"Формування конкурентноспроможної особистості сучасного школяра на основі впровадження технології критичного мислення"

Про матеріал

Методичні рекомендації щодо впровадження технології розвитку критичного мислення та створення нового освітнього середовища.

Цікаві завдання, стратегії і вправи допоможуть учителеві урізноманітнити освітній процес.

Перегляд файлу

Виступ на педраді

Цитата

А.Ейнштейн.

Навчайтесь у вчора, живіть сьогодні, надійтесь на завтра. Головне-не спиняйтесь ставити запитання. Ніколи не втрачайте священної цікавості.

Формування конкурентоспроможної особистості сучасного школяра на основі впровадження технології критичного мислення.

Вправа Асоціативний кущ

-Що для вас педрада?

                              Педрада

(відповіді колег)

Кожен із нас за день приймає сотню рішень. Тому, хочемо ми цього чи ні, але всі ми є критично мислячими. Різниця лише- в якості нашого мислення. Коли ми розглядаємо різні варіанти, розставляємо пріоритети і думаємо на перед, то використовуємо саме цей навик.

170 років тому було відкрито першу недільну школу на Галичині.

50 років тому мріяли про створення машин для полегшення праці. Зараз ми їх маємо.

Дерево припущень.

  • Якою буде школа через 50 років?
  • Через те, що через 30 років сьогоднішнім молодим людям доведеться займатися такою роботою, яку нам, зараз важко уявити і мати справу з такими технологіями, які не можемо придумати, нафантазувати, потрібно навчати зараз - вміти швидко орієнтуватися в потоці інформації і знаходити потрібне, вміти аналізувати і використовувати отриману інформацію. Критичне мислення дозволяє нам використовувати отримані раніше знання, щоб створити нові.
  • Діти краще володіють навичками критичного мислення, ніж дорослі, адже вони не бояться сумніватися в почутому, чи побаченому, ставити безліч запитань, досліджувати невідоме. Багато хто у дитинстві вигадував різні історії та грався речами, призначеними зовсім не для ігор. Кожна дитина вміє знаходити незвичайне застосування звичайним речам, фантазує. Дорослим потрібно лише підтримувати та розвивати творчі здібності.

Цитата

В. Сухомлинський

Успіх окрилює навіть дорослого, а тим більше – дитину.

Застосування технології розвитку критичного мислення створює додаткову мотивацію до навчання. Учні ефективніше здобувають нові знання, оскільки задовольняється їхній пізнавальний інтерес. Навіть у доволі складних інтелектуальних завданнях вони бачать можливості для навчання. Школярі шукають шляхи застосування навичок критичного мислення і, як правило, охоче їх використовують – і в класі, і в повсякденному житті.

 

Пропоную нам усім скласти Фішбоун

 

 

 

 

Використання стратегії розвитку критичного мислення дає можливість кожному учню брати активну участь в освітньому процесі, ставитися з повагою до думок інших, вчаться формулювати й відкидати непотрібні судження, виховують впевненість у собі та формують розуміння цінності власних думок та ідей.

docx
Додано
28 грудня 2018
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку