Формування ціннісних життєвих навичок у здобувачів освіти засобом підвищення обізнаності батьків з питань безпечної поведінки в Інтернеті

Про матеріал

Тематична презентація для батьківських зборів з профілактики самоушкоджень дітьми.Презентацію створенно у відповідності до рекомендацій МОН.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Костянтинівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №4 Костянтинівської міської ради Донецької області Формування ціннісних життєвих навичок здобувачів освіти засобом підвищення обізнаності батьків з питань безпечної поведінки в Інтернеті хімії. 2021 р. Підготувала ЗДВР Переверзєва І.Є.

Номер слайду 2

Актуальність проблеми : 1 . Зумовлена викликами сьогодення : зростання чисельності випадків небезпечної поведінки дітей, зокрема обумовлених впливом соціальних мереж в Інтернеті 2. Є наслідком недостатнього ( або неналежного)батьківського контролю і уваги …

Номер слайду 3

Зауважу : однак : Право дитини на безпеку та захист є базовим і поширюється на її життєдіяльність як онлайн, так і офлайн. Не кожна дитина в Україні володіє достатнім рівнем знань щодо існуючих ризиків в цифровому середовищі та навичками безпечної поведінки в цифровому просторі Надавати таку підтримку є спільною відповідальністю батьків, педагогічних працівників, громади загалом. Головна умова успіху комунікації дітей в мережі: залучення батьків до освітнього процесу, налагодження ефективних партнерських відносин , що сприятиме не лише ефективному досягненню результатів навчання, а й формуванню безпечного освітнього середовища для дитини. Діти мають право не тільки отримувати знання , а мають право на підтримку у використанні цифрового середовища

Номер слайду 4

Суперечності процесу користування віртуальним простором: Комунікація у віртуальному просторі : інформаційно-комунікаційні технології є важливим інструментом у житті дітей під час здобуття освіти, соціалізації, самореалізації. Водночас, безконтрольне та безвідповідальне використання Інтернет ресурсів містить ризики для здоров’я , розвитку, благополуччя та життя дітей!

Номер слайду 5

Види ризиків : Інтернет залежність . Розлади пов'язані з фізичним, емоційним та психологічним благополуччям дитини. Ризики здоров’я : залякування, переслідування , шантаж , розповсюдження сексуальних зображень, висловлювання ненависті, хакерство , азартні ігри, порушення прав інтелектуальної власності, комерційна експлуатація домагання, онлайн-вербування для вчинення злочинів, участь у екстремістських політичних чи релігійних рухах, можливість стати обєктом торгівлі людьми надмірна сексуалізація жінок та дітей. Зображення та популяризація насильства та нанесення собі ушкоджень, зокрема, самогубств; принизливі, дискримінаційні або расистські вирази . Ризики контенту: Ризики поведінки : Контактні ризики :

Номер слайду 6

Найбільш небезпечні челенджі : «Вогняний челендж » ; «Падіння в стрибку» ; «Отруєння капсулами для прання»; -Суїцидальний челендж Момо (https://www.youtube.com/watch?v=hNOORAL8fR4 ); - «Контрольована задуха» - «Вибух розетки» - «Вистрибни з автомобіля» - «Пляшка води» -Беребіжка перед автомобілем Червона Сова @ https://www.youtube.com/watch?v=mBhXWZ17GfA Челендж (англ.«виклик»)– жанр інтернет-роликів, в яких блогер виконує завдання , розміщує його в мережі, а потім пропонує повторити завдання своєму знайомому або необмеженому колу користувачів. Інтернет - челендж

Номер слайду 7

Що мають робити батьки? З огляду на сказане виникла потреба формувати : компетентності дітей і батьків що до безпечної поведінки в інтернеті ( інтернет посилання) виробляти культуру нетерпимого ставлення до порушення прав, свобод, безпеки дитини взагалі та в цифровому середовищі зокрема, розвивати власне критичне мислення під час сприйняття інформації та вчитись самим і вчити дітей правилам інформаційної гігієни, щоб запобігти впливу подібних ризиків та потраплянню в небезпечні ситуації.

Номер слайду 8

Правила комунікації батьків щодо безпечної поведінки дитини в цифровому середовищі : Говорити з дитиною про безпеку в Інтернеті, Не забороняти , а формувати культуру використання Інтернету в повсякденному житті; Будувати відкриті та довірливі стосунки з дитиною , підтримувати спілкування, давати поради. - Разом з дитиною переглядати матеріали на її улюблених веб-сайтах та грати в її улюблені Інтернет-ігри це допоможе краще зрозуміти інтереси дитини, її захоплення та причини такого вибору - Заохочувати користуватись ґаджетами в зонах видимості дорослих . Бути уважними до ознак страху чи тривоги, зміни поведінки , режиму сну та апетиту. Встановити часові межі користування ґаджетами , налаштувати батьківський контроль.

Номер слайду 9

Як встановити батьківській контроль? Для пристроїв із операційною системою Windows 10 : - перейдіть з меню Пуск в розділ «Облікові записи користувачів»; - у категорії «Сім’я та інші користувачі» натисніть «Додати члена сім’ї»; операційна система на вибір запропонує створити профіль для дитини або дорослого; - Обравши відповідний пункт, введіть адресу електронної пошти. - Для підтвердження адреси зайдіть в папку вхідних повідомлень електронної пошти. Для пристроїв з операційною системою Android : - відкрийте програму «Play Маркет»; у лівому верхньому кутку екрану натисніть на значок «меню» і виберіть «Установки» – «Батьківський контроль». - увімкніть означену функцію. - обмежте доступ до налаштувань «батьківського контролю», встановивши PIN-код. встановіть такі фільтри: «Додатки, ігри, фільми і серіали. Виберіть максимально допустиме вікове обмеження для контенту», Забороніть завантаження і покупку контенту для дорослих».

Номер слайду 10

Для пристроїв «iPhone», «iPad», «iPod touch» можна за такою послідовністю дій: - перейдіть в меню «Налаштування» – «Основні» – «Обмеження». - покрутіть вниз і натисніть «Обмеження», а потім «Включити обмеження». - Створіть пароль функції «Обмеження». - Код-пароль обмежень необхідний для зміни налаштувань або відключення обмежень. Як встановити батьківській контроль? Крім того, на сайтах підтримки від виробників можна отримати додаткову інформацію щодо принципів роботи та точного налаштування функції «батьківського контролю» та за посиланням.

Номер слайду 11

Як що дитина стала жертвою… Варто звернутись до Національної поліції України та надіслати повідомлення про правопорушення до департаменту кіберполіції Національної поліції України за посиланням (цілодобово) Психологічну допомогу та підтримку можна отримати за номерами телефонів : Національна гаряча лінія з питань протидії насильству та захисту прав дитини (Пн – Пт з 12:00 до 16:00) : 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних); 16111 (безкоштовно з мобільних). Онлайн консультація для підлітків в Teenergizer. Чат-бот у Telegram і Viber допоможе дізнатись, куди звертатись за допомогою.

Номер слайду 12

Історія, у якої може бути два фінали : Найбільш дитині треба мама й тато, Обійми, поцілунки, їх тепло… Щоб їх любов несла у світ крилато І вдосталь світла й щирості було. Щоб з дітьми мама й тато розмовляли, Пісні співали і казки читали, А в сім’ях дружно й мудро всі жили. Й не треба буде іграшок багато, Ані айфонів різних аж до тьми… Їм треба лише поруч мама й тато, Щоб розмовляли і були з дітьми.

Номер слайду 13

Бережіть своїх дітей!

ppt
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку