Формування правильної постави у школярів за допомогою уроків фізичної культури

Про матеріал
Постава або звична поза у малюків формується в ранньому дитинстві і супроводжує їх протягом усього життя. Як відомо, правильна постава є однією зі складових здоров'я людини і її викривлення може сформувати в дитини комплекси і невпевненість у собі.
Перегляд файлу

Формування правильної постави у школярів
за допомогою уроків фізичної культури

Більшість школярів страждають від викривлення хребта, що призводить до порушення постави, неправильне розташування внутрішніх органів і, як наслідок, до аномального функціонування систем організму. В таких дітей може погіршуватися настрій, з'являються невдоволення собою і навіть депресії.

Довге проведення часу перед комп'ютером і сидячий спосіб життя послаблюють м'язовий корсет дитини, зменшують його моторній активності. Звичайно, заняття фізичною культурою в школі не викликають такої зацікавленості дитини, здаються йому нудними і марними.

Але це звісно не так! Навіть стройові вправи сприяють формуванню правильної постави, хорошій ході, розвитку відчуття ритму, а також регулюють емоційний настрій школяра. Наприклад, команди "Рівняйсь!" -«Струнко!» вже примусили школярів втягнути свої животи, випрямити плечі, підняти підборіддя і бути готовим до будь-яких моторних дій.                                                                                                      

Для формування правильної постави необхідно розвинути міцність м'язів спини, шиї, сприяти розвитку рухливості хребта. Вправи в рівновазі, включаючи рух, дають хороший ефект. Вони цінні, тому що вони рефлекторно збільшили м'язовий тонус і зберігається розправленість положення тіла. Також корисні хореографічні вправи.             

П.Ф. Лесгафт, великий педагог, зазначив, що ходьба і біг є найбільш ефективними вправами які сприяють здоров'ю всього людського тіла. Ходьба і біг є найбільш доступною вправою. Під час їхнього виконання в роботу включається більшість систем людського організму, тому вони мають велике значення для здоров'я.

Загальнорозвиваючі вправи – це комплекс простих рухів голови, тулуба, рук і ніг, які можуть виконуватися індивідуально або з партнером, використовуючи гімнастичні снаряди і різні предмети, що дозволяє контролювати правильність вихідної позиції і постави.

 

 

Комплекс загальнорозвиваючих вправ для формування          правильної постави

І. Для корекції (виправлення) та профілактики сутулої спини виконуй такі вправи.

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image007.jpg

1. В.п. – лежачи на спині (під лопатки підкласти валик), руки з гантелями вниз;

1-2 – руки вгору, вдих;

3-4 В.п. – видих

повторити 8-10 разів

 

        

2. В.п. – лежачи на спині;

1-2 – спираючись п'ятами та плечами об підлогу, прогинання у попереку, вдих;

3-4 – В.п., видих  повторити 8-10 разів

 

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image008.jpghttps://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image009.jpg

 3. В.п. – упор стоячи на колінах;

1-2 – вигинання спини, голова опущена, вдих;

3-4 – прогинання спини, голова піднята, видих

повторити 8–10 разів

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image010.jpg

  

https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image011.jpg 

4. В.п. – лежачи на спині (під лопатки підкласти валик), руки з гантелями вперед;

1-2 – руки в сторони, вдих;

3-4 – В.п. – видих

 повторити 8-10 разів

 

 

 

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image012.jpg

 1. В.п. – положення лежачи на спині.

1 – відвести у бік напружені пряму ногу (з боку вогнутості хребта) і протилежну нозі руку, утримати позу протягом 4 с;

2 – В.п., розслабитись

повторити 6-8 разів

 

 

 

 https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image013.jpg

2. В.п. – положення лежачи на спи­ні, руки в сторони.

1 – ступнею ноги (з боку вигнутості хребта) повільне ковзання по гомілці другі ноги, стегно розвертати назовні;

2 –В.п. повторити 6-8 разів

 

 

 

 https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image014.jpg

 3. В.п. – положення лежачи на животі, руки зігнуті, підборіддя на кистях.

1 – ногу в сторону з боку випуклості хребта (повільно);

2 – В.п. повторити 10 разів

 

 

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/asia/zagal_fizichna/zagal_fiz_12_3rik5.files/image015.jpg 

4. В.п. – положення лежачи на боку (викривлення звернено догори).

1 – ногу вгору ( вдих, утримувати позу протягом 4 сек.);

2 – В.п., повільний видих (на чотири    рахунки), розслаблення  повторити 4 рази

 

Загальнорозвиваючі вправи необхідні для підготовки до більш складних моторних дій. Як вчитель фізичної культури, рекомендую застосовувати ритмічну гімнастику, так як вона є загальнодоступною, високо ефективною та емоційною. Ритмічна гімнастика заснована на простих загальних навчаннях, не вимагає спеціального обладнання і має комплексний вплив на організм школяра. Оскільки вправи мають потоковий характер, навантаження падає в першу чергу на серцево-судинну, дихальну та опорно – руховий апарат. Вправи та їх зв'язки покращують моторні можливості, формують правильну поставу і ходу, навчають загальній культурі рухів.

Орієнтовний комплекс вправ ритмічної гімнастики

Підготовча частина.

Вправа № 1

В. п. – ноги нарізно, кисті в замок.

1 – піднятися на носки, руки вгору долонями назовні.

2 – опуститися на всю ступню, присісти на ліву ногу, зробити нахил вліво.

3 – з поворотом ліворуч опустити руки вниз.

4 – в. п. Теж саме в інший бік.

 

Вправа №2.

В. п. — о. с.                                                                                                                                  1 — поставити праву ногу на носок схрещено перед лівою, руки схрестити перед собою;                                                                                                                                               2 — крок правою в сторону, руки в сторони, потягнутися за рукою вліво;                       3 — потягну­тися за рукою вправо;                                                                                              4 — повторити рахунок три… Теж саме в другу сторону.

 

 

Вправа №3

В. п. — стоячи, ноги нарізно, руки в сторони.                                                                             1 — з поворотом вправо зігнути праву ногу вниз на носок, горизонтальний нахил вперед, руки вперед;                                                                                                               2 — в. п;                                                                                                                                      3 — присісти, нахил вправо, ліву руку зігнути за спиною ліктем вверх, а праву —ліктем вниз ( спробувати з’єднати пальці за спиною);                                                                4 — в. п. Теж саме в інший бік.

Вправи № 4

В. п. — стоячи на носках.                                                                                                        1 — згинаючи ліву ногу опуститися правою на повну стопу, повернути ліве коліно вправо, тулуб та злегка зігнуті руки розвернути влі­во;                                                             2 — в. п.;                                                                                                                                          3 — повторити раху­нок раз в іншу сторону;                                                                           4 — в. п.

Вправа №5.

В. п. — стійка ноги нарізно, руки на пояс.                                                                                1 — піднятися на но­ски, злегка зігнути коліна;                                                                           2 — повертаючи п’ятки вліво, опуститися на повну ступню, коліна випрямити (руки і плечі залишаються нерухомі);                                                                                                       3 — піднятися на носки, злегка зігнути коліна;                                                                        4 — повертаючи п’яти вправо, повернутися у в. п. Теж саме в другу сторону.

Вправа №6.

Біг та різні варіанти стрибків.

Основна частина

 

Вправа №7 (для м’язів шиї).

В. п. —  ст. ноги нарізно, руки на пояс.                                                                                         1 — з поворотом на­право нахилити голову назад, відвести лікті назад, прогнутися;          2 — по­вернутися у в. п. Нахил голови вперед. Теж в іншу сторону

Вправа №8 (для м’язів плечового пояса).

В. п. — стійка ноги нарізно.                                                                                                        1 — зігнути праву ногу, підняти її на носок, підняти праве плече (підтягнутися до нього підборіддям);                                                                                                                           2 — в. п.;                                                                                                                                           34 — повторити розрахунок один, два з лівої ноги.

 

 

Вправа №9 (для м’язів рук та плечового пояса).

 В. п. —  стійка ноги нарізно, руки вперед, долоні до середини разом.                           1 — згинаючи праву ногу, поворот тулуба вліво, руки зігнуті долонями до себе;              2 — повернутись у в. п.;                                                                                                                 3 — згинаючи ліву ногу, поворот тулуба вправо, руки зігнути в ліктях;                             4 — в. п.

Вправа №10 (для м’язів тулуба).

В. п. —  стійка ноги нарізно.                                                                                                     1 — 2 — на­хил тулуба до горизон­тального положення впе­ред, руки вперед;                      3 — 4 — нахил тулуба до правої ноги;                                                                                       5 — 6 — в. п.                                                                                                                                 7 — 12 теж саме, але нахил зробити до лівої но­ги.

Вправа №11 (для м’язів тулуба).

В. п. — стійка ноги нарізно, руки до плечей.                                                                                 1 — нахил тулуба вправо, руки випрямити вверх;                                                                      2 — напівприсід;                                                                                                                              3 — 4 — в. п. Теж саме в іншу сторону.

Вправа №12 (для м’язів тулуба).

В. п. — стійка ноги нарізно, ліва рука в сторону, права за спину.                                          1 — піднімаючи ліву руку вверх, вправо, нахил тулуба вправо, рука гори­зонтально над головою;                                                                                                                                       2 — в. п.;                                                                                                                                              3 — зміна положень рук, нахил тулуба вправо, рука горизонтально над головою:               4 — в. п.

Вправа № 13.

В. п. — о. с.                                                                                                                                       1 — 2 — крок лівою впе­ред;                                                                                                        3 — 4— мах пра­вою вперед, напівприсід на лі­вій;                                                                     5 — 6 — в. п. Теж саме з правої ноги.

Вправа №14.

В. п. – стійка ноги нарізно, напівприсід, коліна в сторони, руки на стегнах.                        1 – винести таз вправо, праву ногу на носок;                                                                            2 – в. п.;                                                                                                                                              3 – 4 те саме з лівої ноги.

Вправа №15.

В. п. – стійка ноги нарізно, коліна в сторони, руки на стегнах.                                                1 – з’єднати коліна разом;                                                                                                             2 – в. п.;                                                                                                                                            3 – піднятись на носки;                                                                                                          4 – в. п.

Вправа №16.

Біг та стрибки. Виконуються різні варіанти стрибків.

Вправа № 17 ( для м’язів живота).

В. п. – лежачи на спині, руки вгору                                                                                               1 – 2 – підняти голову та плечі, лівою рукою торкнутися правої ноги;                                 3 – 4 – в. п. Теж саме з лівої ноги.

Вправа №18

В. п. – лежачи на правому боці з опорою на лікоть, ліву ногу зігнути та поставити на підлогу перед коліном правої.                                                                                                     1 – підняти праву ногу вгору;                                                                                                     2 – в. п. Теж саме, лежачи на правому боці.

Вправа № 19 ( для м’язів живота та ніг ).

В. п. – лежачи на спині.                                                                                                               1 – 2 – зігнути коліна до грудей;                                                                                               3 – 4 – повертаючи коліна вправо, випрямити ноги, плечі залишаються нерухомі;         5 – 6 – в. п. Теж саме з поворотом колін вправо.

Вправа №20 (Для м’язів ніг).

В. п. — упор сидячи, ліва нога зігну­та в коліні в сторону, право нога вперед.                  1 — 2— мах правою вверх;                                                                                                           3  — 4 — в. п. Теж саме, але зміною по­ложення ніг.

Вправа № 21 ( для м’язів живота).

В. п. – лежачи на правому боці з опорою на правий лікоть, ліва рука за головою.        1 – зігнути праву ногу, дістати ліктем лівої руки коліно правої ноги;                                  2 – в. п. теж саме в іншу сторону.

Вправа №22

В. п. – упор стоячи на колінах.                                                                                                  1 – 2 – упор стоячи зігнувшись;                                                                                               3 – 4 – в. п.;                                                                                                                                  5 – 6 – підняти праву ногу вгору;                                                                                              7 – 8 – в. п.;                                                                                                                                    9 – 10 – підняти ліву ногу вгору;                                                                                                  11 – 12 – в. п.

 

 

Вправа № 23 ( для м’язів ніг ).

В. п. — упор стоячи, підняти праву ногу, зігнути в коліні та відвести вправо.                    1 — зігнутою в коліні правою ногою дістати плеча правої руки;                                         2 — випрямити праву ногу назад;                                                                                            3 — 4 — в. п. Теж саме з лі­вої ноги.

Вправа №24 (Для м’язів живота).

В. п. — упор сидячи, ноги зігнуті в колінах.                                                                            1 — 2 — випрямити ноги вперед;                                                                                                 3 — 4 — в. п.

Вправа №25 (загального характеру).

В. п. — лежачи на спині, ліва нога зігнута в коліні стопою опирається на коліно правої, руки лежать на підлозі. На раз, два — підняти таз; на три, чотири — в. п. Теж саме з правої ноги.

Заключна частина.

Вправи на розслаблення та відновлення дихання.

Ритмічна гімнастика – чудовий засіб естетичної освіти. Танцювальний акцент на навчаннях і музичному супроводі сприяють розвитку культури пересування, виразності, пластичності, грації, ритмічності.
Важливим завданням вчителя фізичної культури є викликати інтерес учня до навчального процесу. Вчитель пропонує свої цікаві методи занять, які не тільки покращують емоційний настрій і розвивають фізичні якості, але і сприяють формуванню правильної постави, що в свою чергу призводить до нормального функціонування найважливіших органів і систем організму. Це завдання можна віднести до основного фізичного виховання дітей і підлітків.

 

docx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
2090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку