

 

 

 

 

 

2-3 р

 

 

 

 

 

 

 

2-3 р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5–7 хв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7–9хв

 

 

Темп повільний, постановка ніг  перекатом з п'ятки на носок

 

Зміна положення за зоровим сигналом (рука вгору- пересування правим боком, рука вниз- лівим боком)

Ноги в колінних суглобах зігнуті, одна нога не підсікає іншу, руки знаходяться на рівні з поясничним відділом. Кроки робити широкими, не підстрибуючи вгору.

 

 

 

Темп повільний

 

З невеликим просуванням вперед, руки вперед зігнуті в ліктьовому суглобі. Не відхилятися назад, ноги піднімаються до прямого кута.

 

Приземлення на носок. Не «завалюватися» на всю ступню. До торкання пятами долонь

 

До відновлення дихання

 

 

Зі  зміною положення рук на кожний широкий крок, пальці в кулак, крок широкий з п’ятки, відведення рук до упору.

 

Амплітуда максимальна. Крок широкий. Темп повільний

 

 

Амплітуда максимальна

 

 

 

Темп швидкий

 

 

Тулуб тримати рівно, представити, що над головою підвішений м’яч.

Для менш підготовлених дітей руки на колінах

 

 

 

Вправа виконується до упору лежачи;

 

 

Старатися в упорі стоячи не згинати ноги в колінних суглобах. В упорі лежачи не прогинатися в поясничному відділі.

 

 

Вправа виконується обережно.

 

 

 

Метод фронтальний. Під час нахилу дивитися назад, руки в ліктьових суглобах випрямити. П'ятки ніг торкаються гімнастичной стінки

 

 

Спину округлити, руки вільно опущені до низу

 

 

 

В колоні

За розподілом

 

Метод груповий. Темп максимальний

 

 

 

 

До першої, другої фішки спиною вперед, назад обличчям вперед

 

 

По першому сигналу учні виконують упор присівши, упор лежачи, по другому сигналу встають, роблять прискорення

 

 

 

 

До відновлення дихання

 

 

Стоячи в шерензі

 

 

 

 

Метод фронтальний

 

Вправа виконується з в.п. стійка ноги нарізно. Права нога злегка попереду.

М'яч підкидається на відстань 1,5 м

 

Одна шеренга кладе м’ячі.

Проводиться у формі гри: яка пара без помилок (падіння м'яча , використання любих прийомів крім верхніх) виконає 20 передач. Оцінити кращу пару серед хлопчиків і серед дівчаток;

М’яч  підкидається над собою. Потім виконується передача партнеру, котрий виконує передачу над собою, а потім передає м'яч партнеру.

 

 

 Фронтальний метод.

 

М’яч  злегка підкидається вгору і удар виконують по м'ячу  зверху - вниз за 1-2 від учня. Рука, яка б’є по м’ячу – пряма.

 

Рука перед ударом    відпускає м’яч. Учні направляють м'яч за 1-1,5 м від партнерів. М'яч накривається пальцями зверху.

 

Права нога попереду, ліва позаду. Ліва нога робить широкий крок вперед з п’ятки. Руки відводяться назад, приставляється права нога, руки рухаються вперед, стрибок вгору, приземлення на місце виконання стрибка.

 

Права нога позаду, крок правою, крок лівою з п’ятки. Руки відводяться назад. Приставити праву ногу, стрибок вгору з імітацією нападаючого удару.

 

Права нога попереду, ліва позаду. Ліва нога робить широкий крок вперед з п’ятки. Після двох кроків, руки відводяться назад, приставляється права нога, руки рухаються вперед, стрибок вгору, приземлення на місце виконання стрибка.

 

З 4 зони вчитель виконує передачу в зону 3. Перший учень з колони виходить на м’яч і виконує нападаючий удар. Якщо учень виконав нападаючий удар правильно і м’яч перейшов на сторону суперника, учні протилежної команди стараються розіграти між собою м'яч і відправити на протилежну сторону. Гра  закінчуться, коли всі учні однієй команди виконають по 1 нападаючому удару. Виграє та команда, яка більше набрала очків.

 

На майданчику по 6 гравців. Виконувати під час гри не менш 2-3 торкань.

Команда отримує додатково очко, якщо використує нападаючий удар

 

 

Заключна частина

4–5 хв

 

1.

 

Шикування в 1 шеренгу

 

1- 2 хв

 

По команді: » В одну шеренгу, ставай!»

2.

 

3.

 

4.

Замірювання пульсу за 10 сек

Підведення підсумків уроку, виставлення оцінок

 

Домашнє завдання

25-30 сек

 

1 хв

1 хв

 

 

Згинання та розгинання рук в упорі лежачи максимальне число разів

ДОДАТОК Г

План-конспект

уроку з фізичної культури для учнів  8 класу

 

Тема. Легка атлетика

 Завдання уроку:

  1.              Вивчення комплексу ЗРВ в русі .
  2.              Вдосконалення фізичних вправ методом колового тренування .
  3.              Розвиток швидкості, спритності за допомогою естафети.

Інвентар: скакалки , кеглі ,гімнастична лава, резинка, фішки.

Місце проведення: спортивна зала.

 

п/п

Зміст уроку

Дозування

Організаційно-методичні вказівки

І

1

 

2

3

4

 

5

 

 

6

 

 

 

 

 

7

8

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

Підготовча частина уроку

Шикування в одну шеренгу

 

Привітання

Повідомлення завдань уроку, замірювання пульсу за 10 сек

Стройові вправи :

Повороти ліворуч, праворуч

Перешикування в колону.

 

 

Різновиди ходьби:

 

- звичайна;

- на носках;

- на п’ятках;

- звичайна.

Повільний біг

Ходьба, відновлення дихання.

 

           Завдання1

Комплекс ЗРВ в русі

  1.        В.п. –руки на пояс

1-4 –на кожен крок нахил голови вперед, назад, вправо, вліво.

2.В.п. –руки до плечей.

   1-4– кругові оберти вперед;

    5-8–назад .

 

3. В.п. Права рука догори, ліва до низу.

    1-2––ривки руками;

    3-4 –теж саме, ліва рука в горі .

 

4. В.п. – ноги разом, руки перед грудьми зігнуті в ліктях.

     1. –крок вперед сторону правою ногою, ривок руками;

     2. – в.п.;

     3. –теж саме з лівої ноги ;

     4. – в.п.

 

5. В.п.-о.с.

   1. –на кожен крок нахил до попереду виставленої ноги, правої;

   2. – до лівої;

   3. –ноги разом .

6.В.п.- руки вперед зігнуті в ліктях .

   1. –торкаємось правим коліном лівого ліктя

   2. –в.п.

   3. – з іншої ноги

   4. –в.п.

7. В.п. ноги разом, руки вперед покладені на плечі один одному

    1-4 –стрибки на правий нозі ;

       5-8– на лівій ;

       9-12– на обох.

8. Відновлення дихання

   1-2–Руки догори вдих;

   3-4 – Руки до низу видих .

 

 

Виконання по діагоналі

Спеціально - бігові вправи :

  •           Біг з високим підніманням стегна ;

 

 

 

 

 

  •   Біг з закиданням гомілок назад;

 

 

  •   Стрибки з ноги на ногу ;

 

  •   Стрибки на одній нозі:

    - правій;

    - лівій.

Ходьба з відновленням дихання.

14-16'

 

 

 

 

25-30 сек

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

 

5-6 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1x15м

 

 

 

 

 

 

 

1x15м

 

 

 

   1x15м

 

   1x15м

 

 

«В одну шеренгу - Шикуйсь!»

 

Чітко і зрозуміло

«Право-Руч!» «Ліво-РуРРРуч!» ,«Ліворуч!» «В обхід по залу кроком –Руш!»

 

Руки за голову, плечі розвернуті

 Руки на пояс

 

«Бігом - Руш!»

«Кроком-Руш!»

 

 

 

Темп виконання повільний.

 

Темп виконання середній. Руки від плечей не відривати

 

Темп виконання середній. Лікті не згинати.

 

 

 

Темп виконання середній. Лікті не опускати, погляд вперед.

 

 

 

Темп виконання середній. Коліна не згинати

 

 

 

Темп  виконання середній. Тулуб прямий.

 

Темп виконання швидкий. Стрибати всім одночасно , руки не відпускати.

 

Темп повільний. Руки піднімаються и опускаються через сторони .

 

По вище піднімати коліна, руки працюють в передньо -задньому  направлені. 

 

Відтягувати назад носки. Дистанція 2 бігових кроки .

 

Стрибати високо, при цьому допомагаючи собі руками .

 

Стрибати швидко і далі .

 

 Руки до гори –вдих;

Донизу – видих .

ІІ

 

 1

 2

 

3

 

 

 

 

Основна частина уроку

Завдання 2

Перешикування.

Повідомлення завдання станцій, замірювання пульсу за 10 сек

   Перехід до станцій

 

 

I Станція

Виси на гімнастичній стінці :

  •           Піднімання прямих ніг до 90

 

  •           Піднімання зігнутих в колінах ніг до 90

 

 

II Станція

Стрибки на скакалці

 

 

 

 

 

III Станція

Вправа « планка».

 

 

IV Станція

Настрибування на гімнастичну  лаву (правою та лівою ногами по черзі) .

 

V Станція

« Човниковий » біг.

 

 

                         

VI Станція

Стрибки через резинку

 

 

 

 Завдання 3

Естафета  «Стрибкова»

Гравці шикуються в 2 колонах, на відстані 7-8м. розташовані кеглі. У перших гравців в руках скакалка . По сигналу капітани вибігають ,оббігають кеглю повертаючись одну ручку скакалки дають другому гравцю і проносять під ногами . Останні гравці команди, повинні перестрибнути через неї. В кінці колони залишається 1-й гравець, другий повторює завдання 1-го.

Виграє команда яка швидше і без помилок виконає завдання.

 

Перешикування в шеренгу .

25-27'

 

 

25-30 сек.

25-30 сек.

 

 

 

 

   Хл.-

 2x10р

 

Дів -                  2x10р

 

 

 

Дів.-  2x50р.

Хл.- 2x30р.

 

 

Хл.-    2x30сек.

Дів.- 2x20сек

 

Хл.-

2х20р.

Дів.-

2x20р.

 

Хл.-

4х5м.

Дів.-

4x5м

 

 

Хл.-

2х20р.

Дів.-

2x20р.

 

 

 

 

 5 хв.

 

                        

  Чітко та зрозуміло

   «На1-5–Розрахуйсь!»

«До першого виду заняття кроком-Руш!»

 

 

Ноги в колінах не згинати

 

Коліна підтягувати  до грудей.

 

Слідкувати за технікою безпеки.

 

  Стрибати на прямих ногах в середньому темпі. Слідкувати за технікою безпеки

 

 

Спина пряма, руки в ліктях не згинати.

 

 

 

 

  Стрибати  в середньому темпі.                                  

 

 

 

 

Слідкувати за технікою безпеки.

 

 

Виконувати вправи на відновлення дихання.

 

 

 

Правила:

- Починати  за сигналом вчителя. - Вести скакалку по низу .

- Підстрибувати в гору коли скакалку проносять по низу.

- Після закінчення естафети підрівнятись і капітани піднімають руки до гори.

 

ІІІ

 1

 

 2

 

 

 3

 

   4

Заключна частина уроку

Ходьба з вправами на відновлення дихання.

Підведення підсумку уроку.

Замірювання пульсу за 10 сек

 

Домашнє завдання

 

Організований вихід із зали .

3-5'

        1хв.

     1хв.

25-30 сек.

 

 

 

Руки вгору – вдих,

Донизу – видих. 

«В одну шеренгу – Шикуйсь !»

 

Вправи для розвитку  сили рук і ніг.

«Право-руч із зали кроком – Руш !»

 

 

ДОДАТОК Д

План-конспект уроку з фізичної культури

для учнів 11 класу з волейболу.

 

Модуль. Волейбол

Мета: навчати взаємодії гравців передньої та задньої лінії під час нападаючого удару; розвивати швидкісно - силові якості, координацію рухів, спритність.

Завдання уроку:

1) удосконалювати передачі м'яча зверху та знизу обома руками;

2)  закріпити нападаючий удар;

3) удосконалювати подачу м'яча;

4) навчати взаємодії гравців передньої та задньої лінії під час нападаючого удару;

5) розвиток швидкісно – силових  якостей, спритності, координації рухів.

Інвентар: волейбольні м'ячі, волейбольна сітка, фішки.

 

ХІД УРОКУ

 

 

Зміст навчального матеріалу

 

Дозу­вання

 

Організаційно-методичні вказівки

1.

Шикування в одну шеренгу, привітання, повідомлення завдань уроку. Вимірювання ЧСС за 6 сек.

До 1 хв

Звернути увагу на зовнішній вигляд учнів, готовність до уроку та самопочуття

2.

Інструктаж із безпечного поводження під час занять волейболом

До 30 с

Не кидати м’яч під ноги учня, який вико­нує нападаючий удар, блокування та інші технічні прийоми. Взуття має бути м’яким і зручним для швидких переміщень і стрибків

3.

Стройові прийоми на місці

До 30 с

Чіткість виконання та злагодженість рухів

4.

Різновиди ходьби (на носках, на

п’ятках, пружні перекати із п’ятки на носок, на зовнішньому боці стопи, швид­ким кроком)

1-2 хв

У колону по одному. Підтримувати рівну поставу. Без фази польоту

5.

Різновиди бігу (у повільному темпі, приставним кроком, перехресним кро­ком правим (лівим) боком зі стрибками)

1-2 хв

У колону по одному, дистанція – 2-3 кроки

6.

Загальнорозвиваючі вправи у русі:

 

• вихідне положення (В. П.) — руки впе­ред, пальці «в замок». 1 — долоні вперед; 2 долоні до себе;

 

• В. П. — руки перед грудьми, пальці «в замок». 1-4 — хвилеподібні рухи руками;

 

• В. П. — руки вперед. 1-4 — колові рухи руками вперед; 5-8 — те саме назад;

 

• В. П. — праву руку вгору. 1 — пружи­нисте відведення рук назад; 2 — те саме, змінивши положення рук;

 

• В. П. — руки перед грудьми, пальці в «замок». 1 — крок правою, поворот ту­луба ліворуч; 2 — крок лівою, поворот тулуба праворуч;

 

• В. П. — упор присівши. Стрибки з про­суванням уперед;

 

• В. П. — руки вперед. 1 — підняти носок правої ноги до лівої долоні; 2 — В. П.; 3-4 — те саме другою ногою

4-5 хв

 

 

6-8

разів

 

 

 

6-8

разів

 

 

 

4-6

разів

 

 

6-8

разів

 

 

 

6-8

разів

 

 

 

 

8-10

разів

 

 

 

5-6

разів

 

 

 

У колону по одному. Утримувати правильну поставу.

 

 

«Хвилі» зверху — вище голови, знизу — нижче пояса.

 

 

Рухи енергійні, з підстрибуваннями.

 

 

Руки в ліктях не згинати.

 

 

 

 

Кроки широкі, акцентовані повороти тулуба з максимальним відведенням рук.

 

 

 

Вагу тіла перенести вперед.

 

 

Руки вниз не опускати, ногу в коліні не згинати, носок ноги, що піднімається, тягнути вперед.

7.

Спеціальні вправи волейболіста:

 

а) пересування в низькій стійці волейболі­ста приставним кроком правим (лівим) боком;

 

 

 

б) почергові стрибки на правій (лівій) нозі з підтягуванням стегна поштовхової ноги до грудей і приземленням на неї;

 

 

 

в) «човниковий» біг 2х6 м + 2x9 м + 2x12 м + 2x18 м;

 

 

 г) імітація блокування

 

 

 

 

 

 

 д) Вимірювання ЧСС за 6 сек.

3-4 хв

 

2x18 м

 

 

 

 

 

 

 

3x8 м

 

 

 

 

1 раз

 

 

 

5 серій по 3

Стрибки

 

 

 

 

25-30сек.

Виконувати фронтально в одну шеренгу. Долоні знаходяться в положенні виконан­ня верхньої передачі, вагу тіла перенести дещо вперед, основна опора — на носки ніг.

Під час відштовхування руки підняти до рівня плечей для переміщення центру ваги тіла вгору. Приземлюватися м’яко в послі­довності; носок, стопа, п’ятка.

Бігти волейбольним майданчиком, під час розворотів торкатися рукою лінії розмітки.

 

Виконувати в парах уздовж волейбольної сітки обличчям одне до одного. Перший стрибок у зонах 2 і 4, другий — у зоні 3, третій -— у зонах 4 і 2

8.

Передачі м’яча зверху та знизу обома руками

4-5 хв

Виконувати в парах на відстані 5-6 м. звернути увагу, що під час виконання пе­редачі зверху кисті утворюють «воронку» для м’яча, лікті не розводити в сторони. Під час передачі знизу руки не згинати в ліктьових суглобах, силу підбивання м’яча регулювати завдяки розгинанню ніг у колінних і тазостегнових суглобах. Намагатися виконувати точно та з високою траєкторією

9.

Прийом м’яча знизу з підбиванням над собою і передача вперед зверху обома руками

2-3 хв

Висота підбивання 2-3 м

10.

Подача м’яча та прийом подачі

3-4 хв

Відстань між гравцями — 8-9 м. Один гравець виконує верхню пряму подачу так, щоб м’яч опускався на 9-10-му метрі, другий гравець виконує прийом подачі та намагається довести (відбити) м’яч до грав­ця, який подавав. Гравець, який подавав, ловить м’яч і знову виконує подачу. Після виконання 10 подач гравці міняються ролями

11.

Нападаючий удар із зони 4 після пере­дачі із зони 3

 

5-6хв

 

Зв’язковий гравець виконує високу переда­чу на відстань 30-50 см від сітки. Партнер виконує нападаючий удар у зону 5

12.

Блокування та прийом нападаючого  удару

 3 хв

 

Двоє гравців виконують подвійний блок у зоні 2, один гравець виконує страхуван­ня блоку між зонами 2 і 6 (захист «кутом вперед»), двоє гравців набувають захисної стійки й намагаються виконати прийом нападаючого удару в зоні 1 і 5. Усі за­хисники намагаються довести м’яч у зону між 2 і 3 номером. Через 5 ударів гравці міняються ролями

13.

 

 

Верхня пряма подача в зони 1,5,6

 

 

4-5 хв

 

 

Подавати через волейбольну сітку. Прийом подачі виконують гравці без м’яча

14.

Навчальна гра.

5 хв

 

15.

Ходьба з виконанням вправ для віднов­лення дихання та розслаблення м’язів

1-2 хв

 

У колону по одному по колу, дистанція – 1,5-2 м

 

16.

Шикування в одну шеренгу Вимірювання ЧСС за 6 сек.

До 30 с

25-30сек.

За зростом біля лінії

17.

Підбиття підсумків уроку

1-2 хв

 

Відзначення учнів

18.

Домашнє завдання
 

До 30 с

 

Вправи для розвитку стрибучості, сили рук і ніг

 

 

ДОДАТОК Е

 Конкурсно-розважальна програма 

«Веселі козачата»

 

3c233eb249c18477e5638123eb12e338.jpgМета:

Освітня: відзначити День українського козацтва та День захисника України, провести посвяту новообраного отамана, прийняти першокласників до шкільної дитячої організації.

Розвивальна: розвивати інтерес до історичного минулого України, зацікавленість до вивчення історії.

Виховна: виховувати почуття національної свідомості, поваги до героїчного минулого та традицій українського народу, любові до рідної землі та гордості за славне минуле.

Обладнання та наочне оформлення: акустична система, мікрофони, ноутбук, Державний прапор України, м’ячі, фішки, мішки, козацькі грамоти.

 

Вікова категорія: учні 5 класів.

 

ХІД ЗАХОДУ

 

Добрий день вам, люди добрі!

0924119696d18cb835f5cef448edf589.jpgЩиро просим до господи!
Раді вас у нас вітати,

Щастя та добра бажати.


Сьогодні в школі нашій свято,

Тут сміху й радості багато.
Із святом козаків вітаєм,
Всього найкращого бажаєм.

 

Сьогодні свято, конкурс нині,

Сьогодні все козацтво тут,
І в цьому залі радість лине,

Козацькі ігри всіх вас ждуть.

 

 

Ведучий. Добрий день, шановні друзі! Наша зустріч присвячена славетним сторінкам української історії, козацькій родині, точніше, нашій родині, бо всі ми –нащадки козацької слави, козацьких традицій, козацької мудрості.

 

Ведуча. Нехай уже давно минули дні Запорозької Січі, але козацтво існує, як живиться в кожній людині прагнення до вільного та незалежного життя. У наших жилах тече кров сміливих, відважних, вільних козаків.

 

Стоять в багрянці й золоті діброви,

Калина демонструє пишну вроду.

От і прийшла Покровонька, Покрова –

Одне з найкращих свят мого народу.

 

 Давайте ми у днину цю чудову

Повернем погляд до глибин віків.

Бо ж недарма вважалася Покрова

Заступницею українських козаків.

 

Не злато цінували, не червінець –

Свободу, вірність, перемоги смак!

Синонімом до слова «українець»

Було і залишається – «козак».

 

Ведучий. Сьогодні на велике козацьке коло зібралися курені нашої шкільної «Козацької республіки».

 

Нумо, хлопці, покажіться!

А ви, друзі, подивіться,

За якого вболівати

Ви прийшли на наше свято?!

 

(Команди виходять на сцену. Звучить козацький марш. Оплески.)

Курені! Увага! До козацької переклички приготуватись!

 

І курінь     «Чайка»

Девіз: «Степ та воля - козацька доля »

Отаман   Ми прийшли сюди сьогодні,

                Щоб вести запеклий бій.

                Тільки, ні, не кулаками,

                А в веселій, дружній грі.

 

ІІ курінь   «Хортиця»

Девіз: «Козацькому роду нема переводу»

Отаман   Для боротьби ми не збирали

                Ані рушниць, ані гармат.

                Здоров’я й знань понабирали,

                Що вистачить для всіх команд.

 

ІІІ курінь    «Патріоти України»  

Девіз: «Борітеся – поборете»

Отаман:  Прибули ми змагатися і перемагати.

                Отож і просимо вболівальників щиро

                Нам у цій грі допомагати.

 

Ведучий. На вас чекають складні випробування. Сьогодні ви проявите силу, спритність, швидкість, спритність, кмітливість, уважність, витривалість.

         

          Рада також є у нас,

   Пильно стежить й кожен раз

   Визначає кращих з вас.

 

Судити конкурс будуть: директор школи (П.І.Б.), заступник директора з виховної роботи (П. І. Б.), вчителі фізичної культури (П. І. Б.).

 

Ведучий. Курені! Рівняйсь! Рівняння на прапори.

Ведуча. Велике козацьке коло, присвячене Дню українського козацтва та Дню захисника України, оголошується відкритим.

 

Звучить Гімн України

 

Козацька доба – то є світла епоха,

Коли українці орлами літали.

Нікого вони не боялись нітрохи,

Від них вороги у бою відступали.

 

Козаки, запорожці, століття пройшли,

Вашу волю в піснях славить нині народ,

Ви зуміли державу свою зберегти,

На шляху не бувало у вас перешкод.

 

Ведуча. Запорозьке військо впродовж віків було армією, яка боронила свою землю й український народ від завойовників. Невмируща козацька слава торкнулася своїм крилом і нашого  краю. Сьогодні ми, юне покоління, схиляємо голови перед подвигами славних предків.

 

Ведучий. Пам’ятаймо тую славу! Пам’ятаймо всі сторінки нашої історії. Пам’ятаймо, якщо бажаємо бачити свою землю щасливою й вільною.

 

Міцна і єдина козацька родина,

Бо має і крону, й коріння.

Козацькому роду нема переводу –

Його ми нове покоління!

 

Ведучий.  

А тепер всі без вагання

Починаємо змагання!!!!!!

 

 1 КОНКУРС «ПОТЯГ»

Ведучий
 Як відомо, козаки вміли швидко бігати, навіть доганяли й ловили дикого коня. А чи вміють так швидко бігати учасники наших змагань? Зараз перевіримо. За моїм сигналом отамани біжать навколо поворотного прапорця, підбігають до команди, чіпляють одного воїна (зачіпають обов`язково правою рукою за ліву), вони вдвох оббігають навколо прапорця й назад, чіпляють третього воїна й усе повторюється, доки не заберуть останнього.

 

 2 КОНКУРС « ПЛІЧ-О-ПЛІЧ»

 

«Як козаки … гуртувалися». Ніколи не кидали козаки своїх товаришів у біді. Дружбу цінували понад усе. А у нас на часі конкурс «Пліч-о-пліч із товаришем». Затиснувши повітряну кулю, учасники долають відстань.  У кінці естафети передають кулю наступній парі учасників. У конкурсі беруть участь лише курінні.

 

Ведучий

          Козаки всі спритні, здібні.

          Чи є ще до них подібні?!

Потомились? Діло в тому,

Їм потрібно зняти втому.

Відпочинок – справа звична:

Для всіх пауза музична.

 

Танець «ФЛЕШМОБ 7 клас»

 

3 КОНКУРС  «БІГ У МІШКАХ»

Конкурс «Біг у мішках». За сигналом перші учасники одягають мішок, біжать у ньому до прапорця і назад. Передають естафету наступному гравцеві. Перемагає команда, яка швидше закінчить естафету.

 

4 КОНКУРС  «ПЕРЕПРАВА ЦІННИХ ПАКЕТІВ».

«Як козакичерез річку папери переправляли» Козаки бігали швидко і в цьому ми вже переконались. Та були серед них і найпрудкіші, які могли  швидко попередити козаків про небезпеку, передати цінну інформацію гетьману. Тож, наступний  конкурс для швидких і кмітливих. «Переправа цінних пакетів». Перед вами лежать «пакети» (аркуш паперу з друкованою літерою). Завдання: кожному козаку добігти до відмітки й залишити «пакет». Останній учасник з літер повинен викласти слово «ОТАМАН». 

 

5 КОНКУРС  «КОЗАКИ - ВЕРШНИКИ»

Наступний конкурс «Козаки-вершники». За сигналом учасники на «конях» прямують до кегель і повертаються назад. Передавши «коня» наступному учаснику, сам стає у кінці команди. Перша команда, яка виконала завдання, є переможцем.

 

6 КОНКУРС  « ВІКТОРИНА»

З давніх-давен в Україні козаки славились силою, спритністю, мали гостре око, розумні голови. Ось ми зараз і побачимо, а чи могли б сучасні юнаки претендувати на високе звання – козаки. 

  Вікторина:

1. Як називається зачіска козака? (оселедець)

2. Як називалось місце, де жили козаки?  (курінь)

3. Яка їжа була в козаків найулюбленішою?   (каша)

4. Як називався козацький ватажок? (отаман, кошовий)

5. Назвіть найвідомішого гетьмана України. (Богдан Хмельницький)

6. Як називався козацький човен?  (чайка)

Ведуча.  

Підведемо підсумки наших змагань. А поки судді будуть підраховувати бали проведемо конкурс для всього залу.

 

 Конкурс «ПРИГАДАЙ»

Ведучий починає говорити прислів’я або приказку, а команди повинні закінчити її.

Багато снігу —…(багато хлібу)

Без труда…(нема плода)

Більше діла,…(менше слів)

Гарна птиця пером, а…(чоловік розумом)

Дім без книги — день…(без сонця)

Що посієш, те… (пожнеш)

Життя прожити — не… (поле перейти)

З книгою жити — з… (добром дружити)

Книга — твій друг, без неї… (як без рук)

Маленька праця краща за… (велике безділля)

 

Дирекції школи  права передаємо,

Їм для привітання слово надаємо.

 

(Директор школи оголошує результати змагань. Учасників свята нагороджують грамотами )

Ось і закінчилися змагання. Наші команди показали, що вони - гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки.

 

Живіть щасливо і багато,
Любов до спорту збережіть,
Хай кожен день вам буде свято,
Життям упевнено ідіть.

 

 


Результативність

docx
Додано
28 грудня 2020
Переглядів
1641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку